un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Telekom ar putea ieși din România, dar are și alte variante la îndemână

21 Jun 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Au apărut ieri știri cu un nou avânt despre cum Telekom se pregătește să vândă totul din România și să iasă din această piață. Zvonurile de acum vin pe fondul unor indicii puternice în acest sens: grupul elen OTE a adus acum 800 de milioane de euro la capitalul social al companiei din România, în schimbul unor acțiuni noi.

Statul român, care deține o parte mare din companie, nu a adus bani la majorarea de capital, dar rămâne cu aceeași pondere a acțiunilor deținute.

Povestea este ceva mai complicată, de fapt. Brandul Telekom acționează în România prin două companii diferite, Telekom Romania Mobile Communications (fosta Cosmote) și Telekom Romania (fosta Romtelecom). Statul român deține 45,99% din acțiunile Telekom Romania, iar această companie deține 30% din Telekom Romania Mobile Communications, OTE deținând restul de 70%. Iar nemții de la Deutsche Telekom dețin pachetul majoritar la OTE, deci per total controlează și companiile românești, dar cu statul român ca acționar minoritar, dar important.

Long story short, acești 800 de milioane de euro injectați în compania românească sunt văzuți ca o asumare de către OTE a datoriilor istorice pe care firma românească le avea la grupul elen, estimate la 600 de milioane de euro. Datoriile fiind deci reglate printr-o astfel de metodă, tot ce înseamnă acum Telekom în România ar putea fi vândut, anterior fiind zvonuri că o tranzacție ar fi fost imposibilă din astfel de motive.

Datoriile acestea au împiedicat fuziunea Cosmote-Romtelecom și sunt motivul pentru care există două companii “Telekom” în acest moment. Personal nu sunt 100% convins că este un semn de viitoare vânzare și retragere a companiei, dar sunt indicii și în acest sens.

Acum două săptămâni, pe fondul altor zvonuri asemănătoare, am vorbit cu niște oameni mult mai pricepuți decât mine în dedesubturile acestor contracte și relații și ei mi-au explicat diverse scenarii, precum:

Statul român se opunea vânzării până ce datoria companiei nu era cumva rezolvată. Acum problema dispare, de unde și teoria unui exit Deutsche Telekom (DT) din România. Telekom ar putea fi vândut pe bucăți, de exemplu Orange preluând infrastructura de fibră optică, RCS-RDS canalele TV șamd. Este un scenariu posibil.

Statul român se opune vânzării până nu găsește un cumpărător pe placul său. Adică oricât și-ar fi dorit DT să vândă cuiva, oricui venea cu banii, statul român și-ar dori un anumit tip de cumpărători. De exemplu, poate că n-ar dori ca un operator rus sau chinez să preia Telekom. Acesta este un scenariu posibil inclusiv acum.

Investițiile și reformarea companiei sunt minime până când DT nu are controlul total. Statul român nu are bani. Un scenariu spune că DT nu are chef să investească sute de milioane în îmbunătățirea serviciilor fără ca statul român să vină cu partea sa de bani, corespunzătoare acțiunilor deținute, că ar însemna că DT bagă bani și statul român profită gratuit de treaba asta.

Este ca și cum două persoane ar deține o casă nerenovată. Una dintre ele bagă bani să o renoveze, cealaltă nu bagă nici un ban, dar acum deține același procent ca și înainte dintr-o casă mult mai valoroasă, proaspăt renovată.

Acest scenariu spune, practic, că DT nu vrea un exit, ci caută să cumpere partea statului român și apoi să investească mai mult decât a făcut-o deja.

Nu vrea nimeni să cumpere pentru că statul român este acționar. Aceeași problemă de mai sus. Oricine ar cumpăra știe că statul nu are bani să contribuie proporțional la dezvoltarea companiei, așa că un potențial cumpărător ar suporta 100% din investiții pentru 70% (sau mai puțin) din beneficii. În contextul în care urmează 5G și dezvoltarea va costa mult, problema este spinoasă.

Există o tensiune constantă între partea nemțească și cea românească a acționariatului. Mi s-a spus, ca exemplu, următorul scenariu. Telekom-urile dețin multe terenuri și clădiri prin București, multe de vânzare în acest moment. Nemții vor să le vândă, că nu au ce face cu ele, nefiind companie de imobiliare, și banii obținuți vor să-i investească în companie. Statul român spune “păi stai așa, clădirile alea sunt ale mele, că sunt vechi de zeci de ani, iar eu am nevoie de bani pentru pensii și spitale și alte promisiuni electorale, nu vreau să-i duc în investiții în companie”. Aici mi se pare că ambele părți ar avea dreptate.

Situația este, deci, foarte complicată și mai ales necunoscută publicului. Nu putem ști care sunt interesele fiecărei părți și ce se discută în ședințele din board, ci doar să estimăm. Un motiv bun pentru care DT ar putea vinde totul este următorul: compania este obișnuită să fie lider de piață (sau măcar locul doi) în țările în care activează, iar în România este pe pierdere și în scădere a principalilor indicatori de mulți ani încoace.

Chiar dacă această scădere ar putea fi stopată prin investiții, piața românească este una obișnuită cu prețuri mici. Oricâți bani ar investi nemții în România, un ARPU de 5-6 euro nu-i poate mulțumi, având în vedere că alte țări europene aduc venituri și profituri mult mai mari. De ce să investească pentru a câștiga cotă de piață într-o țară cu ARPU de 6 euro când poți investi într-una cu ARPU de 12 euro? (average revenue per user, apropo).

Altfel spus, să vedem ce-o fi și să așteptăm anunțurile oficiale.

Oricum, un exit ar fi ceva de durată. Nu se taie mâine rețeaua și abonații curenți trebuie să-și găsească alt operator. Astfel de retrageri se fac cu negocierea amplă a fiecărui contract mare, despăgubiri, anunțuri date din timp, perioade de grație, negocieri de durată cu potențialii cumpărători, audituri șamd. Durează.


Ce nu am înțeles niciodată, legat de zvonurile unei retrageri, sunt comentariile bucuroase de genul “ce bine, să se ducă, că au servicii proaste!”.

Crezi că au servicii proaste? Foarte bine, există trei alți operatori de la care să cumperi servicii de comunicații. Să spui că ești forțat să folosești serviciile unei companii care nu-ți place, în condițiile în care există concurență de amploare pe piață, e o tâmpenie.

Telekom, însă, angajează câteva mii de oameni în România și o retragere ar fi dezastruoasă pentru aceștia și cine știe câte alte business-uri sau servicii satelit din jurul Telekom. Retragerea unei companii nu este niciodată o veste bună, pe principiul că nici un om nu este o insulă.

Și nu în ultimul rând, să nu uităm că Telekom a schimbat profund și în bine piața telecom din România. Poate ați uitat vremurile când abonamentele includeau 70 de minute pe lună și apoi a venit Cosmote cu oferta de 2.000 de minute, de era coadă lungă la intrarea în magazinul lor. Recent, netul nelimitat la 5 sau 7 euro pe lună arată că se poate și așa ceva și creează presiune suplimentară pe ceilalți operatori. Dispariția unui concurent înseamnă, per total, o cursă mai slabă în care “spectatorii” sunt mereu cei ce au de pierdut.

asus s5507

    12 comentarii

  1. Telekom are cele mai proaste servicii de telecomunicatie din Romania, tocmai pentru ca isi are bazele in infrastructura fostului Romtelecom. Nu au inlocuit nimic, netul cel mai prost la ei il gasesti.

    Inca o data se cunoaste ca nu esti economist, nemtii detin 70% din companie si au platit deja statului roman pentru bunurile detinute de aceasta, inclusiv cladirie, terenurile de care vor sa scape acum. Statul roman este un jeg ca de obicei si vrea sa primeasca de mai multe ori banii pentru aceleasi bunuri.

      (Citează)

    • Greșit, Telekom are o infrastructură de fibră optică mai mult decât decentă în Ro și au investit masiv îniinfrastructura lor încă de pe vremea când se numeau Romtelecom. Merge prost că e o companie în care deciziile se iau greoi și prost.

        (Citează)

    • Grupul OTE a platit in total catre statul roman 950 milioane de dolari pentru 54% dintr-o companie care avea o cifra de afaceri de aproximativ 1 miliard de dolari.
      Partea proasta pentru OTE este ca cifra de afaceri a scazut constant pe o piata unde concurenta in domeniu este foarte mare (probabil cea mai mare din Europa).

      Pe langa afacerea propriu-zisa, tranzactia a mai inclus si toate cladirile detinute de fostul Romtelecom.

      Daca analizezi acum tranzactia, nu a fost o afacere foarte buna.
      Dar pentru nivelul din 1999, pretul a fost destul de bun pentru OTE.

        (Citează)

    • Dacă au înlocuit, cum se face că nu știm pe nimeni care sa se laude cu netul de la Telekom?

      În schimb am prieten care în București, în anul 2019, nu putea sa vadă cursiv nici măcar un Netflix full HD.

      Cum a trecut la RDS, a rupt țeava, ii merge oricând și oriunde în casă și pe orice dispozitiv.

        (Citează)

  2. chiar ma mir ca nu au avut succes cu abonamentele alea de 50 de euro. curios lucru…

      (Citează)

  3. Nu ai abordat subiectul si prin prisma licentelor de 5G. Daca e sa se vanda, cred ca deja s-a batut palma, o eventuala negociere inca ongoing ne mai lasand timp ca tranzactia sa aiba loc pana la licitatia frecventelor pentru 5G. Este interesant de aflat daca o eventuala vanzare catre companii deja pe piata (Orange, RDS), deci o consolidare a pietei, va aduce bani mai putini statului la licitatie. Asa ar putea explica o impotrivire a statului la orice consolidare pana la licitatie.

      (Citează)

  4. Catalin Tanase

    21/06/2019 la 8:10 AM

    Tocmai am realizat că nu cunosc pe nimeni cu abonament sau prepay la Telekom

      (Citează)

  5. 2 lucruri:

    1. “De ce să investească pentru a câștiga cotă de piață într-o țară cu ARPU de 6 euro când poți investi într-una cu ARPU de 12 euro?”

    pai la aceasta intrebare au gasit deja un raspuns cand au decis sa intre in Romania, ca si atunci au investit, asa ca acum nu prea are sens intrebarea asta
    raspunsul este probabil ca in tarile alea cu ARPU de 12 euro concurenta este/ era deja acerba sau acel ARPU de 12 euro s-a dus deja mai jos, ca de aia au venit aici in the first place, unde om avea noi un ARPU mai mic dar probabil ca investitia pentru 1 euro de ARPU este mai mica decat in pietele mari

    2. este intr-adevar o problema ca pleaca, mi-e teama sa nu cumpere chinezii

      (Citează)

  6. sa iasa.
    exista competitie – pardon, alte firme care ofera aceleasi servicii.

    deci nu e nici o pierdere, piata poate absorbi si somerii de acolo si clientii.
    pana la urma e free market, daca nu iti merge bine pe piata, iesi si gata.

      (Citează)

  7. “poate că n-ar dori ca un operator rus sau chinez să preia Telekom”. Sau poate că tocmai asta și-ar dori :D

      (Citează)

  8. Mie imi e greu sa cred ca cineva aduce 800 de milioane de euro de acasa ca sa…plece ! Asta e o nebunie! Poate nu știați dar povestea asta cu datoriile nu e neapărat ceva rău. Stiti ca Digi are datorii de 1 miliard? Vodafone are datorii de 500 milioane euro! Orange, 700 milioane euro datorii.Ma refer doar la afacerile din Romania. Ca EMAG e pe pierdere mare, sute de milioane de euro ? Ca UBER are o gaură de 3 miliarde? Ca Tesla e pe pierdere 5 miliarde? Sa continui?
    Pentru mine, manevra asta arata ca o companie atât de mare cum e Telekom, arata ca are cash de 800 de milioane. Cate alte firme pot face asta in ziua de azi ? Intreb pe cineva care chiar se pricepe. Ca asa…. sa batem câmpii ca ala are semnal mai bun, ca ălălalt are oferta mai buna, pierdem timpul si nu asta e subiectul.

      (Citează)

  9. DT nu a adus 800 mil acum. Erau deja adusi de-a lungul timpului. Datoriile Cosmote erau catre compania mama. Acum nu a facut decat sa converteasca datoria in actiuni noi.

    https://m.zf.ro/business-hi-tech/grecii-de-la-ote-au-mandatat-banca-de-investitii-barclays-sa-gaseasca-un-cumparator-pentru-grupul-telekom-romania-18177857

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus