un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Review: Logitech MX Master 2S este un mouse mare, configurabil și cu autonomie de peste o lună

26 Aug 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Folosesc de opt luni un mouse Logitech MX Master 2S wireless și până acum mi se pare că-i cel mai bun mouse al companiei: este de dimensiuni mari și mâna mea stă confortabil pe el, are o mulțime de butoane configurabile, iar autonomia acumulatorului este de aproximativ 30 de zile, moment după care trebuie încărcat vreo două ore prin microUSB.

Specificații Logitech MX Master 2S:

  • wireless dual, Bluetooth și receiver Unifying
  • port microUSB pentru cablu și încărcare
  • 200-4000 DPI, 7 butoane, scroll wheel
  • compatibil cu Logitech Flow (îl poți trece de pe ecranul unui computer pe ecranul altuia, unite prin Flow)
  • poate fi conectat la 3 dispozitive diferite, are buton de comutare între ele
  • baterie 500 mAh, autonomie oficială 70 zile
  • 126 x 85,7 x 48,4 mm, greutate 145 grame

Preț: 415 lei la eMAG și PC Garage.

Pachetul include mouse-ul, un Unifying Receiver și un cablu microUSB.

CUM ARATĂ MOUSE-UL

Ce m-a atras la el (l-am văzut la IFA anul trecut) este dimensiunea și faptul că-i înalt, ușor bombat. Asta înseamnă că mâna mea încape cu totul pe mouse, fără a se sprijini și de masă, și pentru mine asta este foarte important.

Lateralele și partea superioară sunt acoperite cu un material ușor cauciucat, care asigură o priză foarte bună cu pielea, dar fără a o murdări. Butoanele și conturul sunt din plastic fin. Observați din fotografii că este făcut doar pentru mâna dreaptă, deci stângacii trebuie să caute alt model.

Rotița de scroll este și ea destul de mare și cauciucată. Funcționează și ca buton, iar în plus are o funcție ce mi-a plăcut: dacă o rotești ușor, se învârte pas cu pas și simți acel click-click făcut de mecanism. Dacă îi dai mai cu putere să se învârte, click-click-ul se dezactivează și rotița se învârte liber pentru o durată destul de mare de timp (mecanism cu frecare foarte mică), că poate ai de făcut un scroll uriaș.

Partea mișto este că poți regla din software-ul de comandă care este puterea la care rotița trece din click-click în rotație liberă (ce limbaj tehnic!). Eu uneori făceam scroll prea puternic și intra în această mișcare de rotație liberă, așa că i-am calibrat mai bine pasul din software, conform obiceiului meu, și cu asta am rezolvat problema.

Sunt multe butoane pe mouse. Le ai pe cele două principale, desigur, iar rotița principală de scroll este și ea buton. Există un alt buton mai jos de ea care tradițional comută între mișcare liberă și click-click, dar poate fi reconfigurat.

Apoi, pe lateral sunt două butoane triunghiulare și încă o rotiță de scroll verticală. În plus, întreaga zonă pe care stă degetul mare al mâinii este un buton de mari dimensiuni, cu apăsarea bine reglată astfel încât să nu-l declanșezi din greșeală, doar ținând degetul acolo.

Fundul mouse-ul are un buton on/off, un buton de conectat între cele trei dispozitive cu care poate fi împerecheat și patru suprafețe negre lucioase pentru contactul cu mouse pad-ul sau masa. Carcasa este bine închegată, iar acele suprafețe negre și lucioase au ținut bine în timp până acum și mouse-ul alunecă ușor în toate direcțiile.

CONFIGURARE ȘI SOFTWARE

MX Master 2S este extrem de configurabil. V-am spus deja de posibilitatea reglării din software a pragului de mișcare liberă a rotiței de scroll. Și mai multe surprize plăcute vin la configurarea butoanelor mouse-ului.

Eu vreau un mouse cu multe butoane pentru că unele comenzi le-am pus pe mouse și nu mai pot fără el. Back, în browser, este obligatoriu și la MX Master 2S l-am pus pe butonul mare din dreptul degetului mare.

Apoi, am pus Copy pe un buton și Paste pe alt buton. Treaba asta este extrem de utilă deoarece de obicei cu mouse-ul selectezi tot felul de URL-uri sau porțiuni de text, așa că să ai copy și paste pe mouse este o idee bună.

Dacă vă rămân butoane, încercați să mapați și comanda Undo pe un buton, că-i foarte utilă. Uneori din mouse greșiți vreo acțiuni, așa că o puteți rezolva foarte rapid tot din mouse. În plus Undo merge în foarte multe programe în care nu există un meniu clar Edit > Undo, de exemplu în browser dacă ați șters din greșeală jumătate din comentariul deja scris.

Maparea tastei Enter pe un buton poate fi o idee bună. De exemplu, dați copy la un URL dintr-un program, îi dați Paste în browser folosind doar butoanele de pe mouse, merge și un Enter dat tot din mouse pentru a accesa acea adresă. În fine, fiecare cu ideile lui, important este să aveți multe butoane.

Și MX Master 2S nu doar că are multe butoane pe el, dar din software-ul Logitech Options unul dintre butoane poate fi configurat pe funcția numită Gestures. Când țineți apăsat butonul Gestures, se activează alte patru “comenzi” în direcția de mișcare a mouse-ului, adică puteți mapa patru acțiuni diferite pe Gestures+sus, Gestures+stânga șamd.

Eu am pus Task List la o apăsare pe butonul Gestures, adică îmi arată toate ferestrele deschise și pot alege rapid să trec la alta. Apoi, mi-am pus Undo la Gestures+mișcare spre stânga de mouse, Maximize și Minimize la Gestures+sus și respectiv jos, Forward la Gestures+dreapta.

Software-ul Logitech îți recomandă și alte idei pentru acest buton. De exemplu, îl poți utiliza pentru multimedia, adică Gesture+sus/jos să regleze volumu, Gesture+stânga/dreapta să treacă la melodia următoare dintr-un playlist. Au acolo opțiuni preconfigurate și pentru virtual desktops, zoom/rotate, management de ferestre șamd.

Există apoi posibilitatea de a mapa un Advanced Click pe un buton, moment în care software-ul deschide un meniu și te întreabă cum vrei să fie acest click avansat: dublu, triplu, ca și cum ai ține Alt apăsat etc.

Logitech Options are desigur și o integrare bună cu funcții specifice Windows 10. Poți mapa deschiderea Action Center pe un buton, dacă folosiți des notificările de acolo, sau funcția Charms sau Cortana.

Și apoi mai sunt alte opțiuni foarte bune: cu un click în Options puteți activa secțiunea de Application Specific Settings, unde veți găsi o listă de aplicații instalate și puteți configura diferit butoanele pentru fiecare aplicație. De exemplu, în editare video poate că aveți nevoie de anumite comenzi pe butoanele mouse-ului, dar în Excel poate vreți să mapați altele.

Jocuri nu sunt incluse aici, dar configurarea butoanelor o faceți din setările fiecărui joc, după specificul său. Și, deși MX Master 2S este un fel de vârf de gamă pentru aplicații office, funcționează bine și în jocuri, câtă vreme nu sunteți gamer profesionist care probabil își va dori un mouse din gama de gaming.

AUTONOMIE

70 de zile oficial. Pe mine mă ține cam 30 de zile, cu mouse-ul conectat la Unifying Receiver, nu pe bluetooth, și utilizare de aproximativ 12 ore/zi.

Autonomia depinde de mulți factori, inclusiv culoarea mousepad-ului utilizat. Oricum, 30 de zile pentru mine este excelent, că mouse-ul meu anterior, tot un Logitech dar de gaming, ținea cam 2 zile și voia baterii, nu avea acumulator integrat.

MX Master 2S se încarcă prin microUSB în 1-2 ore. Software-ul Options te avertizează când bateria ajunge la un nivel scăzut și în acel moment mai ai doar câteva zile de autonomie.

SOFTWEAR-UL LOGITECH OPTIONS

Folosesc Options de la mouse-ul anterior, așa că sunt obișnuit cu el. Este un program bine făcut, cu aspect modern, ușor de utilizat. În principiu, este opțional, că mouse-ul merge și direct, dar configurarea butoanelor de aici se face.

Options poate să integreze mai multe dispozitive Logitech sub același acoperiș, că poate aveți și tastatură de la ei. Există și o funcție de salvare în cloud-ul Logitech a configurației butoanelor și a setărilor, astfel încât la o eventuală reinstalare sau la un upgrade de PC să nu mai porniți de la zero cu configurarea lor.

Pentru un mouse, există o configurare în trei meniuri. Primul se referă la butoane și conține cam toate opțiunile pe care le-am spus mai sus.

Al doilea are legătură cu pointerul și rotițele de scroll. Poți regla viteza mouse-ului, poți activa smooth scrolling, poți inversa direcția rotițelor de scroll șamd.

Flow este o componentă interesantă. Trebuie să instalezi Logitech Options pe mai multe calculatoare din rețea și să conectezi mouse-ul la toate calculatoarele, iar apoi Flow ține evidența cursorului și-l mută dintr-un PC în altul, ca și când ai avea mai multe monitoare, nu computere separate.

Treaba asta seamănă cu ceea ce face un program numit Synergy, un fel de switch KVM virtual, dar acum o poți face direct din programul mouse-ului. Nu-i rea ideea pentru cei ce se regăsesc în această situație.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Bluetooth și wireless receiver.
  • Autonomie 30-70 zile.
  • Dimensiuni mari, multe butoane.
  • Foarte configurabil, inclusiv per-aplicație prin Logitech Options.
  • Nimic până acum, și-l folosesc de 8 luni.

CONCLUZIE

Logitech MX Master 2S este cel mai bun mouse pe care l-am avut vreodată. Este mare, este bine făcut, are autonomie foarte lungă și poate fi configurat exact cum îmi doresc, cu o multitudine de opțiuni. Nu pot decât să sper că va ține bine pentru mulți ani, dincolo de garanția de doi ani.

Include bluetooth și receiver wireless, iar software-ul Logitech Options permite inclusiv configurarea în fiecare aplicație individuală a butoanelor, este un vârf de gamă al moușilor din toate privințele. Eu nu i-am putut găsi nici un aspect negativ și, chiar dacă prețul este mare, aproape 100% din timpul petrecut la calculator necesită un mouse, așa că de ce să nu fie unul foarte bun.

Preț: 415 lei la eMAG și PC Garage.

asus s5507

    10 comentarii

  1. Testat si eu modelul asta.
    Imi place cum arata si cum e construit, in special materialul fatetat pe care sta degetul mare.
    Sunt oribile butoanele foarte mici si suprapuse, pentru back/ forward, precum si rotita inutila pusa acolo. In plus, are lag sesizabil. E ok pt. general use, dar la pretul ala, slab pt. gaming si cam nepotrivit pt. useri mobili; e mare si greu.

      (Citează)

  2. Alexandru Sinov

    26/08/2019 la 12:27 PM

    L-am incercat si eu pentru vreo 2-3 zile si concluziile mele sunt urmatoarele:
    – bun ca si mouse de lucru
    – nu este de gaming, nu are suficiente butoane si este prea greu
    – este un mouse pentru suprafete mari. Daca nu ai loc suficient ca sa-l misti si trebuie sa-l ridici ca sa-i resetezi pozitia este chinuitor.

    Personal am avut dureri de incheietura de la el., atat cand lucram cu el cat si la gaming.

      (Citează)

    • Eu am MX Master AMZ – practic, generația anterioară, dar cu AMZ de la Amazon, lol – și mi se pare cam cel mai bun mouse de pe piață. Altfel, nu știu de ce zici tu că e pentru suprafețe mari, că nu mi s-a părut. Eu îl folosesc pe un pad cît un iPad Pro, din care 1/4 e bump-ul ăla pentru ținut încheietura și îl mișc între trei display-uri (ăla de laptop, un 24″ și-un 27″. Legat de dureri de încheietură, I feel you, mie îmi amorțeau degetele, de aia am cerut un pad – but then again, eu n-am mai folosit mouse din 2007, iar acasă am un Magic Trackpad. Altfel, sînt aproape sigur că ai lucrat cu Magic Mouse și ceva mai oribil decît ăla de la Apple, cînd vine vorba de ergonomie și sindrom de tunel carpian, nu cred că există.

        (Citează)

  3. Merita facut upgrade de la vechiul MX Master?

      (Citează)

    • nu, am facut eu upgrade-ul si din cand in cand il mai folosesc pe cel vechi, imi place mai mult

      Ionut:
      Merita facut upgrade de la vechiul MX Master?

        (Citează)

  4. L-am prins anul acesta la Amazon Prime day cu 40 $. Butoanele acelea mici laterale se apasă cam greu. În rest e un super mouse. Face echipă bună cu tastatura Logitech Craft.

      (Citează)

  5. Eu am avut candva un MX1100, a fost mare fail, cel putin pentru biroul meu. Glisa foarte greu, nu avea sistem de ajustare pe inaltime si overall mi s-a parut o porcarie pentru banii cheltuiti. Asta pare mai OK pentru dreptaci, cum este butonul de deget dreapta mare, e fezabil pentru shootere?

      (Citează)

  6. dar pentru stangaci e?

      (Citează)

  7. Ce ai vrut să spui prin “Autonomia depinde de mulți factori, inclusiv culoarea mousepad-ului utilizat. ” ? Merci pentru explicatie.

      (Citează)

  8. Am si eu modelul asta, nu a vrut sa se conecteze prin bluetooth nicicum.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus