un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Case frumoase din București stau în paragină

27 Sep 2019  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Casa de mai jos se află pe o stradă liniștită din zona Dorobanți/Mircea Eliade și este în paragină. Adică e posibil să locuiască cineva în ea, dar ușa de la intrare este blocată și o pisică fioroasă o păzește.

Ferestrele de la parter sunt acoperite cu tablă.

Vila este deosebit de frumoasă, are două niveluri și peste ele se ridică un turn înalt. Uitați-că ce decorațiuni frumoase are în jurul ferestrelor, iar piesa de rezistență este terasa rotunjită de pe lateral, spre curtea casei, ale cărei ferestre sunt sparte.

Curtea este și ea în paragină, o junglă demnă de un film cu Predatorul.

Cum ajunge o astfel de vilă o ruină? A cui o fi? De ce o fi așa? Oare câte altele sunt în București ce ar putea fi scoase la lumină pentru ca și orașul nostru să arate ca Viena sau Paris sau alte capitale ce-au avut perioada lor de glorie a boierilor sau industriașilor ce-au construit vile și palate?

Credeți-mă, după ce am vizitat Georgia mi-am dat seama că suntem norocoși în această privință. Georgia are relief foarte variat, tradiții bogate, o cultura unică și tot ce-ar fi nevoie pentru o țară mândră și frumoasă, dar s-au aflat de-a lungul secolelor între imperii persane, mongole, otomane și rusești. Orasul Tbilisi a fost distrus de atâtea ori, inclusiv în 1795 cu masacrarea populației de atunci, încât mi se pare miraculos că și-a revenit.

Bucureștiului ce i-a lipsit, dincolo de un primar competent în ultimii 30 de ani? Ceaușescu a distrus multe clădiri care acum ar fi fost apreciate și ar fi atras turiști și bani, dar au rămas foarte multe în picioare. Acum le distruge lipsa de acțiune.

asus s5507

    21 comentarii

  1. “nu dai și tu ceva, bos, ca să te las să renovezi?”

      (Citează)

  2. Te miri cum ajunge o casa in ruina? dar cum ajung marile hoteluri in ruina, cum ajung statiuni intregi in ruina, orase chiar?

      (Citează)

  3. Cel mai probabil, a fost revendicata si proprietarii sunt demult plecati din tara si nu le mai pasa. Sunt sute de vile in situatia asta, multe locuite abuziv de o anumita etnie, distruse, macinate de vreme, asteptand urmatorul cutremur sau sa fie demolate, terenul de sub ele fiind mult mai valoros. Cotroceniul s-a manelizat, daca stai mai mult pe strazi o sa vezi ca proprietarii sunt fie batrani care n-au resurse financiare sa renoveze si consolideze, fie de etnie, ajunsi acolo prin rechini imobiliari cu interese mari in zona.

      (Citează)

  4. Scenariu ipotetic: s-a revendicat de fostii proprietari, retrocedarea s-a taraganat de autoritati vreo 15 ani, a venit “cineva” cu o oferta de rascumparare a dreptului de proprietate la 15% din valoarea reala, fostii proprietari, disperati, au acceptat, retrocedarea s-a aprobat doua zile mai tarziu. Noul proprietar o mai lasa putin sa se deterioreze si intr-o vineri dupa-amiaza cand s-a incheiat programul de lucru al autoritatilor baga buldozerele si o darama, fara autorizatie. Luni apar stiri cu “Inca o cladire de patrimoniu demolata in weekend”.

      (Citează)

  5. Sunt multe case în diverse stadii litigioase. Asta a fost naționalizată de comuniști, după care au locuit acolo două familii: vărul lui S. Oprescu și un diplomat arab, Manssour cred că îl chema. La un moment dat a fost revendicată de o femeie foarte în vârstă, probabil acum sunt diverse procese cu diverși moștenitori etc. etc. Procesele astea pot dura zeci de ani la noi. Iar primarii care s-au perindat atâtea zeci de ani n-au mișcat un deget să rezolve situația, că soluții ar exista în multe cazuri.

      (Citează)

  6. e un deranj urias sa o consolidezi, sa o restaurezi – financiar si hartii!
    ca sa nu mai zic ca o casa facut acum 100 de ani nu o poti aduce la comfortul caselor/apartamentelor actuale.

    asa ca, daca ai unde sta, astepti sa cada singura, si faci una noua. de 3-4 mai ieftin!

      (Citează)

  7. in anul 2120 vor fi bloggeri care vor face reportaje despre superbele palate din comuna Buzescu si cum ar fi necesara restaurarea lor.

      (Citează)

  8. E din cauza anomaliei spațio-temporale numită comunism si a efectelor pe termen lung generate de ea. La fel si în Constanța din fostul cartier grecesc mai găsești câteva case in stare avansată de degradare unde doar ferestrele enorme și bucăți din basoreliefuri mai stau ca dovadă a ce a fost acolo. In rest țiganii introduși acolo pe vremea comuniștilor au distrus tot. In plus nici peninsula nu stă cu mult mai bine. Dacă ar fi fost întreținută cum trebuie probabil că acum ne plângeam și noi de prea multele nave de pasageri care ne-ar fi vizitat. Așa…

      (Citează)

    • Un exemplu de autoritati locale fara viziune. “Investitorul” a dat 1,5 milioane de LEI pe casa aia, o mai tine cativa ani sa cada si apoi face un bloc si catiga cateva milioane de euro. La 1,5 milioane de lei a mai dat spagi de nici 100k euro, o sa mai dea pe autorizatii dar atunci va fi deja alta echipa la primarie.

      Daca o pastra primaria S5, o putea renova si facea ceva frumos si semi-util acolo (ca Hanul Gabroveni de exemplu). Intrau cateva zeci de milioane de euro in renovare, erau si spagile pe masura, arata si orasul frumos, era cum s-ar zice win-win de toate partile.
      Plus ca mai trebuiau si locuinte sociale pentru suedezii de acolo, deci mai era rost de cumparat sau construit ceva prin Ferentari la suprapret.

      Ne ducem dracu, nici spagari de anvergura ca Mazare sau Oprescu nu mai are poporul asta! Am ramas numai cu gusteri de nivelul lui Lis, fac praf orasul pentru bani de pacanele.

        (Citează)

  9. Casele alea sunt proprietate privata, nu are nimeni dreptul sa le impuna la proprietari ce sa faca cu ele.

    Atitudinea asta comunistoida de “sa decida poporul ce sa faca omul cu casa lui” trebuie sa moara o data.

      (Citează)

    • atat timp cat strica aspectul zonei sau chiar pun in pericol vecinii, trecatorii, serviciile de utilitati/urgenta etc., poate ar putea si statul sa-si dea o parere, numa una. zic

        (Citează)

  10. Holy fuck. Ai avut ceva curaj să te apropii atât de mult de felina „furioasă”…

      (Citează)

  11. That cat ❤️

      (Citează)

  12. 1) Cu cateva exceptii prin centru, si alea doar ca au fost gandite de arhitecti straini – in speta francezi sau germani, Bucurestiul n-are si n-avut arhitectura.
    2) Ce face omul la el in curte e treaba lui si nu a tuturor ce-si dau cu parerea. Din nou, argument comunistoid :)

    Giovani:
    atat timp cat strica aspectul zonei sau chiar pun in pericolvecinii, trecatorii, serviciile de utilitati/urgenta etc., poate ar putea si statul sa-si dea o parere, numa una. zic

      (Citează)

  13. sin:
    Casele alea sunt proprietate privata, nu are nimeni dreptul sa le impuna la proprietari ce sa faca cu ele.

    Atitudinea asta comunistoida de “sa decida poporul ce sa faca omul cu casa lui” trebuie sa moara o data.

    În orice oraș civilizat din lumea asta ai atât drepturi, cât și obligații. Absolut în toate țările capitaliste, ne-„comunistoide”, ai obligația de a-ți menține fațada, gardul, grădina etc. în caz contrar vei fi amendat. Nu „decide poporul”, decid legile de bun simț, dar na! noi trăim în țara haosului, să fie libertate și democrație domnule, ce dacă vreau să arunc țigara pe jos, pentru asta am luptat la Rivoluție, nu?

      (Citează)

    • Relax, pentru libertarienii adevarati orice deviere de la “eu fac ce vreau si statul nu are voie sa intervina, daca e gresit o sa ma corecteze piata” reprezinta o atitudine comunistoida.

        (Citează)

  14. daramam nici o problema, ar merge un bloc turn de birouri.
    macar facem ceva util

      (Citează)

  15. O casa in paragina este fix ca o masina de colectie, ajunsa rabla inutilizabila. Poate fi restaurata la gloria de altadata, dar … e tot masina aia de acu jde ani, fara dotari corespunzatoare vremurilor. Care colectionar de masini merge cu o rabla restaurata la serviciu, in concediu, duce copiii la scoala? Oh, wait, un colectionar care-si permite masini de colectie (ce repetitie … ) nu face nimic din chestiile astea. Masina de colectie e doar pentru satisfacerea unei pasiuni sau nostalgii, fara mare utilitatte. De ce ai sta intr-o vila din 1940, restaurata interior si exterior la nivel 2019? Tot caramida aia din 1940, deja fisurata si imbatranita are in pereti, presupunand ca orice altceva este nou (electrica si apa). Mai pui deranjul si costurile, restaurarea unei vile, ca si a unei masini, costa mult peste pretul initital sau de nou. Unele chestii facute de om trebuie lasate sa moara sau chiar distruse cand utilitatea ajunge la minim.
    Am asistat in 1999, prin natura job-ului (instalam sisteme de alarma si interfon), la restaurarea unei vile pe Strada Roma colt cu intrarea Roma. Vila fusese proprietatea unui general neamt ce o construise in perioada interbelica. Cu parter, mezanin, etaj si pod urias. Tembelul care o luase in proprietate prin intermediul RAPPS era baiatul unui securist sau ceva, un dement de 30 de ani atunci, hipertensiv si cred ca diabetic. Un stresat idiot ce stresa pe toata lumea in jur cu nervii lui si lipsa de rabdare si empatie. Nu va zic ce deranj a fost, a trebuit scos parchetul, un putregai de 65-70 de ani, bucata cu bucata. Dementul si-a tras subsol, a sapat sub casa ca sa faca o piscina de 7*10m, a trebuit bagat ciment ca risca sa scufunde toata casa. Si-a tras sauna si sala de sport. A ramas fara bani, asa ca a mansardat podul inalt (spalatoria/uscatoria pe vremea neamtului), impartit pe diagonala, foarte fain. A facut practic doua apartamente ce foloseau pentru acces o scara in spirala destinata slujitorilor initital. A gasit un atasat pe la o ambasada ce a dat banul jos pe un an (de la intendent am aflat ca era 2000 dolari chiria, inmultit cu 12 luni, dar nu cred ca era atat) si astfel tembelul a terminat casa. Am schimbat multe chestii din proiectarea originala a sistemului de alarma/incendiu/interfon, ca nu puteai sa te intelegi cu stresatul dracului, era tare speriat de hoti si nu doar hoti, ci de oameni care vroiau sa intre peste el sa-l omoare, ca tot stresa ideea asta “daca vrea sa intre in casa sa ma omoare, cum ma protejeaza sistemul asta?”. Casa tot caramida veche avea si … era veche, oricat de renovata era si pe afara.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus