►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Poate că țineți minte clipurile video de prin 2017 cu medicul Cârstoveanu despre nevoia de a renova o secție a Spitalului Constanța. Renovarea a fost finalizată acum și mai jos puteți vedea cum arată un spital modernizat.
Este vorba despre Terapie Intensivă Neonatală din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, care deservește și județele Tulcea, Ialomița, Călărași, Brăila și Galați. Pe scurt, salvează viețile unor copii născuți prematur sau cu diverse probleme.
Dacă citiți raportul cu statistici despre nașterile din România, veți vedea că mortalitatea infantilă este o problemă mare în țara noastră, fiind pe la 6,7 decese la 1000 de nou-născuți în 2017, când media UE este de 3,2. Este chiar mai rău de atât. Două dintre județele deservite acum de secția modernizată a Spitalului Constanța, Tulcea și Călărași, aveau în 2017 o rată de 15,3 și respectiv 11,2 decese la sub 1 an din 1000 de nou-născuți. Nu pot decât să sper că această statistică se va îmbunătăți masiv acum.
Lucrările de modernizare au început în august 2017 și investiția totală a fost de 2,06 milioane euro, fonduri acoperite astfel: Fundația Vodafone România – 1,54 milioane euro, Asociația Dăruiește Aripi – 280.000 euro și Asociația Inima Copiilor – 240.000 euro.
Finalizate recent, secția TINN include acum 22 de locuri la terapie intensivă, împărțite în 6 saloane cu câte un pat și 8 saloane cu două paturi, plus 10 locuri pentru prematuri. Capacitatea poate fi crescută, dacă va apărea nevoia și dintr-o dată crește natalitatea în județele aferente. Trecând de renovările uzuale, există acum aparatură modernă, iar, pentru reducerea infecțiilor nosocomiale, instalațiile de aport de aer includ sisteme avansate de filtrare. Până și iluminatul din saloane poate fi reglat în mai multe moduri pentru a asigura confortul bebelușilor.
Înainte:
După:
Ce să zic, la mai multe! Și, după renovarea de la Spitalul Marie Curie făcută tot de Fundația Vodafone sau după renovarea tuturor centrelor de transfuzie din țară (cum funcționează unul), mă întreb din nou cum ar arăta sistemul medical dacă n-ar investi firmele private și astfel de asociații în el.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
25/09/2019 la 2:32 PM
Nu se poate. Banii de la stat trebuie sa ajunga altundeva.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/fabuloasa-avere-a-lui-alexandru-cumpanasu-cel-mai-bine-platit-bugetar-din-romania-venitul-lunar-ajunge-la-19-000-de-euro-1191808
Silviu(Citează)
25/09/2019 la 2:53 PM
Citisem undeva (nu mai gasesc articolul) ca de la aderarea Romaniei la UE, bugetul MInisterului Sanatatii s-a dublat. Tot in aceeasi perioada au fost inchise niste spitale si au plecat foarte multi medici. Totusi, statul nu reuseste sa faca un spital nou, o renovare integrala… trist. Daca s-ar gestiona mai bine resursele oare cat de bine ar fi in spitalele de stat. (“Fun fact”: lucram mai de mult intr-o banca ce avea ca linie de business si factoring-ul, iar managerul de acolo povestea ca unul din clienti cumparase paturi de spital si castigase o licitatie cu Ministerul Sanatatii. Adaos? 1000% da, o mie la suta – acolo sunt banii nostri).
Ma bucur ca exista fundatii, ONG-uri care incearca sa ajute sistemul asta bolnav. Bravo!
Andrei(Citează)
25/09/2019 la 5:18 PM
stai linistit ca stiu si aia cat e un pat si ce adaos a bagat, nu i-a fraierit. Stiu exact cat ii ramane si cat sa ceara ‘inapoi’. A castigat licitatia doar pentru ca a invatat tabla impartirii, nu-i ramane lui tot.
D4n(Citează)
25/09/2019 la 3:38 PM
sinistru.
sistemul medical ar trebui luat la rost, nu sa peticim dupa el.
e frumos sa se implice firmele, dar asta e o bucatica foarte mica din tot ce se intampla, deci degeaba ne simtim ca arata bine un 5% si restul e tot putred.
bani sunt, cum se gestioneaza si alea alea trebuie investigat.
Mihai(Citează)
25/09/2019 la 6:24 PM
Se va imbunatati din pix. Exemplu simplu si scurt ca sa fie clar cum merge treaba in natura.
O pisica a fatat 5 pui sub ferestrele noastre. Unul s-a prapadit vineri 13, in palma mea, l-am gasit prea tarziu ca e hipotermic si prost hranit. Cu 1~2 zile inainte misuna in jurul cutiei casuta. Inca doi s-au dus ieri la cabinet pentru ultima data, tratamentul si hranitul cu siringa nu i-a salvat si nu se putea lasa sa se chinuie cu problemele neurologice. De supravietuit supravietuiesc cei doi care de la inceput au fost mai puternici si au prins sa suga de la ma’sa.
Deci sa bagi bani si tratament si mancare este degeaba daca nu o faci dinainte de sarcina. Stiu caz in care sarcina de 5 a fost descoperita devreme, pisica a avut parte de tratament si vitamine si griji inainte si dupa nastere. Puii au fost ingrijiti din prima zi si au supravietuit si sunt toti bine.
Acum sa vii sa spui ca o sectie de maternitate va face ceva, ca va imbunati masiv rata de supravietuire, este naiv. Sectia aia de la Floreasca, a cata oara a fost luata in primire si tot nu functioneaza?
Gaelex(Citează)
25/09/2019 la 6:39 PM
Bacteriile au ramas?
Kopa_Kopan(Citează)
25/09/2019 la 7:15 PM
Pe langa asta, statul ar trebui sa asigure macar 1 FIV gratuit, ca in alte state se ofera 3 FIV-uri gratuite. Natalitatea e in scadere dramatica si nimeni nu sustine cuplurile cu probleme de infertilitate…si sunt foarte multe.
Deea(Citează)
25/09/2019 la 7:19 PM
ce hater gratuit esti
Mihai(Citează)
25/09/2019 la 7:25 PM
Incredibil, un spital din Romania dupa renovare arata cam ca un spital din Olanda. Ma intreb daca au renovat si personalul, sa se comporte in ton cu mediul inconjurator.
Giani Mucea(Citează)
25/09/2019 la 7:29 PM
Dar nu am zis ca i-a fraierit. Cei din Minister stiau foarte bine despre ce e vorba. Cei fraieriti suntem noi, contribuabilii. Pentru ei e “business as usual”.
Andrei(Citează)
25/09/2019 la 9:11 PM
Sunt curios dacă statul va fi în stare să întrețină aceste bijuterii…Că de făcut… E clar că sunt incapabili (din diverse motive știute de toți).
Sau o să se ajungă ca părinții să aducă de acasă fașă, seringi, etc…. Că doar e copilul lor nu?
Laurențiu(Citează)