un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Sony lansează a7R mark IV cu senzor full-frame de 61 megapixeli

17 Jul 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Noul A7R pare o cameră de zile mari, ca să zic așa. Senzorul acesta, spune Sony, este primul nou făcut din 2015 încoace pentru această serie și îmbunătățirile sunt mari.

Nu mă refer doar la rezoluție, care este impresionantă, deși cu adevărat utilă poate doar celor care fac printuri de dimensiunea unor clădiri. Are și 567 de puncte de focalizare cu detecție de fază, o plajă dinamică de 15 trepte și poate trage 10 cadre/secundă timp de 7 secunde în timp ce face permanent auto-focus, expunere automată și auto-tracking, fiind cuplat cu un procesor foarte rapid.

Este gândit și pentru filmări profesioniste, unde oferă 4K @ 30 fps cu oversampling (adică utilizează întreg senzorul și apoi micșorează fiecare cadru la rezoluția 4K, obținându-se o calitate finală mult mai bună) la 100 Mbps și trage și HLG și S-Log3 cu 14 niveluri dinamice pentru filmări tip HDR.

Mai interesantă este noua focalizare optimizată pentru ochi, foarte utilă în filmare, iar Sony spune că procesorul este foarte deștept în a urmări subiectul chiar și dacă nu-i vede ochii pentru câteva momente, de exemplu dacă trece cineva prin fața camerei, eliminând acele momente de hunting (sau nevoia de focalizare manuală).

Toate acestea deja sună foarte bine, dar se mai adaugă și: stabilizare in-body cu 5 axe, bună pentru compensare de 5,5 stops, viewfinder OLED cu refresh de 120 Hz, conectivitate wifi inclusiv pentru control de la distanță și FTP direct pe un server, USB 3.1, interfață digitală pentru sunet, baterie pentru până la 670 cadre. Integrează chiar și tehnologia pixel shift prin care senzorul glisează ușor înainte de fiecare captură în rafală a unei scene, combinând apoi acele imagini într-una de 280 de megapixeli, probabil pentru când vrei să pui un print vizibil de pe Lună. Am văzut această tehnologie și pe noile Panasonic.

Singura problemă este că body-ul va costa 3.500 de dolari atunci când va apărea în magazine, în septembrie 2019. La nivelul acestei camere, prețul este o problemă minoră, fotografii probabil vor cheltui încă pe atât pe vreo două obiective foto de calitate, dacă nu le au deja.

Ce mi se pare ciudat este că nu include și filmare 4K @ 60 fps. Adică ai o cameră foarte bine optimizată pentru rafale și alte momente rapide, dar doar pe partea de fotografie. Pe partea de filmare rămâi cu cei 30 fps. În această privință, Panasonic S1 și S1R oferă 4K@60fps cu 150 Mbps și output în 10 biți. Sony rămâne în urmă la acest capitol, deși fiind un domeniu în care este greu să treci la altă marcă pentru că ești legat de obiective și accesorii, își permit acest lux.

Găsiți niște mostre foto făcute de un tester aici.

asus s5507

    11 comentarii

  1. Probabil la anul vor lansa separat un alt a7IV cu mai multe capabilități video. Am văzut că așa se poartă.

      (Citează)

  2. Cătălin Tănase

    17/07/2019 la 6:41 PM

    Mie mi se pare tare evoluția Sony de la achiziția Minolta. Inițial credeam că doar i-au cumpărat pentru a vine sub brandul Sony și atât, dar au continuat să inoveze. Întâi cu sistemul de oglindă translucida iar apoi cu dezvoltarea gamei mirrorless. Au creat o nișă pe care sunt lideri atât ca tehnologie cât și ca vânzări

      (Citează)

  3. Pe langa galeata de bani pentru body, mai pregatesti inca doua galeti pentru carduri cu o viteza de scriere foarte mari, spatiu de stocare marit, plus investitia in cresterea resurselor de procesare a pozelor.

      (Citează)

    • Nu-ti trebuie carduri UHS-II de 300MB/s. Merg si alea UHS-I U3 de 128GB la 250 lei sau 256GB la 600 lei (95MB/s sau 170MB/s). Raw-urile sunt pe la 60 mega, un hdd de 1 terra costa 250 lei, iar de procesat le procezi ca pe oricare restul.

      Singurul inconvenient e pretul: 3500$ (probabil 3500euro). Ramane la aprecierea fiecaruia daca vrea sa plateasca ceva in plus fata de seriile anterioare, pentru cele cateva functionalitati si pentru rezolutia mai mare.

      As indrazni sa spun ca se merita numai pentru gripul nou, care nu-ti mai rupe degetul mic….

        (Citează)

  4. un fotograf cu ‘nume’ scoate banii astia intr-o zi, doua

      (Citează)

    • de asta genul ăsta de știri nu-și au locul pe un blog generalist și nici pe unul aplicat spre tehnologie. că publicul țintă nu e aici. “civilii” nu-și cumpără full frame de 3.000€ decât dacă sunt bogați.

        (Citează)

    • @vali Publicul țintă pentru știre nu sunt neapărat cei care își permit să cumpere aparatul. E știre, nu advertorial. Știri citești și ca să vezi cum evoluează tehnologia (poate peste doi-trei și va fi accesibilă ca preț) sau pur și simplu ca să te relaxezi.

        (Citează)

  5. lm:
    un fotograf cu ‘nume’ scoate banii astia intr-o zi, doua

    Cati fotografi castiga 35.000 de dolari pe luna in Romania?

      (Citează)

    • Stai liniștit, nici afară nu sunt mulți care sa reușească suma asta pe lună, de fapt chiar și pe an. Lucrez că fotograf în Franța, realitatea e mult mai puțin sexy :-)

        (Citează)

    • probabil vreo 3-4-5 fotografi exista. aceste echipamente sunt o necesitate la acel nivel. exista si camere mult mai scumpe intr-un studio high end. de ordinul 10x acest pret pt a7 nou

        (Citează)

  6. Lumea îl vede ca un concurent pentru formatul mediu, mai ales după ce a aruncat Fuji pe piață (GFX 50 și mai nou GFX 100) și pare să păstreze avantajele full frame (focalizare, viteză etc.) cu rezultate similare. În contextul ăsta prețul e chiar bun, e chiar tangibil deja pentru amatori sau semi profesioniști, mai ales dacă faci upgrade de la un alt corp Sony și ai vreun obiectiv.

    Nu zic că sunt bani puțini, dar pentru un aparat care concurează cu formatul mediu?!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus