►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Review: Samsung Galaxy Watch Active este printre cele mai bune smart watch-uri din acest moment
Câteva articole interesante de citit astăzi – 4 august 2019 »
2 Aug 2019 ·
TURISM ·
A dat o tură de Internet o statistică oficială a Uniunii Europene despre cum românii fac cel mai puțin turism. Mai exact, sunt la coada clasamentului, mult sub medie și chiar departe de ultimele locuri, cu doar 26,8% dintre români participând în activități de turism (adică se duc undeva ca turiști; turismează).
Ca o notă, statistica aia e mai veche și o notasem de subiect viitor, așa că acum mă oftic că nu l-am scris la vremea lui.
Dar ultimul loc în acel clasament nu este cea mai rea veste a acelor statistici, apropo. Sunt mai multe.
De exemplu, ca să ilustreze și mai bine lipsa de posibilități financiare a românilor, România are cel mai mare procent de oameni care fac turism pentru a vizita prieteni sau rude, nu în scopuri recreaționale. Mai exact, 53% dintre românii ce fac turism se duc de fapt să-și viziteze prietenii sau rudele. Altfel spus, poate că o dată pe an te duci la bunici sau poate că vine soră-ta din Blaj să te viziteze în Câmpulung Moldovenesc, dar eu n-aș numi asta turism, deși în statistici acolo se va înregistra.
Românii sunt pe primul loc și la altă statistică: avem cel mai mare procent de oameni care se duc să stea în casa prietenilor sau a rudelor, practic întărind statistica de mai sus.
În colțul opus al statisticilor, 90% din turismul făcut de maltezi și 82% din cel făcut de belgieni sunt în scopuri recreaționale, adică turism adevărat, cum îmi place mie să zic.
România este pe ultimul loc și la altă statistică: cei mai puțini bani cheltuiți per călătorie, în medie 134 euro, deși călătoria medie durează 3,7 zile pentru români. Asta are sens, că se duc la rude și îi costă doar transportul și ceva cadouri, plus că prețurile sunt mici.
Ah! Tot România este pe ultimul loc la încă o statistică: 94% dintre călătoriile turistice sunt în interiorul României. O altă statistică (tot de acolo) spune că 87,5% dintre călătorii sunt interne, 3,5% către Italia și 1,9% către Grecia. Avem țară mare, cu munte și mare, dar când 9 călătorii din 10 sunt interne, e clar că banii sunt un factor care influențează totul.
Site-ul acestor statistici e bine făcut, explorați-l pentru alte informații.
« Review: Samsung Galaxy Watch Active este printre cele mai bune smart watch-uri din acest moment
Câteva articole interesante de citit astăzi – 4 august 2019 »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
02/08/2019 la 12:21 PM
Ce-mi place cand vad cum va arde grija de “romani”, ca nu pot face turism… asta dupa ce zbierati ca nu trebuie sa creasca salariul minim. Pai turismul asta nu se face pe gogonele, bre!
Kopa_Kopan(Citează)
02/08/2019 la 12:55 PM
Cresterea salariului minim nu duce implicit la cresterea nivelului de trai, mai degraba la cresterea somajului.
ioana(Citează)
02/08/2019 la 2:02 PM
In schimb cresterea salarului minim duce in mod cert la cresterea preturilor in turism, unde majoritatea angajatilor sunt platiti cu fix salariul ala minim.
Sorin(Citează)
03/08/2019 la 12:53 AM
Doar n-or fi toate statele din lumea dezvoltată stupide de au toate salarii minime şi încă decente. Evident, discuţia este complexă şi doar pagina de Wikipedia are peste 10.000 de cuvinte.
Cum Radu spune că s-a documentat două zile pentru postul cu americanii pe Lună mi s-ar părea util ca regula aceasta să se aplice şi pentru post-uri ce nu ţin de sfera tehnologiei atât pentru bloggeri cât şi pentru comentatorii ce dau sentinţe sigure de sine. Prea mulţi specialişti în economie ce se bazează pe “auzite” la tot pasul.
Sorin(Citează)
03/08/2019 la 7:17 AM
bostane, se face turism si pe gogonele!
in statistica turismului romanii sunt detasat pe ultimul loc, in cea a salariilor, inclusiv cel minim, nu!
daddy(Citează)
03/08/2019 la 1:42 PM
Șerif ai văzut procentajul de camping la Suedezi și germani?
Aham
Nico(Citează)
02/08/2019 la 1:51 PM
Sau a taxelor. Sau a muncii la negru. Sau a salariului mediu. Dar, hei, să facă cineva o scamatorie să ne îmbogățim toți, eventual fără multă muncă.
ipo(Citează)
02/08/2019 la 2:23 PM
Ar fi interesant cum se fac genul asta de sondaje. Care e metodologia? Intreaba oameni? Surse oficiale? Nu imi dau seama. Cat cheltuieste xulescu in concediu nu ar putea afla decat intreband pe xulescu. Acum stau eu si ma gandesc daca m-ar intreba unu cu un clipboard in mana sau la telefon cat am cheltuit in concediu…chiar ii raspund pe bune?
John(Citează)
02/08/2019 la 2:37 PM
De ce nu i-ai răspunde pe bune, dacă ți-ai dat acceptul de a participa la un sondaj de opinie?
dam167(Citează)
02/08/2019 la 2:59 PM
Din contră, dacă l-ar întreba pe român am fi mai sus la sume cheltuite, să scape el ocazia să se dea mare că a spart 2000 în vacanță în loc de 200? Sau poate au răspuns cu sume mai mici să nu îi întrebe cineva apoi de unde au avut bani și de fapt chiar a cheltuit 2000 dar a declarat 200.
cris(Citează)
02/08/2019 la 3:10 PM
Teoretic, aici este cea mai simpla statistica. Toti hotelierii din Europa completeaza prostia aia de foaie de turist. Plus pachetele vandute de agentii si tot asa…
nashu_mare(Citează)
02/08/2019 la 3:45 PM
Ai in link datele de contactr ale Eurostat in link, de ce nu ceri clarificari despre metodologie? Tehnica de preluare a raspunsului, esantion, stratificare, ponderare, nu cred ca nu ti-ar raspunde? Dar, hei, sa intrebam retoric la Radu pe blog, ca o sa raspunda dumnezeul statisticii.
ipo(Citează)
03/08/2019 la 1:19 AM
Minim o data pe an noi mergem la prieteni in Luxembourg. Stam o zi, doua acolo si apoi plecam impreuna in olanda/belgia etc..asta e turism adevarat?
Alin(Citează)
03/08/2019 la 11:45 AM
Romanii sunt niste manageri prosti si niste imbecili , atata tot . Ah si nu au gandire financiara de pespectiva. Pentru un roman average , daca ar putea alege , sub absolut sigur ca un cos de cumparaturi este mai important decat 7 zile in Roma.
Castigi sub 1000 de euro si iti trebuie copil/copii? Nu se poate , facem copil. — viitor sarak.
Ai primit o suma mare de bani de la bunica ta? Cumparam masina. Nu mai bine facem un depozit ,strangem pentru o investitie? Nu. — Viitor sarak
Nu ai bani de concediu dar fumezi / bei in draci? poate ar trebui sa te lasi? pentru ca intr-un an se aduna de un concediu intr-o tara exotica? Ah nu mai bine fumez. —Viitor sarak.
Sunt o infinitate de motive de ce unii sunt saraci si nu tine neaparat de cat castiga ci de cum cheltuiesc. Noi la educatie financiara suntem ZERO si asta se vede din plin.
Romanul(Citează)