►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
M-am jucat câteva zile cu acest router portabil 4G+, făcut să ofere rețele wireless prin partajarea unei conexiuni 4G+ de la o rețea mobilă. Cu o dependență tot mai mare de conexiunea la Internet, un astfel de router poate salva un grup de oameni (sau de alte dispozitive) de la a sta pe uscat în diverse situații, oferindu-le Internet tuturor.
Specificații Netgear Nighthawk M1:
Preț: 1.600-1.900 lei la eMAG și PC Garage.
Pachetul include routerul și o baterie și un încărcător de priză cu port USB-C.
Nighthawk M1 este pătrat, după cum vedeți, și pe partea superioară are un ecran circular și un model plăcut al carcasei. Singurul buton al routerului este pe muchia superioară.
Pe partea laterală de jos sunt porturile USB și RJ-45, plus cei doi conectori pentru antene suplimentare, care sunt ascunși sub căpăcele de plastic.
Partea din spate are un capac detașabil, făcut dintr-un plastic foarte subțire. Nu-i nici foarte bine prins acolo, pare genul care sare singur dacă scapi pe jos routerul. Sub el găsești slotul pentru cartelă SIM, un slot microSD și bateria, care-i detașabilă și deci puteți cumpăra unele suplimentare, dacă aveți nevoie.
Ecranul este suficient de mare și luminos pentru a-și face treaba, adică îți spune starea dispozitivului. Pe lângă ecran sunt două linii de indică starea bateriei și transferul de date.
Per total, însă, este genul de router 4G mai mare și cu aspect elegant, bun de pus pe masă. Nu-i rugged, nu-i nici cel mai mic din piață (deși dimensiunea mai mare înseamnă și acumulator mai mare), nu poate fi agățat direct de perete sau altceva, deși poți improviza un sistem pentru asta.
Bănuiesc că scenariile de utilizare sunt cunoscute tuturor. Practic, este un dispozitiv bun dacă lucrezi mult de pe laptop pe drum și nu vrei să faci din telefonul propriu un hotspot wifi, că-i consumă rapid bateria, așa că apelezi la un dispozitiv dedicat pentru asta.
Un astfel de router 4G este util și pentru grupuri de persoane. Un microbuz cu așa ceva la bord face călătoria de două ori mai plăcută. Poate vrei unul pentru o scurtă drumeție la munte, pentru curtea cabanei în concediu, pentru străinătate, când cumperi o cartelă locală și porți acest router în rucsac și dai Internet tuturor prietenilor cu care ești acolo.
Am fost săptămânile trecute la Vadu și acolo semnalul de Internet este puternic la o înălțime de 1,5 metri. Dacă stai pe un șezlong, nu mai ai rețea mobilă în unele locuri, așa că nashu_mare folosește un router 4G prins de vârful umbrelei și alimentat pe termen lung de la niște celule fotovoltaice luate separat, așa că avem cu toții wireless.
Netgear Nighthawk M1, cu ecranul său, dimensiunea mai mare și modemul său 3G/4G avansat este gândit pentru cei ce folosesc des un astfel de dispozitiv sau preferă multe opțiuni de configurare și utilizare.
Conectivitatea este foarte bună, are agregare de 4 frecvențe purtătoare (4CA) pentru o bandă cât mai mare cu rețeaua telecom. Pe partea de wireless, creează două rețele wifi și poate gestiona simultan multe dispozitive. La aceste capitole, este printre cele mai bune din piață.
Bateria este detașabilă, așa că puteți cumpăra unele suplimentare dacă din diverse motive aveți nevoie de multe, deși la fel de simplu ar fi să alimentați routerul de la vreo baterie externă. Atenție cu alimentarea lui, însă. Eu l-am alimentat de la priză și am avut surpriza să văd că se încarcă doar cu încărcătorul său din pachet. Deși este un port USB-C, n-a vrut să se încarce de la încărcătorul telefonului Samsung și nu știu de ce.
Portul USB-A al dispozitivului îi permite să funcționeze și ca o baterie externă, dacă este nevoie, pentru a încărca mega-lent alte dispozitive. Funcția asta nu-i foarte utilă, o baterie externă dedicată este întotdeauna mai eficientă.
Poți introduce și un card microSD în Nighthawk M1. Routerul are funcții de Media Server prin DLNA și inclusiv de NAS. Acestea sunt utile, bănuiesc eu, în primul rând pentru copiii la drum lung, că le pui desene animate pe cardul acela și le poți rula de câte ori vrei pe vreo tabletă sau telefon; sau poate pui toate fișierele despre companie la un team building de muncă, nu știu.
Problema routerului este cu recepția semnalului, care nu-i foarte puternic. Adică, în același loc, uneori routerul se conecta la Vodafone 3G, iar telefonul meu la Vodafone 4G. Am pus routerul lângă fereastră pentru ca acesta să aibă și el 4G, iar un test speedtest făcut atunci a dat cam 30 Mbps prin router, în timp ce telefonul meu avea 80 Mbps conectat direct la rețeaua telecom.
Treaba asta m-a dezamăgit un pic pentru că mă așteptam ca un dispozitiv mare să aibă antene mai bune decât un telefon mobil. Se pare că Netgear Nighthawk M1 este gândit în primul rând pentru utilizare outdoor sau măcar de lângă fereastră.
Acoperirea wireless este mai mică decât a unui router wireless normal, dar asta nu mă miră. Nu are rost comparația cu un router de apartament, Netgear Nighthawk M1 este făcut pentru spații mai mic, gen 1-2 camere sau o curte.
Autonomia declarată este de 24 de ore, apropo. Așa o fi. Cifra asta nu spune multe pentru că în practică autonomia depinde de numărul de dispozitive conectate și ce fel de trafic fac acestea prin router.
Routerul are un singur buton, așa că îl folosiți pe acesta pentru a trece prin diversele ecrane de notificări și informații. O apăsare vă arată rețelele wifi făcute de router și parolele lor.
Există o aplicație Netgear de mobil ce gestionează acest router. De aici puteți vedea informații despre rețeaua telecom la care s-a conectat routerul și puteți configura rețelele wireless și parolele lor.
Aplicația vă arată și informații despre traficul de date făcut, dispozitivele conectate șamd. Există și o opțiune de offloading în care routerul se conectează la o altă rețea wifi (sau cablu) și o folosește pe aceasta ca sursă de Internet, dar frecvența folosită pentru backhaul nu mai este disponibilă clienților.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Dacă vreți un router 4G avansat și de mare capacitate, Netgear Nighthawk M1 este un astfel de model. Trebuie doar să treceți peste prețul său foarte mare.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
17 comentarii
27/08/2019 la 11:51 AM
Receptie sub medie a semnalului – pret foarte mare…hmmm, deci de ce il mai luam? De prost, e prost, de scump, e scump.
zetanu(Citează)
27/08/2019 la 2:24 PM
Si totusi ce face in plus fata de un telefon mobil prin care poti face hot spot? Ok, se consuma bateria, dar alt avantaj care ar fi? Nu mai bine iei un telefon mobil mai ieftin si faci prin el hot spot? Repet, ceva concret, un avantaj considerabil care sa merite prețul.
Adi(Citează)
27/08/2019 la 2:29 PM
Tocmai m-a lăsat Digi fără net si TV timp de 4 zile! Bucuresti, sector 1. Decat 4 zile cum ar zice unii. Normal, ca multi altii, am gasit prin casa o vechitura de Samsung. Am cartela de la Telekom, mii de giga, nelimitat, 5 euro, si am facut hotspot. Cred ca am vazut vreo 10 episoade din Blacklist pe Netflix fara să am vreo problema. Nu s-a intrerupt nici macar o data.
Adi(Citează)
27/08/2019 la 12:23 PM
Nu ca as vrea sa fur rolul altor comentatori, dar mi se pare cam scump.
Giani Mucea(Citează)
27/08/2019 la 12:51 PM
Lasa partea cu pretul, dar nu prinde semnal cum trebuie!
Si daca ar fi fost mai ieftin, ce faceai cu el?!
Kopa_Kopan(Citează)
27/08/2019 la 12:57 PM
Se pare că toți suntem de acord că e mult prea scump pentru ce știe să facă…
Florin(Citează)
27/08/2019 la 1:55 PM
@zeteanu
Scump… dar măcar arată bine. ;)
Nu e pentru noi.
Anonim(Citează)
27/08/2019 la 2:20 PM
pe Ali pretul pleaca de la 125 de dolari, deci nu e asa negru, dracul :D
bogdan(Citează)
27/08/2019 la 2:51 PM
Genul ăsta de echipamente (cel puțin până acum) s-a adresat mai mult celor care călătoresc și au nevoie să-și facă rețele pentru net, servere mobile etc. Nu știu exact care sunt toate domeniile unde ar putea avea aplicație, dar în foto/video unii clienți cer upload-ul imediat sau direct streaming pentru unele materiale, așa că nu-ți vine să te bazezi pe un telefon.
În rest, pentru acasă sau pentru cazuri în care netul nu e așa important îmi pare și mie cam scump. Am văzut că sunt variante mult mai ieftine, unele chiar sub 50 de euro.
dam167(Citează)
27/08/2019 la 3:07 PM
Pai care e diferenta intre un telefon de 1000 de lei si o baterie externa de 500 si acest router? De ce nu ai putea sa te bazezi pe telefon?
Singurul dezavantaj pe care l-as vedea eu intre router – telefon e ca poate telefonul nu stie sa gestioneze la fel de multe conexiuni.
Andrei(Citează)
27/08/2019 la 3:17 PM
210-230mbps pe 4G+.
me(Citează)
27/08/2019 la 3:38 PM
Mă gândesc că telefonul nu duce prea multe conexiuni (deși n-am încercat), dar la ăsta poți lega și un NAS, ceea ce am văzut că se mai practică. Fotografii mai fac și backup, la finalul unei zi de exemplu, și pare mai ușor de legat la el cititoare de card sau HDD/SSD extern – deși USB 2 ăla… Dar da, e cam scump. E atât de scump încât eu unul, dacă n-aș avea strict nevoie de internet pe multe dispozitive, aș încerca cu un router clasic pentru rețeaua de date (cu NAS și ce o mai fi) și net la extrem de pe telefon.
dam167(Citează)
27/08/2019 la 4:01 PM
Tot nu ii vad avantajul (si nu neaparat acestui router cat genului de device in sine).
NAS sigur nu pui unui router portabil. In exemplul oferit de tine, mi se pare mai simplu un cititor de carduri atasat telefonului si backup in cloud. Sau, presupunand ca fotograful / videograful are aparatura mai noua, conectata direct la telefon si backup.
Poate… undeva unde nu este inca trasa fibra optica si sa ai nevoie de multe conexiuni (ferma inteligenta? hala? diverse constructii cu multe IoT devices pentru diverse operatiui?) Caz in care e mai util un router bagat in priza direct. Ar mai fi, in acest exemplu, posibilitatea de backup in cazul in care pica curentul dar, daca pica curentul, pica si ce are nevoie de acea conexiune.
Per total nu ii vad utilitatea nici daca ar costa 500 de lei.
Andrei(Citează)
27/08/2019 la 4:34 PM
@Andrei: de obicei se descarcă (pentru backup) material brut de la mai multe camere foto/video și nu prea merită să urci în cloud. Dar de obicei descarci printr-un laptop, deci poți face backup pe aproape orice mediu de stocare extern, mai ales că ar fi mult mai rapit și mai sigur pentru că folosești cablu. Dar cred că e o problemă atunci când cauți probleme pe care să le rezolve un electronic și nu invers, adică să fie direct o soluție la ce ai nevoie.
500 de lei n-ar fi mult dacă aș putea băga în el măcar un SD și dacă aș putea încărca alte dispozitive (un telefon de exemplu) de la el. Dar există deja așa ceva de la WD, cu SSD și baterie care să permită încărcarea altor dispozitive, doar că nu e și router. Sau poate faci, cum ai zis tu, backup direct în cloud, dar eu n-am văzut încă pe nimeni să lucreze așa.
dam167(Citează)
27/08/2019 la 5:21 PM
In concediu din Asia, noi am folosit un HUAWEI / E5577C cu un sim local din Malaezia/Singapore. Pentru 4 persoane a fost super bun, mai ales ca intr-o zi a stat pornit 9 ore. A fost varianta mai simpla, decat sa folosim un telefon personal. Pur si simplu am bagat sim-ul in el si gata.
Alin(Citează)
27/08/2019 la 5:23 PM
Nici eu nu as vrea sa-l supar pe Trump dar Huawei are pt 4G la cativa(destui) dolari distanta bunul B525, ieftinutul B311 sau Flaybox-ul E5180 la 10 euro pe plajele din Spania..
Wallapop va saluta..turistii le folosesc o saptamana si apoi le arunca..
Petr@nius(Citează)
28/08/2019 la 9:59 PM
Față de telefon poți pune antene externe directive, pe mine m.a ajutat uneori. Am sesizat și eu că la unele routere semnalul e mai slab cu antena integrată, posibil că nu e omnidirecțională cum are telefonul și în anumite situații obții un semnal mai slab decât una direcțională.
Dar chiar și așa pt o baterie care nu mai e un capăt de țară azi, parcă nu se merită prețul în comparație cu deviceurile inamice lui Trump.
Dan(Citează)