un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Monitorul Prețurilor de Carburant funcționează bine, dar este inutil

12 Jul 2019  ·

AUTO, TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

M-am jucat un pic cu Monitorul Prețurilor de Carburant, lansat acum vreo două săptămâni de ANPC și Consiliul Concurenței. Încep direct cu concluzia: funcționează bine, arată bine, merge și de pe mobil, dar nu este util publicului larg.

De ce? Pentru că doar confirmă ceea ce știam deja, anume că Petrom și Lukoil au cele mai mici prețuri la carburant. Sau bănuiesc că știa toată lumea asta, dar cum pe piață încă există, chiar cu profit, diverși alți benzinari, este evident că nu doar prețul per litru este ceea ce contează în acest domeniu.

Mai mult, programul arată că nici la drum lung nu contează așa mult să știi unde poți cumpăra cel mai ieftin carburant pentru că diferențele sunt infime. Cel mai bun preț în jurul casei mele: 5,56 lei/litru. Cel mai bun preț pe traseul București-Cluj? 5,48 lei/litru, o diferență de 6 bani. La un plin de rezervor, economisesc 3 lei, ceea ce nu pare foarte important atunci când oricum cheltui 275 de lei pe acel plin.

Monitorul Prețurilor arată ca mai jos. Poți alege o zonă și distanța din jurul ei pentru care vrei să vezi prețurile, ca să afli pe unde ar trebui să alimentezi în jurul casei tale.

Poți vedea prețurile dintr-un întreg oraș:

Sau pe un traseu între două orașe:

Funcționează, după puțină luptă cu limbajul de lemn, și de pe mobil, așa cum ar fi și normal, având în vedere că probabil vei fi la volan când vei dori să folosești acest serviciu.

Partea de încărcare electrică este la pământ, în București apar vreo trei stații, dar în realitate sunt câteva zeci:

Problema este că sunt puțini parteneri în sistem, adică doar rețelele principale din România. Există și alte benzinării private și acolo ar fi fost bine de văzut dacă poți găsi o ofertă bună sau nu. De exemplu, pe drumul spre Galați trec mereu pe lângă câteva benzinării Eldomir (după nume, aparțin probabil unui personaj din Lord of the Rings după ce a ieșit la pensie), dar n-am oprit niciodată și nici nu știu ce prețuri au.

În concluzie, nu văd vreun motiv bun pentru a-l utiliza în viitor, că știu deja ce va zice. Probabil pe termen lung va avea aceeași soartă ca monitorul prețurilor de prin supermarketuri, care deja a devenit nefuncțional. Adăugați la asta și faptul că, dacă veți căuta pe Google monitorul prețurilor la carburanți, site-ul real este pe a doua pagină de rezultate, așa bine indexat este.

Apropo, uitați mai jos clipul meu mai vechi despre cum funcționează o stație de carburant, ca să vedeți cum e cu rezervoarele ei, monitorizarea video, alimentare, pompe, magazin și restul:

Abonează-te: http://bit.ly/2RBcHBg

asus s5507

    16 comentarii

  1. cred ca o dai prea pe internet.
    “site-ul real este pe a doua pagină de rezultate, așa bine indexat este.”

    asta e complet irelevant.
    scopul site-ului nu este sa fie in top google.

    concluzia articolului ar fi trebuit sa fie ca se confirma ce zice toata lumea, ca benzinarii sunt intelesi la preturi si nu exista nici o concurenta, toti ofera acelasi serviciu la acelasi pret.

    asta ar insemna niste controale, niste amenzi.

      (Citează)

  2. problema site-ului e ca preturile sunt vechi. de acum cateva zile, poate chiar o saptamana.

    Ori, daca preturile fluctueaza zilnic, asta nu mai devine relevant. Presupunand ca vrei sa alimentezi cu 2 bani mai ieftin, te duci la statia aia ca sa vezi ca s-au schimbat preturile si e mai scump decat afisat pe site…
    wheres the win?

      (Citează)

    • De ce ai vrea sa te duci undeva sa alimentezi cu fachin 2 bani mai ieftin? Nu cumva consumi mai multa benzina ajungand acolo, decat alimentand mai aproape si mai scump cu 2/3/4 bani?

        (Citează)

    • @ GabrielG – orice ban conteaza. In viata trebuie sa mergi pe principiul: “il iei, nu-l dai”.

        (Citează)

  3. Petromul are benzina cea mai ieftina, dar pretul la Petromul de pe centura Romanului difera de cel de la Petromul din Bicaz sau cel din Pacurari0 Iasi, nu mai zic de cel din Gura Humorului. Unii nu folosesc masina doar pentru plimbari prin oras si atunci conteaza de la care Petrom alimentezi pentru ca sunt mai multe in drumul tau.
    3lei nu sunt multi la un plin, dar e mai mult de jumatate de litru de benzina si chiar la acel lant de benzinarii, acelasi tip de combustibil pot fi diferente mai mari de 6 bani.
    In general ma bazez pe preturile raportate pe Waze, dar am sa ma uit si pe cele raportate de monitor.

      (Citează)

  4. Buna aia cu Lord of the Rings :)) probabil ceva fost racket ucrainean

      (Citează)

  5. GabrielG:
    De ce ai vrea sa te duci undeva sa alimentezi cu fachin 2 bani mai ieftin? Nu cumva consumi mai multa benzina ajungand acolo, decat alimentand mai aproape si mai scump cu 2/3/4 bani?

    Pai atunci care e sensul monitorului pretului? Daca nu-ti pasa de diferente, de ce folosesti monitorul preturilor?
    Eu inteleg ce zici, ca nu se justifica X km in plus pentru economie de 3 lei, dar sensul e sa vezi care e diferenta intre benzinarii. Daca tu treci pe langa una care afiseaza 5.74 si pe monitorul preturilor vezi 5.70, vei crede ca ala cu 5.70 e mai ieftin, dar era mai ieftin acum 2 zile…

      (Citează)

  6. OMV petrom au de fapt 2 tipuri de statii: OMV (culorile statiilor sunt albastru-verde) si cele Petrom (culorile albastru-galben). Preturile de la petrom sunt fara exceptie mai mici intotdeauna decat de la OMV. Asta se putea verifica si pana acum pt ca au pe site sectiune cu preturile in timp real de la toate statiile. Si benzina e la fel de fara exceptie mai proasta la Petrom decat la OMV. Si la statii din acelasi oras e diferenta de pret intre aceleasi puncte de OMV sau de Petrom.
    Daca va putea explica cineva aberatia asta…e bun.

      (Citează)

    • Cine a avut treaba cu combustibilii auto pana in 2004(cand OMV a cumparat Petromul, multumim lui Nastate!) si nu a schimbat orasul stie unde erau benzinariile romanesti Petrom si unde erau cele austrice de la OMV.
      Iar in exemplu meu am dat doar de cele romanesti, unele existente de pe timpul lui Ceausescu poate.

        (Citează)

  7. Site-ul e util daca ai un drum lung de facut si atunci diferentele pe tot drumul sunt importante. De ex. daca te uiti la Bucuresti – Mangalia, ai pe la Tuzla un pret de 5.55, cu aprox 0.4 lei / litru mai putin ca in Bucuresti. Ceea ce e chiar mult.

      (Citează)

  8. Site-ul este praf pe mobil. Si daca acolo nu merge, pe desktop nu ma intereseaza catusi de putin. Câți bani or fi dat pe nimicul ăsta?

      (Citează)

  9. Totusi monitorul pt preturile din supermarket de ce a murit? Acum daca vreau sa aflu cat costa ceva anume sau daca il gasesc in magazinul X nu prea am ce sa fac, am doar 2 magazine online pt verificat (carrefour si mega image), as fi preferat ca monitorul pt supermarket sa mai existe…

      (Citează)

  10. .. o diferență de 6 bani … mai corect 8 bani (5,56 – 5,48 = 0.08)

      (Citează)

  11. Poate ca acest site de preturi nu se adresează numai sectorului privat. Cei care alimentează in cantități mai mari pot face economii importante cunoscând pretul la toate stațiile. Eu alimentez uneori mii de litri. Înmulțit cu o micuță suma de ~0.08 imi da o frumoasa diferenta. Suma cu care poate pot face un plin la o masina normală. Bine, ca site-ul este ciudat si preturile sunt actualizate cand vor ei, este o altă problemă. În europa sunt multe aplicatii care iti arata pretul la combustibil și sunt foarte apreciate. Sâmbătă trecuta a trebuit să alimentez multivan-ul si am găsit, cu aplicația Fuelio, la cca 5km in tara vecina, o statie care vindea motorina cu 1,179€ iar in locul unde ma aflam preturile erau in jurul la 1,30€. Fiind relativ in drumul meu am fost si am alimentat acolo. Nu mica mi-a fost surpriza când am văzut că trebuie sa stau la o coada de vreo 7-10 masini din care una era de poliție.

      (Citează)

  12. Vis-a-vis de statia de metrou Mihai Bravu e o benzinarie Rompetrol si in fiecare zi cand plec/vin de la munca pot sa urmaresc fluctuatia preturilor. Inainte, pretul nou la combustibil era schimbat dimineata, dar acum il schimba seara.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus