un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Am testat RaiPay, aplicația de plată cu mobilul a băncii Raiffeisen

19 Aug 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

52 comentarii

Raiffeisen a lansat săptămâna trecută aplicația RaiPay, cu care poți face plăți cu mobilul, așa că mi-am înrolat și eu cardul meu bancar Raiffeisen și am testat-o câteva zile.

via Gfycat

RaiPay este disponibilă doar pentru Android. Cei cu iPhone mai au de așteptat până la toamnă, când Apple Pay va fi activat și pe Raiffeisen, după cum a fost anunțat acum ceva vreme. Aplicația RaiPay suportă toate cardurile de debit și credit emise de Raiffeisen; eu am folosit un Mastercard Gold de credit, că asta am.

Totul este gratuit, desigur, nu apare nici o taxă suplimentară pentru a utiliza aplicația sau comisioane suplimentare legate de plăți. Este ca și cum ai plăti direct cu cardul la POS. Am scris destul de mult despre plățile cu mobilul în trecut, dar mai recapitulez o dată avantajele principale: telefonul îl aveți de obicei la îndemână, pe când portofelul poate fi îngropat prin buzunar/poșetă sau poate chiar lipsi.

Eu n-am mai plătit de multe luni cu cardul din acest motiv, ci doar cu telefonul. Există inclusiv scenarii foarte mișto, de exemplu când cobori din birou la masa de prânz doar cu telefonul mobil la tine. Personal am găsit o altă utilizare foarte bună: la drive-through, unde e foarte ușor să scot telefonul pe geamul mașinii pentru a plăti, pe când portofelul e mai greu de scos din buzunar sau bărbat-poșetă atunci când ești legat la volan.

Instalarea este simplă. RaiPay îți cere numărul de telefon și să configurezi o parolă. Pasul următor este înrolarea cardurilor bancare și sunt disponibile trei metode:

  1. apropii cardul de telefon și acesta este configurat automat prin NFC.
  2. fotografiezi cardul și se preiau automat datele sale.
  3. introduci manual numărul cardului.

După înrolare, primești un cod prin SMS pentru validarea finală și asta este tot.

Interfața aplicației este foarte simplă și curată, în culori de galben și negru specifice Raiffeisen. Pe ecranul principal vezi cardurile înrolate și poți alege între ele cu swipe.

În setări nu ai multe de configurat. Există un dark mode și posibilitatea de a schimba parola sau de a șterge carduri, dar cam atât. În altă parte există o setare pentru securitate sporită, pentru cei ce vor să facă plățile cu o dublă validare.

RaiPay apare bineînțeles și în meniul NFC and Payments al telefonului, unde poate fi aplicație default sau nu.

Aplicația funcționează astfel:

  • pentru plățile sub 100 de lei, este suficient să aprinzi ecranul telefonului, dar nu să-l deblochezi, înainte de a atinge POS-ul.
  • pentru plățile de peste 100 de lei, telefonul trebuie întâi deblocat cu PIN sau amprentă sau ce folosești.

Uneori aplicația îți cere parola ei. Mi-a cerut-o o dată, după ce am atins POS-ul; am introdus parola în telefon și am atins din nou POS-ul pentru a finaliza plata. În vreo 15 plăți până acum, mi-a cerut de două ori această verificare suplimentară

Există și un meniu în care se pot vedea tranzacțiile anterioare. RaiPay mi s-a părut, per total, foarte eficientă. Are o funcție de îndeplinit și o execută rapid și fără vreo interfață complicată. Dacă aveți carduri Raiffeisen, utilizați-o cu încredere.

asus s5507

    52 comentarii

  1. Eu o folosesc de aproximativ o saptamana (De fapt, la tine le blog am citit cand s-a lansat si am si instalat-o). A mers excelent, pana pe data de 16.08.2019, cand eram in Drobeta Turnu Severin, la Kaufland.

    Scot telefonul, incerc sa platesc, apare OK, imi retrage cei 51 Lei, iar POS-ul da un bon nefiscal si tranzactia a fost refuzata de banca.

    Zic, ce naiba. Imi retrasese cei 51 lei de pe card, am verificat si in smart mobile.

    Doamna de la casa, in timp ce mai aveam si foarte multe persoane la rand, zice sa mai incerc o data. Incerc din nou, aceeasi poveste. Tranzactie OK, banii retrasi, bon nefiscal, tranzactie refuzata de banca.

    Pana la urma am platit cu cardul (tot contactless). A mers excelent.

    Sun la banca si imi spune sa transmit o copie a bonurilor si dovada ca mi-au retras banii (adica sunt in hold, retinuti de banca), de parca ei nu pot vedea asta, iar termenul de solutionare este 30 de zile, maximum 45 zile daca necesita investigatii suplimentare.

    Si asa, fix in concediu cand ti-e lumea mai draga, a dat chix rau de tot pentru mine.

      (Citează)

    • Problema este de la Kaufland. Mi s-a intamplat si mie la o plata cu ceasul prin Apple Pay si BT. Suma a fost mai mare, vreo 300 de lei si am recuperat-o dupa telefoane la banca in 3-4 zile.

        (Citează)

    • @Mihai, welcome to Praffeisen 😂

      Eu am patit cu 2100 lei, bani pe care mi i-a mancat bancomatul.

        (Citează)

  2. Daca am deja instalat Google Pay configurat cu cardul Revolut, ca default, cum voi putea alege cu care sa fac plata, daca imi pun si RaiPay?

      (Citează)

    • Deschizi aplicatia, selectezi cardul cu care vrei sa platesti si atingi.

        (Citează)

    • Ai în telefon opțiunea ca, dacă deschizi o aplicația de plată, să plătești cu ea în acel moment chiar dacă alta este setată ca default. O găsești în meniul de NFC and Payments sau cum s-o chema la tine.

        (Citează)

  3. Nu amesteca povestile.

    Kaufland sunt idioți când vine vorba de apple pay și se pare ca și alte app.

    ionica:
    @Mihai, welcome to Praffeisen 😂

    Eu am patit cu 2100 lei, bani pe care mi i-a mancat bancomatul.

      (Citează)

  4. Evident, cei la Kaufland au sustinut tare si raspicat ca este vina bancii: “Uite domle, acum ati platit cu cardul, Contactless, si a functionat foarte bine. Este vina aplicatiei respective. Banca e de vina, nu noi!”.

    Evident, pana atunci, am facut aproximativ 7-8 plati prin RaiPay si totul a fost excelent (Cele mai multe din ele la Profi, deoarece este un magazin aproape de job).
    Am sunat la banca, sper sa recuperez si suma respectiva. Nu este o suma mare, dar m-a deranjat faptul in sine, pentru ca eram plecat si fara portofel la mine (Sa imi fie invatatura de minte, daca-mi pun “toate ouale intr-un singur cos”), si daca nu era maica-mea cu mine, ramaneam cu produsele pe banda. Plus, intr-o situatie jenanta, care sa-i bucure pe platitorii cu “cash”, cum ca bancnotele sunt sfinte.

      (Citează)

    • Mie mi se pare o problema a bancii, nicidecum a celor de la Kaufland.
      Sau, in cel mai rau caz, a bancii care a montat POS-urile in Kaufland.

        (Citează)

    • Da, problema este de la POS și vechimea sa, deci și eu zic că este a băncii care le-a dat POS-ul.

      Teoretic, plânge-te la Kaufland atunci când pățești asta și poate vor face și ei upgrade la POS-uri.

        (Citează)

  5. bărbat-poșetă ?

      (Citează)

  6. Eu o astept de mult si acum ca a aparut sunt f dezamagit pt ca dureaza foarte mult sa faca plata – aproximativ 20 – 25 de secunde mai precis. Tre sa stau ca boul cu telefonul pe POS in timp ce vanzatorul se uita la mine.

    E complet ridicol, e mai proasta si decat orange pay.

    Si culmea e ca la inceput nu dura atat. Era mai slow decat orice am folosit eu, dar in max 10 secunde platea. Au venit insa 2-3 update-uri si s-a stricat treaba.

      (Citează)

    • Procesarea platii prin RaiPay, cel putin in cazul meu (Samsung Galaxy Note 8), dureaza maximum 2-3 secunde, poate nici atat. In niciun caz 20-25 secunde. Nu ma pot plange de acest lucru.

      Chiar in aceasta dimineata (Acum 30 minute) am fost la un magazin de cartier si am platit fara niciun fel de probleme. Tin sa cred ca cititorul de mai sus avea dreptate si de fapt este problema Kaufland si nu a Raiffeisen.

        (Citează)

    • Eu nu am folosit-o la la kaufland niciodata.

      Te cred ca la tine dureaza 2-3 secunde, te rog sa ma crezi si pe mine ca la mine dureaza 20.

      Am Galaxy S7.

        (Citează)

    • E ciudat cu 20 de secunde. La mine durează cam 1 secunde, este mai rapidă decât celelalte testate până acum în sensul că imediat ce ating cu telefonul apare și ecranul de plată. La BT Pay durează cam 2 secunde.

        (Citează)

  7. O folosesc de câteva zile și funcționează foarte bine, doar că nu se înțelege cu suportul auto (https://www.emag.ro/suport-auto-universal-hama-magnet-negru-178245/pd/DSBTGKBBM/?ref=), deoarece magnetul pentru prindere de suport blochează efectuarea plăților.
    Aveți vreo idee cum pot rezolva situația să nu scot de fiecare dată când plătesc metalul pentru prindere?
    Mersi.

      (Citează)

    • Incearca sa muti magnetul din husa intr-o alta pozitie (daca este posibil).
      Altfel nu prea ai ce sa faci, magnetul interfereaza cu chipul NFC.

        (Citează)

    • Dacă nu poți monta magnetul în altă parte, n-ai ce-i face.

      Personal nu recomand suporți cu magnet, pot strica multe lucruri în telefon.

        (Citează)

  8. Iar Unicredit a rămas singura banca din România fără o astfel de aplicație. Si cică au departament de Dezvoltare in România.

      (Citează)

    • @george
      Nu ai dreptate. Asa am crezut si eu:))
      Uite, eu am fost uimit ca Raiffeisen abia acum implementeaza plata cu telefonul, la 20 (douazeci de luni!) de cand alte banci -nu dau nume Banca Transilvania :) ofereau acest serviciu clientilor lor.

      Aproape doi ani decalaj in a oferi niste servicii mi se pare inacceptabil, daca e sa tinem cont de ritmul in care se dezvolta tehnologia.

      Eu chiar credeam ca toate bancile au chestia asta. Ma rog, credeam ca daca ai card poti plati cu telefonul. Cum te gandesti ca daca ai card, ai si pin. Ma rog, sunt un naiv, departe de a fi un exemplu. Asadar citind articolul asta (ce chestie, tot aici aflasem de plata cu telefonul intr-un articol de acu vreun anu jumate) m-am uitat si bai surpriza: nu au plata cu tel nici la case mai mari: nu dau nume Bcr abia acum dau drumul la asta (sper sa nu fie la fel de agresivi ca si cu schimbarea cu George, practic aceeasi aplicatie doar schimbata interfata, un an intreg de bombardament media), iar alte banci sunt la fel de conservatoare dupa cum le stiam (nu vreau sa dau nume ca nu ar fi corect Brd Cec..)

      Cu introducerea Apple pay, nu s-a asteptat dupa apple cat se asteapta dupa banci.
      Sa retinem, servicii care in alte tari merg linistit (Erste a dat deja drumul la Apple Pay in majoritatea tarilor in care activeaza, la noi e …”mai la toamna”).

      Probabil sunt costuri mai mari de implementare, habar n-am, dar cand te uiti la aplicatii fintech /eu nu dau nume —Revolut-😀 pfoa, pai cat timp oare le va lua bancilor sa ajunga la nivelul de acum al acestora din urma? (Blocat card din aplicatie, layere de securitatate, blocat deblocat banda magnetica de la card din aplicatie etc). Vor tine oare pasul?

      Initial as fi zis ca daca exista solutii pe app astea gen Revolut, o sa le copieze imediat bancile, ca vor internaliza inovatia in secunda doi si vor profita, ca vor ingropa tot ce inseamna fintech, ca posibilitate financiara au.

      Dar ce crezi. Suntem banci mari si noi inca implementam plata cu telefonul. La cate un an-doi distanta, sa nu ne aglomeram toate asa.

        (Citează)

    • Mihai: Probabil sunt costuri mai mari de implementare, habar n-am, dar cand te uiti la aplicatii fintech /eu nu dau nume —Revolut-😀 pfoa, pai cat timp oare le va lua bancilor sa ajunga la nivelul de acum al acestora din urma? (Blocat card din aplicatie, layere de securitatate, blocat deblocat banda magnetica de la card din aplicatie etc). Vor tine oare pasul?

      Revolut are o singură treabă, să facă aplicația aia cât mai bună, că ăla e business-ul lor.

      Băncile au alte priorități de dezvoltare. Poate că clienții lor vor altceva întâi (zic studiile lor), poate că prioritățile sunt să dea mai ușor credite sau să îmbunătățească experiența la ghișee. E greu de zis.

      De asta în multe țări anumite aplicații fintech au câștigat o cotă mare de piață și au integrat în ele serviciile diverselor bănci. Cu directiva PSD2, este foarte posibil ca aplicațiile bancare să dispară în favoarea unora 3rd party dacă nu se adaptează rapid.

        (Citează)

  9. De ce nu mai este Google Pay disponibil în Store pe Android?

      (Citează)

    • pai, a fost vreodata?
      gpay nu e disponibil oficial in romania, tb sa-l iei de pe site-uri de apk mirror

      da’ nu prea ai ce face cu el, nu poti sa-l folosesti pt plati NFC, in afara de situatia in care ai card revolut cu bin de UK (adica tb sa fie emis inainte de martie 2019)

        (Citează)

    • Se pare ca mai exista o metoda sa “pacalesti” Google Pay sa functioneze cu carduri Revolut.

      Iti modifici adresa din aplicatie cu o adresa din UK, apoi iti generezi un nou card virtual. Astfel, noul card virtual are BIN de UK si este acceptat in aplicatie (poate fi inrolat in Google Pay).

        (Citează)

  10. bani aruncati degeaba pe aplicatie, sa faca lobby mai degraba bancile de bani aruncati asa si sa aduca google pay. incredibil ca a intrat mar pay primu pe piata.

    altfel, sunt surprins cum gica de la bcr e ramas in urma si nu are apple pay, atata inteligenta artificiala pt nimic, ntz ntz.

      (Citează)

  11. Eu nu inteleg de ce plange toata lumea dupa GPay. Adica ce ar face pentru voi in plus fata de aplicatiile bancilor (BTPay, RaiPay etc)? In afara de a ii da lui google si mai multe date personale, respectiv istoricul complet al platilor voastre offline?

      (Citează)

    • Nici eu. Câtă vreme banca mea are aplicație proprie, prefer să o utilizez pe aceea pentru că sigur îmi poate oferi mai multe servicii.

      Singurul care contează este Apple Pay, că Apple nu lasă altor bănci posibilitatea de a-și face aplicații proprii de plată. Gpay, însă… no idea.

        (Citează)

    • Vrei a stii avantajul gpay? Pe langa faptul ca e si un portofel virtual (pui toate cardurile tale, chiar si cele care au inlocuit bonurile de masa – nicio aplicatie de la banci nu face asta), mai exista si o aplicatie gpay pentru smartwatch-uri cu wear os (apple pay are asa ceva pentru ceasurile lor). Si poti plati cu ceasul nu cu telefonul. Mult mai elegant. Iarasi bancile nu au o asa aplicatie. Deci nu mai laudati aplicatiile bancilor, sunt limitate. Iar daca schimbi banca, cardul, trebuie sa schimbi si aplicatia.

        (Citează)

    • Care sunt ceasurile cu Wear OS? Că primele în piață sunt cele Apple, deci nu, apoi Fitbit, care are Fitbit Pay și integrează direct carduri de la anumite bănci, și apoi Samsung, care are soluție proprie.

        (Citează)

  12. man, e vorba sa ai un sistem comun.
    si tu ai ca multa lume carduri la 4 banci.

    adica 4 banci, 4 app diferite, fiecare face ACELASI LUCRU, difera culoarea ca e custom pt fiecare banca.

    e vorba sa simplifici.

    Sorin:
    Eu nu inteleg de ce plange toata lumea dupa GPay. Adica ce ar face pentru voi in plus fata de aplicatiile bancilor (BTPay, RaiPay etc)? In afara de a ii da lui google si mai multe date personale, respectiv istoricul complet al platilor voastre offline?

      (Citează)

    • Au de exemplu folosesc in singur card pentru plati la magazine (POS), chiar daca este posibil sa am mai multe.
      Dar chiar daca as folosi mai multe carduri inrolate in Google Pay, tot nu as vedea avantajul: trebuie de fiecare data sa deschizi aplicatia sa alegi ce card vrei sa folosesti.

      Oricum aplicatiile bancilor tot le instalezi pentru a avea acces la internet banking.
      Asa ca, din punctul meu de vedere, Google Pay este aplicatia “in plus”, care mi-ar ocupa memoria telefonului degeaba.

        (Citează)

    • În România oamenii au de obicei un singur card. Poate de asta nici nu se grăbește Google Pay să intre aici, că interesul lor este să te atragă să cumperi ușor de la ei, iar prea puțini români cumpără din Google Books, Music, Play șamd.

        (Citează)

  13. Doru:
    Deschizi aplicatia, selectezi cardul cu care vrei sa platesti si atingi.

    Multumesc ca m-ai luminat, dar care aplicatie? GPay sau RaiPay?

      (Citează)

  14. Mihai:
    man, e vorba sa ai un sistem comun.
    si tu ai ca multa lume carduri la 4 banci.

    e vorba sa simplifici.

    Sa fim seriosi, procentul de oameni cu carduri la “4 banci” e infim. Majoritatea oamenilor au un card de salariu si eventual un card de credit folosit pentru achizitii mari (daca nu are un sistem avantajos de cashback sau mile in spate, caz in care devine cardul principal – cred ca Radu povestea ca face asta cu cardul Flying Blue de la BT) .

    Deci 1 sau 2 banci. Eventual si un Revolut/Monese/ce-o mai fi la moda, dar din nou nu vad de ce l-ar folosi cineva pentru platile curente din tara.
    Pui aplicatia pentru banca de la care ai cardul cel mai folosit si aia e.

    (PS: am 4 carduri la 3 banci)

      (Citează)

    • vezi ca lumea avanseaza, ramai in urma.
      viitorul nu mai e sa te plimbi cu cardurile in portofel, alaturi de codul pin pe post-it.

      viitorul e sa ai cardurile pe telefon, sa le ai pe smartwatch.
      eu de cand a aparut apple pay, portofelul il las in masina.

      sau mergi la masa, uiti sa iei portofelul, dar telefonul sau smartwatch-ul sigur le ai la tine.

        (Citează)

    • Eu inteleg ce spui, si mi-as dori sa fie asa, dar cred ca esti in bula rau de tot.
      In Romania reala e inca plin de oameni care fac coada la bancomat in ziua de salariu sa scoata toti banii.
      Si oricum, tot nu m-ai convins de ce e mai ok sa-mi dau datele platilor la Google (inteleg ca tu i le dai lui Apple, dar acolo nu ai de ales) decat sa am 3 aplicatii instalate pe telefon, din care in 95% din cazuri voi folosi doar una.

        (Citează)

  15. Salut, ai spus ca merge cu toate cardurile emise de ei. Merge sa atasezi la raipay si un card cu cont de Eur? Sau stii cumva vreo banca din Ro care sa accepte si cardurile de eur? Momentan folosesn ING, si chiar daca m-am inteles bine cu ei pana acum, m-as gandii putin sa migrez daca alta banca ar oferii serviciul asta si pentru Eur. Multumesc

      (Citează)

  16. Ce care își lasă portofelul acasă unde își țin actele?

      (Citează)

  17. Andrei G:
    Se pare ca mai exista o metoda sa “pacalesti” Google Pay sa functioneze cu carduri Revolut.

    Iti modifici adresa din aplicatie cu o adresa din UK, apoi iti generezi un nou card virtual. Astfel, noul card virtual are BIN de UK si este acceptat in aplicatie (poate fi inrolat in Google Pay).

    Te iubesc. A mers. Mersi.

      (Citează)

  18. Sorin:
    In Romania reala e inca plin de oameni care fac coada la bancomat in ziua de salariu sa scoata toti banii.

    De acord 100%
    Foarte multi colegi de la job fac acest lucru si nu mi-am batut capul prea mult sa le studiez motivele.
    Inca se mai crede ca banca te fura la cumparaturi, iti ia mai multi bani decat ai platit conform bonului de la POS etc

    In fine, discutia de aici este pe principiul “restul este mastercard”
    Adica bani sunt, problema este cat de facil ii cheltui

      (Citează)

  19. Nu are nicio treaba POS-ul si vechimea sa. Din cand in cand mai fac fite POS_urile(sau sistemul per ansamblu). iar faptul ca iti apare ca ti-a luat banii, e vorba doar de un hold. Iar Kaufland pe drept nu iti accepta plata pana cand nu are confimarea POS-ului. Vorbesc din experienta.

      (Citează)

  20. nwradu:
    Dacă nu poți monta magnetul în altă parte, n-ai ce-i face.

    Personal nu recomand suporți cu magnet, pot strica multe lucruri în telefon.

    Din păcate am încercat, dar are același efect. Folosesc un HTC U11 Plus.
    Mă gândesc să schimb suportul, dar nu mă atrag cele care se prind de grilele de ventilație.
    Ai vreo recomandare?

      (Citează)

  21. Eu am patit de trei ori la Kaufland cu BT/Apple Pay. De doua ori in Mangalia si odata in Focsani. Cu singuranta nu o sa mai incerc curand la ei:)

      (Citează)

  22. Deci, pentru adaugare card in aplicatie este suficient sa-l apropii de telefon, isi ia datele prin NFC, nu trebuie fotografiat.
    Daca aplicatia se deschide greu la momentul platii sau aveti probleme, verificati sa aveti Battery optimization OFF pe aplicatia Raipay. Setarea se face pe telefon in AppInfo, apoi (Avanced)-Battery-Battery optimization.

      (Citează)

  23. The Beer Institute. :) Money well spent. :P

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus