un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Mi-e rușine să-l aud pe Meleșcanu vorbind

13 Jun 2019  ·

GÂNDURI  ·

31 comentarii

Teodor Meleșcanu, actualul ministru de externe, are 78 de ani și lucrează în diplomație încă din 1966. Nu înțeleg de ce nu se retrage, mai ales că diplomația românească trece prin cele mai slabe momente ale sale din ultimii ani.

M-am uitat în declarația sa de avere (PDF). Primește din partea MAE o pensie anuală de 87.600 lei, adică 7.300 lei pe lună. Cei drept, din salariul de la MAE și din cele de profesor la două universități câștigă alți 280.000 de lei pe an, dar totuși… are case, are bani, are 78 de ani și nu cred că dorința sa este să stea pe viață în fotoliul de demnitar.

Sau o fi, cine știe.

Apropo de asta, mă întreb și câte ore de muncă presupune meseria de ministru de externe. În opinia mea, multe ore de muncă și fără un program clar definit. Sunt chiar uimit că, în aceste condiții, Meleșcanu reușește cumva să țină și cursuri pe la SNSPA și Hyperion sau ce-o face ca profesor pe acolo de ia bani.

Mi-a fost rușine, zilele trecute, văzând cum explică problemele apărute la votul din diasporă. Practic, a spus că au apărut cozi kilometrice pentru că:

  • n-a fost doar un scrutin, ci două, că a vrut Iohannis referendum.
  • întrebările au fost confuze și oamenii petreceau mult timp ca să le înțeleagă.
  • Internetul a mers prost.
  • turism electoral, au fost secții unde oameni au fost aduși cu 5-6 autocare (5-6?! Imens! De unde or fi găsit atâtea?!)

Scuza aia că au fost două scrutine și deci timpul petrecut de fiecare om în secția de vot s-a dublat este printre cele mai slabe auzite vreodată de mine. Ați votat și voi, am votat și eu, nu mi s-a părut că am petrecut un timp dublu în secție. Sigur, am semnat pe două foi, nu pe una, și am pus de mai multe ori ștampila, nu o dată, dar acestea au adăugat câteva secunde întregii proceduri, nu au dublat-o. Mie unuia nu mi s-a părut că am petrecut mai mult timp la secție.

Pe principiul lui Meleșcanu, la alegerile locale trebuie să ne pregătim din timp cu provizii și scăunele de pescar. Acolo votăm primar general, primar de sector și două seturi de consilieri, 4 buletine, 4 ștampile de aplicat, 4 buletine de împăturit… va fi horror! Vom sta 3 zile la secția de votare!

Celelalte scuze au fost la fel de proaste. Lumea s-a dus la vot știind dacă va vota DA sau NU, n-a stat să caute pe loc implicațiile interzicerii OUG-urilor în domeniul Justiției. Iar despre Internet prost, de câtă bandă este nevoie ca să transmiți în țară numele, prenumele și CNP-ul cuiva? Și cu majoritatea secțiilor de votare din străinătate făcute prin ambasade sau consulate sau alte zone din centrul marilor orașe, cât de prost să fie Internetul? Nu mai e țeavă la Munchen?

M-am simțit de parcă Meleșcanu, de la adăpostul unei cariere de peste 53 de ani în diplomație și prea mulți oameni care i-au spus “excelența sa” în discursuri, a început să-i considere pe toți ceilalți cetățeni niște proști cărora le poate spune orice bazaconie, că doar bineînțeles că o vor accepta! În fond, sunt proști!

Și cred că ați văzut aceeași atitudine după aceea, răspunzând întrebărilor despre o petiție privind demisia sa. Semnături? Unde au semnat, digital? Alea nu sunt semnături, vreau să le văd pe hârtie! Probabil a plecat chicotind mai departe, mulțumit despre cum i-a îmbârligat pe proști cu un răspuns din acesta, ca pe copii mici cărora le arăți cum le dispare nasul.

Mi-a fost rușine că unii consideră că suntem atât de proști încât pot susține astfel de lucruri cu fruntea sus, fără să clipească. Este un semn trist pentru întreaga țară.

Votul în diasporă a fost sabotat, de fapt, de către cei ce l-au organizat. Poți pune oricâte cabine, dacă trimiți prea puține ștampile este clar că se vor forma cozi. E ca și cum ai avea un hipermarket cu 30 de case de marcat, dar doar una funcțională.

Sabotarea votului nu-i ceva nou, s-a întâmplat și în 2014. De obicei, însă, cineva își asumă “greșeala” și demisionează. În ultimii ani, însă, Ministerul Afacerilor Externe are obiceiul de a găsi tot felul de scuze ridicole pentru orice incompetență, totul pentru a nu fi ei de vină. Este un sistem închis din care nimeni nu vrea să iasă.

Și incompetențele se adună. Nu țin minte vreun succes al României în plan extern în ultimii ani, ba chiar recent România n-a reușit să intre în Consiliul de Securitate al ONU (care-i foarte important pentru că face întreaga țară mai importantă, măcar temporar). MAE a dat vina pe depunerea prea târzie a candidaturii, dar în practică se pare că țările arabe nu ne-au susținut pentru că România, prin Dragnea și Dăncilă, dorea să mute ambasada din Israel la Ierusalim.

Mutarea aia a fost o intenție anunțată doar pentru ca PSD-ul să-și plătească niște polițe datorate probabil unor interese israeliene și, până la urmă, cel mai probabil nu va fi dusă la capăt. Dar chiar și câteva declarații date din senin de niște oameni care nu au treabă cu politica externă pot avea astfel de repercusiuni.

Eh, poate cândva se reformează și MAE. Să fim optimiști! Any minute now!

asus s5507

    31 comentarii

  1. Cand ai vazut ultima oara o demisie de onoare la noi? Ai sa razi – dar cred ca ultimul care si-a dat demisia ( cumva de onoare – chiar daca suna aiurea) a fost Ponta dupa Colectiv. Daca e s-o luam asa, fara sa-i iau apararea, si-a dat demisia pentru o situatie pe care n-a provocat-o el direct ( noi toti ca societate corupta am contribuit indirect la ceea ce s-a intampla la Colectiv).
    In ultimii ani, desi au fost situatii cu vinovati directi ( cam fara echivoc) nu si-a dat nimeni demisia. De ce si-ar da-o Melescanu? :)

      (Citează)

    • Radu Stroe, PNL, 2014, demisie din functia de minisitru MAI dupa accidentul aviatic din Apuseni
      Titus Corlatean, PSD, 2014, demisie din functia de ministru MAE dupa scandalul voturilor din diaspora
      Varujan Vosganian, PNL, 2013, demisie din functia de ministru la Ministerul Economiei dupa scandalul Interagro
      Vasile Blaga, PD, 2011, demisie din functia de ministru MAI dupa mitingul de protest al politistilor

      Deci se poate.

        (Citează)

    • Si Ponta in 2015 – ultimul cum ziceam. Suntem in 2019… s-au intamplat o groaza de lucruri intre timp pentru care ar fi trebuit sa-si dea demisia o gramada de oameni… Si?

        (Citează)

  2. In strainatate are un pic dreptate ca a durat dublu pentru ca lista trebuia completata manual.
    Insa problema e ca nu au facut o singura lista cu 2 coloane pentru semnatura deci tot vina guvernului.

      (Citează)

    • Exact, am stat vreo 3 minute sa completeze nenea ala cele doua foi. N-am inteles de ce completau in fiecare si CNP si seria si nr de buletin si, mai ales, orasul in care a fost emis buletinul. Pana mea, ai CNP, e unic, de ce mai trebuie alte detalii? Magaria e ca banuiesc ca MAE si AEP au facut special procedura sa fie greoaie, astfel incat sa voteze mai putini in afara tarii, ca aia voteaza anti-PSD.

      Sursa: experienta proprie dupa 6 ore de stat la coada in Bruxelles.

        (Citează)

  3. La locale va mai fi un buletin de vot in plus, ca se va alege si presedintele Consiliului Judetean prin vot direct.
    Cu timpul petrecut in sectie ai partial dreptate, pentru ca in strainatate toti voteaza pe liste suplimentare, nu te cauta pe lista si numai semnezi, ci ti se scriu de mana datele in 2 tabele si dupa aia semnezi. Evident ca se poate gasi o metoda mai simpla.
    Am auzit de la cei care au stat 10 ore la coada la sectie de vot in Germania ca au fost cazuri de persoane care au intrat in cabina de vot si au stat 15 minute inauntru. Caz clar de sabotaj, dar sunt curios ce zice legea ca e procedura in cazuri din astea.

      (Citează)

    • Ai sa te amuzi, dar pe toti, si cei care am votat la domiciliu si cei care am votat pe liste suplimentare, ne-a cautat pe o lista. In momentul in care ai dat Cartea de Identitate, te-a cautat in tableta ca nu ai mai votat si te-a inregistrat unde vrei sa votezi. Acolo, pe cartea de identitate e si adresa si CNP si tot. Pentru ce atunci toata abureala cu scrierea manuala a adresei in catastif?

        (Citează)

    • “Evident ca se poate gasi o metoda mai simpla”

        (Citează)

  4. Scuza cu doua scrutine e probabil cel mai stupid lucru pe care l-am auzit. Si nu numai de la Melescanu ci si de la restul de retardati ai PSD.
    Nu conteaza cu cat creste timpul petrecut in cabina sau in sala de vot. Poate sa se dubleze, poate sa se inzeceasca. Singurul lucru important e ca aceasta schimbare a fost anuntata din timp. Asta inseamna ca au avut timp sa o ia in considerare si sa adapteze numarul de cabine de vot si de stampile. Faptul ca nu au facut-o si dau vina pe ficus arata cat de jegosi sunt pesedistii in general.

      (Citează)

  5. L-am auzit și eu din întâmplare acum câteva zile la TV, m-a frapat ca în scurtul timp în care l-am auzit eu nu reușea sa fie coerent și sa lege câteva cuvinte intr-o fraza care sa aibă sens (nu exclud sa nu fi fost doar o împrejurare nefavorabilă , si ca în întregul lui context discursul sa fi fost articulat de fapt).
    Baguia niște nume de țări și efectiv nu-i veneau cuvintele (în română!). Intr-o engleză aproximativa alături de un omolog din alta țară oare cum s-ar fi prezentat? Asa PM, asa ministru de externe.
    Mi s-a părut ciudat.

      (Citează)

  6. nu își asuma nimeni responsabilitatea în statul asta al bugetarilor ! mereu este vina petelor de pe Soare .Guvernul asta este cel mai incompetent din toate guvernele din ultimii 30 de ani ! Iar PM -ul este o rușine pentru Romania (probabil si pentru psd dar de ce ce șefi isi aleg ei nu îmi pasa )

      (Citează)

  7. Ca sa-ti dai demisia de onoare in primul rand trebuie sa ai onoare, ceea ce stimabilul nu poseda. Plus ca mai are o misiune de indeplinit, si anume sa mai futa si urmatoarele doua alegeri. Apoi se pensioneaza si-o sa-i dea partidu’ o pensie speciala bine meritata.

      (Citează)

  8. Da bai, de acord.

    La-m vazut si eu pe Melescanu cum se apara pentru votul din diaspora cu scuze psdisto-comuniste de genu :
    “In Bologna am avut deschise doua sectii de votare care la ora 7 seara erau goale si dupa au aparut doua autocare cu votanti care au blocat sectiile si au inceput sa reclame organizarea proasta” dand de inteles cumva ca aia au venit special sa gaseasca nod in papura MAE ca sa-l dea jos pe el. Jenant.

      (Citează)

  9. SNSPA nu e sinecură pentru ăștia ca Meleșcanu?

      (Citează)

  10. Salut! Îndrăznesc să pun ICR-ul din perioada mandatului domnului H. R. PATAPIEVICI pe lista de succese externe.

      (Citează)

  11. “Sabotarea votului nu-i ceva nou, s-a întâmplat și în 2014. De obicei, însă, cineva își asumă “greșeala” și demisionează.”

    Ponta si-a luat bataie in 2014 cu toate piedicile impuse romanilor din diaspora si de-asta lui Melescanu i-a fost facut vant din Guvern.

    AD 2019. Europarlamentare. PSD a obtinut locul 2 si un europarlamentar in plus. Gratie lui Melescanu. Pe scurt, acum au castigat, le-a iesit manevra. Motiv pentru care nu e nicio “gresala” la capatul coalitiei de guvernare. Melescanu si-a facut “datoria” asa ca va ramane ministru de externe.

    Fara proteste nu cred ca ei vor ceda sa-l scape din maini. Poate dupa prezidentiale cand PSD isi va lua iar bataie il vor elimina.

      (Citează)

  12. On-topic: Acu serios, crede cineva că Meleşcanu ia deciziile astea personal? E doar o marionetă împinsă în faţă de cineva, asta a fost toată viaţa şi asta sunt multe personaje politice de pe la noi.

    Off-topic: “ce-i drept”

      (Citează)

  13. paul:
    Exact, am stat vreo 3 minute sa completeze nenea ala cele doua foi. N-am inteles de ce completau in fiecare si CNP si seria si nr de buletin si, mai ales, orasul in care a fost emis buletinul. Pana mea, ai CNP, e unic, de ce mai trebuie alte detalii? Magaria e ca banuiesc ca MAE si AEP au facut special procedura sa fie greoaie, astfel incat sa voteze mai putini in afara tarii, ca aia voteaza anti-PSD.

    Sursa: experienta proprie dupa 6 ore de stat la coada in Bruxelles.

    Doar ca nu MAE face procedura aia…Ce ar fi sa punem si noi mana si sa citim, sa ne interesam, cum se organizeaza o treaba d-asta?

      (Citează)

  14. ma distreaza cum toti latra ceva, cand situatia e clara – in loc de un vot, o procedura, au fost 2 chestii de facut, pt fiecare om.
    adica au fost 2 in 1, 2 voturi = dublu timp.

    de vina e doar johanescu cu referendumul lui irelevant, dar omul e in campanie electorala, clar trebuie sa para ca face ceva.

      (Citează)

    • Ah, am gasit retardatul.
      Boss, Johanescu a anuntat referendumul cu suficient timp inainte. Avand suficient timp si resurse, niste oameni care vor sa isi faca treaba bine iau in considerare situatia si se adapteaza la ea. Cresc numarul de stampile si cabine de vot pentru a acoperi timpul in plus. Asta daca nu sunt pesedisti.

        (Citează)

    • Hai sictir!

      Unde nu au apucat cetatenii sa voteze?

      – 24-25 mai, Irlanda: municipale + referendum + europene ✔️
      – 25 mai, Malta: europene + municipale ✔️
      – 26 mai, Belgia: legislative + regionale + europene✔️
      – 26 mai, Spania: regionale + municipale + europene ✔️
      – 26 mai, Italia: municipale + regionale (Piemont) + europene ✔️
      – 26 mai, Germania: locale + europene ✔️
      – 26 mai, Lituania: prezidențiale + europene ✔️
      – 26 mai, România: referendum + europene

        (Citează)

  15. curios cum la referendumul inutil cu familia lui peste discutia a fost de cat costa, dar de data asta aruncam cu bani pt dublarea personalului de dragul nimicului.

    Giani Mucea:
    Ah, am gasit retardatul.
    Boss, Johanescu a anuntat referendumul cu suficient timp inainte. Avand suficient timp si resurse, niste oameni care vor sa isi faca treaba bine iau in considerare situatia si se adapteaza la ea. Cresc numarul de stampile si cabine de vot pentru a acoperi timpul in plus. Asta daca nu sunt pesedisti.

      (Citează)

    • Nu stiu nene cine ce a discutat de referendumul celalalt. Multi oameni zic multe chestii, daca e sa trebuiasca sa explic parerea fiecaruia deviez de la subiect. Acum vorbesti cu mine. Eu nu am avut niciodata o problema cu costul unui referendum.

      Deci, considerand afirmatia asta, de ce crezi ca era imposibil pentru pesedei sa se adapteze la situatie?

        (Citează)

    • Normal ca te intrebi cat costa daca s-a organizat in doua zile si nu i-a pasat nimanui de el. Acum s-a organizat intr-o singura zi pentru ca … pitong.

        (Citează)

  16. nashu_mare:
    Normal ca te intrebi cat costa daca s-a organizat in doua zile si nu i-a pasat nimanui de el. Acum s-a organizat intr-o singura zi pentru ca … pitong.

    Daca te intrebi cat costa, permiti unor oameni mizerabili sa se agate de afirmatia ta pentru a te indeparta de la ideea principala. Vezi exemplul de mai sus.

      (Citează)

    • Eu as vrea sa se ia costurile de fiecare data in considerare, e OK, si sa se compare referendumurile. Din nou, comparand, de ce ala s-a facut in doua zile si scrutinul asta nu s-a putut face tot in doua? Altfel, se dau OUGuri pentru toate rahaturile

        (Citează)

  17. …Ai putintica rabdare! Melescanu a picat 2 alegeri in diaspora pana acum, sa mai pice vreo 2, si dupa aia o sa luam in considerare daca e cazul sau nu sa demisioneze.

      (Citează)

  18. Eu nu înțeleg de ce mumia mai este în vreo funcție?

      (Citează)

  19. Uite cum turcii pot sa-si respecte cetatenii: “Turkish voters in Germany, France, and Austria will vote on June 7-19.”

    13 zile la dispozitie sa voteze!

      (Citează)

  20. pentru ca din ”structuri” nu iesi cand vrei tu?!

      (Citează)

  21. Eu am votat după 7h30. După mine peste 1500 de persoane nu au mai apucat, pentru ca președintele secției de votare a chemat poliția care a venit cu câini pentru dispersarea oamenilor (motivul: proliferarea de injurii/s-au simțit amenințați). La secția de votare unde am votat in cele 10 ore in care secția a fost deschisă au votat 1426 de persoane. Va atașez un link la o poza care am făcut-o după ce am votat. https://ibb.co/RN9Vb1F
    Trist după 7 h și 30 de min să votezi și și mai trist să nu ți se permită să votezi…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus