un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Waze integrează comenzi vocale prin Google Assistant… dar nu la noi

24 Jun 2019  ·

AUTO, TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

O veste bună din ultima perioadă este că Google Assistant va fi integrat mai bine în Waze, permițând comenzi și mai ales rapoarte în limbaj natural.

Asta înseamnă că, în timp ce conduci, vei putea spune “ok Google, report police” sau “ok Google, report traffic” și acestea apar în Waze.

Treaba asta este de mult ajutor pentru șoferi pentru că, atunci când conduci cu viteză sau poate pe un drum îngust nu-i bine să pierzi timp și atenție umblând prin meniurile Waze pentru a raporta o groapă sau o mașină oprită.

Funcția asta ar putea salva vieți. Chiar durează până găsești meniul în care se ascunde groapa.

Din păcate, în stilul Google, utilizarea ei este foarte limitată. Momentan este disponibilă doar în SUA pentru telefoane setate pe engleză.

Integrarea aceasta nu este prima. Waze permitea deja comenzi vocale inițiate prin “ok Waze” sau apăsarea cu trei degete pe ecran, urmata de aceleași “report pothole”, “report accident” șamd. Acestea sunt la fel de bune, la o adică, dar disponibile doar în SUA, Canada, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud și Irlanda, tot pentru interfață în engleză.

Interfață în engleză pot pune și eu pe Waze, așa că nu înțeleg limitarea asta stupidă la anumite țări. Nu vorbim de limitarea unui serviciu, ci a unei metode de input: tu aici poți folosi doar tastatura, tu aici ai voie și cu vocea.

Este stilul Google, greu de înțeles, mai ales că de obicei durează ani mulți până le extind. Dacă sunteți în țările acelea, însă, utilizați comenzi vocale.

asus s5507

    11 comentarii

  1. O functie destul de utila, dar nu o consider atat de vitala. Un sofer cu o dexteritate ceva mai mare poate umbla cu usurinta sa notifice probleme.
    Mai bine ar lucra la calitatea informatiilor din aplicatie. Conduc zilnic prin Bucuresti si nu este zi in care sa nu-i vad mici, dar enervante lacune. Imi arata pe Splaiul Unirii, de la pod Mihai Bravu pana la targul vitan, totul cu rosu. Intru pe strada si era liber de m-am dus glont.
    Am impresia ca ia in calcul si traficul din ziua precedenta, altfel nu-mi explic, dar zilnic patesc sa-mi arate rute ocolitoare când pe traseul normal nu ar fi nici o problema.

      (Citează)

  2. Mai bine făceau să nu crape aplicația după 3-4 ore de utilizare. Pe orice Android, gen.

      (Citează)

    • E de la tine. Altii nu au probleme.
      Daca se intampla sa crape aplicatia insemana ca ai telefon slab, cu memorie putina (sau prost gestionata).

        (Citează)

    • Sigur. Am un telefon slab care era fie Galaxy S7, fie P20 Pro cu 6GB RAM. Ce e prea puțin, 4 sau 6 GB?
      Poate o să bag Waze pe laptop, să vedem la 16GB RAM cum se descurcă.
      Ca o surpriză pentru tine: și alții au probleme la -4+ ore fără pauză.

        (Citează)

  3. Eu astept integrare comenzi vocale pentru orice aplicatie. De exemplu sa pot face un transfer de bani in ING (sau orice alt app de banking), sa pot posta o poza pe instagram folosind comezi vocale: “hey siri, posteaza ultima poza, pe instagram”

    La momentul de fata stie sa iti deschida aplicatii, dar ce folos daca tot trebuie sa folosesti degetele pentru a face alte lucruri in acea app.

      (Citează)

    • Se poate si acum dar trebuie sa instalezi o aplicatie, sa ii dai acces, sa ii donezi un rinichi, iar la final iti pune niste cifre in dreptul butoanelor si trebuie sa zici “press 2”.

        (Citează)

  4. Surpriza am avut-o si cu Android Auto, la fel, indisponibila oficial in Romania 🤦‍♂️

      (Citează)

  5. De la un timp Waze configureaza rute aiurea. De cand au fost cumparati de google a scazut calitatea serviciului. Nu stiu cum se vor impaca pe viitor google maps si waze

      (Citează)

  6. Să mai amâne puțin și să lucreze la rutare.
    In Thassos m-a băgat pe drum neasfaltat care traversa un râu, prin apă.
    Să facă și ei un algoritm: Dacă pe drumul X trece o mașină pe lună sau cu 10km/h, hai să nu-l luam în calcul.

      (Citează)

  7. La Google e greu de înțeles integrarea vitezei de deplasare în Google Maps, în timp ce muuuuuult mai utilă ar fi fost afișarea vitezei legale.

    Ca ce să-mi arăți viteza cu care mă deplasez? Autoturismele au vitezometru din anii ’40. M-ar ajuta să știu limita de viteză de pe sectorul de drum, pt că sunt multe șosele unde nu vezi indicatoarele…

      (Citează)

    • Ei uite că eu folosesc funcția aia. Ce-i drept mai mult în waze unde e integrată și cu limitele de viteză și se schimbă culoarea când ai depășit limita legală dar e aproape la fel de utilă și în Maps. Zonele de limitare nu sunt puse perfect nici în waze și în general, în ceea ce privește semnele de circulație prefer să le iau în considerare pe alea de pe stradă, nu pe cele din aplicație că altfel o să fie greu de explicat polițistului că “știi nene, în Maps îmi spunea că am voie cu 100…”.
      Vitezometrele de pe mașini pe de altă parte nu sunt foarte exacte, pentru că sunt calibrate pe o anumită dimensiune a roților și o diferență chiar mică poate influența viteza reală (vitezometrele de pe mașini calculează viteza în funcție de viteza de rotație și dimensiunea roții). Viteza indicată de gps însă este mult mai exactă având un punct de referință extern nu unul intern. Pe multe mașini diferența între cele două este chiar de 10+km/h. Dacă umbli și cu dimensiuni de cauciucuri diferite de la iarnă la vară atunci vitezometrele alea de pe mașină devin chiar inutile.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus