►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Dacă sunteți clienți Banca Transilvania, atenție să nu cădeți pradă acestui phishing destul de binișor pus la cale de niște turci pentru a vă fura username-ul și parola de login în internet banking.
Astăzi am primit reclama Facebook de mai jos:
Mi-a atras atenția pentru că:
Zic astea ca să știți ce-ar trebui să vă declanșeze un semnal de alarmă și în viitor, cu alte ocazii.
Reclama duce la o pagină bt24transilvania.com care arată similar cu cea de login în pagina reală de Internet Banking a băncii. Mint, arată mult mai bine; site-ul de Internet Banking al BT arată ca în anii 90. Cred că BT ar putea chiar să împrumute niște idei de la acest spoof.
Linkurile din site-ul fake duc la niște 404 not found din Turcia sau la nimic. Observați și că nu are certificat SSL, pe când site-urile oficiale BT au.
Pagina care a publicat reclama este una făcută recent, 5 membri, logo-ul BT și o caricatură cu Erdogan sau cine o fi ăla.
Reclama trece prin tiny.cc, un serviciu de scurtare linkuri. Până acum, 1552 clickuri.
Le-am trimis celor de la BT un mesaj prin Facebook și spuneau că știu de problemă. Până dispare pagina și reclama aceea, vedeți însă să nu-i picați în plasă.
Per total, mi se pare că și Banca Transilvania se pretează mai bine la astfel de phishing decât altele pentru că:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
19 comentarii
16/07/2019 la 2:58 PM
De ce spui ca phishingul este destul de bine făcut daca nu au nimerit numele bancii si nici nu au SSL ?
thundermar(Citează)
16/07/2019 la 3:06 PM
Pentru ca probabil 90% din utilizatorii de FB habar n-au de SSL si nu stiu sa caute iconita in bara de adresa, iar litera mancata in denumire nu se observa cand ai ochii pe premiu. Lumea, in general, nu este atenta, pentru ca daca ar fi nu ar mai exista phishing…
Dan(Citează)
16/07/2019 la 3:10 PM
Îți dai seama că partea cu numele băncii e intenționată, nu? Iar la SSL câți dintre utilizatorii de internet se uită?
Ciuby(Citează)
16/07/2019 la 3:26 PM
O formulare dubioasa e si “aplica imediat”. Nu se foloseste “imediat” aproape niciodata in contextul asta, doar ca aia care au tradus cu Google translate sau ceva de genu, au pus si ei ce le-a dat programul respectiv.
Kopa_Kopan(Citează)
16/07/2019 la 3:32 PM
iphone scris cu P mic. #saraci
ionica(Citează)
16/07/2019 la 4:06 PM
Unde te loghezi cu user parola ?
Am avut token si sms, niciodata parola permanenta.
Baltha Zerus(Citează)
17/07/2019 la 6:54 AM
Baltha Zerus, te poți loga și doar cu parolă. Se schimbă după câteva luni de utilizare.
GuestStar(Citează)
19/07/2019 la 11:33 AM
Mie imi cere pe langa parola si un cod trimis sms pe telefonul meu(la fiecare logare). Parola se schimba la cateva luni
Ionut(Citează)
16/07/2019 la 4:32 PM
Decenta tentativa, dar treaba cu certificatul SSL, nu ofera o mare siguranta, ci doar faptul ca in acel site, datele ar fi criptate, deci phisingu ar fi sigur. Desigur, nu apare lacatul deci poate fi ceva dubios :) . Ca si idee, certificatele SSL sunt gratuite, de la https://letsencrypt.org.
Acum referitor la BT, sunt curios de ce nu schimba adresa de internet banking, catre ceva sugestiv si simplu sa stie lumea? Dincolo de asta, spooful asta iti lua doar parola, mai trebuia o aplicatie instalata pe mobil care sa citeasca sms-urile, respectiv sa le ascunda de utilizator si bingo, incepea nebunia. Pe android, nu este nici simplu, dar nici dificil de implementat, pe ios ar fi mai complicat, dar ala e de bogati.
Cred ca in momentul acesta, este foarte interesant cum bancile isi vor securiza intregile aplicatii, intrucat ai phising, iar PSD2 bate la usa. Mi se pare destul de clar, ca actualele modalitati de securitate vor fi cat de curand depasite.
Asdad2005(Citează)
16/07/2019 la 5:35 PM
Majoritatea certificatelor SSL sunt de tipul DV (domain validation), adica la sfarsitul zilei tot ce certifica ele, este ca administratorul site-ului pe care esti e acelasi cu administratorul acelei zone de DNS (indiferent daca e un certificat let’s encrypt sau unul semnat de un CA mainstream).
In general bancile au certificate EV (extended validation), unde se verifica existenta unei entitati comerciale, SA, SRL whathaveyou. La astea in browser apare nu doar lacatelul, ci si numele entitatii (ceva gen Banca Transilvania, ING NV Amsterdam and so on).
Anyway, daca e sa ramaneti cu ceva de aici, ramaneti cu ideea ca certificatele SSL DV nu garanteaza decat controlul pe domeniul de DNS. Si oricine poate inregistra un domeniu de DNS pentru o suma modica.
Paul Zapodeanu(Citează)
16/07/2019 la 4:32 PM
Cel putin Chrome te avertizeaza ca este un site periculos.
“Deceptive site ahead
Attackers on bt24transilvania.com may trick you into doing something dangerous like installing software or revealing your personal information (for example, passwords, phone numbers or credit cards).”
etk(Citează)
16/07/2019 la 5:57 PM
Gata, nu mai este functional, cel putin momentan.
Cipoc(Citează)
16/07/2019 la 7:12 PM
Nu am BT, dar nu au și ei un layer de securitate suplimentar? Un token, o aplicație, ceva? Doar user și pass?
Cătălin Tănase(Citează)
17/07/2019 la 9:21 AM
Ai si token sau sms.
Razvan C(Citează)
16/07/2019 la 8:42 PM
iar rusi? mai dar nu se mai satura rusii astia de facut magarii peste tot.
altfel, oricum doar daca esti idiot ai cadea in plasa la phishing asta, e lame.
Mihai(Citează)
16/07/2019 la 8:42 PM
nu man, are user+pass plus cod sms.
Mihai(Citează)
17/07/2019 la 7:00 AM
@Mihai de câtă vreme e așa? În mod sigur s-au schimbat lucrurile pentru că eu am cont mai vechi la BT și nu am validare prin SMS, doar user și parolă care trebuie schimbată după 3 luni sau ceva de gen. E drept că nu am mai accesat internet banking-ul de ceva timp.
GuestStar(Citează)
16/07/2019 la 10:42 PM
Paul, asa era mai demult, cand certificatele EV aveau ceva atractivitate in market. Dupa ce s-a observat ca userii oricum nu știau dupa ce sa se uite si nu se prindeau cand bara verde lipsea, nici browserele nu au mai scos asta in evidenta. Plus cazul cu Stripe Inc (google stripe inc ev) in care un tip a obtinut EV pentru un Stripe din alt stat american decat adevaratul Stripe, aratand ca si acea validare care dadea EV-urilor ceva avantaje peste DV e de fapt destul de usor de obtinut.
O argumentare faina: https://www.troyhunt.com/extended-validation-certificates-are-dead/
BogdanM(Citează)
17/07/2019 la 9:41 AM
Poate mai face BT un ban în plus…
benea(Citează)