un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

eMAG se va lista la bursă: cum, unde și de ce

4 Sep 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

27 comentarii

În ultimii ani, pe la conferințele eMAG apărea mereu această întrebare privind o listare la bursă și acum se pare că acest lucru se va întâmpla, dar nu doar pentru compania eMAG/Dante Internațional, ci la pachet cu toate cele deținute de grupul Naspers în domeniul Internetului.

Naspers este un grup internațional de investiții ce deține pachetul majoritar la eMAG (în jur de 80%), dar și la multe alte companii IT din diverse țări. Anul acesta, Naspers a anunțat că va grupa toate companiile sale IT într-una numită Prosus, iar Prosus va fi listată în curând la bursa din Amsterdam.

Prosus va conține, pe lângă eMAG, și participațiile pe care Naspers le are în alte companii precum OLX, Fashion Days, Avito, PayU, DeliveryHero, Udemy, Swiggy, Mail.ru și altele. Swiggy este cea mai mare platformă de comandat și livrat mâncare în India, iar Naspers a investit peste un miliard de dolari în companie în 2018.

Poate și mai important și, de altfel, vedeta listării, Prosus va conține și participația de 31% pe care Naspers o are la Tencent, gigantul chinezesc de Internet (și cam orice, de fapt). Naspers a dat lovitura cu Tencent, cumpărând în 2001 un pachet de 46% la ceea ce era atunci un start-up, pentru 32 de milioane de dolari. În 2018, acțiunile respective valorau 175 de miliarde de dolari; Naspers a vândut o parte dintre ele, ceea ce probabil i-a făcut pe acționarii Naspers foarte fericiți și bogați.

Naspers nu va lista integral Prosus la bursă, că nu încearcă să vândă altora tot ceea ce deține, ci doar vreo 27% din companie.

DE CE SE LISTEAZĂ LA BURSĂ?

Vorbeam despre asta cu cineva și întrebarea era de ce se listează în general companiile la bursă. De ce vând proprietarii o parte din ceea ce dețin, în loc să păstreze întreaga companie?

Răspunsul este că listează la bursă pentru o infuzie rapidă de bani. Vorbim de sume mari, care luate de la bănci te-ar băga la niște dobânzi serioase. La bursă, le iei de la oameni care cred în business-ul tău și cumpără acum pentru a profita în viitor de creșterea lui.

Naspers vrea să vândă 27% din Prosus și să obțină cam 27 de miliarde de dolari din asta. Poate că o parte din bani îi vor împărți acționarilor Naspers, care vor să-și ia iahturi și vile, că de aia au investit cândva în acțiuni la Naspers. O altă parte din bani o pot reinvesti chiar ei în Prosus ca să crească și mai mare compania. Naspers vinde 27% din ea, rămâne cu 73%, dar investește și în câțiva ani acei 73% vor valora poate dublu față de cei 100% din prezent; câștigă deci și Naspers, și cei care au susținut investiția achiziționând pachetul inițial de 27%. Toată lumea câștigă iahturi și vile.

Asta-i o explicație mega-generală, că pot fi multe alte motive la mijloc, dar de obicei toate au legătură cu infuzie de bani și evaluarea publică a companiei, crescând “averea” celorlalți care dețin acțiuni.

CUM CUMPERI ACȚIUNI LA EMAG?

Nu cumperi la eMAG, ci la Prosus cu totul. Personal nu cunosc detaliile listării și dacă oricine va putea cumpăra acțiuni sau vor fi oferite pachete unor fonduri de investiții mari, ca să le vândă rapid și simplu.

Cea mai simplă cale de a afla și investi este printr-un broker care are acces la bursa de la Amsterdam. Pe burse nu poți cumpăra acțiuni tu, direct, ca la supermarket, ci doar prin intermediul unor brokeri, care iau comision și de obicei au diverse condiții precum o sumă minimă cu care să lucreze.

Dacă veți dori să urmăriți evoluția acțiunilor, după listarea din septembrie, bursa din Amsterdam se numește Euronext și poate fi găsită la adresa euronext.com. Căutați acolo compania după listare și veți găsi toate informațiile necesare.

sursa: Profit.

asus s5507

    27 comentarii

  1. Pana una-alta, emag ciupeste clientii la bani pe unde poate. A bagat pana si taxa de ridicare produse din showroom. Listarea asta poate fi si din cauza ca le trebuie RAPID bani?

      (Citează)

    • dar de ce nu mergi mai departe? de fapt emag e in spatele vanzarii de copii de la iohannis si are nevoie de cash pt un transport urias care vine din maramures, calitate premium din germania.

        (Citează)

    • Eu mi-am comandat un SSD de 120 de giga cu 70 de lei duminica si ieri l-am ridicat din showroom. Am platit online 70 de lei, despre ce taxa vorbesti tu?

        (Citează)

    • E taxa doar daca produsul e mai ieftin de 50 de lei. Ceea ce mi se pare de bun simt.

        (Citează)

    • Taxele de ridicare din showroom/easybox mi se pare ca sunt doar pentru produsele livrate de sellerii din marketplace. Ce cumperi de la eMag e cu livrare gratuita, ca pana acum.

        (Citează)

    • Croif: Taxele de ridicare din showroom/easybox mi se pare ca sunt doar pentru produsele livrate de sellerii din marketplace. Ce cumperi de la eMag e cu livrare gratuita, ca pana acum.

      Nu, costă 5 lei pentru produsele sub 50 de lei, zice pe site .

        (Citează)

    • Raspunsurile la comentariul asta arata ce fauna populeaza blogurile:

      1) Ender – genul de papagal fara argumente, care nu intelege nimic dar vrea sa para mai istet decat e cazul; e glumet ma (ai uitat-o pe aia cu pamantul plat, faraoane).
      2) Roxana – a comandat ea, n-a avut taxa = nu exista taxa. Isteata si ea de rupe poarta.
      3) Irina – asta a auzit de taxa, dar taxa “e de bun simt”. Daca maine scrie unul un articol despre cat de nasoala e taxa, ea sare prima sa strige ca taxa e de porc.
      4) Croif – altul care traieste din povesti, taxa ar exista cumva, dar numai la aia de vand in marketplace!

      Acum, ce pretentii sa ai la d’alde astia?! La vot, la o dezbatere, la orice… uitati-va la ei, din 4 insi nu faci unul capabil sa-l trimiti sa cumpere o sticla de suc si-o paine.

        (Citează)

  2. E taxa daca produsul costa mai putin de 50 de lei. Ceea ce mi se pare de bun simt.

      (Citează)

  3. Taxa apare din când în când. Cred că fac teste. Eu am vrut să fac o comandă într-o zi și avea taxa de livrare … iar a doua zi, aceleași produs/același preț a fost livrat fără taxă. Produs vândut de eMag, nu de parteneri.

    Croif:
    Taxele de ridicare din showroom/easybox mi se pare ca sunt doar pentru produsele livrate de sellerii din marketplace. Ce cumperi de la eMag e cu livrare gratuita, ca pana acum.

      (Citează)

  4. Avem si explicatia pt care emag isi permit sa fie in pierdere imensa tot timpul si probabil vor continua mult si bine sa fie un site ce genereaza numai pierderi. La gramada cu alte afaceri profitabile sunt nesemnificativi, dar trag in jos o multime de alte siteuri de comert din romania care incearca sa faca ceva dar nu isi permit pierderi ca emagul. Asemenea facaturi de afaceri nu ar trebui tolerate nicaieri pt ca dezechilibreaza un intreg ecosistem.

      (Citează)

    • Deși te poți întreba de ce alte site-uri de comerț n-au ajuns în același punct, că doar tot de jos au pornit și cei de la eMAG.

      Eu aș sta liniștit. La câți oameni se plâng și se jură că nu mai cumpără niciodată de la eMAG, sigur duduie toate celelalte site-uri de comerț din România!

        (Citează)

    • Tocmai ca majoritatea cumpara de la emag pt ca sunt mari, au notorietate si poate ofera niste servicii peste competitie (chiar daca uneori preturile nu sunt cele mai mici). Pentru clientul final evident ca e o situatie ideala cand un magazin isi permite sa faca pierderi imense cu pretul oferirii unor servicii care ar fi imposibil de oferit daca emagul ar trebui sa se pastreze pe profit pt a rezista pe piata. Dar pune-te in locul unui alt magazin online ce trebuie sa fie in competitie cu emagul. Si mai gandeste-te cate impozite si taxe ar trebui sa plateasca un magazin online atat de mare care ar functiona pe baze economice reale, nu subventionat de investitori straini. Emag cu pierderi nu mai intoarce nimic, plus salarii de mizerie angajatilor.
      Deci e un intreg tavalug de lucruri anormale si negative la nivel macro, ce e pornit dintr-un prim fapt anormal…ca o afacere continua la nesfarsit sa existe pe o piata, in conditiile in care genereaza pierderi imense si cu zero perspective de a avea vreodata profit. E o ciudatenie a naturii. Numai afacerile de fatzada care ascund altceva isi mai permit sa functioneze astfel.

        (Citează)

    • Ai auzit de amazon? Ani buni a mers pe perderi, just saying.
      Cat despre România emag vs alte magazine uite un video https://youtu.be/Z_5fNe-xnYk

        (Citează)

    • hotarati-va oamenilor, ori emag e prea scump, ori are preturi mai mici decat competitia. amandoua nu merg concomitent.

        (Citează)

    • Daca le iei la numar majoritatea companiilor detinute de naspers sunt in groapa. Doar ca lui naspers nu ii pasa, cand e suficient sa ai una ca tencent care sa rupa, nu iti pasa ca ai cumparat zeci de alte “mere stricate” .

      Cat despre de ce a avut emagul succes (adica de ce nu i-au prostit altii pe naspers) si nu alte magazine care au pornit tot de jos.

      Pai probabil are legatura cu faptul ca restul magazinelor nu au avut in management oameni cu grade precum sebi ghita, iulian stanciu etc….

        (Citează)

  5. Ender:
    dar de ce nu mergi mai departe? de fapt emag e in spatele vanzarii de copii de la iohannis si are nevoie de cash pt un transport urias care vine din maramures, calitate premium din germania.

    Cine citeste poate chiar si crede…

      (Citează)

  6. Irina: nd în când. Cred că fac teste. Eu am vrut să fac o comandă într-o zi și

    Comanzi doua produse (comanda > 50 lei) platesti produsele, si dai retur unul din ele. Easy 5 lei :D

      (Citează)

  7. Articol: “eMag face parte dintr-o listare la bursa de miliarde de $”

    Comments: “hurr durr emag is tepari, mi-au intarziat livrarea, m-au tepuit de 3 ron hurr durr”

    :)

      (Citează)

    • Walter White:
      Articol: “eMag face parte dintr-o listare la bursa de miliarde de $”

      Comments: “hurr durr emag is tepari, mi-au intarziat livrarea, m-au tepuit de 3 ron hurr durr”

      :)

      se știe că doar țeparii se listează la bursă

        (Citează)

  8. vreau amazon in romania, sa dea faliment emagu!!!

      (Citează)

    • Emag angajează 3000 de oameni și câteva mii alții au de muncă tot datorită lor. De ce vrei Amazon, care ar fi chiar mai slab în România inclusiv dacă ar deschide depozit aici?

        (Citează)

  9. nwradu:
    Emag angajează 3000 de oameni și câteva mii alții au de muncă tot datorită lor. De ce vrei Amazon, care ar fi chiar mai slab în România inclusiv dacă ar deschide depozit aici?

    El doar vrea, așa fara logica si creier, așa simte el

      (Citează)

  10. Asta e ca in bancul cu bicicleta, in principiu e corect doar ca nu I s-a dat ci I s-a luat si nu era bicicleta ci masina.

    Pe foarte scurt: eMag e deja listat la bursa. Dai un naspers share price pe google si o sa vezi cat costa o actiune naspers pe jse.

    Ce face naspers e sa isi scoata companiile de IT de sub umbrela naspers listat la jse (unde deja reprezinta mult prea mult din indexul total, mai ales ca SA e o economie care se prabuseste incet, dar sigur si sa le mute la amsterdam). Ca un funny side note, pentru naspers valoarea prea mare a tencentului reprezinta o problema reala (pe care incearca sa o rezolve partial cu aceasta mutare).

      (Citează)

  11. Eu sunt prea mic pentru chestii dinastea, nu prea îmi pasă că eMag se listează, că e cumpărată de nush cine sau alte bazaconii. Pe mine ma deranjează defapt că ai ajuns să plătești transport la orice valoare. Am cumpărat în ultimele săptămâni mai multe produse, fiecare de peste 1000-15000 de lei. Ghici ce, am plătit transport 79 de lei pentru fiecare. Livrare într-o localitate lipită practic de unul dintre cele mai mari orașe din țară, deci nu la cuca măcăii. Mi se pare cam foame de bani.

      (Citează)

  12. Kopa_Kopan:
    Raspunsurile la comentariul asta arata ce fauna populeaza blogurile:

    1) Ender –genul de papagal fara argumente, care nu intelege nimic dar vrea sa para mai istet decat e cazul; e glumet ma (ai uitat-o pe aia cu pamantul plat, faraoane).
    2) Roxana – a comandat ea, n-a avut taxa = nu exista taxa. Isteata si ea de rupe poarta.
    3) Irina – asta a auzit de taxa, dar taxa “e de bun simt”. Daca maine scrie unul un articol despre cat de nasoala e taxa, ea sare prima sa strige ca taxa e de porc.
    4) Croif – altul care traieste din povesti, taxa ar exista cumva, dar numai la aia de vand in marketplace!

    Acum, ce pretentii sa ai la d’alde astia?! La vot, la o dezbatere, la orice…uitati-va la ei, din 4 insi nu faci unul capabil sa-l trimiti sa cumpere o sticla de suc si-o paine.

    WOW! cel mai bun comentariul EVER! l-as pune ca ton de apel daca as putea! e GENIAL! scurt cuprinzator la obiect! si nu a mai raspuns nimeni nimic… pentru ca ghici ce… e adevarat! i-am facut print screen pe bucati si o sa il citesc in fiecare zi!! desi exista o posibilitate destul de mica ca acest comentariul sa fie tratat ca o ironie, el NU este! sustin si imi place ce scriu!

      (Citează)

    • eu zic ca e invers, daca ai face discursuri politice, dezbateri realiste (nu de alea ca sa salvam popandaii care ard in amazon), atunci sigur, schimbam placa si o dam pe discutii filozofice.

      altfel, atata timp cat se practica gloata, atunci gloata style sa fie.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus