un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review: Asus Zenfone 6 vine cu baterie de 5.000 mAh și cameră flip

16 Jul 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Cu Zenfone 6, Asus a urcat într-o singură generație mai multe trepte decât mulți alți producători, aducând în zona “aproape-high-end” un telefon foarte bine făcut, cu o cameră foto rotativă ce permite un ecran curat de sus până jos și o baterie incredibilă de 5.000 mAh într-o carcasă de 9,2 mm. Dacă sunteți în căutarea unui telefon pe la 2.600 lei, Asus Zenfone 6 ar trebui să fie pe lista scurtă.

Specificații Asus Zenfone 6:

  • ecran de 6,4 inchi în diagonală, fără notch, și rezoluție 1080 x 2340 px, Gorilla Glass 6, compatibil HDR10, 600 nits.
  • baterie de 5.000 mAh și încărcare QuickCharge 4.0.
  • chipset Qualcomm Snapdragon 855 octa-core, 6 GB RAM cu 64 sau 128 GB stocare internă sau 8 GB RAM cu 256 GB stocare internă, card microSD.
  • cameră foto principală 48 Megapixeli, F1.8 (grupează câte 2×2 pixeli pentru fotografii de 12 Mpx) și ultra-wide de 13 megapixeli F2.4, filmare 4K@60fps.
  • triple-slot, adică poți monta simultan două SIM-uri 4G și un card microSD în telefon, spre deosebire de multe alte modele din piață ce sunt SIM+SIM sau SIM+microSD.
  • Smart Key, adică un buton configurabil
  • două difuzoare (sus și jos), Audio Hi-Res, include căști noi reglate de 1More.
  • jack audio și USB-C, wifi 802.11ac și Wi-Fi Direct, bluetooth, NFC, senzor de amprentă pe spate.
  • dimensiuni 159,1 x 75,4 x 9,2 mm, masă 190 grame

Preț: în jur de 2.600 lei la PC Garage pentru varianta 6 GB/128 GB. Cea 8 GB/256 GB probabil se va aduce mai târziu în România.

ACCESORII INCLUSE

Asus Zenfone 6 este livrat împreună cu o carcasă transparentă din plastic, bună ca să nu-ți alunece din mână și să-i protejeze spatele, plus căști handfree in-ear cu fir și telecomandă cu un singur buton pe acesta.

Încărcătorul este de 18 W, suportă maxim 5 V cu 2 A sau 8 V cu 2 A. Un cablu USB-C este de asemenea inclus.

CUM ARATĂ TELEFONUL

La 6,4 inchi în diagonală, fără notch, cu margini subțiri, Zenfone 6 este un telefon mare, potrivit unei mâini mari. Uitați-vă la avantajul acestei dimensiuni: a permis introducerea unei baterii de 5.000 mAh!


Partea frontală este, deci, doar ecran. Lateralele sunt metalice și toate butoanele se găsesc pe partea dreaptă, unde avem On/Off, Volum și un Smart Key programabil software ca funcție, o șmecherie foarte utilă pentru că poți pune pe el deschiderea camerei foto sau Google Assistant sau altă funcție des utilizată de fiecare.

În partea de jos avem portul USB-C, jack-ul audio și un difuzor extern.

Pe partea din spate puteți vedea sus cele două camere foto/video, una normală și una ultra-wide, iar sub ele senzorul de amprentă. Modulul foto se rotește 180 de grade (flip camera) pentru a deveni cameră frontală și asta aduce două avantaje mari:

  1. îți faci selfie-uri sau te filmezi cu camera principală, care-i mult mai performantă decât una frontală de telefon
  2. ecranul nu are notch sau altă întrerupere.

Camera flip este foarte rezistentă, spune Asus pe baza testelor. Are un mic motoraș care o deschide foarte rapid (mai rapid decât sistemul de pe noul Samsung A80, de exemplu) și este gândită pentru o fiabilitate de peste 100.000 de deschideri. Practic, probabil veți înlocui telefonul înainte să se uzeze acest motoraș.

Sistemul flip este bine gândit din multe puncte de vedere. Este silențios, are o cursă suficiente de fluentă încât poate fi utilizat și pentru fotografii panoramice cu captură periodică, și, cel mai important, se închide singur dacă detectează că scapi telefonul din mână, ca să nu riști să-l rupi. Într-o cădere liberă de 50 de cm deja s-a retractat camera la locul ei.

Motorul este controlat electronic din software, dar poți închide și deschide camera și cu mâna, rezistă și la așa ceva. Cum spuneam inițial, Asus a dat dovadă de aptitudini inginerești foarte bune pentru Zenfone 6.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

N-am ce reproșa ecranului, care-i un model LCD de 6,4 inchi și rezoluție 1080 x 2340 px, cu luminozitate de 600 nits ce permite și compatibilitatea cu standardul HDR10. Doar câteva telefoane din piață au luminozitate mai mare (Samsung S10 urcă la 1000-1200 nits), dar restul flagship-urilor de la alți producători tot pe la 600 nits se învârt.

Chipsetul este unul de top, modelul Qualcomm Snapdragon 855 octa-core. Asus produce Zenfone 6 în două modele, cu 6 sau 8 GB memorie RAM, și în funcție de asta diferă și stocarea internă integrată, 128 GB sau 256 GB, dar poți adăuga un card micro SD.

Testele de performanță arată rezultate foarte bine:

  • 3DMark SlingShot Extreme 3.1 OpenGL – 5.643 puncte.
  • PCMark Work 2.0 – 8.788 puncte.
  • Geekbench – 3.456 puncte single-core, 10.821 puncte multi-core, 7.515 puncte grafică.

Bateria mi se pare de-a drumul miraculoasă la 5.000 mAh, o capacitate de obicei rezervată modelelor tip “max”, mai groase, gândite special pentru autonomie mare în detrimentul altor funcții. Asus Zenfone 6 n-a făcut nici un compromis, dar cumva a reușit să integreze o astfel de baterie de mare capacitate.

În restul PCMark Work 2.0 Battery Life, am atins aproape 20 de ore! De obicei, un telefon cu 12 ore este considerat foarte bun.

Telefonul suportă încărcare rapidă QuickCharge 4.0, dar încărcătorul nu este unul extrem de rapid, ci de maxim 16 W. Producătorii nu spun dacă telefonul ar suporta și încărcare mai rapidă, caz în care ai putea cumpăra un încărcător third-party. Nu are încărcare wireless.

CAMERA FOTO/VIDEO

via Gfycat

Camera principală folosește modulul Sony IMX586, care are 48 de megapixeli și grupează pixelii câte 2×2, obținând imagini de 12 megapixeli, dar de calitate mai bună decât un senzor simplu de 12 megapixeli. Sau așa spune teoria. L-am împerecheat cu un obiectiv deschis, de F1.8, și suplimentar cu o cameră ultra-wide de 13 megapixeli și obiectiv F2.4.

Fotografiile în lumină sunt foarte bune. Cei de la Asus au tunat mult mai bine camera decât pe modele Zenfone anterioare, așa că acum culorile sunt foarte naturale (pe ecranul telefonului par foarte saturate, dar așa-i ecranul telefonului), indiferent de nuanță.

Văd și texturi și detalii fine bine surprinse, văd suficiente detalii în umbră sau în zonele foarte luminoase, iar HDR-urile nu sunt foarte “violente”, ci bine dozate. Camera ultra-wide deformează cam mult sau cel puțin mai mult decât pe Samsung S10 cu care sunt obișnuit. Există și un mod de portret când fundalul este puternic defocalizat, dar și în alte fotografii am văzut o adâncime de câmp destul de puternică.

Senzorul IMX586 nu este însă magic. Face acea șmecherie cu gruparea pixelilor, dar în lumină slabă rămâne totuși inferior senzorilor normali de pe Samsung S10, iPhone sau Huawei P30, deși nu uitați că aceste telefoane costă 1.000 de lei în plus. Diferența cea mai mare apare noaptea, unde în comparație cu S10, fotografiile nu sunt la fel de luminoase.

 

Există însă un avantaj al camerei flip: faci selfie-uri cu camera principală, cea de calitate maximă, și asta contează foarte mult inclusiv în lumina zilei. Pentru cei care se fotografiază sau filmează des, Asus Zenfone 6 este foarte bun. Diferența mare o puteți observa și noaptea, când camera de pe spate, dar întoarsă spre față, de pe Asus Zenfone 6 este mult superioară celei frontale de pe Samsung S10 dacă aș vrea, de exemplu, să-mi fac un selfie în lumină foarte slabă.

Telefonul folosește camera flip și pentru un mod panoramă interesant, în care care panoramă la 180 de grade. Tu ții telefonul nemișcat, camera se mișcă singură. Bun ca gimmick, dar în practică nu faci astfel de panorame atât de lungi sau late. Un avantaj mai mare este posibilitatea de a fotografia pe ascuns, că poți orienta camera la 90 de grade și puțini se prind că faci fotografii atunci când ții telefonul orizontal în mână.

Un alt avantaj este posibilitatea de motion-tracking, camera mișcându-se după subiect. E de ajutor dacă vrei să te filmezi mișcându-te în fața telefonului pentru că-l poți pune astfel încât să te urmărească pe un unghi de baleiere foarte mare.

N-am găsit ceva de reproșat la nici un alt capitol, apropo. Sunetul este suficient de puternic, calitatea difuzorului este bună. Are jack audio, are wifi 802.11ac, senzorul de amprentă de pe spate funcționează foarte bine, iar acel Smart Key configurabil este și el binevenit, mi-ar plăcea să-l am și pe telefonul meu.

Am apreciat mult și faptul că telefonul are triplu slot de SIM și microSD. Majoritatea telefoanelor dual-SIM oferă de fapt configurația SIM+SIM sau SIM+microSD, dar Asus Zenfone 6 suportă SIM+SIM+microSD.

În caz că vă întrebați ce-i lipsește față de alte flagship-uri, ar fi încărcarea wireless, carcasa rezistentă IP67, o a treia cameră cu zoom optic și stabilizare optică pentru camere. Zenfone 6 are stabilizare electronică (ca și alte flagship-uri, de fapt) și funcționează destul de bine, dar zic că se putea și mai bine.

INTERFAȚĂ ȘI APLICAȚII INCLUSE

Era o vreme când telefoanele Asus includeau mult bloatware, o mulțime de aplicații de toate tipurile și pe care nu cred că le utiliza nimeni în România. Numărul lor a scăzut treptat în ultimele două generații, iar pe Zenfone 6 este ținut la minim.

Singurele două aplicații preinstalate acum sunt Asus Data Transfer, care te ajută să transferi datele din vechiul telefon, și un File Manager.

Interfața Asus este destul de eficientă și simplă de utilizat. Singura ei problemă este că parcă sunt prea multe opțiuni posibile și prea multe elemente ce pot fi configurate sau doar pare așa pentru că nu sunt bine grupate, ci aruncate ca o listă imensă în Settings și meniurile ulterioare.

De remarcat este modulul OptiFlex, care accelerează lansarea programelor printr-un mecanism de caching de memorie. Personal nu cred că acesta este un factor de decizie în cumpărare și oricum este imposibil de testat realist, deci să trecem peste.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Baterie de mare capacitate.
  • Camera foto flip este bine construită.
  • Hardware bun.
  • Multe opțiuni, organizare haotică a lor.

CONCLUZIE

Asus Zenfone 6 este un telefon foarte bun. Ridică mult ștacheta pentru capacitatea bateriei și are și acel modul foto bine gândit și bine construit. Seria Zenfone a avut mereu telefoane de tip best-buy, dar cu Zenfone 6 se duce spre zona high-end/premium mult mai bine decât cu generațiile anterioare..

Preț: în jur de 2.600 lei la PC Garage pentru varianta 6 GB/128 GB. Cea 8 GB/256 GB probabil se va aduce mai târziu în România.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Ar merge sa faci o comparatie long term cu OP7Pro.

      (Citează)

  2. Ce e mizeria asta de review? Du-te la zoso pe site sa vezi review la camera de actiune, asa cum trebuie.

      (Citează)

  3. la ala cum pica singur in prapastie de vaca cu cabina ce e?
    aia zici de camera de actiune?

    Cezar:
    Ce e mizeria asta de review? Du-te la zoso pe site sa vezi review la camera de actiune, asa cum trebuie.

      (Citează)

    • Zic de review-ul ala de acu’ vreo 2 zile. Are 3 randuri si zice ca dai 1/3din banii pe unu bun, face 1/3. End of story.

      Ca si cum as face un review la un tv oled:se aprinde, se vede bine. The end.

        (Citează)

  4. Cosma Cristian

    16/07/2019 la 8:54 PM

    Foarte tare telefonul si ma bucur ca l-ai prezentat , mă uit de vreo lună dupa el dar nicaieri nu-i disponibil. De unde îl ai?

      (Citează)

  5. Două lucruri am de adăugat:
    – are și led de notificare, ceea ce de exemplu OP nu mai are
    – la peste două luni după lansare modelul de top nu poate fi cumpărat încă.

      (Citează)

    • Da, lipsa led-ului ma enerveaza si pe mine. Dar oamenii zic ca o sa introduca notificari pe ecran, which is good. In plus, am comandat un ceas care si arata notificarile (prime day deal) asa ca nu mai e o problema asa mare.

        (Citează)

  6. Zic de review-ul ala de acu’ vreo 2 zile. Are 3 randuri si zice ca dai 1/3din banii pe unu bun, face 1/3. End of story.

    Ca si cum as face un review la un tv oled:se aprinde, se vede bine. The end.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus