►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Ce părere aveți de atacul împotriva instalațiilor petroliere saudite, despre care vina pare a fi îndreptată momentan spre Iran?
Inițial Arabia Saudită a dat vina pe rebelii din Yemen, cu care se luptă de ceva vreme, dar uitați-vă la hartă. Instalațiile din Abqaiq sunt la mama naibii față de granița cu Yemen și, deși rebelii din Yemen au revendicat atacul precizând că au utilizat 10 drone, lucrurile par să nu stea chiar așa.
Sunt 500 de kilometri între Abqaiq și granița yemenită. Deja nu mai este vorba de drone, ci de rachete de croazieră, iar dacă yemeniții ar fi avut la îndemână această tehnologie, cred că mai degrabă ar fi bombardat Riadul, care-i chiar mai accesibil.
Cele mai noi zvonuri, văzute la CNN, spun că ar fi fost vorba de rachete lansate din Iran, care au zburat la altitudine joasă peste o zonă din Irak și prin spațiul aerian al Kuweitului înainte de a lovi Abqaiq. Toți investighează în acest moment ce-a apărut sau nu pe radare, plus faptul că unele rachete/drone cică s-ar fi prăbușit în Arabia Saudită înainte de a ajunge la țintă.
Dacă Iranul a lansat atacul, nu pare o idee bună. Aveam impresia că momentan politica lor este să pară persecutați de SUA în timp ce totuși trag de europeni pentru a obține un acord și condiții comerciale cât mai bune. Un astfel de atac, chiar dacă crește prețul petrolului pentru câteva zile/săptămâni și duce la o mică criză economică ce-ar putea ține tot la fel de mult, nu poate fi în favoarea lor.
Așa că de aici și întrebările mele. Ce credeți de toată treaba asta? Este o înscenare? Dacă da, de ce? Este Iranul de vină? Credeți că Arabia Saudită va retalia împotriva Iranului cu un atac similar, ceea ce ar putea duce la o criză economică mai mare dacă prețul țițeiului va crește?
Considerând că nu și-au înscenat saudiții singuri toată treaba asta, mă întreb ce fel de drone/rachete pot parcurge sute de kilometri peste una dintre cele mai înarmate națiuni de pe glob (Arabia Saudită) fără a fi detectate. Sunt curios ce tehnologie a fost la mijloc.
Mi se pare îngrijorător și cum peste tot pe glob sunt diverse conflicte. Yemen și Iran pentru Arabia Saudită, protestele din Hong Kong, Afganistanul e tot un butoi de pulbere, criza din Venezuela și migrațiile spre SUA, valul de migrație spre Europa, Brexitul britanicilor șamd – toate arată că trăim o perioadă destul de tulburată, iar astfel de probleme încât bine localizate pot duce la o nouă criză de amploare în lume. Treaba asta ne îndepărtează tot mai mult de ideea de “pace și armonie, hai să trăim cu toții mai bine”.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
36 comentarii
18/09/2019 la 1:08 PM
Poate de exemplu cineva interesat de cresterea pretului la petrol, ca doar aia stie sa exporte, ce poseda in acelasi timp tehnologie militara avansata in domeniul rachetelor, a imprumutat ceva din acea tehnologie yemenitilor.
nashu_mare(Citează)
18/09/2019 la 1:11 PM
“…Credeți că Arabia Saudită va retalia împotriva Iranului…” ce e aia retalia??!
Emil C(Citează)
18/09/2019 la 1:18 PM
dexonline: RETALIÁ vb. tr. a croi din nou, a modela. (< fr. retailler)
Adica Arabia Saudita o sa le croiasca una Iranului de nici n-o si vada :D
GabiD(Citează)
18/09/2019 la 1:59 PM
@Emil C: a retalia e o functie extrem de importanta a unitatilor din heroes of might and magic.
detalii: http://heroes.thelazy.net/wiki/Retaliation
ma uimeste lipsa de cultura a unora de pe aici.
Ender(Citează)
25/09/2019 la 1:07 PM
Tru dat…noobs!
Romeo(Citează)
18/09/2019 la 1:19 PM
Iranul chiar daca are un “lider suprem” nu e factiune monolit, ar fi destule grupari cu influenta interesate de schimba politica mai moderata si implicit pe Rouhani, ex generalii, garda de revolutionara. Pare plauzibil sa fie sa fi fost atac prin proxi, sustinut de iran sau lansat direct de un grup din iran.
De remarcat este cat de slabi sunt Saudutii. Pe langa prestatia jenanta din Yemen toate investitiile in aparare din ultimii ani si toata sutinerea Americana si Israelieana nu da roade. Nu au fost in stare sa preintampine sau sa se apere in timpul atacului.
Ar trebui sa dea de gandit americanilor ce aliati isi aleg in orient, nu sunt la primele esecuri.
alxzen(Citează)
18/09/2019 la 1:19 PM
Pai e destulde clar ca Iranul a lovit prin intermediul rebelilor houti sau cum le zice, lansand de pe teritoriul irakian
Cititi si voi stirile, nu am acum link la indemana
Se cheama proxy war
Marean(Citează)
18/09/2019 la 1:27 PM
Cunosc ideea de “check&balances” a americanilor deci nu sunt un conspirationisf dar am dubii cu privire la calitatea politicii externe americane in era Trump. Asa ca, până la noi probe, chestia asta cu Iran o vad ca pe o modalitate extrema de a-l lansa pe Trump la prezidențialele 2020, cu ajutorul familiei de criminali de la conducerea Arabiei Saudite. Donald face sistemul sa uite de Khassogi, mbs ii da o mana de ajutor farului luminat de la DC sa fie reales.
gogu(Citează)
18/09/2019 la 1:32 PM
Ma mir ca nu au dat vina pe Qatar, care e chiar langa ei. Nu stiu daca esti la curent, dar toate tarile din Orientul Mijlociu care au granita cu Qatar si cred ca inca cateva, s-au aliat sa aiba embargou cu Qatar. Deci nu incheie niciun serviciu cu Qatar pentru ca, vezi Doamne, Qatar ar finanta terorismul. Eu cred ca sunt doar gelosi pe succesul lui Qatar din ultima vreme.
Berilac(Citează)
18/09/2019 la 1:59 PM
Adica “Tear them a new one” ? :))
Pompiliu-Ion Popescu(Citează)
18/09/2019 la 2:02 PM
Te-ai gandit ca poate au lansat dronele acelea de pe un vapor sau barca pescareasca? Nu sunt foarte mari dronele asa ca nu iti trebuie cine stie ce platforma de lansare.
Gaelex(Citează)
18/09/2019 la 2:11 PM
Conflicte au fost la fel de când lumea. Doar că nu aveam internet să aflăm de ele.
Iran zice nu, Yemen zice da, saudiții zic Yemen, Trump zice Iran. Convenabil.
Cireasa(Citează)
18/09/2019 la 2:14 PM
Legat de Venezuela altă criză e mai importantă: nu sunt foarte departe de un razboi cu Columbia
ElZorab(Citează)
18/09/2019 la 3:10 PM
SUA, UE, Rusia etc semneaza cu Ianul cel deal nuclear -> sunt retrase multe dintre sanctiunile economice aplicate Iranului -> Iranul intra pe piata petrolului ca petrol ieftin -> toata lumea fericita mai putin Sauditii si Israelienii.
Vine Trump la Casa Alba -> SUA iese din acordul nuclear -> reapar sanctiunile -> Iranul nu mai poate exporta aproape nimic -> Iranul incepe actiuni de sabotaj -> Sauditii si SUA sunt enervati -> razboi ??? nu cred, Iranul este o nuca tare si nu cred ca Trump are nevoie de razboi pentru 2020
Nexxus(Citează)
18/09/2019 la 3:15 PM
Iranul putea să-i lovească direct, fără să trebuiască să zboare peste Irak și Kuveit.
Ceva e cusut cu ață albă.
Robintel(Citează)
18/09/2019 la 3:28 PM
imi vine sa plang de pierderile bietilor sauditi, ucigasi de copii yemeniti, sauditi ucigasi de oameni nevinovati chiar la o nunta in Yemen, sauditi ucigasi de ziaristi, sauditi care rapesc prim ministrul libanez, sauditi care urasc femeile si nu le dau dreptul sa iasa singure din tara – deci plang ptr acesti oameni minunati care primesc arme din greu de la americani si tehnologie israeliana.
ma intereseaza fix zero ca rafinariile lor au fost lovite.
As prefera ca lumea sa discute de drama yemenitilor, de un popor omorit la el acasa ptr vina ca nu se inchina la mbs – ucigas conducator de stat, opresor de femei, sursa ideologiei isis, etc etc
dar hey, sunt aliatii lui bibi, un alt criminal si dovedit santajist, mincinos si corupt
victor(Citează)
18/09/2019 la 4:16 PM
Întrebare preambulă („preambulă”? fie…): Contează părerea mea, a ta, al altora de aici, despre atacul împotriva peninsulei Arabe?
Hai, nici chiar așa.
https://www.reuters.com/article/us-saudi-security/saudi-arabia-shoots-down-missiles-from-yemen-one-dead-from-debris-idUSKBN1H10YB
Sper că ai scris intrarea asta de la tine, din propria inițiativă, da?
Dim(Citează)
18/09/2019 la 4:23 PM
trecand peste toate teoriile mai putin sau mai mult conspirationiste, intrebarea de baza este : ce interes ar avea Iranul ?
– sunt in conflict direct cu ei dar nu prea vad la ce ii ajuta asta, ca nimeni nu vrea un razboi in zona;
– pe Iran nu ii avanteaza fluctuatile la preturi de petrol pt ca oricum nu prea au cui sa vanda
– in momentul asta, cum se zice si mai sus, isi doresc o relatie cat mai OK cu Europa, ca cu SUA e clar ca nu merge nimic. si din punctul asta de vedere un atac asupra Arabiei Saudite nu ajuta.
sa nu uitam de “atacurile” asupra petrolierelor, si atunci s-a urlat ca Iranul e de vina si apoi nu s-a mai auzit nimic. daca era un atac pe bune si era siguri de asta nu ar fi fost consecinte?
in orice caz, numai cretini. 2 tari enorme (si ca suprafata si ca putere), daca ii apuca razboiul nu o sa fie fun pt nimeni.
stefan(Citează)
18/09/2019 la 4:38 PM
Trump are dreptate. A fost Iranul.
“Iranul putea să-i lovească direct, fără să trebuiască să zboare peste Irak și Kuveit.”
Mnu. Americanii au concluzionat chiar ca zona aia e prea vulnerabila cu ceva timp inainte. Protectia anti-racheta exista pe zona Golfului, de aceea acolo asta n-ar fi mers. Sauditii insa cu incompetenta tipica nu au intarit securitatea.
Drone care zboara 500 de km cu peste 10 kg de explozibil? Unde gasesti asa ceva? Lansate de rebelii din cel mai sarac stat arab? De unde le-au cumparat? Cu ce bani?
mac gregor(Citează)
18/09/2019 la 4:48 PM
Sper sa nu le vina idei crete la politicieni sa interzica total zborul cu dronele astea mici, de distractie.
Cezar(Citează)
18/09/2019 la 4:55 PM
“chiar dacă crește prețul petrolului pentru câteva zile/săptămâni ”
Daca Iran ar vrea doar sa castige multi bani din petrol ar putea oricand renunta la cercetarile nucleare. Ei se comporta ca tarile care sacrifica deliberat economia pentru expansiune militara.
Se poarta insa ca si cum cercetarile alea nucleara is aproape de finalizare si nu mai trebuie sa se ascunda.
Ei is in alt film, ala in care cuceresc Mecca si Medina si sfarsesc un razboi religios foarte vechi.
Fun fact:
Mecca a fost cucerita de sauditi in 1925, deci n-au trecut nici 100 de ani.
mac gregor(Citează)
18/09/2019 la 5:31 PM
This^ :)
ipo(Citează)
18/09/2019 la 5:32 PM
@nwradu: ai pus o intrebare, poftim, ti s-a raspuns.
ipo(Citează)
18/09/2019 la 5:34 PM
Eu cred ca sunt iranienii, care aplica aceeasi tactica inainte de negocieri ca si talibanii, da-i la oase si vorbeste despre pace. Una peste alta iranienii cred ca sunt sapte clase peste orice neam de arabi la capitolul putere de lupta. Sauditii s-au facut de ras in Yemen contra uinor desculti.
ipo(Citează)
18/09/2019 la 8:42 PM
Iranienii nu sunt arabi. In fine 98% din ei nu sunt.
Ca idee, e genul de chestie de spus în Iran dacă chiar vrei să îți iei bătaie.
Stefan(Citează)
19/09/2019 la 8:15 AM
Și ce, am zis eu că sunt?
ipo(Citează)
18/09/2019 la 6:40 PM
Dronele sau rachetele respective sunt de manufactură yemenită, doar că e evident că nu au fost lansate din Yemen, ci eventual chiar de pe teritoriul lor. Arabia Saudită cumpără arme de miliarde de la americani doar pentru a se uita la ele, dat fiind că nu are nici resursa umană și nici cultura militară potrivită pentru a le opera eficient. Petrolul i-a transformat pe toți nativii de acolo în “domni” care nu pun mâna pe nimic ci așteaptă ca sclavul importat din Asia de sud-est (sau contractorul american) să le spele veceurile și să bage proiectilul pe țeavă.
Dan(Citează)
18/09/2019 la 8:43 PM
Apreciez ghilimelele la “domni”- niste triburi de salbatici de la abd-al wahhab pana azi la mbs-ucigasul care au dus terorismul sectant wahhabit la politica de stat si o mare rusine in lumea sunnita. Culmea e ca Iranienii sunt chiar baietii buni in toata mocirla asta (desi isi au si ei pacatele lor) si sper ca ratiunea sa invinga si sa se reia deal-ul cu Iran-ul facut de Obama. Mare caracter au dat si israelienii la urne ieri, astfel ca mincinosul bibi nu a castigat si i s-a mai taiat din nas..
In fine, revenind la oasele de “domni” aciuati in golf si vorbind de sclavi (viata groaznica ptr indieni in UAE sau KWT) las o mostra de tupeu de “domni” de la vecinii sauditilor cu aceeasi gandire retrograda:
https://www.middleeastmonitor.com/20190916-kuwaiti-mp-expats-must-pay-even-for-air-they-breathe/
Victor(Citează)
18/09/2019 la 6:48 PM
Cumva sună exact ca armele de distrugere în masă din Irak. Sună extrem de periculos, americanii sunt obligați să intervină.
Pe de altă parte, pentru saudiți e chiar o problemă reală.
Dan Dragomir(Citează)
18/09/2019 la 7:57 PM
Arabia Saudita nu e tara aia de isi tine o printesa drogata sechestrata in casa? Femeia a vrut sa fuga din mediul ostil si opresiv de care au parte toate femeile acolo. Au rapit-o de pe un yaht privat cu soldati armati, practic comitand un act de piraterie.
Gaelex(Citează)
18/09/2019 la 8:20 PM
Pentru unii a avea cultura generala nu înseamnă sa stii functii din jocuri..
Robert.P(Citează)
18/09/2019 la 8:51 PM
Imi place cat de la curent esti tu cu tot development ul de drone din zona aia a globului de poti sa spui asta ”
Sunt 500 de kilometri între Abqaiq și granița yemenită. Deja nu mai este vorba de drone, ci de rachete de croazieră, iar dacă yemeniții ar fi avut la îndemână această tehnologie, cred că mai degrabă ar fi bombardat Riadul, care-i chiar mai accesibil ”
Daca esti îngrijorat de atatea zone de conflict, poti identifica macar din cele pe care le-ai amintit la sf postului in câte zone este conflict din cauza americanilor ?
pmk(Citează)
18/09/2019 la 11:16 PM
Pai asta au si facut, au ucis 1 om si ranit cativa.
stefan(Citează)
18/09/2019 la 9:03 PM
O parte din Europa, Canada si Australia sint singurele locuri relativ linistite oe planeta asta. In rest batalii la greu. America de sud e plina de dilăi. Aia de nord tot p-acolo. Africa…numai in cafteli o tin. Asia….se stieeeeee. Si asa e de muuuult mult timp. In lumea noastra pacea este mai putin prezenta decat razboiul.
BlackSkull(Citează)
19/09/2019 la 12:02 AM
E inutilă dilema asupra unei lovituri care e utilă pentru cam toată lumea implicată.
Arabia Saudită are nevoie de niste motive să mai cumpere niște armament de la amicii lor americani și să întărească prietenia care era cam paienjenită în ultima vreme.
Și de creșterea prețului petrolului chit că ei sunt in sanchi imposibilitatea de a vinde prea mult momentan .
Americanii au nevoie ca Arabia Saudită să cumpere arme de la ei, ca Iranul să fie suspectat de treaba asta, dar totuși fără să poată fi învinuiți cu nume și prenume, că nu e momentul înainte de criză să se mai apuce de un nou război , dar niște sancțiuni ar merge , și au și ei nevoie un pic de creșterea prețului petrolului.
Iranul are nevoie de imaginea de ia uite ce pot face bulangiii ăștia , nu prea e cazul să ne băgăm peste ei că stau bine pe drone/ rachete.
Și de creșterea prețului petrolului, deși ei au oareșce sancțiuni pe temă.
Yemenul are… eh, nu îi pasă nimănui de nevoile Yemenului deci pot fi făcuți vinovați la mișto, cu perdea, că nu are nimeni niciun motiv și nimic de câștigat să stea să îi cerceteze pe ăștia.
Cine nu are poftă de mizerii din astea ?
Aia care cumpără petrol , nu vând arme în Arabia Saudită sau Iran și nici nu sunt avantajați de sancțiunile sau conflictele vreunui stat din zonă, dar nu e ca și cum cuiva din cei implicați îi pasă de restul lumii.
Așa că întrebarea e de prisos singura întrebare validă este, mai ai bani să faci plinul? Dacă da, mergem înainte.
Catalinx(Citează)
19/09/2019 la 3:18 AM
Daca USA si UK nu o luau complet pe aratura, puteai spune ca exista un lider al lumii civilizate. Acum e o mascota intr-o parte, si una in partea cealalta.
Ce e ingrijorator este faptul ca aceste conflicte vor fi cel mai probabil concomitente cu urmatoarea recesiune globala, si fara colaborare la nivel international cred ca va fi cu mult (!) mai rau decat in 2008. Cei care nu inteleg de ce in Europa este pace, cand lumea arde, cred ca nu au studiat suficient strategia din spatele infiintarii UE. Singurul lucru care ne lipseste sa fim o forta la nivel mondial este o armata comuna.
Andu Potorac(Citează)