►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
29 Jul 2019 ·
GÂNDURI ·
Cristian Seidler, deputat USR, a transcris pe Facebook ce s-a discutat la o comisie specială de apărare privind cazul Caracal, informând direct oamenii privind ce a zis reprezentantul STS.
Puteți citi prin link întreaga discuție din comisie, care include multe informații despre desfășurarea evenimentelor, iar mai jos le redau pe cele de interes pentru ce-am scris anterior.
STS a preluat automat de la operatorul telecom informațiile de localizare și le-a transmis Poliției. Zona respectivă avea aproximativ 4 km (pătrați sau diametru, nu e clar), iar cei din STS nu știu câte adrese sunt acolo, câte case șamd, că asta este treaba Poliției.
În practică, au dreptate. Ei preiau o coordonată GPS +/- 4 km și o dau Poliției, habar n-au ce se află pe hartă în acea zonă. Problema pare a fi deci la Poliție, care nu a căutat suficient de rapid în zonă.
O altă problemă: informațiile de localizare au fost date poliției la ora 11:05. Poliția a deschis aplicația de localizare (harta, să-i zicem) la ora 12:18. De ce întârzierea? Nu se zice. Se pare că cel care a deschis aplicația nu știa oricum să o utilizeze și la 12:18 a cerut ajutorul STS-ului în utilizarea programului.
Stelian (USR): Datele de identificare ale apelantului se află la dispoziția STS din momentul apelului?
STS: Apelul a venit de pe o cartelă pre-paid. Doar de pe cartele cu abonament avem informațiile prinvind proprietarul cartelei.
Aici apare o problemă dezbătută de câteva ori în România: să poți cumpăra o cartelă pre-pay doar prezentând buletinul, ca în alte țări. Victima a sunat de pe telefonul criminalului, că l-a găsit pe acolo, iar acesta avea cartelă, nu abonament, adică nu știa nimeni, nici măcar operatorul telecom, al cui este acel număr de telefon.
Dacă criminalul ar fi dat buletinul în momentul achiziției cartelei, ar fi fost găsit imediat.
Avem nevoie de impunerea prezentării buletinului în momentul achiziției unei cartele pre-pay. Eu am susținut mereu această inițiativă și sper să o susțină acum cât mai mulți oameni pentru că poate fi utilă nu doar în posibile cazuri de terorism, ci iată, chiar și într-o răpire urmată de crimă.
STS dorește implementarea AML, dar procedura este în pașii inițiali, licitația a fost contestată etc. Mai durează până-l vedem.
15.55 – Stelian Ion întreabă despre implementarea facilității AML.
Reprezentatul STS răspunde:
– S-au realizat teste pe o platformă proprie. S-a confirmat cu operatorii că sistemul poate primi infomații de localizare. În achiziția noului sistem 112 au fost prevăzute facilități de localizare de tip AML.
Sistemul actual funcționează din 2004 – din punct de vedere hardware.
AML va fi funcțional doar pe telefoane de tip smartphone având sisteme de operare Android si iOS.
Stelian Ion: Implementarea AML era condiționată de alte investiții sau se putea face separat?
STS: Sistemul actual va trebui să suporte upgrade hardware care să suporte standardul AML. E vorba de capacități de procesare și tehnologii noi dar nu vom aștepta până la sfârșitul achiziției.
[…]
Modernizarea sistemului 112 se va face pe fonduri europene, va invlude faciltatea AML. Implementarea pe actualul sistem se va putea face din bugetul instituției.
Stelian (USR): Sumă și interval de timp pentru a implementa facilitatea AML în sistemul 112?
STS: Depinde și de rezultatele testelor dar STS va considera primordial acest lucru și vom încerca în cel mai scurt timp să îl implementăm.
[…]
Cozmanciuc (PNL): În 2004 se putea implementa AML? După 2014, se putea implementa facilitatea AML pentru că am acordat bugetul solicitat STSului?
STS: La nivelul anului 2004 nu există un standard precum AML. Mi-aș fi dorit ca acum contractul să fie deja semnat dar procesul de achiziție publică a fost contestat.
17.00 Stelian Ion (USR): Când a devenit o prioritate implementarea AML, din 2014, de la accidentul? Cine stabilește această prioritate?
STS: Din 2017. Standardul AML a intrat în teste din 2015.
Un raport MAI arată alte puncte slabe: primul polițist care a preluat apelul transferat de la 112 a avut o atitudine refractară și nu a cerut multe informații de la victimă. (link)
Un alt polițist, primind informațiile de localizare de la STS, nu a știut să utilizeze aplicația aceea și chiar a sunat la STS pentru suport tehnic.
Înțeleg că după câteva ore, când cazul a ajuns la alt polițist, acesta a sunat înapoi victima și a vorbit 20 de minute cu aceasta, obținând informații despre casă, gard, câini șamd. Apelul s-a încheiat când fata a spus că vine criminalul, iar pe fundal s-au auzit lătrături și țipete.
Asta rămâne de văzut cu exactitate, dar momentan mi se pare că ne îndreptăm spre concluzia că STS are posibilități tehnice limitate și implementarea AML n-a fost o prioritate pentru ei, iar Poliția Caracal a dat dovadă de incompetență masivă.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
21 comentarii
29/07/2019 la 6:54 PM
Institutiile statului au probleme grave de comunicare. In fiecare zi apar cu o alta varianta iar toata media este plina de stiri false.Mi-e greu sa cred ca mint .Probabil sunt doar dobitoci incompetenti speriati ca raman fara postul caldut. Iar clasa politica trage de bietele victime ca o haita de hiene !
io(Citează)
29/07/2019 la 7:22 PM
Nu e vorba de comunicare, de comunicat cred că se comunică.
E vorba de a acționa, când e vorba de a acționa, toată lumea vrea să-și acopere spatele, și atunci paralizează tot.
Legile sunt confuze, făcute intenționat așa, pentru ca să poată fi dați afară discreționar pe criterii de loialitate, nu pe competență/incompetență.
Totul pornește de la legislativ, politicienii care au făcut legile în așa fel încât nimeni care lucrează la stat să n-aibă siguranța zilei de mâine decât dacă e fidel partidului, ca-n vremurile epocii de aur.
Atâtea bancuri cu angajații la stat dar în realitate pe lângă incompetență, chiar și dacă ai oameni competenți, sunt sub control politic total și oricine iese din rând e executat rapid.
Problema e veche și e aceeași ca și în orice domeniu unde nu lucrează bine: politizare excesivă. Ca în învățământ, ca în MAI, ca în MAPN, ca în ambasadele din străinătate, ca peste tot.
Oamenii trebuie să înceapă să vadă instituțiile ca niște entități independente separate de politic. Singurul mod în care politicul să le poată atinge să fie prin legislație, nu prin numiri directe…
Dar astea sunt fantezii…sunt perfect conștient…
manu144x(Citează)
29/07/2019 la 7:35 PM
Fiecare număr de telefon are mai multe intrări în baza de date, iar în aceste intrări sunt următoarele entități: nr. de telefon, celulele la care s-a conectat, puterea de recepție (dBm), nr de tel apelat sau apelant, data.
Deci dacă se căuta log-urile după nr de telefon se puteau observa intrările din baza de date și pe baza celulelor la care s-a conectat nr de telefon pe parcursul timpului și puterea semnalului se putea oarecum reduce aria de detecție.
Marian(Citează)
29/07/2019 la 7:36 PM
Și se putea face o triangulare software înaintea celei de pe teren.
Marian(Citează)
30/07/2019 la 10:25 AM
Din pacate Radu a plecat pe fenta la faza cu “cartele doar cu buletinul”. In primul rand, degeaba afli adresa instant daca politistii se plimba prin fata portii pana la 6 dimineata si nu intervin. In al doilea rand, cei care folosesc cartele pentru escrocherii si alte infractiuni isi vor face rost de cartele anonime sau cu nume false fara probleme. Asa ca ramane ca prostimea sa intre in diverse baze de date, iar la proxima tragedie de genul asta sa vina un militian sau un securist care sa ne spuna: “nu s-a putut localiza persoana, ca avea o cartela cu nume/adresa falsa. Dar nu noi suntem de vina, ci criminalul pentru ca n-a respectat legea si nu si-a cumparat cartela pe baza informatiilor reale”.
Si inca ceva: a se observa ca niciodata sistemul nu e de vina. De vina suntem noi, ca nu vrem cartele cu buletinul, ca nu instalam nu stiu ce aplicatie, ca nu vrem pedeapsa cu moartea (de parca asta descuraja pe vreun dezaxat).
Kopa_Kopan(Citează)
29/07/2019 la 8:25 PM
Sa nu ne imbatam cu apa rece. Se stie clar ca la 112 poti suna si de pe un telefon fara cartela in el. Deci, despre ce vorbim? Sa nu o mai ardem atat cu abonament sau cartela. Daca eu sun la 112 de pe un telefon fara cartela si zic ca am pus o bomba, in 10 minute vin astia si ma leaga…
Dan(Citează)
31/07/2019 la 8:25 AM
Majoritatea glumelor care aglomerează 112 cu apeluri inutile se fac de pe prepay. Dacă scoți cartela, suni la 112 și faci o glumă proastă, ei îți pot reține IMEI-ul telefonului și apoi, când bagi cartela în el, operatorul și autoritățile pot lega IMEI-ul de un nume de persoană, pentru că le-ai dat numele când ai cumpărat cartela. Prin urma, merge și în cazul zis de tine.
nwradu(Citează)
29/07/2019 la 8:54 PM
Nu stii a cui e cartela, dar operatorul are un desfasurator cu convorbirile numarului respectiv. Printre numerele apelate sigur sunt si abonamente. Te duci la titulari si ii intrebi cine e titularul nr. X cu care a vorbit de 5 ori in ultima saptamana (nevasta-sa zicea ca vorbeau zilnic).
alunelu(Citează)
29/07/2019 la 9:43 PM
Te ai uitat la prea multe seriale americane cu crime, revino ți!
Mihai(Citează)
29/07/2019 la 10:31 PM
Omul are dreptate. E o chestie care poate fi verificata. Si da, lista de apeluri se tine minim 6 luni. Nu e nici vorba de seriale si alte sf-uri. E buna logica.
Jules(Citează)
29/07/2019 la 11:53 PM
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Call_detail_record
Ionut(Citează)
29/07/2019 la 9:46 PM
Si iata cum suntem dispusi sa renuntam la privacy pt iluzia sigurantei. Clasic.
Politia si restul institutiilor vor ramane incompetente chiar si daca sim-urile s-ar vinde doar cu buletinul. In plus, evident ca ar aparea o piata neagra de sim-uri anonime instantaneu si ar creste infractiunile de furt de identitate.
Chiar e atat de greu de inteles ca posibilitatea de a ramane anonim inseamna libertate?
Marean(Citează)
29/07/2019 la 11:05 PM
Cum exact ramai anonim ? Cumparand o cartela prepay fara buletin ? Si o bagi in smartphone, si te plimbi cu el acasa, platesti cu el samd ? Tu ai impresia ca esti anonim ?
Baltha Zerus(Citează)
29/07/2019 la 11:13 PM
Tot timpul se vor gasi cartele si telefoane “curate” pentru persoanele interesate
kilroy(Citează)
29/07/2019 la 11:28 PM
Si uite asa vorbim toti ca sa ne aflam in treaba…. Procesul de accesare al logurilor de la operatorul de telefonie mobila, poate dura si 24-48 de ore in functie de cat de inimosi sunt ei sa te serveasca. Nu mai zic, ca nu sunt obligati sa ofere informatii confidentiale ale celorlalti clienti, din motive GDPR fara un mandat sau un protocol de colaborare. Cu cat lantul companiilor implicate este mai mare, cu atat timpul de rezolvare este mai lung, iar vina o sa se plimbe de la unii la altii.
iMars.ro(Citează)
30/07/2019 la 7:48 AM
Toate institutiile statului MINT ca sa se acopere si sa isi salveze posturile. Se vede foarte simplu din povestile si informatiile lor care se bat in cap.
Nu conteaza ca telefonul este pe cartela sau ca nu s-a luat cu buletinul. Si nu este o solutie sa se ia cu buletinul, betivul orasului va fi trimis sa ia 20 de cartele pentru mafia locala si tot nu se va sti unde au ajuns si cine le foloseste.
Solutia e simpla dar implica mai multa munca. Se intreaba operatorul unde sta peste noapte telefonul, unde se afla in cea mai mare parte a timpului in care functioneaza. Se intreaba operatorul ce numere au fost sunate si ce numere au sunat inapoi pana se gaseste un abonat care sa spuna cine-i pe cartela.
Iar cu localizarea, ca e greu, ca nu se poate exact, sa o lase 112-ul si STS-ul ca mint de ingheata apele. Rusii au fost in stare acum 23 de ani sa trimita o racheta ghidata laser dupa o localizare a semnalul unui telefon prin satelit ca sa omoare un lider cecen. Acum 23 de ani. 23!
112 este foarte simplu spus un call-center si ca orice call-center trebuie sa aiba scripturi, functie de problema. Incendiu, un script. Viol, alt script. Accident auto, inca un script.
Bifat problema, afisat pe ecran intrebarile de pus si intrat automat in teleconferinta cu autoritatea competenta. Incendiu, intrat cu pompierii sa auda raspunsurile. Accident, intrat cu politia rutiera sa auda direct tot.
Politistii au fost toti niste dobitoci incompetenti, blazati de toate cazurile de fete disparute dupa certuri cu parintii sau plecate cu iubitii.
Gaelex(Citează)
30/07/2019 la 9:21 AM
Chiar nu cred ca e o mare problema la operatori sa verifice istoricul convorbirilor si mesajelor. In 2002, ca sa ma autentifice pe prepay, ma intrebau de ultimele numere de telefon apelate sau mesaje primite/trimise.
Cat despre GDPR nu are nici un efect in aceste cazuri (law enforcement). Doar niste incompetenti si/sau lenesi s-ar folosi de GDPR ca sa stea cu mainile in fund.
Dup cum zice si unul din comentariile de mai sus: politistii astia nubse uita si ei la niste filme politiste sa mai invete cate ceva?
Bogdan(Citează)
30/07/2019 la 10:34 AM
Hai oameni buni, sunteti toti plecati de acasa ?
In tarile civilizate, nu iti poti activa SIM fara sa ai un buletin sau un pasaport..si confirm din propie experienta – Austria. Nu veniti cu prostii ca baietii destepti vor face manarii…in cazul asta, daca nu e sa credem toate teoriile , criminalul nu era ceva Einstein…daca salvezi macar 1 om si e indeajuns…
Da, ai nevoie de un Big Brother uneori ..si stii de ce ? pentru ca oamenii corecti nu au ce ascunde…Si daca asta e pretul care trebuie platit, pentru ca pe an sa salvam 50 de vieti(zic si eu o cifra din burta), nu cred ca e mult.
Dar toate aceaste facute, dupa ce vom fi condusi de persoane cu coloana vertebrala, cu oameni onesti, cu un sistem transparent bazat pe performanta si pe idei implementate nu in miez de noapte…
Dave(Citează)
30/07/2019 la 11:53 PM
Bine zis.
Da ! Cred ca sim-urile trebuie cumparate cu act de identitate. Orice alt minus ar produce chestia asta.
Andi(Citează)
30/07/2019 la 11:57 PM
Confirm
Hai sa facem si sa ne aliniem la ceea ce fac si tarile dezvoltate
Andi(Citează)
04/08/2019 la 8:48 AM
Oamenii mor in Romania din cauza autoritatiilor prost organizate si romanii merg la untold. Wtf !!
Cristian(Citează)