un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Gura păcătosului adevăr grăiește

18 Jul 2019  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

Întrebat de ce sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este căzut de 17 zile, purtătorul de cuvânt Daniel Osmanovici a declarat, printre altele, că “Oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem.”

Sunt sigur că știați deja asta. Aș pune pariu și că respectivul domn are abonament la vreo rețea privată de spitale și probabil n-a folosit în viața lui cardul de sănătate. Dar altceva voiam să zic.

Răspunsul mi se pare emblematic și pentru atitudinea multor medici din România, cei care tratează superficial pacienții, cei care întind mâna după șpagă, cei din ale căror greșeli mor oameni, cei care știu că au bacterii în spital sau care văd gândacii și rugina și ridică nepăsători din umeri. De ce? Pentru că mori oricum, și vin la rând alți pacienți care să le dea o atenție.

Sistemul medical românesc este ca acel zero din capăt care nu contează în calcul. Rezultatul final este același.

Răspunsul mi se pare însă emblematic pentru cum își privește statul român în orice domeniu plătitorii de taxe, nu doar în cel medical. De ce nu avem autostrăzi? Hai mă, că oricum mori, și cu și fără autostrăzi! De ce avem poluare? Oricum mori, chiar și fără poluare!

Cred că ar trebui scrise aceste cuvinte la intrarea în țară. “Nu avem multe, dar oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem”. Mi se pare un motto corect.

asus s5507

    17 comentarii

  1. Si inca nu a pus nimeni intrebarea “si atunci la ce bun sa mai avem acest sistem”?
    Mai exista macar ceva asemanator presei in tara asta?

      (Citează)

  2. Oamenii mor oricum… da, asta așa este, și tot la fel de adevărat este și că trebuie să plătim impozite pînă murim, și chiar și după ce murim tot mai sîntem datori Sistemului, pentru că Sistemul este cel care ne omoară cu zile. De aceea “murim oricum”, adică cu sistem, sau fără sistem, adică fără sistem funcțional(!), practic Sistemul este cel care ne omoară. Încet, foarte încet, fără ca nici măcar să ne dăm seama. Pînă cînd este deja prea tîrziu. Fatal error! – a mai murit unul, nu-i bai, raportăm că încă mai putem trage de pe el încă ceva impozite – e mort, deci oricum nu mai știe ce se întîmplă cu el !

      (Citează)

  3. https://youtu.be/WqeNU2CCbGg?t=220

    Asta se întâmplă când țara e îmbâcsită de rubedenii, nepotisme, favoritisme, loje, generali și ofițeri… asta e țara. Să-i mulțumim și licuriciului că a făcut pact cu ei.

      (Citează)

  4. Cum nu functioneaza sistemul? Pe 3 iulie, 7 iulie si 14 iulie am dat cardul de sanatate si aparent a mers, pentru ca nu mi-au zis nimic si mi-au facut vaccinul. Sper sa supravietuiesc, mai am de mers o data.

    Ah, ca avem idioti patentati peste tot, stiam asta. Speram doar sa isi faca treaba indeajuns de bine incat sa nu murim din vina lor.

      (Citează)

    • Inca nu ai invatat cum se fabrica stiri din nimic? Cardul poate linistit sa mearga…daca unii vor sa creeze un val ca nu merge o s-o faca. Pentru ca diverse interese si chiar teste de cum functioneaza manipularea maselor.

        (Citează)

    • Confirm, am scos și eu bani de la bancomat ieri de pe cardul de sănătate, doar că avea CASSMB fonduri insuficiente

        (Citează)

  5. La autostrăzi nu lucrează informaticieni scutiți de impozite sub motivul creșterii economice.

      (Citează)

  6. Asa e cand vii cu o mostenire comunista, grea, in spate si in gene, nu stii care iti sunt drepturile si halesti ce-ti baga sistemul(autoritatile) pe gat.

      (Citează)

  7. nu inteleg isteria asta de TV cu “nu merge sistemul”.
    Merge, se foloseste in offline mode.

    Toata lumea poate sa isi faca treaba in continuare, dar am impresia ca medicii/asistentele doar stiu sa se planga si sa bage bete in roate.

      (Citează)

    • In cazul in care folosesti Google Drive (sau orice alt storage), e ca si cum nu ai acces la fisierele pe care le ai doar online (nu si local) si nu poti sa salvezi online ceva. Dar poti sa iti faci treaba in offline mode, e ok.

        (Citează)

    • Da, se foloseste in offline mode, iar apoi medicul trebuie sa prinda fereastra aia in care este online sa incarce tot ce a lucrat offline.
      Si asta in maxim 72 de ore.

      La cati bani s-au cheltuit sistemul asta trebuia sa functioneze 24 / 24, plus minim 1 server redundant aflat in alt oras.
      In plus, un sistem modern ar fi incorporat si urmatoarele optiuni:
      – posibilitatea de a vedea direct in sistem daca persoana este asigurata sau nu
      – salvarea automata a tuturor rezultatelor de la analize pe contul asiguratului

        (Citează)

    • Problema nu este ca nu functioneaza , oricum nu mai sunt obligati in cele 72 ore de cand s-a declarat oficial ca nu functioneaza . Problema este ca nu pot afla sigur ce calitate de asigurat au si pot pune gresit compensarile, Dupa aceea CNSAS va lua pielea de pe medici . Oamenii au patit-o si nimeni nu se mai risca .

        (Citează)

  8. Generalizezi.

    Un post construit pe premize greşite care nu este nici adevărat, nici util, nici bun (ca să folosim testul lui Socrate) deci probabil mai bine era să nu-l scrii.

      (Citează)

    • Or fi cateva exceptii, dar , in general, postul este construit pe premise corecte si este foarte util .

        (Citează)

  9. scopul sistemului este furtul!
    cat timp se poate fura fara a livra, nu livreaza, se multumeste doar sa fure!

      (Citează)

  10. Asta e adânc înfiptă in mentalul colectiv romanesc, nu doar la nivel politic, ci peste tot. Ce rost are sa pui scaun de mașină special pentru copii, daca e sa mori, mori. Ce rost are sa pun centura, daca e sa mori, mori. Ce rost are sa fac asigurare obligatorie la casa, daca e sa se întâmplă, se întâmplă. E piatra noastra de temelie, e Miorița perenă.

      (Citează)

  11. vorbeam cu o colega ce are mama bolnava si am inteles ca nu iti poti vedea ce ti se pune pe card. adica medicul poate sa iti scrie operatie pe crier cu costurile aferente x si tie sa iti dea o aspirina.

    daca e asa mi se pare foarte grav. lipsa de transparenta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus