un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

O idee pentru festivaluri: refolosiți paharele de bere, reciclați-le la final

3 Jul 2019  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Săptămâna trecută am primit de la Peroni o sticlă de bere, o pereche de căști și un pahar de carton. Berea am păstrat-o eu, chiar o beau în timp ce scriu aceste cuvinte, căștile le-a dus Matilda la birou, iar paharul de carton are o poveste interesantă.

Credeam că Peroni vrea doar să se laude că este sponsor la Neversea, dar paharul avea în interior o mașinărie ciudată cu un mesaj înregistrat și redat dintr-un mic difuzor, informându-mă că la marele festival vor folosi pahare de carton reciclabil, nu pahare de plastic.

Asta e mișto. Reciclăm cât putem pe acasă și susțin orice inițiativă ce are legătură cu reciclarea sau eliminarea plasticului, mai ales că am și eu o problemă cu paharele de plastic pentru bere. Eu și Matilda, când mergem la vreun festival, vrem să reutilizăm paharele, nu să le aruncăm după ce terminăm berea din ele.

Soluția mea este simplă: când iau o nouă bere, mă duc cu paharul tocmai băut și cer “încă o bere, dar puneți-mi-o în paharul ăsta”. Și beau toată seara din același pahar, ca să nu consum 6 pahare de plastic diferite dacă beau 6 beri. Cred că, dacă mai mulți oameni ar face asta, ar fi mai bine, așa că vă sfătuiesc pe toți să procedați la fel.

Am văzut și alte metode bune de a recicla plasticul la astfel de evenimente. La Burger Fest, organizatorii dădeau un premiu celor care aducea 10 pahare de plastic pentru reciclare. O mulțime de copii alergau printre mese, vânând paharele goale ale oamenilor, pe care le duceau acolo pentru ceva de câștigat.

Nu înțeleg de ce nu se face asta pe scară largă și pentru adulți: du 10 pahare înapoi și-ți dăm gratuit o bere. Sau măcar să amplaseze coșuri speciale pentru PET-uri și pahare, mari, vizibile, că sunt sigur că mulți le-ar arunca acolo și asta ar permite o reciclare selectivă.

M-am enervat într-o zi la hangarul celor de la Ground Zero unde, după vreo 3 beri turnate în paharul cu care mergeam înapoi, omul n-a vrut să ne mai toarne bere în paharul deja folosit și ne-a dat altul. N-am înțeles de ce, doar mi s-a părut dezamăgitor.

asus s5507

    14 comentarii

  1. Deci Peroni a raspandit (probabil) zeci de pahare cu acel dispozitiv audio, adica o alta risipa de resurse, pentru ca sa trasmita un mesaj pro-reciclare? This is dumb af. Oare nu era mai simplu si mult mai ecologic un comunicat de presa trimis pe mail? Baietii aia din prin agentiile de publicitate au creierii prajiti de-a binelea.

      (Citează)

    • Din ce știu, paharele de hârtie deja sunt făcute din hârtie reciclata și nu se mai reciclează, procesul ar fi prea costisitor, la fel paharele de cafea din hârtie.

      La festivalul Afterhills din Iași primeai o doză de bere dacă duceai înapoi 3 cutii, erau niște artiști care le transformau in opere de artă. Cu o gașcă de 6 persoane făceai ușor ros de doze de bere.

        (Citează)

  2. Dupa ce iesi de la pogo s-ar putea sa nu mai stii exact care este paharul tau, in cazul in care nu este total deformat de zecile de picioare :)

      (Citează)

  3. Time Warp 2019 : nu duci paharul/doza/sticla inapoi , pierzi 2.5euro garantie .
    BAM! Problem solved :)

      (Citează)

  4. Incearca sa faci un articol despre filtrele de apa (water filter jugs).

    In loc sa bei apa plata cumperi una din astea. Filtreaza clorul si o gramada de chestii.

    Gandeste-te cate sticle de apa plata se arunca, toate din plastic.

      (Citează)

    • orice articol onest despre canile alea care cica filtreaza apa o sa spuna ca sunt frectie la picior de lemn.

      iti pui o instalatie de filtrare cu 3-4 cartuse si ai rezolvat problema, intr-adevar e absurd sa bei ani de zile apa la sticla; si nici nu e bine, tocmai pt ca e minerala.

        (Citează)

    • Canile alea sunt bune daca apa de la robinet e ok. Te scapa de gustul si mirosul de clor si de mare parte din depunerile de calcar (am vazut diferenta de depuneri pe ceainice si ibrice).
      Probabil nu omoara chestiile care misuna prin apa, dar de asta macar teoretic ar trebui sa se ocupe ApaNova / operatorul local.
      Cert e ca am baut ani de zile numai apa filtrata cu cana, am dat si copilului inca din primele luni de viata, si suntem inca aici cu totii.
      Parerea mea e ca filtrele alea complexe sunt utile in zone problematice, cu apa din puturi sau din surse incerte. Pentru locuitorul de la bloc dintr-un oras mare sunt usor overkill

        (Citează)

    • pai o baterie de 3 filtre cu tot cu cartuse si cu robinet din ala mic costa vreo 400 de lei iar filtrele costa vreo 100 de lei pe an

      canile filtrante ori sunt mai scumpe din start, ori au capacitate mult mai mica de filtrare, deci cu siguranta sunt mai scumpe pe termen lung

      + ca bei apa statuta

      PS nu misuna nimic prin apa, are grija clorul de asta; clor care, apropo, iese singur
      din apa in cateva minute, nu e nevoie de filtrare speciala

      PPS daca canile alea intr-adevar reduc depunerile de calcar, atunci fac asta prin rasini schimbatoare de ioni, adica inlocuiesc Ca+ si Mg+ cu Na+ – deci sare

        (Citează)

    • eu mi-am pus acasa un filtru d-asta, nu fac reclama, poate vor sa se inspire si altii.
      https://www.emag.ro/filtru-apa-potabila-3m-aqua-pure-complete-4000-litri-carbon-block-argintat-carbune-activ-bacteriostatic-4000-litri-capacitate-purificator-3m-aqua-pure-complete-fc/pd/DB34D2BBM/

      L-am montat singur.

      de atunci nu mai cumpar apa, nu mai am pet-uri in casa si nu mai am porblema sa ma trezesc la 12 noaptea ca mi-e sete si nu am apa in casa.

        (Citează)

    • Eu am plecat intr-o tara in care e ok sa bei apa de la robinet.

        (Citează)

  5. Mie mi-a explicat odata un baiat care vindea berea ca nu poate sa faca asta, ca ei asa stiu cate beri au vandut, dupa numarul de pahare consumate :))
    Sigur, nu era la festival cu jetoane, se platea cash

      (Citează)

  6. Cea mai buna idee este sa duci paharul gol inapoi, se ia, se spala, si se da urmatorului client. Problema e ca multi vor stramba din nas…

      (Citează)

  7. M-a amuzat cand au incercat sa faca chestia asta la un festival de bere craft. Majoritatea vanzatorilor nici nu voiau sa auda. Pai alterezi gustul productiei lor.

      (Citează)

  8. in amsterdam la un food festival anul asta, prima bere includea si pretul paharului 6 euro, astfel incurajand oamenii sa foloseasca paharul si sa-l reumple, altfel trebuia sa dai 6 euro pe pahar de fiecare data.
    Paharul la sfarsit il luai acasa daca voiai si ramaneai cu un pahar dragut.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus