►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
A apărut încă un caz din care reiese incompetența autorităților. O tânără de 15 ani, răpită (și apoi ucisă) de ceea ce pare a fi un criminal în serie din Caracal, a sunat de 3 ori la 112 descriind unde se află, iar Poliția și STS-ul n-au reușit să localizeze apelul.
Într-un final, poliția i-a găsit rămășițele arse, împreună cu cele ale unei femei de 18 ani, dispărute acum 3 luni în împrejurări similare. Update: poliția a intervenit la 19 ore după apel.
STS a dat vina pe operatorii telecom, afirmând că de la ei au datele imprecise, deci nu-i vina lor, nu știu, nu cunosc, dar să vină salariul mare și sporurile de antenă. Ai fi zis că, STS-ul fiind și destul de șifonat după scandalul asemănător al avionului prăbușit în Apuseni, un astfel de caz nu te mai prinde cu pantalonii în vine.
De exemplu, niște teste făcute împreună cu operatorii ar fi putut arăta din timp că localizarea aia nu-i așa precisă și ar mai fi putut optimiza sau măcar s-ar mai fi putut antrena pentru un caz real. Cei din STS le-au dat Poliției adrese din 3 localități diferite în care s-au făcut degeaba percheziții joi.
Sunt curios ce s-a întâmplat după aceea și dacă cineva a intrat în priză că există o problemă gravă pentru care nu au răspuns sau doar lucrurile au continuat business as usual. Vorba aceea, au mutat sau nu munții din loc pentru a o găsi? Și poate că ancheta, acum că l-au prins pe criminal, va arăta și dacă nu cumva acesta a aflat de percheziții și a omorât-o și ars-o pe respectiva tânără tocmai pentru a ascunde orice urmă.
Înregistrarea unui apel 112 arată că respectiva fată a spus următoarele:
Mă aflu într-o casă veche, aproape părăsită, iarbă în curte. Are doi câini lupi, e într-un service.
Oare câte service-uri există în zona Caracal? Câte sunt în case vechi și cu câini? Hai să zicem câteva zeci. Câți polițiști au fost mobilizați pentru a le verifica rapid pe toate?
Asta-i moștenirea lui Carmen Dan și a incompetenței generale, în mijlocul Olteniei, de unde țara este condusă de atâția ani. Suni de 3 ori la Poliție, le zici ce ai în jur, nimeni nu poate afla unde ești și-ți găsesc abia cadavrul ars.
Noroc, în schimb, că facem campanii de informare privind apelarea 112 doar în caz de urgență și curg notificări RO-ALERT în continuu. Știu, n-are legătură cu cazul, e nevoie și de ele. Dar poate că întreg sistemul ar trebui întâi să-și pună la punct problemele de bază și apoi să treacă la următorul nivel.
Bănuiesc că, după 5 anchete și 3 rapoarte, se va concluziona că vina era a victimei pentru că nu folosea aplicația Apel 112, ca să zică direct coordonatele GPS. Update: gata, STS a dat vine pe victimă, care ar fi fost salvată dacă avea pe telefon acea aplicație. Mission accomplished!
Pentru întreg cazul, cine-i criminalul și cum plimbă autoritățile vina citiți unu, doi, trei, patru, cinci sau pe ce alt site de știri vă place.
Update: Polițiștii au găsit casa, apoi au așteptat câteva ore autorizația de a intra de la procuror și judecător. Procurorul General confirmă că polițiștii ar fi putut intra direct, că le permitea legea. Bănuiesc că respectivii nu știau legea sau sunt obișnuiți să execute doar ordine venite de sus, nu să gândească. Fucking Romania!
Încă nu este clar dacă la ora 6 dimineața a venit mandatul sau au putut intra abia la ora 6 pentru că o lege dată de PSD spune că perchezițiile nu se pot face în intervalul orar 20-6. Uitați ce zice Epoch Times:
După telefon au venit la adresă, dar nu a intrat absolut nimeni, pentru că dimineaţa la ora 4.00 se auzea – «Lasă-mă, că mă omori! Lasă-mă, că mă omori!». Au sunat vecinii la 112, au venit 3-4 echipaje de poliţie şi s-au plimbat pe stradă prin faţa curţii până la ora 6,00. La ora 6,00 au intrat în curte pentru că atunci au obţinut mandat de percheziţie. Alexandra le-a spus la telefon că este fata răpită când aştepta o maşină de ocazie.
Trebuie să fii bătut în cap să stai în fața unei porți și să auzi astfel de lucruri și să nu intri pentru că n-a venit mandatul.
Update despre tehnologie: m-au întrebat mai mulți de ce nu te poate găsi Poliția, când Google Maps arată imediat unde ești. E simplu, Maps/Uber/WhatsApp sunt aplicații care au acces la GPS și la localizare folosind celulele telecom și wifi-urile din zonă. Iau aceste date, le trimit la serverul lor, calculează unde ești.
Când inițiezi un apel telefonic, telefonul trece cu totul într-un mod legacy în care transmite doar vocea și atât. Nu poți transmite automat, în “background-ul” apelului, coordonate GPS sau orice altceva, că nu permite protocolul de apeluri telefonice asta. De fapt, dacă veți vorbi la telefon cu cineva, mai ales în afara marilor orașe și a rețelelor de ultimă oră, nu veți putea simultan să accesați și Internetul pe telefon. Tehnologii precum Voice-over-LTE ar putea rezolva problema asta, dar nu știu precis și oricum depind de operator, zonă și modelul telefonului.
Poliția te localizează pornind din celălalt sens, adică află de la operator la ce antenă telecom era conectat telefonul tău în timpul apelului. Telefonul tău nu transmite nimic altceva decât vocea ta.
Mai mult, nu știm de pe ce telefon s-a apelat poliția, ce tip de rețea funcționa în zona. Iar dacă vă întrebați de ce fata respectivă n-a dat share location pe WhatsApp sau ceva similar, probabil pentru că, atunci când ai 15 ani și te răpește unul, nu gândești ca un erou din filme. Faptul că suni la 112 ar trebui să fie suficient, că te aștepți ca statul să mobilizeze suficienți oameni pentru a te găsi, mai ales când îi descrii casa în care te afli. Un elicopter găsea în 3 minute “o casă veche, service, cu doi câini lup în curte”, iar Poliția locală ar fi trebuit oricum să știe astfel de locuri din timpul patrulatului și a experienței de teren.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
49 comentarii
26/07/2019 la 4:41 PM
Poate ar fi de lămurit și dacă operatorii furnizează date inutile din vina lor sau pur și simplu astea sunt standardele oficiale.
Vali(Citează)
26/07/2019 la 6:53 PM
Ține de densitatea de celule din zone. Cel mai probabil operatorii au furnizat tot ce s-a putut.
Unele aplicații de mobil folosesc și alte metode de localizare precum GPS sau wifi-uri din zonă. Într-un apel de voce, însă, nu le poți accesa pe acestea.
Chiar și așa, precizia doar pe baza celulelor GSM este de zeci de metri, suficientă pentru o intervenție, mai ales că nu vorbim de o zonă dezvoltată și pe înălțime. N-am mai fost de mult prin Caracal, dar nu cred ca au zgârie-nori, ca să nu știi la ce etaj să urci.
nwradu(Citează)
26/07/2019 la 7:31 PM
Notez prudența vizavi de operatori (apropo, care a fost?), în contrast cu certitudinile pe marginea unei anchete în curs.
Vali(Citează)
26/07/2019 la 4:46 PM
Locatia aproximativa a fost determinata, diferenta facandu-se pe ce raza te uiti: 10-20 km sau pana in 10 km. Chestia asta tine cont de mai multi factori, dar in mare atributiile revin STS-ului, cel putin asta ar fi rolul lui.
Unde s-a gresit? Foarte probabil a fost un cumul de factori ce tin odata de birocratie, respectiv prostie, cel mai elocvent este cazul din Apuseni. Acum ca STS deconteaza problemele unui sistem peste care ei nu au putut interveni este o alta discutie.
Ideea e destul de simpla, in Romania daca ai o urgenta exista o mare sansa ca politia/ambulanta/pompierii sa nu ajunga la tine. Restul e can-can si birocratie.
Asdad2005(Citează)
26/07/2019 la 6:54 PM
10 km e mult, cred că vorbim de sute sau zeci într-o zonă fără clădiri înalte și alte obstacole.
nwradu(Citează)
26/07/2019 la 7:48 PM
@nwradu
Ma gandesc ca putea fi intr-o zona izolata unde sa nu existe foarte buna acoperire GSM. Adica e singura explicatie tehnica pe care o pot gasi, desi e trasa de par.
Pe de alta parte, incompetenta+prostia+birocratia ne vor omori la propriu pe toti. Si ce este foarte trist, este ca nimeni nu invata nimic, fiecare paseaza vina catre celalalt.
Asdad2005(Citează)
27/07/2019 la 1:29 PM
Locatia era in oras, deci triangulatia trebuia sa functioneze cu mult succes. Dar softurile lui Ghita si aparatura “ultraperformanta” adusa de Chireac pentru STS nu functioneaza bine la noi…
marinel(Citează)
26/07/2019 la 4:48 PM
Ce-o mai face tovarășul general Marcel Opriș și foștii (presupuși) subalterni ai săi?
Dim(Citează)
26/07/2019 la 4:54 PM
Genul asta de situatie, nu poate decat sa iti zburleasca pielea. Nici nu vreau sa imi inchipui prin ce a trecut biata fata, mai ales ca a reusit sa sune la politie si cineva i-a raspuns. Sa stii ca e acolo cineva care te poate salva, care stie in ce situatie esti, dar, e ca si cum ai fi vorbit cu cainii din curte, sa iti deschida poarta. Cu atat mai grav, este ca e ceva extrem de real, chiar daca pare ca citesti o poveste de groaza. In timp ce noi ne petreceam ziua, absolut banal, cineva era omorat.
Mi se pare inacceptabil, mai ales ca avem GPS pe toate telefoanele. Chiar am pe Samsung, ceva chestie, in caz de pericol, iti anunta apropiatii si le da coordonatele (nu-s sigura, ca n-am configurat setarea, dar parca asa era).
Mi se pare inacceptabil, la modul ca muritorul de rand poate localiza, sau da share la locatie destul de lejer si precis (vezi uber), printr-o aplicatie banala, iar ditamai institutia, nu are pus la punct un sistem, sa localizeze victima in timp real.
Jupaneasa(Citează)
26/07/2019 la 6:56 PM
Nu e clar ce telefon a fost, dacă a avut timp de alte trucuri pe el șamd. Poate a prins un telefon și a avut timp 1 minut să dea un telefon, dar nu timp de folosit aplicații de localizare, share location și altele.
Din afară este ușor de zis ce-ar fi putut face, dar când te răpește unul și ai doar 15 ani, nu cred că poți reacții perfecte.
nwradu(Citează)
26/07/2019 la 4:56 PM
In SUA aia de la 911 nu sunt in stare sa te localizeze nici daca suni de la ei din sediu, John Oliver a tras acum ani de zile un semnal de alarma pe tema asta
In Bucuresti precizia localizarii a fost de 10m in primele 10s de pornit google maps, pe bulevard cu blocuri de 10+ etaje. In Caracal si orice alt oras ar trebui sa mearga mult mai repede.
Ce o fi asa de greu sa aiba un Whatsapp asociat 112-ului ala? Cate mesaje pot primi pe Whatsapp fata de cate apeluri la misto au pe 112?
Gaelex(Citează)
26/07/2019 la 6:57 PM
Google Maps folosește GPS-ul și rețelele wifi pentru localizare (apropo, când mulți oameni trec pe lângă o rețea wifi, chiar și fără să se conecteze la ea, Google își cam dă seama unde este acea rețea wifi), dar apelul de voce nu.
Iar dacă victima ar fi putut folosi whatsapp, apel 112 sau share location, e discutabil. Nu știm cât timp a avut, ce telefon avea, cum a reușit să sune pe ascuns sau nu la 112 șamd.
nwradu(Citează)
26/07/2019 la 5:06 PM
Sa nu trecem usor peste niste amnunte esentiale in opinia mea.
Primul apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:05:07
– 11:05:41: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliției
– 11:05.52: apelanta a deconectat apelul cu operatorul 112
– 11:06:55: dispecerul Poliției a preluat cazul de la operatorul 112, apelanta nemaifiind în convorbire;
Al doilea apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:06:25
– 11:06:55: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliției
– 11:07:53: dispecerul Poliției a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta;
11:05:07 intra apel la 112 -> 11:06:55 il preia politia. 1 minut si 48 secunde
11:06:25 -> 11:07:53 = 1 minut si 28 secunde
Timpi extrem de mari pentru anumite situatii. Eu cand am sunat mereu am fost mirat ca imi cereau datele de identificare atat operatorul 112 cat si politia. Timp evident pierdut aiurea.
Cipper(Citează)
26/07/2019 la 6:58 PM
Nu contează acum, așa este procedura.
nwradu(Citează)
26/07/2019 la 5:06 PM
Aparent victima a folosit un dumbphone găsit în casa aceea și probabil abandonat de cine știe cine pe acolo. Probabil și fără GPS.
Oricum, așa cum punctai, indicațiile la nivel de Caracal păreau destul de precise…
Iar dacă se confirmă că poliția știa locul cu mai multe ore înainte, dar a așteptat ora 6 pentru a face percheziția.. și dacă se confirmă că ucigașul e și unul „În serie„ e pur și simplu no comment.
Rezumatul ar fi că atât poata țara asta pentru noi. Colectiv, 10 August, probabil crimele descoperite astăzi. Toate astea arată cam câtă bază putem să ne punem pe autorități.
Claudiu(Citează)
26/07/2019 la 11:15 PM
Toate telefoanele pot fi localizate prin triangulatia celulelor, smart sau nu. Asta face si un telefon cu (doar) A-GPS cind iti arata o pozitie desi nu are modul pur GPS, adica nu poate da o longitudine si latitudine undeva pe mare.
Marinel(Citează)
26/07/2019 la 5:17 PM
Cred ca in astfel de cazuri ar fi buna Legea Talionului, “Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”
https://ro.wikipedia.org/wiki/Legea_talionului
In felul asta bestii ca asta din Caracal sau ca vaca de la metrou se vor gandi de doua ori inainte de a comite crime, stiind ca vor plati cu viata in acleasi mod.
JeanValjean(Citează)
26/07/2019 la 6:59 PM
Când ești criminal în serie, nu cred că te poți abține de teama pedepsei. Se întâmplă astfel de lucruri și în țări cu pedeapsa cu moartea. E o boală a creierului, până la urmă.
nwradu(Citează)
26/07/2019 la 5:17 PM
Eu cred că ar fi mai simplu:
În momentul în care inițiezi un apel 112
DibaciPhone-ul să activeze automat GPS-ul în cazul în care nu este activ și orice modalitate WiFi, date mobile, etc pentru a grăbi localizarea.
Pentru că mamaie, tataie sau puradelu sau altul nepriceput, eventual accidentat etc și să transmită automat coordonatele GPS, serviciului de urgențe 112 printr-un banal SMS dacă nu ai date mobile.
E ca și cum ai aprinde becul. Clar, furnizorul de curent te va factura și nu cred că te va mira acest lucru.
La fel și la 112, vrei să-l apelezi, cu tot cu locația ta, fără aplicații suplimentare, acorduri, etc.
Când apelezi prima dată, pot să-ți afișeze un mesaj dacă ești de acord și atât. Nu ești de acord, te descurci. Cei cărora li se pare invadarea intimității, să nu sune.
E ca și cum ai ajunge la urgențe, golit pe jumătate de sânge, dar nu vrei să afle ce grupă sanguină ai.
Vă doresc, să n-aveți nevoie de 112.
Anonim(Citează)
26/07/2019 la 7:00 PM
Când suni pe cineva, 112 sau oricine, telefonul dezactivează partea de date și nu are cum să transmită alte informații decât vocea ta.
Sau 99% asta fac, că apelurile de voce se fac în regimul clasic de telefonie.
nwradu(Citează)
26/07/2019 la 10:29 PM
Radu, nu in totalitate se intampla asta. Daca operatorul suporta voice over LTE (T-Mobile USA au implementat, nu se mai dezactiveaza datele)
Cristi(Citează)
26/07/2019 la 10:48 PM
@nwradu:
Atunci, cum de poti fi ascultat cu mobilul închis?
theSame(Citează)
26/07/2019 la 10:48 PM
Radu, eu stiam ca treaba asta se intampla doar de la 3G in jos. Sunt 90% sigur ca pe 4G merge voce+date concomitent.
Pyro(Citează)
27/07/2019 la 12:56 AM
Există deja reglementări la nivelul EU locate de localizarea automată la apelarea 112: https://www.gsa.europa.eu/newsroom/news/locating-you-emergency-what-you-need-know-about-e112 .
Bogdan(Citează)
27/07/2019 la 12:57 AM
*legate
Bogdan(Citează)
26/07/2019 la 5:19 PM
concret, cum se poate localiza precis un telefon daca in zona nu sunt suficiente antene?
Marean(Citează)
26/07/2019 la 5:24 PM
Asa cum se facea si in al doilea razboi mondial cu radiourile rezistentei: triangulatie.
Doar ca tehnologia a progresat mult si nu mai e nevoie de “multe” antene, presupun ca 2 sunt de ajuns, 3 ar fi arhisuficiente.
Gaelex(Citează)
26/07/2019 la 5:38 PM
pai am zis “daca in zona nu sunt suficiente antene”
in orase, unde sunt f multe antene, precizia este de cateva zeci de metri
in afara oraselor, unde sunt f putine antene, precizia este de ordinul kilometrilor – scrie pe wikipedia
Marean(Citează)
26/07/2019 la 7:02 PM
@Marean: o anumită antenă are o zonă de acoperire, câțiva kilometri în cel mai bun caz. Vorbim de un oraș, sigur erau mai multe antene acolo, prin triangulație rezultă o precizie destul de bună pentru ca zeci de polițiști să scotocească rapid zona.
Probabil că un elicopter identifica imediat “un service cu doi câini lupi, casă veche”.
nwradu(Citează)
26/07/2019 la 10:29 PM
Elicopter sau dronă.
Oricum e imposibil sa nu știe 112 de pe ce număr sunt sunați și operatorul la care este numărul sa nu aibă istoric de celule folosite de acel număr, istoric de numere care l-au sunat.
Se iau informațiile pana găsești un număr de abonament care a vorbit cu numărul respectiv, se descinde la titular și se afla cine e numărul care a sunat la 112. Asta dacă nu era număr de abonament din prima.
Gaelex(Citează)
26/07/2019 la 5:52 PM
Nu era nevoie de localizare precisa, doar prin faptul ca telefonul s-a conectat pe o anumita antena din Caracal (si nu alte 2-3 din zona) iti poate indica o posibila zona de cautare (sa zicem un cerc cu raza de 2 sau 3 kilometri). Din aceasta zona elimini tot ce inseamna teren agricol sau blocuri. Apoi trimiti un elicopter MAPN sa faca supraveghere video plus cativa oameni in elicopter care sa identifice casele cu vegetatie inalta imprejur + ceva care sa semene a service auto (sau resturi de obiectele metalice mari). La sol trimiti politisti in patrulare si eventual cateva drone cu care sa te uiti peste gard unde e cazul (adica sa nu dai buzna peste oameni in curte). Apoi verifici toti cainii lupi (sau de talie mare) inregistrati in zona aia (poate aveai noroc). Si nu in ultimul rand, putina educatie “civica” n-ar fi stricat, fata trebuia sa comunice operatorului de la 112 situatia ei, apoi sa ascunda telefonul cu apelul pornit (poate agresorul nu observa ca a reusit sa comunice cu cineva, poate STS-ul reusea sa gaseasca locatia in timp real etc).
Danyzus(Citează)
26/07/2019 la 6:45 PM
Cel mult se poate trimite un elicopter SMURD pentru salvarea vreunui interlop …
kilroy(Citează)
26/07/2019 la 11:20 PM
Nu, alea sint pastrate sa se plimbe maharii, recte Porcusor Ctinescu, la ciolhanuri.
Marinel(Citează)
26/07/2019 la 6:27 PM
E greu să localizezi când avem rețele 4G, 5G, 2000G … în oraș și la 2 Km de oraș ai o antenă, de unde pa localizare.
Avem rețele de toată jena, în oraș rupe, că e ușor de pus antena pe bloc.
Am mers 20 de minute pe jos de la ultimele blocuri din Clu-Napoca pe deal (Donath, cred, pentru clujeni), și nu era net cât să trimit o poză de acolo cu telefon 4G, net 4G, G-uri ca la balamuc, în rest cele mai bune rețele.
Teniescu(Citează)
26/07/2019 la 7:03 PM
Oricum nu știm ce telefon a avut, al cui era, cât de deștept era șamd. Dacă făcea apelurile de voce în sistem GSM, nu VoLTE, adio posibilitatea de a transmite simultan și alte informații, deși oricum nimeni nu are în telefon aplicații care să facă asta.
nwradu(Citează)
26/07/2019 la 6:40 PM
Va recomand filmul Den skyldige (2018) sa vedeți cum funcționează un serviciu 112 si ce proceduri exista in tarile civilizate.
https://www.imdb.com/title/tt6742252/
george(Citează)
26/07/2019 la 7:05 PM
Sunt și la noi diverse documentare despre 112.
Mie mi se par profesioniști oamenii de acolo, mai ales având în vedere că zilnic se confruntă cu mii de apeluri false.
Dar sunt operatori cu un PC în față. Au primit apel, au trimis poliția unde au putut. Problema este la cei care pun informațiile în acel PC (STS-ul) și la cei care fac treaba de teren (Poliția).
nwradu(Citează)
26/07/2019 la 7:44 PM
Orice bestie din asta in primul rand deposedeaza victima de telefon.
Asa a patit si copilul asta.
E revoltator(putin spus)! Bietul copil s-a luptat pentru viata ei. A fost rapita, a trecut peste socul initial, a gandit sa scotoceasca in casa dupa ceva sa o ajute sa scape, a gasit telefonul ala cu butoane,a sunat politia, s-a luptat cu bestia. Nu a fost o momaie!
Nu am cuvinte sa-mi exprim furia :(
Cum sa stea politia la poarta si nici macar sa nu-i bata la usa?! Daca suni pt tulburarea linistii tot vine la usa in toiul noptii. Copilul a fost omorat/dezmembrat cu politia la poarta!
Mad(Citează)
26/07/2019 la 10:51 PM
Exact asta e cel mai crunt si lucrul care frapeaza cel mai mult.
Din cauza asta politistii de la fata locului ar trebui declarati complici, e paradoxal ce s-a intamplat.
Pyro(Citează)
26/07/2019 la 7:49 PM
Pentru ca operatorii nu au departament dedicat pentru situatii de urgenta. Poate ar trebui o lege, pentru un parteneriat, in caz de urgenta sa ai la dispozitie cei mai buni ingineri. Ar ajuta ca acestia sa poata verifica in timp real apelul, l-ar putea localiza pe baza parametrilor apelului (puterea de emisie/receptie) mai precis.
Later update: https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-23280128-noi-precizari-sts-despre-precizia-localizarii-apelului-facut-tanara-15-ani-112-localizare-mai-precisa-doar-prin-aplicatia-112.htm
Ciprian 2(Citează)
26/07/2019 la 8:22 PM
Fix la asta m am gandit si eu, ca in timp.ce eu radeam cu fiul meu, copila aia era omorata pt. ca niste tampiti nu au fost in stare sa o ajute.
Ioana(Citează)
26/07/2019 la 8:46 PM
Dude, de la 3G in sus nu se mai intampla asta. Doar pe edge sau ce mai e inainte facea asa. De ani de zile vorbesc la telefon pe speaker si navighez pe net, de fapt daca ma gandesc bine de cand am primul smartphone (iphone 3g) fac asta.
Cosmin(Citează)
26/07/2019 la 9:00 PM
Nu neg incompetența politiei, parchetului și ce o mai fi pe acolo. Dar STS nu are nici o vină. Mă rog, are vina că au zis că trebuia să aibă aplicația 112. Poate fata avea un Nokia 3310, eventual găsit pe acolo.
Toți paranoicii cred că le sunt ascultate telefoanele și aia văd pe unde mergem și unde ne ducem. Dacă se dovedește că nu e așa nu e bine. De unde mama naiba să știe STS locația unui telefon. Operatorul i-a dat locația/locațiile posibile sau o rază, ei au calculat și le-au zis polițiștilor.
Acum, că poliția nu știe ce case are în propria zonă de acțiune e altceva.
Din câte știu în cazuri excepționale se poate intra și înainte de ora 6, dacă există suspiciunea comiterii unei infracțiuni. Și în altă ordine de idei, era o casa veche, dacă încălcau regulamentul și îl prindeau nu zicea nimeni nimic, dacă nu era nimic acolo iar nu zicea nimeni nimic. Lipsă de OO.
Mihai(Citează)
26/07/2019 la 9:21 PM
Subscriu. În câteva zile mai apar câteva update-uri de la Sherlock de România.
Coltalb(Citează)
26/07/2019 la 11:56 PM
Constat că 112, crează o falsă speranță că te poate ajuta cineva într-o locație necunoscută. Dacă te “plimbă” undeva unde nu recunoști zona sau n-ai ce detalii să oferi?
Mai bine ar permite acceptarea SMS-urilor.
Le trimit unul de forma:
Coordonate GPS – Ajutor, sunt pe cale să fiu… “nasoale”
Durează mai puțin să dai explicații, până reușesc ei să se mobilizeze.
Insist, ca producătorii de telefoane ar putea să forțeze activarea imediată a localizarii, când inițiezi numărul de urgență. Soluții tehnice cred că pot fi.
Radu… să zicem că numai vocea funcționează, poți pune în streamul audio, să zicem gen cod morse(sau cărâitul de fax/modem) să transmită coordonatele GPS. Numai să se vrea.
Mama-măsii de asta îi zice urgență, să rezolvi o situație… de cele mai multe ori contracronometru.
Cred că ar putea să ofere net gratuit doar pentru AGPS și de asemenea transmiterea coordonatelor… Numai la apelarea nr. 112, chiar dacă nici măcar nu dispui de abonament cu net.
Probabil sunt și alte soluții, dar din păcate, în punctele cheie, se află… vorba cuiva, “toți necalificații”… vezi miniștri și alții…
Anonim(Citează)
27/07/2019 la 1:25 AM
Statul roman tocmai si-a trecut in palmares inca o victima dintre cetatenii sai.
Va urma…
Tom(Citează)
27/07/2019 la 4:25 AM
Companiile de telefonie mobila au adăugat serviciile SMS și au cerut bani pe ele, tehnologia oricum deja exista și era folosită ca element fundamental al funcționării rețelei.
GSM presupune zeci de mesaje între telefon și celulă, sa faca schimb constant de informații între rețea și telefon. De aceea operatorii știu la secundă în ce celulă au fost un telefon și un SIM. Și destul de sigur au log-uri cu unde s-au plimbat, cel puțin ca celule, telefonul și SIM-ul.
Gaelex(Citează)
27/07/2019 la 1:58 PM
1. Sanse mari ca ala sa fi fost dumb-phone, deci 2-3G maxim, fara LTE and stuff. Am citit undeva ca era cu butoane, deci in cazul asta cam 2G maxim.
2. O celula GSM are o raza de actiune de 5-8 km, in zonele cu dealuri, sau pana la 35km in zonele de campie. Deci in cel mai bun caz acoperire de 10-16 km cu interlapping de 5-10%.
3. In functie de antena telefonului, exista sanse sa nu prinzi suficient semnal de la celule adiacente, si astfel nu ai ce sa trinagulezi.
In functie de amplasarea telefonului pe teritoriul acoperit, posibil sa nu vada mai mult de 2 celule, iar precizia este tot foarte slaba si in acest caz.
4. Pe site-ul FCC din SUA : “By using cell tower triangulation (3
towers), it is possible to determine a phone location to within an area of about ¾ square mile.”
Deci in conditiile perfecte, vei obtine o arie de aprox 2 km patrati, si cam atat.
Asta in conditiile in care : protocolul retardat al STS forteaza operatorii sa le dea datele celulelor GSM periodic si nu au o interfata live pentru verificarea lor (pot trece si 2 luni pana la actualizarea locatiei/puterii de emisie a celulelor GSM din retea si nu garanteaza nimeni ca sunt si corecte) ; operatorii de telefonie mobila nu sunt obligati sa dea informatii fara mandat, si nu exista o clauza de urgenta undeva in legi ; politistii nu patruleaza cum trebuie si nu isi cunosc zonele supravegheate, si oricum nu cred ca i-a intrebat cineva; politistii nu au fost lasati sa intervina pentru a pazi spatele unui procuror idiot care a vrut sa aiba scaunul cald, in caz de promovare la DNA sau undeva ; politistii nu au avut ouale necesare sa se opuna unui sistem cretin pentru ca stiu ca la final tot ei o sa sufere, nu procurorul ; asta este sistemul de frica si nesiguranta cultivat de PSD.
Ciprian(Citează)
27/07/2019 la 9:49 PM
Ca de obicei, dezinformarea in media romaneasca atinge cote maxime. Uite si adevaruri printre nenumaratele minciuni :
“Informatii oficiale, de la procurori:
– intre momentul in care a fost inregistrat apelul Alexandrei la 112 si depunerea dosarului penal de catre politie la parchet au trecut patru ore si jumatate;
– de la inregistrarea dosarului pana la emiterea de catre procuror a ordinului de interceptare a trecut jumatate de ora;
– mai bine de trei ore trec pana sunt furnizate posibilele locatii unde s-ar afla fata;
– 35 de minute trec pana sunt emise mandatele de perchezitii si 8 minute pana se intra in cele trei locatii;
– in 45 de minute sunt emise mandatele de perchezitie pentru cea de a patra locatie, atunci cand este identificata de politie, dar Politia anunta ca nu mai are oameni disponibili la sediu!
– niciun vecin al suspectului nu a sunat la 112 pentru ca ar fi auzit tipete;
– victima nu a dat informatii la 112 despre vreun service, ci doar a spus ca vede un copac, un gard rosu, un brad, cainii si un autoturism;
– un echipaj al Directiei de Operatiuni Speciale a venit de la Bucuresti si la ora 22,00 a ajuns la fata locului in incercarea de a ajuta la localizare;
– localizarea a fost facuta cu tehnica disponibila, deficitara, aceeasi ca in toate dosarele penale instrumentate in ultimii 3 ani;
– niciun procuror nu a interzis politistilor sa intre in locatie.”
Concluzia: de fapt toti au fost de vina, niciunul nu si-a facut treaba intr-un interval de timp decent. End of (this) story
Ciprian(Citează)