un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Rig cu microfon extern pentru GoPro

7 Aug 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Filmez tot mai mult cu GoPro-ul și cu telefonul mobil, dar pentru sunet bun am și o lavalieră și recorder separat (un Olympus ieftin și un Zoom H1), de ținut în buzunar. Recent m-a deranjat zgomotul de vânt din niște clipuri și am zis să fac upgrade la un microfon extern pentru a obține sunet mai bun.

Am luat cele de mai jos:

  1. microfon Rode Videomicro, plus un adaptor Rode SC7 pentru telefonul mobil.
  2. carcasă SmallRig pentru GoPro.
  3. adaptor GoPro pentru microfon extern.

Adaptorul GoPro permite conectarea unui microfon pe mufă 3,5 mm conector TRS. Politica mea este să folosesc numai accesorii GoPro originale și acesta pare bine făcut, are un cablu gros, flexibil, pare fiabil. Cutiuța este mare pentru că include și un convertor analogic-digital, plus un port USB-C prin care poți alimenta permanent camera.

Atenție la acel convertor A/D. Mai sunt prin comerț diverse adaptoare third party de microfon ce arată ca un simplu fir cu mufe diferite la capete, dar de la Hero 5 în sus camerele nu mai includ convertor, așa că este nevoie de acesta extern.

Utilizându-l, am descoperit că introduce zgomot în sunet. Recomandarea oficială este să opriți wifi-ul în cameră, că altfel adaptorul și microfonul devin o antenă și introduc zgomot în sunet, ceea ce am făcut și problema s-a rezolvat. Nivelul de zgomot a scăzut de pe la -20 la aproximativ -40 dB după asta, dar nu mai poți folosi telefonul ca o telecomandă pentru cameră.

Microfonul Rode Videomicro este probabil cel mai compact al lor, dar tot are 8 cm lungime și 21 mm diametru. Carcasă metalică, include o protecție de vânt (numită deadcat) și un suport pentru patine foto, plus filet pentru trepied, dar cu șurub mare, nu standard.

Suportul este mișto, e făcut dintr-un plastic flexibil pentru a nu induce vibrații în microfon. Un cablu TRS-TRS este inclus, ceea ce-l face direct compatibil cu GoPro-ul, dar nu și cu telefoanele mobile (care au TRRS, adică trei dungi negre pe conector, că sunt gândite pentru handsfree-urile cu căști stereo și microfon).

Pentru mobil am luat deci acel cablu SC7 care are conector TRS la capătul negru, din spre microfon, și TRRS la capătul gri dinspre telefon.

Carcasa SmallRig a fost o surpriză plăcută, după ce am cumpărat-o fără să știu mare lucru despre ea. Practic, aveam nevoie de un rig pe care să montez microfonul și să pot prinde cumva și adaptorul de microfon și poate alte accesorii.

Surpriza plăcută a fost că-i bine făcută, integral metalică, și destul de bine gândită. Faptul că-i metalică este un bonus plăcut; nu mă tem de plastic, sunt destule tipuri foarte rezistente, dar de obicei producătorii no-name folosesc plastic slab calitativ. Prin această carcasă pot închide sau deschide ușa de la portul USB al camerei; ușița aceea se poate scoate cu totul de pe cameră, la o adică (trageți mai tare de ea – merge și pusă la loc după aceea), dar este ușor de pierdut și prefer să o țin deschisă atunci când nu contează impermeabilitatea.

Zona rotundă din jurul obiectivului este pentru a adăuga filtre foto, de exemplu unul de polarizare sau poate un ND pentru cei care au nevoie de așa ceva.

Prinderea de jos poate fi demontată, că-i pe șuruburi, dacă nu o vreți.

Poate fi montată o patină în partea de sus și în lateral acel dreptunghi care este gândit special pentru adaptorul GoPro de microfon. Mi se pare bun și dacă nu aveți adaptorul GoPro de microfon, că puteți folosi acel dreptunghi metalic pentru a prinde alte accesorii prin ce tip de improvizație preferați, de exemplu cu scotch, lipici, sfoară, cârlige de rufe, cleme sau menghine foto și ce altceva scoate la iveală MacGyver-ul din fiecare.

Per total, arată ca mai jos. Găsesc eu când să testez totul la vreun clip.

Acum două luni mi-am luat și un 3-way, care-i un suport foarte mișto pentru filmat ceva sau filmat tip selfie sau filmat de deasupra.

Între timp am testat, clipul de mai jos cu asta a fost filmat:

asus s5507

    4 comentarii

  1. N-ai zis nimic de microfon la calitatea inregistrarii, cum e fata de microfonul integrat al camerei? Cum e fata de varianta cealalta pe care ai folosit-o? Ma intereseaza si pe mine acest microfon pentru un Panasonic G7, dar oscilez intre el si o varianta mai scumpa de la Rode.

      (Citează)

  2. N-ai zis nimic despre interactiunea dintre protectia de microfon care arata ca un sobolan blanos si cele 2 pisici.

      (Citează)

  3. …si ajungi la o strutocamila care face notiunea de “small carry on action camera” complet invalida. Asa mai bine iti iei un dslr si ii atasezi un microfon extern , macar nu pari ridicol cu un microfon mai mare decat camera.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus