►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Încă un om moare pentru că Poliția și STS-ul nu pot localiza de unde sună
Câteva articole interesante de citit astăzi – 28 iulie 2019 »
27 Jul 2019 ·
Să speri că oamenii vor instala pe smartphone aplicația Apel 112 și că vor suna prin intermediul ei la serviciul de urgență este un vis frumos. Nu va prinde niciodată suficient de bine.
România trebuie să implementeze însă tehnologia Advanced Mobile Location (AML) pentru servicii de urgență. AML trimite automat către serviciul de urgență poziția ta precisă atunci când suni la 112, tehnologia este dezvoltată de ani de zile și deja implementată în jumătate din țările europene și este suportată de toate smartphone-urile din prezent.
Altfel spus, ar fi putut salva viața fetei din Caracal și ar fi ajutat autoritățile să trimită poliția, pompierii sau ambulanțele cu precizie în sute de alte cazuri. Nu de alta, dar chiar și mie, dacă aș fi martor la un accident pe vreo șosea între localități, tot mi-ar lua câteva minute să aflu cumva coordonatele GPS ale locului unde mă aflu, că mi-ar lua un pic să mă gândesc cum fac asta în timp ce vorbesc cu un operator de la 112. Nu e ca și cum îi dai share location prin WhatsApp, ci ai nevoie de latitudine și longitudine.
Advanced Mobile Location funcționează automat. Când inițiezi apelul către 112, telefonul pornește automat GPS-ul și wifi-ul și se folosește de ele pentru a determina poziția precisă în care te afli (prin GPS) sau măcar una aproximativă (prin wifi). Odată determinată, poziția este trimisă automat prin SMS către serviciile de urgență.
Practic, în timp ce operatorul 112 îți răspunde la apel, primește deja și SMS de la tine și vede pe ecran unde te afli.
Nu necesită instalarea vreunei aplicații, nu necesită nimic din partea apelantului, acesta probabil nici nu știe că telefonul său face asta pe fundal.
Google a implementat AML în telefoanele Android încă din 2016 și a făcut-o pe toate versiunile de la 2.3 încoace. Este practic imposibil să ai telefon Android fără AML integrat în firmware.
Apple a implementat AML în iOS în martie 2018, odată cu versiunea iOS 11.3.
De ce nu funcționează în România? Pentru că operatorii telecom trebuie să implementeze și ei AML, că altfel telefonul tău nu “știe” că poate folosi acest serviciu, și desigur serviciul 112 trebuie să-l implementeze la rândul său. Pe scurt, este nevoie de o colaborare STS-ANCOM-operatori telecom, poate și IGSU. Poate de vreo licitație pe bani, desigur, pentru modificarea software-ului operatorilor 112.
AML este susținut de European Emergency Number Association, cei din spatele numărului 112 la nivel european, apropo. Conform unui raport din iunie 2019, Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Islanda, Irlanda, Lituania, Moldova, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Slovenia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii au implementat tehnologia AML. Acolo, când suni la numărul de urgență și zici că te-a răpit cineva, polițiștii sunt trimiși la locul corect.
Atât de simplu ar fi fost. Întrebați autoritățile statului de ce România nu are AML, deși după cazul avionului din Apuseni, ai fi zis că este o prioritate. Poate va fi după moartea unei fete de 15 ani, deși putem să ne uităm deja în urmă și să vedem ce măsuri concrete s-au luat după Colectiv, după furtuni neașteptate, după numărul mare de accidente rutiere mortale sau după alte probleme ce-au făcut înconjurul știrilor în ultimii ani.
« Încă un om moare pentru că Poliția și STS-ul nu pot localiza de unde sună
Câteva articole interesante de citit astăzi – 28 iulie 2019 »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
31 comentarii
27/07/2019 la 12:28 AM
Uite povestea lui Cristi (piticu) si cum Moldova a reusit sa implementeze un sistem 112 cu localizare.
https://www.piticu.ro/am-sunat-la-112-si-era-sa-mi-iau-amenda.html
ionica(Citează)
28/07/2019 la 7:31 PM
Poți activa SOS pe orice dispozitiv Apple. https://www.isay.ro/advanced-mobile-location-aml-cu-suport-in-ios-11-3-atunci-cand-folosesti-sos/
ionică(Citează)
27/07/2019 la 12:31 AM
Da omule, de pe telefonul cu butoane fara net si gps de pe care a facut fata apelul…sigur se putea transmite localizarea prin intermediul gps si wifi. Serios…chiar ati luat-o razna cu totii sau e o disperare la toti sa faceti accesari de pe urma cazului asta debitand aberatii la minut.
John(Citează)
27/07/2019 la 12:44 AM
Și când o să se facă apel de pe smartphone cu ce o să ajute tehnologiile lipsă?
E mai bine să fie oare? Sau să nu fie?
Teniescu(Citează)
27/07/2019 la 1:42 AM
Tehnologia asta ar fi salva sute de vieti si destine si este o rusine ca nu o avem implementata. O au pana si moldovenii, numai noi nu.
Desigur ca nu ar fi ajutat in acest caz, dar articolul lui Radu pune punctul pe “i” cand vine vorba despre ce magnitudine are incompetenta si dezinteresul Romania.
Daca nici dupa tragedia asta nu se implementeaza de urgenta AML, suntem chiar cei mai prosti.
Alexandru Alexe(Citează)
27/07/2019 la 9:02 AM
Corect, nu am zis ca implementarea de care se vorbeste aici nu ar ajuta in general. Dar e penibil sa o aduci acum in discutie in ideea ca daca ar fi fost sistemul functional ar fi schimbat cu ceva soarta fetei.
Discutia trebuie sa se duca in cu totul alta directie. Alta era soarta fetei daca politia era cu adevarat politie si era capabila sa afle locatia mai repede cu informatiile avute la dispozitie. Sau macar daca intrau direct peste ala in secunda in care au aflat locatia. Aici au fost problemele, nu in filmele fiecaruia din cap cu localizare de telefoane.
John(Citează)
28/07/2019 la 12:35 PM
Stii tu ce telefon a avut ?
Dume Cristian(Citează)
28/07/2019 la 7:30 PM
@Johsn surprindeți prietenii și cumpărăle telefoane cu 1 leu cu touchscreen și or să aibe și ei AML. Uite așa vor uita de telefoanele cu taste.
ionică(Citează)
27/07/2019 la 1:05 AM
Puterea internetului domle, fiecare poate sa își dea cu părerea despre orice.
Inclusiv de la burgeri la pișcoturi la navete spatiale.
Totul e posibil!
Mihai(Citează)
27/07/2019 la 4:41 AM
Se pare ca ar fi folosit ce telefon a găsit, o gioarsă non-smart cu butoane, fără GPS. Deci nu ajuta, specific aici.
Dar studiați cum funcționează o rețea GSM, operatorul are detalii la secundă în ce celulă ești și unde sa te aloce pentru semnal mai bun și convorbire de mai bună calitate.
Pe vremuri exista în mod clar o setare pentru a accepta mesajele de celulă, era folosită ca să îți dea reclame funcție de unde te plimbai și alte info.
Telefonul meu venit din Germania nu a primit un singur mesaj RO-Alert din toate testele lor de idioți, deci tehnologia nu funcționează. Asa ca e posibil sa nu funcționeze nici AML. Și conform site-ului lor nu trebuie sa fac eu nimic ca să accepte telefonul ro-alert.
Gaelex(Citează)
28/07/2019 la 10:11 AM
Trebuie sa setezi telefonul pentru RoAlert
Cornel(Citează)
28/07/2019 la 12:40 PM
Eu am venit anul acesta din Germania în România şi telefonul fiind în roaming, am primit in ianuarie mesaj RO-alert despre ploaia înghețată din Bucureşti !
Marius(Citează)
27/07/2019 la 7:58 AM
Da scum serios, triangularea ce avea in cazul ăla? Erau cel puțin 2 site-uri unde telefonul era localizat, deci deja scădea aria de cautare foarte mult, dacă era trei site-uri, marja era deja de câțiva metri.
Angajații rețelelor de telefonie își mai rugau pe vremuri colegii de la tehnic sa afle așa unde si-au pierdut telefonul după o noapte grea. Acum era vorba de o procedura si niște acte, îmi vine greu a crede ca nu e o interfața automatizată pentru asta . Nu spun sa se facă triangulare pentru fiecare pentru fiecare apel 112, dar in cazul asta se putea. Dar na, proceduri, ce sa faci?
Iulian(Citează)
27/07/2019 la 8:59 AM
Exista un proiect din 2018, s-au depus contestații si acum se judeca, așteptam.
Vezi la ce erau bune Protocoalele SRI si de ce coaliția PSD – ALDE s-a zbătut sa le elimine ? Ca sa ii apere pe infractori.
https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-22718186-sts-pornit-licita-peste-184-7-milioane-lei-pentru-modernizarea-112-utilizatorii-telefonie-mobil-putea-localiza-acurate-50-metri-sun-112.htm
george(Citează)
27/07/2019 la 9:56 AM
Sunt curios pe ce retea a fost facut apelul fetei si, deci, care a fost operatorul care a furnizat datele de pozitionare.
Cel putin unul din cei 4 operatori au un sistem de pozitionare performant, cu posibilitate de localizare de cateva zeci de metri, fara AML.
Octav(Citează)
27/07/2019 la 10:33 AM
Stiu ca imi iau injuraturi dar aparent mergeam spre implementarea acestei solutii. Chiar daca super greu… Insa licitatia e blocata pentru ca asa se intampla cand faci caiet de sarcini cu dedicatie… Oricum e clar ca tehnologia asta functioneaza pe Android nu si pe iOS(destul de nou implementata) si cu siguranta nu pe dumb phones.
O solutie adevarata care ar putea fi generica este o testare impreuna cu operatorii a unor astfel de cazuri si sa incerci sa incurajezi dezvoltarea retelelor de telefonie astfel incat aria de triangularizare sa fie minima. Daca e o arie cu o latura mai mare de 1km deja nu mai ajuta.
Oricum e clar ca ne trebuiesc oameni care sa vor sa ne ajute, nu sa ne incurce. Aplicatia aia dezvoltata de ISU e o metoda de a misca lucrurile blocate de niste politruci oricat de mult ii injuram. In orice alta tara civilizata si care isi vrea binele, aplicatia aia era instalata a 2-a zi si era testata in draci de milioane de oameni. Noi ii injuram ca nu fac magie… Nu cred ca Arafat e un zeu, are pacatele lui ca ii acopera cu destule, dar cred ca datorita lui avem sanse mult mai mici sa fim actori intr-un film de genu “dumb ways to die”.
SYAOnline(Citează)
27/07/2019 la 9:45 PM
Cate persoane stiu de existenta acestei aplicatii? Garantez ca multi au aflat acum. Daca tot e o aplicatie gandita sa salveze vieti, trebuie promovata utilizand toate sursele media existente. Nu avem AML, dar cred ca toti parintii ar instala aplicatia 112 pe telefoanele copiilor, daca au habar de existenta ei. Nu imi aduc aminte sa fi vazut la tv/reclame youtube sau facebook sau orice alte mijloace de promovare existente in clipa asta, orice instiintare referitoare la aplicatia 112
Bogdan(Citează)
31/07/2019 la 8:38 AM
100.000+ instalări pe Android, dar majoritatea probabil făcute recent.
nwradu(Citează)
28/07/2019 la 7:33 PM
@SYAOnline pe iOS funcționeaza începând de anul trecut din primăvară. De la iOS 11.3 încoace … chiar și pe Apple Watch.
ionică(Citează)
27/07/2019 la 6:20 PM
Am testat AML (ELS) in Romania acum 3 ani și au fost prezentate rezultatele autorităților. Nu s-a dorit implementarea fiindcă acum 3 ani exista doar pe Android. Tot ce trebuia, era sa se aprobe conceptul și Google activa pe toate terminalele android. S-a ‘preferat’ aplicație dedicata pe care sa o instaleze fiecare pe telefon în loc sa se activeze pe toate începând cu Android 3.2. Pacat…
Andrei(Citează)
31/07/2019 la 8:38 AM
100.000+ instalări până acum și nu m-ar mira ca jumătate să fie făcute în ultimele zile.
nwradu(Citează)
27/07/2019 la 10:31 PM
Trist, dar nu o sa avem nicio evolutie, nimic bun pentru o tara mai sigura si servicii publice normale.
Nimic, peste 1 luna ne resetam.
Sqrt(Citează)
28/07/2019 la 6:15 PM
AI Apel 112, este același lucru. Degeaba spune șmecherulăla că ne este. La Apel 112 îi dai consimțământul de localizare de fiecare dată când apelez (la fel vca la UBER) ,la AML ți-l iau ei . Și ambele sisteme pornesc GPS-ul.
Dar niciuna nu e bună de nimic dacă:
1/nu au mobil cu GPS
2/ nu ai semnalGPS
3/ nu ai conexiune la internet.
revelare(Citează)
31/07/2019 la 8:37 AM
Nu ai nevoie de conexiune la internet.
Numărul oamenilor care nu au Apel 112 instalat sau nu știu să obțină coordonatele GPS din telefon sau folosesc alt telefon pentru a suna este mult mai mare decât al persoanelor care sună 112 de pe un mobil fără GPS sau fără semnal GPS. Prin urmare, AML ar fi de ajutor în multe cazuri.
nwradu(Citează)
28/07/2019 la 11:55 AM
Eu nu sunt de acord cu obligativitatea. Aplicația 112 este suficientă. N-avem nevoie sa ni se refacă bine cu forța. E nevoie doar de educație că cei ce vor să știe că pot ALEGE sa fie protejați.
Ion(Citează)
31/07/2019 la 8:35 AM
Și când fata a luat telefonul criminalului ca să sune la 112 și acesta nu avea Apel 112 instalat cum mai e? N-a avut nevoie să i se facă bine cu forța?
Ăsta-i avantajul AML: funcționează de pe orice telefon, direct. Probabil inclusiv unul fără cartelă SIM în el.
nwradu(Citează)
28/07/2019 la 1:48 PM
Avem 5g in centru vechi in bucale si prin inca vreo 2 cartiere din tara. Io zic ca-i suficient. Ce AML si alte rahaturi d-astea. Feisbucile sa mearga. Restu e cancan.
BlackSkull(Citează)
28/07/2019 la 5:38 PM
Ăsta mai spune și o mare prostie: că te localizează măcar aproximativ prin wi-fi !!! ce vorbești, prostănace ? Câte wi-fi-uri sunt la liber ?
revelare@seznam.cz(Citează)
31/07/2019 la 8:33 AM
Cât ai, 9 ani? Că pari să te exprimi ca un școlar.
Dacă nu te pricepi, nu te da mare. Nu ai nevoie de wifi-uri la liber pentru localizare.
nwradu(Citează)
29/07/2019 la 2:30 PM
Ce ma distreaza oamenii care-si inchipuie ca toate lumea are telefoane dastepte cu taci scrin, aplicatii si GPS – si toate se pot rezolva cu o aplicatie facuta intr-un weekend de niste studenti genialoizi.
Mai iesiti si voi din restaurantele de fitze si mai uitati-va la batrani, oameni de la tara sau mecanici cu degetele unsuroare (2 din 3 in cazul criminalului)
Mircea C(Citează)
01/08/2019 la 5:46 AM
Gogu(Citează)