►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 21 august 2019
Am trecut la noul Gillette Skinguard, care-i proiectat să reducă iritația pielii »
21 Aug 2019 ·
Practic mă pregăteam să spun că și România a acceptat să interzică prezența echipamentelor Huawei în viitoarele rețele 5G, după modelul SUA și alte state, dar încă nu s-a ajuns așa departe și lucrurile sunt incerte momentan.
Atenție că în cele de mai jos vorbim despre echipamentele Huawei ce intră în componența rețelelor telecom (antene, stații de bază, echipamente de rutare și gestiune telecom, core șamd), nu de telefoane mobile.
Am explicat aici mai pe larg de ce americanii spun că echipamentele telecom Huawei sunt o amenințare la adresa securității naționale.
Pe scurt, însă, se tem de două posibile scenarii:
Înapoi la vizita președintelui Iohannis la Washington și întâlnirea cu președintele Trump, știm următoarele:
Declarația lui Iohannis după vizită:
cu ocazia vizitei, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G, având în vedere importanța securității rețelelor de comunicații wireless de generația a cincea pentru asigurarea prosperității, dar și a securității naționale.
Și apoi câteva clarificări din conferința de presă susținută ulterior:
Jurnalist: Domnule Președinte, voiam să vă întreb despre tehnologia 5G, pentru că spuneați că a fost un subiect în discuție, dacă puteți da mai multe amănunte. Mă interesează dacă vom vedea în perioada următoare tehnologie americană în România privind implementarea acestei rețele de 5G, având în vedere că este vorba de foarte mulți bani, se vorbea de miliarde de euro pentru a fi investiți în astfel de tehnologie.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Știți că în România se pregătește o procedură publică pentru asta și eu cred că toată lumea dacă am avea mai multe oferte, inclusiv, sigur, din partea americană. Aici este vorba, însă, de firme private, care vor veni și noi sperăm să se întâmple acest lucru. Însă Memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparență, de compatibilitate cu statul de drept, și așa mai departe. Foarte bun.
Jurnalist: Revenind la 5G, spuneați că în acel Memorandum de Înțelegere sunt niște criterii de compatibilitate care țin inclusiv de nivelul de democrație dintr-un anumit stat. Ați vorbit despre Huawei cumva și există vreun semnal că România nu va accepta implicarea firmei Huawei?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: La acest nivel, nu se discută despre firme, cu nume și prenume sau despre un anumit furnizor. Domnul ambasador cu siguranță vă pune la dispoziție o copie după Memorandum.
Jurnalist: Domeniul 5G va face subiectul unei noi ședințe a CSAT?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Vă spun când ajungem acasă, dar așa am lăsat să se înțeleagă la ultima noastră întâlnire. Sunt teme importante. (presidency.ro)
Copia după memorandum încă nu a apărut. Din câte știu eu, un memorandum este un document generic, nu unul cu termeni foarte clari, așa că astfel se explică de ce nu menționează clar firma Huawei, după cum zice președintele.
Asta nu înseamnă, însă, că nu pentru Huawei a fost pregătit. Decizia de a interzice Huawei poate fi luată ulterior la nivel național în România, având ca bază și acest memorandum semnat cu SUA și având în vedere că SUA interzice echipamentele Huawei și cere și aliaților să facă același lucru.
Mai mult, există și o declarație comună a celor doi președinți, făcută după întâlnire, în care s-a spus astfel:
De asemenea, căutăm să evităm riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G (presidency.ro)
Nu să micșorăm, ci să evităm riscurile, iar investițiile chineze sunt clar numite acolo, afectând deci Huawei și ZTE.
În același timp, Departamentul de Comerț al SUA a adăugat încă 46 de companii legate de Huawei pe lista neagră (profit.ro), acel entity list prin care exportul tehnologiilor americane este interzis către cei din listă. Între ele se regăsește și Huawei România, pe lângă alte filiale Huawei din lume, deoarece la prima adăugare în listă, cândva în luna mai, Huawei România nu era inclusă acolo.
Personal nu văd cum, după aceste întâlniri și declarații și memorandumuri semnate, România va folosi totuși tehnologie 5G de la Huawei. Vestea asta cu siguranță nu-i bună pentru operatori deoarece aceștia își făcuseră planuri ce includeau și Huawei.
Dacă țin bine minte zvonurile, Vodafone a demonstrat 5G folosind echipamente Huawei. Digi a folosit Ericsson, dar au declarat atunci că vor utiliza și Huawei în zonele unde rețeaua 3G/4G este deja făcută pe Huawei, din motive de compatibilitate. Orange a făcut demonstrații cu echipamente Samsung, în principal, dar cred că intenționează să folosească și Huawei cam în același mod ca și Digi.
Sunt curios care va reacția Chinei și impactul în economia noastră dacă China refuză să facă alte investiții. Din câte știu, România a tot curtat China pentru diverse investiții încă din vremea lui Boc, discutându-se despre Cernavodă, autostrăzi, CFR, portul Constanța șamd. Ulterior aceste investiții s-au lăsat așteptate și nu cred că au mai apărut vreodată, deci nu cred că ar fi o mare pierdere.
« Știri despre tehnologie – 21 august 2019
Am trecut la noul Gillette Skinguard, care-i proiectat să reducă iritația pielii »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
28 comentarii
21/08/2019 la 11:50 AM
deci sasu nr 1 al tarii s-a dus la dat raportu.
abia astept presa aia de calitate sa scrie despre “realizarile” robotului in USA.
alta varianta e ca trump a intrebat mai multe tari care ar vrea sa semneze “ceva” pt o poza cu el, si desigur ca a muscat-o adormitul nostru preferat.
Mihai(Citează)
21/08/2019 la 12:05 PM
Da, ce fraier, liderii adevarati stiu ca mai bine te intalnesti cu Trump la masa. Dai un ban, da mananca si gura ta ceva.
Giani Mucea(Citează)
21/08/2019 la 12:24 PM
Trump obtine ce vrea, nu este nici o surpriza aici.
Un stat care sa existe are nevoie de aparare armata. SUA este un partener de incredere, care se asteapta la o relatie onesta de la parteneri: aliatii sa investeasa minim 2% din PIB in aparare si alte masuri. Daca ti se pare prea mult poti sa parasesti alianta si sa speri ca Rusia nu v-a ajunge prea curand la granita ta.
Costurile operatorilor vor fi mai mari pentru ca securitatea nu este moca.
Mi se pare corect, nu as vrea sa am un prieten cu care sa ies in oras si care sa astepte in mod repetat sa platesc doar eu consumatia.
Nu as plange dupa investitiile Chinei. Sa ne uitam la situatia in care se afla aliatii Chinei si la cea in care se afla cei ai USA. Obiectivul Chinei este sa te ingroape in datorii ca sa cedezi obiective cheie in schimbul imprumutului. Iti dau bani chiar daca stiu ca cei de la conducere ii sifoneaza, ei un au principii morale de nici un fel.
Valentinul(Citează)
21/08/2019 la 11:59 AM
Cred că e bine să nu facem afaceri cu firme din țări dictatoriale care dau semne să exporte modelul. Vote with your money.
Gabriel(Citează)
21/08/2019 la 12:09 PM
hai sa nu amestecam chestiile.
plus, macar mustaciosul ala nu a semnat nimic.
Mihai(Citează)
21/08/2019 la 12:28 PM
vezi ca ‘inamicul’ era rusia, nu china.
china e doar o obsesie a lui trump.
Mihai(Citează)
21/08/2019 la 12:35 PM
corect, China e doar o tarisoara mica si prietenoasa, nu are tendinte expansioniste.
Giovani(Citează)
21/08/2019 la 12:41 PM
Si o tara cu un profund respect pentru om.
nashu_mare(Citează)
21/08/2019 la 4:07 PM
Cred ca orice cetatean din Hong Kong iti poate spune ce baieti buni sunt chinezii.
Andrei G(Citează)
21/08/2019 la 12:40 PM
Americanii ar face bine să contracareze Belt and road initiative, deja se vede cum își pierd influența și in Pacific, și în Europa. China devine o amenințare mai gravă decât Rusia pentru ei. Dar pentru asta trebuie să sară cu banul, iar Trump nu pare dispus să o facă.
Ceva îmi spune că lumea va arăta foarte diferit peste 10 ani față de situația cu care ne-am obișnuit in ultimii 30.
ipo(Citează)
21/08/2019 la 12:50 PM
Nu neaparat sa sara cu banu, dar macar sa nu isi impinga aliatii spre chinezi, amenintandu-i cu retragerea sprijinului militar si cu tarife.
Dar bine, ideea de a lupta pe doua fronturi a mai fost folosita, cu un succes incredibil, si de alte genii stabile.
Giani Mucea(Citează)
21/08/2019 la 12:46 PM
Pacat ca nu vrea si sa opreasca NK si Iran din a obtine arme nucleare.
Giani Mucea(Citează)
21/08/2019 la 1:01 PM
si ce treaba are asta cu 5g si huawei??
Mihai(Citează)
21/08/2019 la 1:09 PM
Niciuna. Huawei e companie belgiana.
nashu_mare(Citează)
21/08/2019 la 1:22 PM
Iar 5G nu va avea treaba cu oamenii sau datele personale. Se va folosi doar ca sa se certe masinie autonome intre ele prin intersectii, pe teme de prioritate de dreapta
Sorin(Citează)
21/08/2019 la 1:26 PM
Si, despre eliminarea vizelor de SUA pentru romani, tot nimic nimic ?
Noru(Citează)
21/08/2019 la 9:17 PM
SUA au o lege de prin 70 ca locuitorii unei tari se califica sa circule fara vize in state daca rata de refuz pentru viza e sub 3%. Ei au legea respectiva de peste 50 de ani, asa ca nu o sa o schimbe doar ca suntem noi romani.
wd(Citează)
21/08/2019 la 1:30 PM
pana la urma e o veste bune pt Ericson si Nokia, companii din UE.
prefere sa le platesc mai mult lor decat chinezilor
teo(Citează)
21/08/2019 la 4:15 PM
De fapt preferi sa platesti la fel de mult/putin, dar totusi sa nu folosesti echipamente Huawei.
Sunt convins ca daca ar trebui sa platesti 2 euro in plus la abonamentul de mobil, nu ai fi prea incantat.
Andrei G(Citează)
21/08/2019 la 1:54 PM
Pe de alta parte parca era vorba sa ne completam flota de F16, pana la vreo patruj de bucati si ceva, her president a tacut chitic la cestiunea asta… Tot de la portugheji le luam la mana a doua sau ne desteptam ca bulgarii si luam ceva mai de soi ?…
Geo(Citează)
22/08/2019 la 11:54 AM
Bulgarii s-au “desteptat” atat de mult incat au decis sa nu le mai cumpere deloc.
Andrei G(Citează)
21/08/2019 la 1:55 PM
pai de ce?
ies bani frumosi asa…
US se chinuie sa ii expulzeze pe toti, iar tu te astepti sa dea drumul la romani… adica 1 milion de oameni pe putin.
Vlad(Citează)
21/08/2019 la 2:00 PM
Hatere.
De fapt se zvoneste ca Trump ar fi zis, in timpul sedintei, “lasati romanii sa vina la mine”, dar fake news media nu ar publica asa ceva.
Giani Mucea(Citează)
21/08/2019 la 2:13 PM
Deci, avem așa:
– o șapcă cu un mesaj bizar iredentist
– niște poze pentru saș să se creadă important
În schimb pentru:
– drepturile pentru extracția gazelor din Marea Neagră pentru beneficiul firmelor americane
– lipsă rețea 5G pe motiv că
„Rujii!”„Chinejii!”– aprovizionarea de armament SUA, tot pe niște contracte benefice lu’ SUA (evident, fără offset)
– probabil susținerea pentru saș la alegeri, că nu e important ce votează românii, contează cine numără voturile sau inventează voturi din butoane ( STS #VăVedem )
Mă abțin să fac o glumă seacă cu Bechtel și Microsoft da’ am zis, lasă, ajunge…
Dim(Citează)
21/08/2019 la 4:23 PM
pai doar nu crezi ca l-o chemat acolo ca ii era dor de mutu tarii.
Mihai(Citează)
21/08/2019 la 3:45 PM
Inamicul nu mai e rusia de foarte mult timp…ca economie, putere de crestere, armata, etc, rusia e mult sub china…din Rusia a ramas doar imaginea de super-putere, pe cand China controleaza o mare parte din economia mondiala prin tot felul de investitii in africa, asia, america de sud si europa…
ciprian(Citează)
21/08/2019 la 5:19 PM
Corect. China avea acu trei ani un excedent de 3000 de miliarde de dolari, parte din ei fiind folositi pentru a cumpara cam tot ce era disponibil si important. Arabii la fel (Dubai Ports) incât europenii ajung sa munceasca pentru chineji si harăpi si sa cumpere tot produsele proaste facute de ei, ca in batrinul continent nu se mai produce nimic, toti sint numai pe importuri si servicii. Acum ca s-a cam terminat depozitul bancar al europeanului de rând, iar ce mai era pe la fundul sacului se cheltuie pe emigranti, a cam inceput sa scârțâie, de aia pun băietii deștepți iar de o criză… Iar ”pretinul” Putin daca nu-si cheluie gazele in Europa ramine muritor de foame, cu tot cu pocnitorile lui nucleare…
marinel(Citează)
21/08/2019 la 6:58 PM
S-au intalnit doi mascarici. Diferenta e ca unu e pe propriu’ interes. Alalalt e doar mascarici. Si mut pe de-asupra. Si se pozeaza cu basca pe cap. Ca, mde, asa i se pare lui ca da bine la helectorat. Ba’pwla de n-o s-ajungem ca in idiocracy. Camacho o sa fie copil pe langa retarzii astia.
BlackSkull(Citează)