►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« O reclamă mișto de la FAN Courier
Trotinetele electrice sunt nereglementate de lege sau Poliție și atrag chiar riscul unui dosar penal »
6 Jun 2019 ·
GÂNDURI ·
Scutirea de impozit a programatorilor este genul de subiect pentru care nu există o soluție clară, mai bună decât celelalte. Mi se pare că ambele tabere au dreptate în ceea ce susțin.
Pe de o parte, această scutire a impulsionat dezvoltarea României ca centru IT, în special în București și Cluj, iar programatorii sunt de obicei bine plătiți, ceea ce înseamnă bani mulți ce ajung apoi spre apartamente, mașini, supermarketuri, vacanțe, telefoane șamd. Măsura a contribuit cu adevărat la creșterea României în cascadă pe multe segmente economice, nu doar în IT.
În plus, nu cred nici că vremurile României ca centru IT sunt numărate. Din contră, văd tot mai multe companii străinii cochetând cu ideea de crește centre de excelență în România, unde poate că vor fi mai puțini oameni, dar făcând joburi mai importante și mai bine plătite, altfel spus unele sigure pe mulți ani de acum înainte. S-au dus vremurile când în România se testau soft-uri pentru gestiunea sălilor de conferință dintr-o clădire; acum se lucrează la inteligență artificială, mașini autonome, simularea rețelelor 5G șamd. Doar eu am scris destul de multe articole despre firme ce fac asta.
Pe de altă parte, de ce programatorii să aibă o astfel de facilitate și alții nu? De ce este munca omului care face software-ul mai importantă decât a celui care face hardware-ul, care întinde cablul, care sapă șanțul, care face vânzarea, care transportă marfa?
Dacă este un lucru pe care l-am învățat în toți anii mei de muncă, este că nimeni nu este de neînlocuit. Altfel spus, nimeni nu-i cu adevărat critic pentru succesul unui business, ci toți angajații au contribuția lor.
Să-i scutești pe unii de impozit (și deci să avantajezi acea industrie sau, mai ales de când contribuțiile au trecut la angajat, să le lași mai mulți bani în mână pentru același salariu brut pe hârtie) nu pare echitabil.
Trebuia să zic de la început că nu-mi pasă prea tare dacă această scutire va mai exista sau nu și în viitor. Nu am beneficiat niciodată de ea, nu angajez oameni care să beneficieze de ea, mă lasă în totalitate rece scutirea.
Felul în care este ea abordată de guvernanți mi se pare fascinant.
Nu înțeleg ce l-ar putea face pe Ludovic Orban să declare că ar vrea să o elimine. Întâi pentru că n-ar trebui să-și dea cu părerea despre chestiuni legate de muncă; vorba lui Eftimie, a lucrat 3 ani. Apoi pentru că n-a avut niciodată vreo idee bună care să-l recomande pentru alta. Serios, ce lege bună a propus Orban până acum? Ce măsură importantă a fost adoptată la sugestia sa?
În primul rând, însă, pentru că PNL-ul nu este la conducerea țării, ci doar a obținut cel mai bun rezultat în alegerile europarlamentare. Mai sunt doi ani până la cele pentru Parlamentul României și, deschizând acum o astfel de discuție, se împușcă singuri în picior pentru că sigur vor pierde niște voturi. Câte? Nu știu, dar vor pierde unele cu această atitudine.
Și nu în ultimul rând, mă enervează foarte tare heirupismul pe care până acum îl manifestau doar cei din PSD, dar se vede încă o dată că PNL-ul nu este departe. O astfel de măsură nu poate fi luată din fix, fără analize de durată, nu când vorbim de un segment important din economia țării.
Normal ar fi să vedem analize de impact făcute pe o perioadă de câteva luni de experți, un întreg audit care să spună dacă țara are mai multe sau mai puține de câștigat dintr-o astfel de măsură. Și văzută și dacă o soluție de mijloc, de exemplu creșterea impozitelor pentru programatori cu -să zicem- 2% în fiecare an până ajung la nivelul celorlalți, n-ar fi mai bună decât introducerea bruscă a unei poveri financiare suplimentare companiilor.
La final, în baza acestor analize, s-ar putea lua o decizie. Altfel, dacă PNL va introduce astfel de modificări din pix, pentru că așa i se pare unuia sau altuia mai bine, nu ar fi cu nimic mai bun decât PSD. Mai știți când PSD-ul a decis că ar fi bine să mute contribuțiile angajatorului tot la angajat, ceea ce a dus la un haos legat de contracte de muncă și luni întregi în care oamenii au trăit cu bonusuri, companiile neștiind dacă să le modifice sau nu permanent salariul?
Sau când s-a introdus taxa de lăcomie cu tot felul de prevederi ce-au produs doar căderea bruscă a bursei, plus creșterea prețurilor pentru consumatorul final? Sau schimbarea ROBOR, făcută așa rapid, fără nici o analiză reală? Sau când au repatriat aurul? Sau când au vrut să elimine pilonul 2? Sau când…
PNL ar trebui să fie altfel. Nu înțeleg de ce toți cei ce prind un pic de putere se cred dictatori care vor să facă singuri totul, în loc să folosească specialiștii și uneltele de analiză.
« O reclamă mișto de la FAN Courier
Trotinetele electrice sunt nereglementate de lege sau Poliție și atrag chiar riscul unui dosar penal »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
32 comentarii
06/06/2019 la 3:51 PM
PNL vrea sa-si extinda bazinul electoral, de aia vireaza accentuat spre populism (ei au sustinut implicit si referendumul CpF, de altfel)
ref la studii de impact pentru scoaterea scutirii, e amuzant – cand s-a bagat masura s-au facut studii de impact?
cat timp a functionat masura s-au facut studii de impact care sa demonstreze clar ca dezvoltarea in IT nu ar fi existat fara aceasta amarata de scutire de 10%?
chiar crede cineva ca aia 10% scutire au facut diferenta? dar ok, sa se faca studii de impact pentru scoatere, nu zic nu.
Marean(Citează)
06/06/2019 la 4:19 PM
Sunt 10% de la celebra revoultie fiscala din 2018. Inainte de asta era 16%, fata de un total cotributii angajat de 32,5%. Deci ti se reduceau contributiile la jumatate. Oricum ai da-o nu poti sa zici ca nu e semnificativ.
De fapt ce au facut guvernele Dragnea a fost exact ce propune Radu: scaderea graduala a scutirii. Au scazut de la 16% la 10% (la brut diferit, dar tot se pierdeau niste bani pt cei scutiti), apoi pentru ca a iesit scandal au dat o ordonanta de compensare in 2018, dar care a expirat la 1 ianuarie 2019. La un salariu de 10000 lei net tot s-au pierdut cateva sute.
S-au bazat pe faptul ca in timpul asta pierderea va fi acoperita de angajatori, care vor sa-si mentina ITistii pe plantatie. Probabil asa a si fost, majoritatea corporatiilor oricum dau cresteri anuale de cateva procente (pe baza de performanta, desigur, daca esti mediocru iei 3%, daca esti chiar bun poti lua 5-7 sau doamne fereste chiar 10%)
Sorin(Citează)
06/06/2019 la 4:34 PM
ok, 16%, whatevar, eu ziceam ca pana nu avem studii care sa dovedeasca ca aceasta scutire a fost motorul principal al dezvoltarii IT-ului in ultimii ani, nu putem face asemenea afirmatii
nu sunt specialist in industria asta, dar eu nu cred ca a facut o diferenta majora, pentru ca:
1. nu sunt multi cei care au beneficiat de ea, nu li s-a aplicat tuturor celor din IT ci doar “programatorilor”, deci o parte importanta din ceea ce numim “industria de IT” a crescut si fara sa beneficieze de ea
2. din cate inteleg, programatorii de la noi fac un fel de lohn, adica scriu cod pentru specificatii facute pe-afara, am un prieten care asta face pentru industria auto
nu e chiar ce fac aia de la facebook sau google, nu?
partea asta de lohn se dezvolta acolo unde mana de lucru e mai ieftina si ma indoiesc ca diferenta dintre salariul unui programator din bucuresti versus unul de la londra este doar 16% cat a fost scutirea
Marean(Citează)
06/06/2019 la 4:51 PM
1. A tot fost extinsa facilitatea in ultimii ani, stiu oameni care lucreaza in call center si au scutire pentru ca are firma si ei au facut facultatea potrivita. Aici s-ar putea discuta, intr-adevar, la presiunea catorva beneficiari mari traditionali (Oracle, IBM, probabil si Siveco si Uti) s-au acordat tot soiul de facilitati dubioase, nu doar asta.
2. Radu o zice mult mai bine decat as putea eu:
“S-au dus vremurile când în România se testau soft-uri pentru gestiunea sălilor de conferință dintr-o clădire; acum se lucrează la inteligență artificială, mașini autonome, simularea rețelelor 5G șamd. Doar eu am scris destul de multe articole despre firme ce fac asta.”
As mai adauga la lista si antivirusi si alte produse de securitate, avem specialisti foarte buni. Plus firmele de jocuri, se face mult “lohn” in domeniu dar au inceput sa fie implicati din ce in ce mai mult si in conceptie si design.
Sigur, astia sunt probabil 10-20% din programatori, dar valoarea adaugata e uriasa
Sorin(Citează)
07/06/2019 la 3:09 PM
@Marean, un programator in Bucuresti nu se bate cu unul de la Londra. Se bate cu programatori din Varsovia, Sofia, etc. Da, scutirea aia de impozit a avut foarte mare impact. De cand a fost introdusa pana acum aceasta industrie a explodat si a creeat sute de mii de locuri de munca in tara asta, in care doar 3 milioane de oameni muncesc la privat. E bataie pe locuri la toate facultatile cu profil IT, si pe piata e cerere enorma de oameni. Ce alt domeniu s-a dezvoltat asa de tare in Romania in ultimii ani?
claudiupb(Citează)
06/06/2019 la 4:01 PM
“Pe de altă parte, de ce programatorii să aibă o astfel de facilitate și alții nu? De ce este munca omului care face software-ul mai importantă decât a celui care face hardware-ul, care întinde cablul, care sapă șanțul, care face vânzarea, care transportă marfa”
Pentru ca: activitatea de ‘creare’ programe PC intra in aceeasi categorie de activitati cu cea a poetilor, scriitorilor, pictorilor, etc( care creeaza arta). A face soft este o arta. Acesta categorie de activitati este exceptata de la plata impozitului pe venit. Ce munca creatoare are un sapator de santuri sau un intinzator de cabluri?
Ioan(Citează)
06/06/2019 la 4:15 PM
chestia asta e pe bune?!
IT-istii, acesti poeti ai tastaturii…
Marean(Citează)
06/06/2019 la 4:56 PM
Arta auzi…
GabrielG(Citează)
06/06/2019 la 5:38 PM
mai degraba argumentai ca are valoare adaugata foarte mare. ca nu consuma decat curent si scot software care nu trebuie transportat spre exporft pe autostrazi inexistente.
ala era un argument.
add(Citează)
06/06/2019 la 4:03 PM
Gandeste in termeni politici, nu logici. Asta se intampla cu orice tema publica. Primul pas: e aruncata in spatiul public brusc sub forma de parere a cuiva. Acum a fost orban, alta data a fost altul. Se testeaza astfel reactiile si se acordeaza strategia in consecinta.
Nu ai observat ca dupa orban au aparut din toate partile cate unii cu pareri pe tema? Parca le aveau toti pregatite si gata de emis. Mai mult ca sigur scutirea de impozit va disparea si acum suntem in perioada de acomodare cu ideea a celor afectati. Nici nu mai conteaza cine o sa ia efectiv masura…cine se nimereste atunci cu pixul decizional in mana.
John(Citează)
07/06/2019 la 2:51 AM
Asa suntem noi ca natie, avem pareri despre orice, iar majoritatea nu au in spate nicio experienta, niciun studiu etc. Stii cum rasuna un tipat intr-o pestera goala? Dar daca adaugi niste formatiuni calcaroase spre exemplu, mai suna la fel? Cam asa si cu mintile noastre. Unele mai pline, altele mai putin pline. Fiecare subiect are o rezonata in mintea omului. Acum depinde si cum vrei sa vezi lucrurile: personal nu cred ca e neaparat o problema. Un imbecil, in imbecilitatea lui, poate produce din greseala o idee buna :) Sansele sunt mici, dar sunt.
varucu(Citează)
06/06/2019 la 4:08 PM
Abia recent e 10%, a fost de 16%, iar eu nu am putut beneficia multă vreme de ea și am refuzat multe oferte din cauza asta, până m-am hotărât să termin nenorocita aia se facultate 😁
Andrei I(Citează)
06/06/2019 la 4:20 PM
Din pacate Ludovic Orban s-a ramolit si vorbeste aiurea fara sa gandeasca.
Rares Bogdan a incercat subtil sa o dreaga, ca e doar un punct de vedere, spunand ca PNL acorda facilitati nu le scoate.
Am inteles ca e vorba de 100.000 de oameni din IT cu facilitati, care nu cred ca vor mai vota PNL, dar exista speranta ca vor fi cativa care vor aprecia, bun calcul. :)
JeanValjean(Citează)
06/06/2019 la 4:21 PM
Ar trebui ca scutirea să se aplice pentru cei care au sub media pe economie sau ceva de genul. Nu pentru cei bogați. (Că am ajuns mai bine plătiți decât bancherii)
În același timp foarte mulți încurcă impozitul pe venit cu costurile salariale și spun că în România e forte mic ba ca nu e progresiv. Dar în final când aduni toate celelalte taxe pe salariu (CAS, etc) obții că taxarea muncii în România e forte mare.
Că e impozit pe venit sau CAS pe mine și nici pe angajator nu ne interesează, sunt bani pe care îi dăm la stat sub un nume sau altul.
Iulian(Citează)
06/06/2019 la 5:01 PM
Si mie mi se pare o tampenie cand toata lumea vorbeste despre impozitul pe salariu de 10%, dar de fapt statul iti opreste aproape 43% din salariu prin diverse taxe.
Andrei G(Citează)
06/06/2019 la 4:24 PM
Scutirea de impozit pentru programatori s-a facut si aplicat tampit. Taica’miu este programator, a uitat mai mult cod decat vor stii vreodata tot TotalSoft si Siveco la un loc. Si nu a fost scutit de nici un impozit, conditiile de indeplinit erau retardate.
Au fost facute ca sa poata suge niste bani in plus firmele abonate la banii statului, nu intreprinderea privata.
Gaelex(Citează)
07/06/2019 la 11:45 AM
Poti spune si motivul pentru care nu a beneficiat de scutire?
soldatul(Citează)
07/06/2019 la 6:50 PM
Stii tu ce soft se scrie la Siveco? Nu vorbesc de cod antic, ci de cel scris de vreo 4-5 ani incoace. Eu cred ca habar nu ai.
Ioan(Citează)
06/06/2019 la 4:45 PM
Scutirea de impozit pentru ITsti nu este doar pentru programatori, a fost extinsa si pentru cei din qa sau alte categorii.
La Amazon sunt scutiti toti cei care traduc cataloage dar nu au treaba cu IT-ul, depinde de firma cum isi face calculele si de HR cum ii incadreaza pe angajati.
florin(Citează)
06/06/2019 la 5:03 PM
Scutirea s-a dat in 2001. Pe atunci, inpozitarea era progresiva si avea valori intre 25% si 40%. A fost pastrata si dupa introducerea cotei unice de 16%. La inceput a contat
SYAOnline(Citează)
06/06/2019 la 5:06 PM
E o artă de a scrie cod ușor de citit și interpretat, fără buguri, extensibil și scalabil. Nu orice programator știe să facă asta. Plus că foarte multe revoluții în programare, inclusiv noi limbaje au fost create de minți sclipitoare, asemănătoare artiștilor.
Marian(Citează)
06/06/2019 la 5:17 PM
asa o fi, dar exista loc pentru creativitate in multe alte meserii.
eu am avut o problema cu argumentul ca munca preponderent creatoare ar trebui scutita de impozit, mi se pare atat de gresit ca nici nu stiu de unde sa incep.
Marean(Citează)
06/06/2019 la 5:32 PM
Trăim în țara cu cotă unică de impozitare dar care nu e unică.
Deci părerea unora e ca atare.
Vali(Citează)
06/06/2019 la 8:44 PM
Programatorii îşi negociază salariul net cu firmele deci scutirea de impozit este o facilitate acordată angajatorilor, la fel cum există facilităţi similare în alte industrii gen agricultură. Dacă vor să scoată facilitatea asta trebuie discutat serios cu studii de impact ce ar trebui să ia în calcul inclusiv faptul că facilităţi similare sunt acordate de ţările vecine (unde s-ar reorienta multe companii).
Andrei(Citează)
07/06/2019 la 6:53 PM
Se negociaza netul dar conform legii brutul se trece in contractul de munca…
Ioan(Citează)
07/06/2019 la 12:38 AM
scutirea de impozit nu se aplica PFA-urilor, chiar daca au cod caen corespunzator.
conditiile sunt discriminatorii pentru startup-uri. microsoft, oracle si alte corporatii beneficiaza de ea pe cand eu beneficiez doar daca trec pragul minim…
nu stiu vreun pfa sa faca asta? exista?
cici(Citează)
07/06/2019 la 2:39 AM
Ma distrează importanta pe care și o dau cei din it, cu “centru de it”
Nu man, ești o ferma pt vestici și americani.
Dacă mâine scoate guvernul pomenile astea pt it, dispare ITul din România. Toți o sa se ducă cu centrele voastre cu tot oriunde e mai ieftin.
Lucrez in it.
Mihai(Citează)
07/06/2019 la 10:00 AM
Din aia 100k vreo 80-90k oricum nu votau PNL, erau votanti USR Plus, si-a dat seama si el cand s-a uitat de la cine a primit voturile la europarlamentare.
Bogdan(Citează)
07/06/2019 la 10:25 AM
Cum s-a argumentat deja in spatiul public, cei 100 000 de programatori care beneficiaza de aceasta scutire (din 6 milioane de angajati) produc 6% din PIB-ul tarii. As zice ca pentru un partid liberal asta e genul de statistica de la care sa plece analizele.
Sol(Citează)
07/06/2019 la 10:27 AM
România este și va rămâne o țară periferică dpdv al “industriei globale IT” și asta din câteva motive fundamentale:
(1) distanța mare față de centrii globali (7-10h diferență de fus orar față de SUA) și
(2) probleme culturale și logistice (atractivitatea orașelor românești ca destinații de relocare etc)
Aceste detalii sunt independente de voința politică și aproape imposibil de corectat, de aceea singura șansă a fost, este și va fi și pe viitor clonarea modelului indian, bazat pe maximizarea numărului de absolvenți de facultate și consolidarea unor centre mari de servicii de tip suport la distanță sau outsourcing. Dacă guvernele ar fi ales altceva de-a lungul anilor, am fi fost precum țările vecine, cu o industrie mult mai puțin dezvoltată.
Dan(Citează)
07/06/2019 la 10:30 AM
Programatorii negociaza salariul net, dar contractul de munca se semneaza doar pe salariul brut. Asta inseamna ca nu exista nici un instrument legal de a obliga angajatorul sa preia povara fiscala. Probabil unii vor alege sa faca asta ca sa nu-si piarda oamenii, altii nu (cum s-a intamplat si la mutarea contributiilor).
Apollo(Citează)
07/06/2019 la 11:42 AM
oug 114 a dat si constructorilor aceasta facilitate, numai ca asta s-a tradus chiar prin cresterea netului intrucat brutul era oricum pe cartea de munca.
beb(Citează)