►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« FIFA 20 va avea echipele și jucătorii din Liga 1
Brico Depot lansează catalogul de încălzire și dă 3 Dacia Duster premiu (p) »
SpaceX lucrează la alte rachete pentru viitor, una dintre ele fiind numită Starship, gândită să ajungă pe Lună și poate pe Marte. Adevărul este că, având acea formă și fără payload detașabil, chiar nu pare să aibă un scop comercial imediat.
Starship va fi echipată cu 6 motoare Raptor, un nou motor dezvoltat tot de SpaceX. Cele de pe actualele rachete Falcon 9 se numesc Merlin. Momentan, pentru a testa Starship, cei de la SpaceX au realizat un prototip mai mic numit Starhopper, echipat cu un singur motor Raptor.
Still with me? Că ne-am cam complicat în nume de rachete și motoare acum.
Starhopper, cu noul motor Raptor, poate decola de la punct fix și poate ateriza la alt punct fix, “levitând” până acolo. Treaba asta ar putea fi utilă pentru Lună, unde un astfel de modul se poate separa de nava-mamă, aseleniza și decola la loc spre orbită, așa cum s-a întâmplat în programul Apollo.
Testul recent a făcut racheta (nava?) să decoleze 150 de metri și să aterizeze la punct fix la câțiva zeci de metri depărtare, demonstrând că tehnologia este viabilă și că măcar sunt pe calea cea bună. Vor urma Starship Mk1 și Mk2 cu trei motoare în viitor, înainte de a testa varianta finală de navă.
Treaba asta arată cool și arată că SpaceX nu stă degeaba. Dacă mai țineți minte, acum câțiva ani le ieșeau bine primele teste cu Falcon 9 și lumea se uita ciudat la conceptul unei rachete care revine la sol pentru a fi reutilizată. Acum zborurile Falcon 9 sunt ceva uzual, la fel și aterizările cu succes la loc.
« FIFA 20 va avea echipele și jucătorii din Liga 1
Brico Depot lansează catalogul de încălzire și dă 3 Dacia Duster premiu (p) »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
28/08/2019 la 3:08 PM
Cateva corectii.
– Motorul Raptor nu este nou, el este prezent pe Stage 2/Dragon in rachetele Falcon actuale. Raptorul de pe Starhopper este un v.2
– StarHopper este prototip pentru stage 2 / Dragon din viitorul Starship. El va putea sa decoleze de pe Marte / Luna asa cum Dragon se desprinde de pe ISS si zboara spre pamant.
In concluzie: Starhopperul impreuna cu noul booster (stage 1) va fi noul Falcon si nu va decola niciodata singur de pe pamant. Pana de curand el se numea BFR, adica Big Falcon (Fucking) Rocket.
flynt(Citează)
29/08/2019 la 9:21 AM
Eu știu că motoarele Raptor n-au zburat niciodată pe ceva comercial, iar acestea sunt primele teste cu ele montate pe ceva.
nwradu(Citează)
28/08/2019 la 9:29 PM
Off topic: Burger King revine in Romania si va deschide o locatie in Mega Mall.
Cristi(Citează)
28/08/2019 la 10:31 PM
Vazand filmuletul incepe sa mi se para dubios cum in filmuletul aselenizarii era praf la greu pe langa modulul lunar si lipsa vre-unui crater de aterizare. Asta ca sa nu mai zic de fluturarea nesimtita a steagului.
Marius M(Citează)
28/08/2019 la 10:57 PM
Da, rezultatele aselenizarii in conditii de mase diferite, gravitatie la 1/6 si lipsa de atmosfera ar trebui sa fie similare. Clar conspiratie.
Giani Mucea(Citează)
29/08/2019 la 7:03 AM
Asta pentru ca pamantul e plat si luna e sferica. Cum, nu stiai? New Funar stie sa explice mai bine.
Flynt(Citează)
29/08/2019 la 8:59 AM
Stiai ca au explicat si ‘fluturarea steagului’ ca aveau un mecanism de tije care sa intinda steagul care s-a blocat si nu l-au intins complet dand impresia ca flutura in vant? Ca sa nu mai zic de restul misiunilor Apollo (inca 5 pe langa Apollo 11) care au ajuns pe luna, pe alea cu ce teorii conspirationiste le mai combati?
cris(Citează)
29/08/2019 la 9:23 AM
Flutura steagul?
Cu gravitația mică de pe Lună, modulele lunare decolau și aselenizau cu putere mult mai mică. Cu oameni la bord, nu poți să dai cu ele de pământ (mă rog, lună) de să lași crater.
Aș spune, chiar, că dacă lasă crater la aselenizare probabil nu mai decolează la loc.
nwradu(Citează)
28/08/2019 la 10:50 PM
Putin off-topic (or not?). Va dati seama ce este in capul acestui omulet, dupa ce a pus pe picioare PayPal, Tesla, Neuralink, Boring, SpaceX, OpenAI, Hyperloop?
In fiecare industrie in care intra face ravagii printre CEOs. Cum sa concurezi cu Elon? :)
Andu Potorac(Citează)
29/08/2019 la 8:33 AM
Nu poți concura cu el pt simplul fapt ca nu ai banii cu care sa începi firmele alea.
Plus Tu ai griji gen trafic și țigani versus unde e el și are investitori șamd.
Priorities
Mihai(Citează)
29/08/2019 la 8:38 AM
Nu chiar. Citiți cartea asta despre cum a început toate acele business-uri https://www.libris.ro/elon-musk-tesla-spacex-si-misiunea-construirii-PUB978-606-722-267-8–p1250416.html
Este despre copilărie dificilă în Africa de Sud, bani făcuți din propriile idei și mai ales multă muncă, 20 de ore pe zi. La un moment dar povestește cineva despre cum sărbătoreau cu toții vânzarea PayPal sau ceva așa și Musk citea o carte rusească despre rachete în loc să petreacă.
Lăsând banii la o parte, nu cred că aș vrea genul acela de viață. Și după ce ai “succes”, ai responsabilitatea zecilor de mii de angajați care depind de deciziile tale.
nwradu(Citează)
29/08/2019 la 9:55 AM
e simplu, da afara lume fara nici o jena de fiecare data cand are probleme cu bani.
hai sa nu avem idoli aiurea.
e misto si frumi sa zici ca lucrezi la tesla, dar daca intra in groapa, poti zbura azi la ora 12, last day.
Mihai(Citează)
29/08/2019 la 10:16 AM
Corect, sa nu avem idoli aiurea. Dar e bine si sa nu interpretam gresit realitatea pentru ca nu ne place Musk.
Sa zici ca banii sunt motivul pentru care nu poti concura cu el e cel putin stupid. E demonstrabil stupid – uita-te cu cati bani a intrat SpaceX pe piata si cati bani a incasat din investitii sau de la guverne si compara asta cu celelalte firme care lanseaza. Plm, uita-te cati bani s-au bagat in SLS pana acum. Dar nu o sa faci asta, nu? Pentru ca nu il suporti pe gigel si lucrul asta te face sa ignori faptele care iti invalideaza parerea. Problema e ca facts don’t care about your feelings.
Giani Mucea(Citează)
29/08/2019 la 10:54 AM
”da afara lume fara nici o jena de fiecare data cand are probleme cu bani.”
Ai uitat să ne spui că măgarul nu împarte cu angajații atunci când nu are probleme cu banii. Normal că o să recurgă la concedieri, omul e un capitalist, așa funcționează sistemul, nu e caritate să plătească salarii pentru activități care nu produc banii pentru acele salarii. Dar da, o mentalitate de ”să ni se dea”, mixată cu ”chiaburul”…
mircea 2(Citează)
29/08/2019 la 11:02 AM
SUA pune prioritate pe dezvoltarea afacerilor și este foarte simplu să dai oameni afară când trebuie să faci asta. La ei este considerat un sistem normal, la noi e cumva în extrema cealaltă după 50 de ani în care statul îți găsea de muncă și avea oricine un job.
Per total, sistemul american pare să fi mers mai bine, că au câteva companii mărișoare.
nwradu(Citează)
30/08/2019 la 1:54 AM
Nu e vorba de viata asta, ci de renumele si rezultatele lasate dupa. Eu oricand as alege asta, dar e o alegere personala a fiecaruia – iar dupa ce ai copii, intelegi. :)
Andu Potorac(Citează)