►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 19 august 2019
Primăria a pus pe site textul exact al propunerii ZACA și perimetrul unde s-ar plăti taxa de poluare »
Asus AX88U este primul router ce ajunge la mine și suportă noul protocol 802.11ax, numit comercial Wi-Fi 6, așa că am avut în sfârșit oportunitatea să văd această tehnologie în funcțiune. Wi-Fi 6, despre care puteți citi mai în detaliu prin linkurile anterioare, este o evoluție a 802.11ac și va oferi prin wireless viteze asemănătoare celor pe cablu. Ca idee, acest AX88U oferă o capacitate totală wireless de 6000 Mbps.
Astfel de routere și-au făcut treptat intrarea pe piață în ultimul an, dar lipsește cealaltă componentă: plăcile de rețea, laptopurile, televizoarele și telefoanele compatibile cu Wi-Fi 6. Eu am putut testa, deși acest cuvânt nu-i bun, cu Samsung Galaxy S10, care suportă Wi-Fi 6, însă cu rezultate pe măsura unui telefon, adică nu foarte impresionante. Vă pot spune direct concluzia pentru acest aspect: până nu apar laptopuri sau plăci de rețea desktop performante cu Wi-Fi 6, un astfel de router nu merită investiția pentru că nu-l veți putea folosi la maxim și nu pe măsura prețului său.
Specificații Asus RT-AX88U:
Preț: 1.699 lei la eMAG și PC Garage.
Asus AX88U este un router mare, cu 4 antene externe și o carcasă de plastic modelată în diverse unghiuri ce-i dau un aspect stealth. Pe partea de sus există o fantă de ventilație și câteva LED-uri mici și multicolore.
Antenele sunt dispuse două în spate și două pe lateral. În partea din față există un port USB 3.1 ascuns după o ușiță, plus butoane de oprit wifi-ul și LED-urile. “Burta” este aproape în totalitate găurită pentru ventilație și există două găuri pentru prinderea în perete folosind cuie sau alte agățători.
Zona din spate este cea de interes, desigur, și avem acolo:
Observați că este printre puținele routere cu 8 porturi LAN, dacă aveți nevoie de așa ceva.
Pe cablu am prins 928 Mbps. E bine.
Pe torrente am obținut rezultate foarte bune. Am văzut vârfuri de 116 MB/s, adică tot 928 Mbps cât să zicem că este capacitatea maximă de gestionare a procesorului din router, și o medie pe termen lung de 69 MB/s, medie care include și momentele lente de la începutul și finalul transferului. Per total, Asus RT-AX88U se descurcă foarte bine pe cablu.
Pe wireless, capacitatea totală arată ca mai jos:
Problema este că, pe 802.11ax (Wi-Fi 6) nu am avut la dispoziție decât telefonul mobil pentru a testa acest standard. Rezultatele au fost bune, dar nu peste ceea ce obțin oricum pe 801.11ac, iar în Speedtest-ul de mobil nu am încredere pentru nu pare bine adaptat vitezelor foarte mari.
Încă nu am văzut vreun laptop cu Wi-Fi 6 sau o placă PCI-Express performantă pentru acest standard, așa că testele se opresc aici. Din acest motiv spun că acest router, oricât ar fi el de capabil în acest protocol nou, nu va putea fi utilizat la capacitatea sa maximă până nu apar și dispozitive la fel de performante. Și nu mă refer doar la compatibile cu Wi-Fi 6, cum este Samsung S10, ci chiar echipate cu hardware de top în această privintă, adică poate chiar cu 4 antene pentru a beneficia la maxim de acel 4×4 MU-MIMO.
N-am reușit nici să văd canal de 160 MHz, deși îl activasem din setări. Routerul a rămas pe 80 MHz în banda de 5 GHz.
Pe 802.11ac, în testul meu standard, am obținut 797 Mbps, o viteză foarte bună și aproape de recordul all-time ale routerelor testate de mine. Pe 802.11n, unde duce un maxim de 600 Mbps, rezultatul a fost mai slab, doar 121 Mbps deși am forțat canal de 40 MHz.
Culmea este că acel 797 Mbps nu este maximul obținut de mine pe wireless. Eu testez, ca întotdeauna, cu o placă de rețea pe PCI-Express înfiptă în desktop-ul meu și de la o distanță de aproximativ 4-5 metri de router, ceea ce mi se pare un scenariu uzual de utilizare. Nu stă nimeni cu laptopul lipit de router, în fond, ci pe acesta din urmă de obicei îl lași undeva în centrul casei.
Cu laptopul “lipit” de router, însă, am prins 928 Mbps. Este pentru prima oară când laptopul obține un rezultat mai bun decât placa mea de rețea PCI-Express și asta se datorează de fapt routerului, care are un hardware atât de performant pentru a face rutarea wireless în Wi-Fi 6 încât excelează și în rutarea ceva mai puțin solicitantă dpdv hardware de pe 802.11ac. Altfel spus, duce și mai sus de acel 797 Mbps dacă micșorezi distanță, dar rămân la testarea standardizată pe care am făcut-o până acum.
În ce privește acoperirea wireless, aceasta este bună spre excelentă. În cel mai îndepărtat punct al casei, în balcon cu toate ușile închise, am prins un 68 Mbps pe laptop, un rezultat foarte bun. Totuși, Asus scris în specificații că AX88U este un model pentru “very large homes” și nu pot fi de acord cu asta decât dacă vorbim de case americane, adică făcute din lemn și rigips, nu despre fier-beton și pereți groși.
Și performanța pe USB a fost foarte bună, controllerul fiind excelent. Am prins 108 MB/s transfer dintr-un SSD extern conectat prin USB la router și 48 MB/s upload indiferent că transferam un singur film mare sau sute de fotografii de dimensiuni mai mici.
De remarcat că maparea unei unități de stocare conectate la router este în continuare complicată cu un router Asus, că trebuie să ai grijă la workgroup-uri și drepturi de acces și diferențe între SAMBA și FTP și altele de acest tip. Pe TP-Link, de exemplu, de obicei merge din prima fără a necesita configurare.
Interfață este cea standard Asus și voi spune din nou că arată destul de învechită, chiar neintuitivă când ai prea multe funcții integrate în router și atunci trebuie să ghicești în ce meniu or fi fost și ele integrate. Ar fi cazul pentru o schimbare. Din fericire, nu umbli atât de des în ea încât să conteze.
Ca funcții integrate, RT-AX88U are tot ce-ai putea cere de la un router. Asus în general include foarte multe funcții și servicii pe routerele sale de top, iar AX88U nu este o excepție. De exemplu:
Analizor de trafic: face rapoarte foarte bune despre traficul pe fiecare dispozitiv conectat, pe ce tip de servicii a fost făcut, pe ce site-uri șamd. Dacă vă plac statisticile, acest modul este foarte bine făcut.
QoS performant: Asus are cel mai avansat modul Quality of Service de pe routere, știind să facă automat priorități între mai multe dispozitive și tipuri de servicii. Față de alte routere unde trebuie să alegi manual ce dispozitiv are prioritate sau să setezi tu banda rezervată fiecăruia, aici totul se face automat odată ce tu alegi că, de exemplu, vrei prioritate pentru streaming video.
Protecție TrendMicro integrată: o altă funcție uzuală pe routere de top Asus în care protecție rețelei este asigurată de un modul TrendMicro. Se analizează automat traficul suspect din rețea, sunt izolate dispozitivele infectate în caz că este descoperită o problemă, există un firewall mai performant decât media șamd.
WTFast Gamer Network: serviciul acesta permite conectarea la un fel de rețea privată pentru a avea parte de cea mai bună conexiune cu serverele diverselor jocuri populare. Suntem în România, așa că nu vă bazați prea tare pe asta.
Rețele guest: poți face câte trei pe fiecare bandă de frecvență.
Control parental: permite blocarea traficului pe anumite site-uri, program de activare a Internetului șamd.
Link Aggregation: permite conectarea simultană pe două porturi LAN la același dispozitiv pentru o bandă totală de 2 Gbps, câtă vreme și dispozitivul respectiv are două porturi cu această funcție pe ele, desigur.
Transfer de fișiere: de fapt, conectând o unitate de stocare pe USB, ai la dispoziție funcții de server media, de acces FTP sau mapare în rețea, Download master pentru download automat de fișiere șamd.
Pe lângă acestea, mai sunt și opțiuni deja uzuale de IPv6, VPN server și client, conectare imprimantă pe USB șamd.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Asus RT-AX88U este un router foarte bun, dar în acest moment ați plăti inutil pentru partea de Wi-Fi 6 deoarece nu există dispozitive client compatibile. Mai avem vreo doi ani până atunci, dacă țineți minte cât de încet a fost adoptat 802.11ac, poate chiar mai mult, având în vedere că nu există o nevoie mare pentru acest nou standard.
Altfel spus, AX88U este foarte bun, dar puteți cumpăra un Asus RT-AC86U sau un RT-AC88U pentru aproximativ aceleași funcții și aceeași performanță în standardele suportate acum. Dacă vreți să investiți acum și pentru viitorul ceva mai îndepărtat, sigur, Asus RT-AX88U este un model excelent și, culmea, la un preț mai mic decât mă așteptam de la un model Wi-Fi 6 în această perioadă.
Alte articole bune despre rețelistică wireless:
« Știri despre tehnologie – 19 august 2019
Primăria a pus pe site textul exact al propunerii ZACA și perimetrul unde s-ar plăti taxa de poluare »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
24 comentarii
19/08/2019 la 12:45 PM
ar merge testate si urmatoarele:
– nu doar viteza maxima, ci viteza maxima in conditiile in care ai conectate 20 de dispozitive la router (un scenariu din ce in ce mai frecvent, avand in vedere IoT si faptul ca majoritatea dintre noi avem deja cel putin 2 telefoane, 2 laptop-uri, 1 tableta, tv smart etc)
– viteza in LAN in aceleasi conditii cu 20 de dispozitive (ex de pe PC pe altul, daca nu ai NAS)
Marean(Citează)
19/08/2019 la 5:35 PM
Dă-mi 20 de dispozitive și o modalitate să le pui pe toate să facă în același timp trafic (și nu orice trafic, ci fiecare după tipul său) și testez.
Nici un test nu va reflecta exact situația pe care o are fiecare acasă la ei. În general, însă, dispozitivele mai performante cu 3 dispozitive conectate vor fi mai performante și cu 20 de dispozitive conectate.
nwradu(Citează)
19/08/2019 la 6:01 PM
ma rog, nu tre sa testezi cu 20, e suficient sa testezi cu cate ai si probabil pe cele 5 de mai sus deja le ai
eu asa stiam, ca bottle neck-ul la multe routere este nr de dispozitive conectate simultan
#just a suggestion, nu stiu daca are sens sau nu
Marean(Citează)
19/08/2019 la 1:10 PM
Exista doar Intel Wi-Fi 6 AX200 pentru laptop-uri.
Dan(Citează)
19/08/2019 la 1:45 PM
Spre exemplu Lenovo X1 Extreme (gen 2), fiind dotat cu un intel AX200.
dumy(Citează)
19/08/2019 la 5:35 PM
Până nu este în 50% din dispozitivele din piață, nu contează.
nwradu(Citează)
19/08/2019 la 1:20 PM
Pe Nokia 5110 am reusit sa prind 929Mb si am jucat snake in retea. Fără lag.
Cezar(Citează)
19/08/2019 la 2:34 PM
De cand ai scris articolul emag-ul l-a scumpit cu aproape 300 Ron la 1.926,99 Lei, astept ca la urmatoarele reduceri emag sa scadă la prețul din articol.
florin(Citează)
19/08/2019 la 5:40 PM
Era o reducere de preț la 1.699, de fapt, și nu mai știu dacă era același vânzător ca acum. PC Garage păstrează prețul, din ce văd.
nwradu(Citează)
19/08/2019 la 2:37 PM
Care este diferența între Asus RT-AX88U și sistemul wireless Mesh Dual Band AC1300, Pack of 3, TP-Link Deco M5?
