un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Desfac un whiskey Jack Daniel’s Single Barrel Rye

8 Jun 2019  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

În acest episod compar două whiskey-uri americane: Jack Daniel’s Single Barrel Classic și Single Barrel Rye. Primul este făcut în principal din porumb (80%), al doilea din secară (70%) și ambele sunt obținute din câte un singur butoi.

Treaba asta mi se pare extraordinară: să faci o băutură bună dintr-un singur butoi. Prin comparație, scoțienii fac whisky-urile single malt într-o singură distilerie, amestecând butoaie din diverși ani. Și Jack Daniel’s Single Barrel chiar este foarte bun, poate cel mai bun produs al lor (foarte diferit de clasicul Jack Daniel’s întâlnit de obicei în comerț), vine într-o sticlă cu aspect de carafă și are un preț foarte bun pentru calitatea sa: 139 lei la Finestore.

Abonează-te: http://bit.ly/2RBcHBg

Varianta Single Barrel Rye (~160 lei) nu o mai băusem până acum. Când a fost introdus pe piață, în 2015, a fost prima rețetă făcută de Jack Daniel’s după cea originală din 1866, când Jasper Newton Daniel a pornit distileria. Cu ocazia clipului am aflat și istoria destul de întortocheată a brandului, plus care-i diferența între bourbon și tennessee whiskey prin acel proces suplimentar de filtrare prin cărbune, așa că a ieșit un clip interesant și vă învit să-l urmăriți.

Alte episoade:

asus s5507

    26 comentarii

  1. O comparație între spirtul Mona și spirtul Ana, pe când?

      (Citează)

  2. Totusi, ce insemana whiskey bun? Sa aiba gust puternic de cereale sau cum? (sau de plosnita, cum e prin folclor).

    Eu am baut de cateva ori in viata mea, si am baut sortimente normale, ca sa zic asa. Nu pot sa spun ca mi-a placut, nefiind bautor de tarie.

    La clip nu m-am uitat, cand am vazut ca are 11 minute m-am descurajat instant.

      (Citează)

    • N-are gust “de cereale”. Cerealele dau zahărul care se convertește în alcool, dar procesele sunt atât de complexe încât gustul final nu mai are legătură cu cerealele, ci mai degrabă are gust de fructe, nuci, miere și ce-o fi la fiecare whisky.

      O mare parte din aromă (plus toată culoarea) este dată de butoi, nu de cereale.

      Pentru mine, gust bun înseamnă că poți identifica un număr mare de arome în el, adică este complex. O băutură complexă declanșează pe rând diversele tipuri de papile gustative de pe limbă, trimițând diverse senzații către creier.

      Trebuie să se și potrivească între ele, să nu fie una prea intensă față de celelalte, să lase și un pic de loc de ghicit sau măcar să-ți dea senzații diferite în funcție de felul în care-l bei.

      Contează și aftertaste-ul, post-gustul cum îi zice în română. Adică să-ți lase o aromă lungă în gură, nu să dispară imediat ce l-ai dat pe gât.

      Cea mai bună analogie este cu mâncarea. Sunt sigur că ai mâncat friptură banală și friptură foarte bună. De ce foarte bună? Carne de calitate mai bună, gătită mai bine, poate condimente mai bune șamd. Sau sarmale bune și sarmale banale. Ce diferea între ele? Nu se știe, că arătau la fel. La fel și la băutură, unele te satisfac mai bine decât altele.

      Dacă bei rar, câștigi mai greu experiență și din păcate este nevoie de un pic de experiență ca să-ți dai seama cum diferă aromele. Dacă vrei să faci asta, îți recomand:
      – să bei comparativ, adică whisky de 50 lei sticla și de 150 lei sticla. Jack normal vs Single Barrel; sau orice whisky de 50 de lei versus un Glenfiddich 15 ani care costă tot cam 150 lei etc.
      – să pui un pic de apă, câteva picături, ceea ce-i reduce un pic tăria care uneori blochează papilele și atunci îl simți mai bine.
      – bea-l simplu sau cu gheață, nu în combinație cu alte băuturi. Ca o regulă de bază, un whisky de peste 100-150 de lei n-ar trebui combinat cu altceva, e păcat de el.

      Matilda, de exemplu, nu bea whisky sau o făcea foarte rar și i se păreau toate la fel. I-a prins bine o excursie în Scoția, unde majoritatea restaurantelor au meniu de degustare. Primești 5 pahare diferite (toate din zona X sau toate afumate sau…) și le guști pe rând și-ți dai seama imediat de diferențe. De atunci a mai prins ceva drag de ele.

        (Citează)

    • Radule, comentariul asta e mai complex decat articolul. Asa mai pe bogatie, cum ar spune manelistii, iti permiti luxul de amanunte ;)

        (Citează)

  3. nwradu:

    O mare parte din aromă (plus toată culoarea) este dată de butoi, nu de cereale.

    Din pacate nu chiar. La bourbon da, dar la scotch reteta permite adaugarea de coloranti alimentari si toata lumea adauga.
    Am descoperit asta cand am luat o sticla din Germania si scria pe eticheta. Aparent acolo e obligatoriu sa declari colorantii:
    https://www.singlemaltlodge.com/blog/item/caramel-coloring-in-scotch-whisky

      (Citează)

    • De-aia prefer oricand un Ardbeg altui Islay.

        (Citează)

    • Singurul adaos permis la whisky scotian este E150, adica caramel, adica zahar fiert in apa. Si rolul lui e sa-i dea culoarea aceea inchisa pe care majoritatea oamenilor o asociaza cu vechime si gust intens. Impactul asupra gustului e total neglijabil.

        (Citează)

    • Să lămurim două chestii:

      A: Single malt/blended/Solera
      NwR: ”scoțienii fac whisky-urile single malt într-o singură distilerie, amestecând butoaie din diverși ani”
      Da, asta trebuie să știe toată lumea;
      1. – mix provenit din distilate de aceeași vârstă, din aceeași distilerie (din malț din orz) = single malt
      2. – Solera: mix provenit din distilate identice dar de vârste diferite, de regulă din aceeași distilerie = (single malt) solera
      3. – mix provenit din distilate din mai multe distilerii = blended whisky;
      3. – cel provenit dintr-o singură șarjă = small/single batch, single barrel etc (evident că și ăsta-i single ceva, dar se obișnuiește să se folosească ”malt” doar la malțul din orz)

      Am vrut să introduc în discuție ”solera”.
      Aici amestecarea distilatelor de vârste diferite se face după o anumită metodă, inventată de iberici (pentru vin – Porto, Sherry), pentru a obține o băutură omogenă, de aceeași vârstă medie. Se folosește și la whisky, rom, brandy (nu știu s-o aplice careva din Cognac FR). Vârsta înscrisă pe etichetă este a celui mai ”tânăr” participant la amestec.
      http://winemakersacademy.com/solera-aging-system/

      B: Colorant și, subsecvent, ”standardizare”
      Tocmai am vorbit de amestecuri.
      Din punct de vedere comercial, pentru a obține produse finite pe cât posibil identice (vorbim de același produs al unui producător), se fac două lucruri: se aduc la aceeași concentrație alcoolică mereu și la ceeași culoare.
      Prin adaos de apă distilată/dedurizată și de colorant (caramel), fiecare lot dintr-un sortiment (în fiecare zi/săptămână/lună etc) de aduce la concentrația alcoolică și culoarea ”standard” a produsului respectiv. Nimeni n-ar vrea să pună două sticle de ”același ceva” provenit din loturi diferite și să observe diferențe de culoare, nu-i așa.
      Că ”standardizarea” are și importanță fiscală, pentru calculul accizelor, care sunt direct proporționale cu alcoolul absolut din fiecare sticlă… asta-i altceva.
      La unele small/single batch mai deosebite concentrația alcoolică nu e standardizată și se scrie pe etichetă cea care s-a ”întâmplat” să iasă după maturare.

        (Citează)

  4. Juan Panamera

    08/06/2019 la 2:02 PM

    Debitați niște platitudini masive, cu tine în cap Radule.Vezi ce înseamnă “single cask” și câte malts Scoțiene vei găsi cu acest atribut. Pentru încruntatul de mai sus : majoritatea producătorilor din U.S. adaugă caramel.Vrei un whisky fără caramel – eticheta te va ajuta , caută termeni precum “natural colour” sau “no artificial colouring”; dacă eticheta nu spune altfel, colorantul este prezent.Vă recomand călduros să participați la o degustare “a la carte” organizată bine de băieții de la Whiskypedia,lăsați să se sedimenteze, repetați și aprofundați.5 fraze citite la întâmplare pe un oarecare blog nu te fac expert; iar limbajul tău de inginer e anost Radule; ca să folosim un termen specific e “chill filtered” la maxim.O fi spus Zoso că ești “brand safe” dar …

      (Citează)

    • Scuza-ma, Ioane, dar nu m-am dat mare cunoscător. Prefer un Aberlour sau un Laphroaig unui Jack Daniels sau Johnnie Walker, dar cam atat. Am aflat de faza cu colorantul de curand, de asta am si spus.
      Fără mișto, poate pui de un guest post aici, sa ne recomanzi ceva bun

        (Citează)

  5. Cezar:
    O comparație între spirtul Mona și spirtul Ana, pe când?

    Sper să te nominalizeze măcar la comentariul anului, dacă nu îți da direct premiul!

      (Citează)

  6. “After taste”… sau cum să îi zici în română?

      (Citează)

  7. Încep prin a spune că apreciez articolele tale despre anumite chestiuni. Citesc des și comentez rar, în general zeflemitor și hater.
    Îți mulțumesc că am aflat de la tine despre magazinul de finețuri care nu este tocmai fin. Le-am făcut o vizită chiar în ziua precedentă acestui articol. Am găsit la ei un vin cu 25% mai ieftin și un coniac mai ieftin cu 20%. M-a bucurat acest fapt. O să revin la doamna din magazin cu un feedback referitor la un vin recomandat.
    Întrucât pentru unii oameni contează experiența trăită, drept urmare, pot să spun că magazinul este relativ bine aprovizionat, dar totuși am remarcat că nu are personal pregătit într-un mod adecvat, exceptând-o pe doamna de la front office. Faptul că sunt tineri nu îi scuză. De exemplu, parfumeria Beautik are tot angajați tineri care însă se comportă exemplar.
    Revenind la subiectul articolului îndrăznesc să te întreb dacă ai avut tangență cu tradiționala tărie românească ? Un butoiaș de dud sau unul de stejar ? Un rachiu de pere pădurețe sau unul de trandafiri/măceșe ?
    Hai noroc și să auzim de bine!

      (Citează)

  8. Daca acu ceva timp in primii ani dupa studentie singurele nume ce le beam si cumparam “la ocazie” erau cei 3 J, dupa ce am citit articolul ala cu Glenfidich si am cumparat o sticla mai mult de curiozitate… reset :))
    Nu sunt un fin cunoscator ca sa identific arome etc, insa da, se simte o diferenta intre ele la gust, aroma, “gustul de dupa :) ”
    De atunci am inceput sa achizitionez in special Glenfidich, Glenlivet, Glenmorangie si cand mai vad promo Macallan.
    In timp ce ma uitam la Peaky Blinders am mai luat de curiozitate Jameson, Bushmills si inca unul ce imi scapa numele acu.
    Imi cazusera ochii pe Jackul din articol datorita formei sticlei, e in plan zilele urmatoare cu unul japonez.
    Recomand si eu finestore, nu am avut probleme cu ei; deasemenea ocazional Auchan aveau reduceri sau mai bine zis soldari unde se poate profita (ultima data am luat un Macalan cu 160lei :) )

      (Citează)

  9. well, am luat si eu azi de-ala ieftin ca saracii JB (bine se poate si mai eftin, ballantines de ex) si am baut cu cola. e asa de prost ca nu merge altfel. ce voiam sa zic: daca faci review-uri, fa-le profi. insista :) compara. educa.cheers

      (Citează)

  10. Ion:
    Radule, comentariul asta e mai complex decat articolul. Asa mai pe bogatie, cum ar spune manelistii, iti permiti luxul de amanunte ;)

    exact. dar fain :)

      (Citează)

  11. Juan Panamera:
    Debitați niște platitudini masive, cu tine în cap Radule.Vezi ce înseamnă “single cask” și câte malts Scoțiene vei găsicu acest atribut. Pentru încruntatul de mai sus : majoritatea producătorilor din U.S. adaugă caramel.Vrei un whisky fără caramel – eticheta te va ajuta , caută termeni precum “natural colour” sau “no artificial colouring”; dacă eticheta nu spune altfel, colorantul este prezent.Vă recomand călduros să participațila o degustare “a la carte” organizată bine de băieții de la Whiskypedia,lăsați să se sedimenteze, repetați și aprofundați.5 fraze citite la întâmplare pe un oarecare blog nu te fac expert; iar limbajul tău de inginer e anostRadule; ca să folosim un termen specific e “chill filtered” la maxim.O fi spus Zoso că ești “brand safe” dar …

    Se pare ca te pricepi un pic.

    Poti sa recomanzi cateva branduri care nu folosesc deloc coloranti ?

      (Citează)

  12. Juan Panamera

    10/06/2019 la 9:17 PM

    azorel: Se pare ca te pricepi un pic.

    Poti sa recomanzi cateva branduri care nu folosesc deloc coloranti ?

    Brandul în sine nu e o regulă.Sunt producători care adaugă colorant în unele îmbutelieri în timp ce pe altele le păstrează “pure”.Vezi trio-ul Benriach-Glendronach-Glenglassaugh (acum fac parte din grupul Brown-Forman, împreună cu Jack Daniels – se-aude Radule?) Springbank cred că poate fi un bun exemplu; la fel și unii îmbuteliatori independenți cum ar fo Compass Box.Citește etichetele, educă-te!

      (Citează)

    • Prea de nișă. Întâi vreau să o iau cu unele mai des întâlnite în magazine. Branduri greu de găsit mi se par așa… pentru sezonul 3.

        (Citează)

    • Că am uitat să zic: vorbind cu diverși oameni din comerțul cu băuturi, România este o țară pe principiul “ăla ieftin și pune cola în el”. Oamenii care deja beau niște produse de nișă sau cunosc foarte bine domeniul (cum pari tu să o faci) nu cred că au nevoie de clipurile mele și înțeleg de ce nu găsesc ceva neștiut în ele. Restul de 99% însă…

        (Citează)

  13. Cezar:
    O comparație între spirtul Mona și spirtul Ana, pe când?

    Cand i se mai dezvolta palatul

      (Citează)

  14. C:
    Scuza-ma, Ioane, dar nu m-am dat mare cunoscător. Prefer un Aberlour sau un Laphroaig unui Jack Daniels sau Johnnie Walker, dar cam atat. Am aflat de faza cu colorantul de curand, de asta am si spus.
    Fără mișto, poate pui de un guest post aici, sa ne recomanzi ceva bun

    Să-l întrebăm și pe Radu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus