►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
13 Sep 2019 ·
Huawei a făcut zilele trecute o propunere interesantă pentru a câștiga cotă de piață în domeniul 5G: s-a oferit să licenÈ›ieze tehnologia proprie 5G unei firme “vestice”, în schimbul unei sume de bani.
Asta, spune șeful Huawei, ar trebui să elimine temerile SUA privind securitatea rețelelor telecom proprii în cazul în care ar fi construite pe tehnologie Huawei. Cumpărătorul tehnologiei va putea schimba software-ul inclus pentru a elimina teama de cod ascuns de chinezi pentru spionaj.
Propunerea sună a recunoașterea înfrângerii cu fluturarea steagului alb. Iar posibilitatea de a schimba software-ul echipamentelor sună a recunoaștere că acolo ar putea fi un risc de securitate. Cei de la Huawei sunt însă nevoiți să o facă pentru că miza nu este doar pentru vremurile 5G, ci și pentru viitorul 6G și mai departe. Este foarte ușor să pui o nouă generația de echipamente peste una veche dacă au același producător pentru că este mult mai ușor de asigurat compatibilitatea inversă și fallback-ul spre generațiile anterioare atunci când este nevoie.
Am explicat aici de ce americanii au interzis echipamentele de rețea Huawei din structura rețelelor telecom. Ideea vine după o perioadă lungă de liniște pe frontul echipamentelor de rețea, perioadă în care s-a discutat mai mult despre cealaltă mare problemă a Huawei, cea legată de telefoanele mobile. În practică nu cred că se va întâmpla o astfel de tranzacție din mai multe motive.
În primul rând, operatorii telecom preferă echipamentele Huawei pentru că sunt ieftine față de Nokia, Ericsson, Samsung etc. Nu se știe dacă Huawei face profit din vânzarea lor (mulți zic că nu), dar o companie vestică probabil ar vinde scump o astfel de soluție, așa că avantajul prețului ar dispărea.
Apoi, interdicția Huawei în rețelele telecom americane nu ține doar de riscul de securitate, ci și de dorința de a împiedica China să facă miliarde pe seama țărilor vestice; este un război economic și interdicția Huawei este o armă în acest război. Dacă o companie americană le va plăti mulți bani doar pentru a funcționa ca garant și intermediar al Huawei, it defeats the purpose, cum se zice.
Nu în ultimul rând, schimbarea software-ului nu rezolvă automat problemele de securitate pentru că există troieni hardware. Acesta este un concept foarte mișto și foarte greu de detectat și oprit, dacă se descoperă unul
ÃŽn cea mai simplă explicaÈ›ie, este vorba de circuite suplimentate plantate pe plăcile electronice alături de circuitele uzuale. Un astfel de chip suplimentar, adică un troian hardware, ar putea face diverse treburi nasoale: să dezactiveze de la distanță totul dacă vine o astfel de comandă, să facă sniffing È™i să transmită È™i altora pachetele de date ce trec prin reÈ›eaua telecom È™amd. Este hardware, adică acÈ›ionează direct la nivelul semnalelor ce trec prin el, fără a conta software-ul ce rulează pe circuitele “bune”.
Troienii hardware mi se par un domeniu fascinant al securității digitale. Au fost teoretizați de mult, inclusiv de organizații de renume în domeniul tehnologiei (precum IEEE), dar din câte știu încă nu a fost găsit vreunul.
Un scandal pe tema acesta a avut loc anul trecut, când Bloomberg a publicat un articol despre cum Amazon și Apple au descoperit astfel de microchip-uri cu rol de troieni hardware în serverele lor produse în China. Din câte țin minte, povestea n-a avut un final clar, ambele companii negând că au făcut asta; pe de altă parte, ce să zică și ele?
Acum vreo 5 ani am citit un white paper despre cum astfel de troieni ar putea fi introduși în procesul de plantare al procesoarelor sau diverselor plăci de bază sau dedicate din multe echipamente, ca circuite independente sau chiar modificând design-ul original, în ultimul caz fiind practic imposibil de găsit pentru că vorbim de chestiuni aproape microscopice.
Și chiar dacă È™ansa de aÈ™a ceva este mică, cred că propunerea Huawei nu va fi acceptată de vreo firmă americană, deÈ™i s-ar putea să vedem ceva de acest gen prin Europa. ÃŽn România, unde Iohannis a anunÈ›at că asemnat un memorandum cu Trump în vederea asigurării securității reÈ›elelor de comunicaÈ›ii, dar fără termeni clari. Recent, preÈ™edintele ANCOM a cerut Guvernului să transpună în lege acel memorandum pentru a putea avansa cu licitaÈ›ia 5G È™i implementarea tehnologiei respective. Altfel spus, trebuie un soi de “regulament de aplicare” a memorandumului în care să fie clar ce ceri de la furnizorii de soluÈ›ii 5G, ce condiÈ›ii trebuie să îndeplinească, ce teste, ce asigurări de securitate È™amd.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
13/09/2019 la 8:27 AM
589589 … nu ăsta era masterul de la award?
Geo(Citează)
13/09/2019 la 1:35 PM
si J256 mai mergea
mardum(Citează)
13/09/2019 la 8:29 AM
589589, nu ăsta era masterul de la award?
Geo(Citează)
13/09/2019 la 11:01 AM
Mie mi se pare o gogoasa, o fenta a chinezilor.
Mai important ar fi de dezvoltat faptul ca domnii chinezi au cea mai buna tehnologie 5G si pe asta nu mai poate spune nimeni ca au furat-o.
Kopa_Kopan(Citează)
13/09/2019 la 1:18 PM
Eu cred că e o manevră, o să licențieze tehnologia către o companie olandeza, care are acționar una din Seychelles, care e deținută de un domn chinez, membru de vazã al al partidului.
ipo(Citează)
13/09/2019 la 2:04 PM
Au fost deja:
https://enterprise.comodo.com/blog/super-micro-trojan/
Jimmy(Citează)