Andrei M.(Citează)
19/08/2019 la 2:46 PM
deco m5 nu are doar 2 benzi, una de 2.4 si 5ghz, cea de 5ghz la maxim 866 si tot prin acea banda se face si mesh-ul.
deco m9 are banda dedicata pentru backhaul.
iar mesh la ax88 se face pe AX
me(Citează)
19/08/2019 la 5:37 PM
AiMesh este o funcție Asus în care anumite routere se pot conecta între ele și pot funcționa exact ca niște routere făcute de la început pentru rețea mesh, de exemplu acel Deco M5 de care spui.
Dacă vrei chiar diferența între AX88U și un sistem mesh de genul Deco M5, aș spune că:
AX88U are performanțe mult mai mari pe cablu și wireless, configurare avansată, funcții avansate de QoS, control parental, server de fișiere șamd.
Deco M5 are acoperire mai mare și este foarte ușor de instalat.
nwradu(Citează)
19/08/2019 la 3:10 PM
Am avut in teste acest router. As putea spune ca avantajul ar fi porturile lan in plus.
Pentru ca dispozitivele AX apar foarte rar, cumpararea acestui produs nu se justifica momentan. In schimb cu razer sila am obtinut 620mbps wireless pe un dispozitiv mobil sony xz2.
me(Citează)
19/08/2019 la 5:38 PM
Nu te lua după telefoane, Speedtest o greșește rău în testul de pe telefoane. Eu obțin constant cu telefonul viteze mai mari pe upload decât cei 500 Mbps la care mă limitează RDS prin abonament.
nwradu(Citează)
19/08/2019 la 4:54 PM
Într-adevăr, la Emag este peste 1900 de lei. Ca sa aiba de unde sa scadă. Tipic emag
Adi(Citează)
19/08/2019 la 5:26 PM
Nu e adevărat, prețul celalalt era din alta campanie, era alt vânzător, marmota era beata, noi nu știm nimic.
Abia aștept bf sa îl iau cu 30% reducere la prețul inițial.
Mihai(Citează)
19/08/2019 la 5:41 PM
Îl poți lua de la PC Garage cu 1.695 lei, dacă chiar te interesează, că altfel doar te plângi de pomană.
nwradu(Citează)
19/08/2019 la 6:01 PM
AFAIK, specificația 802.11ax finala nu a fost inca lansata. Routerul ASUS suporta doar o specificație draft si ramane de vazut cat de important e acest lucru. Nu exista garantii că omisiunile / diferențele fata de standardul final vor fi corectate prin actualizări de firmware.
Cip(Citează)
19/08/2019 la 6:15 PM
La ‘ce e rau’ nu pui si pretul? Mi se pare extrem de ridicat.
Kopa_Kopan(Citează)
19/08/2019 la 10:38 PM
Razer sila seamănă cu Xbox one x. Sunt curios când o sa apară adaptoare ax ori placi pcie pentru laptop care sa suporte ax
Me(Citează)
19/08/2019 la 10:40 PM
Un speed rest cu mesh pe ax88?
Me(Citează)
20/08/2019 la 7:21 AM
Plăci de bază AMD cu chipset X570 … acolo găsești WiFi 6.
Cosminnn(Citează)
20/08/2019 la 11:42 AM
Magaria cea mai mare este solutia Microtrend. Practic date tale sunt trimise la microtrend. Nu exista firmware care sa dezactiveze lucrul asta. Chestia asta este la mai toate modelele Asus.
Macara(Citează)
21/08/2019 la 1:56 PM
1700 lei 😁😁😁.. nu face mai mult de 800
Dar na, snobismul… Ncsf ))))
Marius Popescu(Citează)