un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Apple prezintă noi funcții interesante și pare singurul producător care încă împinge puternic tabletele

5 Jun 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

23 comentarii

Îmi place ce-a anunțat Apple zilele trecute la conferința lor anuală. Am rămas cu impresia că au un plan bine definit pentru toate tipurile de dispozitive pe care le produc, iar unele feature-uri ar putea atrage noi clienți din tabăra concurenței.

Rezumatul prezentării:

Cel mai mult îmi place extinderea opțiunii de securitate Find My, despre care Apple spune că îmbină Find My Phone cu Find My Friends. Asta-i mai puțin important; mie îmi place noua metodă de localizare a unui dispozitiv prin crowdsourcing, să-i zicem, sau crowdwork, posibilitate deschisă pentru că există un număr mare de dispozitive Apple în lume.

În mod tradițional, un sistem Find My Phone funcționează în modul următor: telefonul (să zicem ca exemplu) trimite periodic către serverul producătorului un scurt mesaj cu poziția sa. Pentru asta are nevoie de conectivitate 4G sau wifi, dar un eventual hoț le-ar opri imediat pe acestea, ceea ce face sistemul destul de inutil.

Și aici vine noutatea de la Apple. În loc de 4G sau wifi, dispozitivul trimite periodic un semnal prin Bluetooth, care nu poate fi oprit ușor. Se activează singur, trimite un semnal despre propria identitate, se închide la loc. Asta este mult diferit de 4G, care nu poate funcționa fără o cartelă SIM, și de wifi, care nu poate funcționa fără parola de conectare la o rețea.

Scurtul semnal Bluetooth va fi recepționat de alte dispozitive Apple din jur, care-l vor raporta serverelor Apple. Un fel de “hei, văd în jurul meu dispozitivul cu codul ABC”. Tu, ca proprietar, vei vedea că un alt dispozitiv Apple l-a detectat pe al tău undeva în zona Unirii, pe colț.

Este un sistem care nu poate fi ușor împiedicat să funcționeze. Nu-i perfect, desigur, dar este mai bun decât altele similare și este făcut posibil prin numărul mare de dispozitive Apple din teren, că este nevoie de o anumită densitate pentru a face totul funcțional. Sistemul va fi disponibil pe iOS și MacOS.

I se mai adaugă o componentă: Activation Lock, care folosește un chip numit Apple T2. Odată activat, doar posesorul acelui dispozitiv, persoana care știe parolele necesare, îl poate șterge complet și reactiva. Dacă este furat, dispozitivul nu poate fi în totalitate resetat și această protecție prin crowdsourcing nu poate fi eliminată. Sau, cel puțin, așa ar trebui să funcționeze.

Este frumos pus la punct.


Noul monitor Pro Design XDR este impresionant: 32 inchi diagonală, 6K rezoluție (6016 x 3384 pixeli), poate duce în continuu luminozitatea la 1.000 nits și atinge vârfuri de 1.600 nits, gamut P3, adâncime de culoare 10 biți, local dimming, anti-glare.

Este un monitor adresat exclusiv profesioniștilor care au nevoie de luminozitate și culori perfecte pentru editare foto sau video și vine cu un preț pe măsură: 5.000 de dolari. Dacă vrei și piciorul special, mai adăugați 1.000 de dolari. Cu alte cuvinte, ar fi bine să scoateți mulți bani din activitatea voastră pentru ca un astfel de monitor să renteze, deși înțeleg că prețul este bun; sunt alte modele profesionale și mai scumpe.

Nu mi-l vor permite niciodată, dar mi-ar plăcea să-l văd. Ah, și îmi place la nebunie design-ul său curat, elegant, integral din aluminiu:

Are același design ca și noul Mac Pro, o stație de lucru foarte performantă al cărei preț pornește de la 6.000 de dolari, dar înțeleg că poate trece lejer și de 35.000 de dolari când pui hardware-ul de top pe ea. Duce până la Intel Xeon cu 28 de nuclee, până la 1,5 TB memorie RAM tip ECC, în total 4 plăci video Radeon Pro Vega II. Există chiar și un accelerator grafic Apple Afterburner ce poate prelucra 3 streamuri 8K ProRes la 30 fps fiecare, iar conectivitatea duce până la 4 monitoare Pro Design XDR de mai sus sau 12 monitoare 4K uzuale.

Din față arată ca o răzătoare clasică, dar îmi place și asta. Mi se pare că arată mai bine decât majoritatea design-urilor de carcase din comerț, chiar și în gama profesională, cel Apple a făcut calculatorul să arate ca o unealtă elegantă.


Sunt multe alte îmbunătățiri anunțate de Apple pe toate fronturile, în special în iOS 13. Unele mărunte, precum o voce mai naturală pentru Siri, altele inspirate de la alții sau parte din trendul “da, ce idee bună, să o facem și noi!” precum noul Dark Mode sau tastatură swipe.

Îmi plac însă chestiunile minore: ceasul poate fi utilizat pentru a identifica o melodie ce se aude în jurul tău, folosind Siri, poți lega două perechi de Airpods la același iPhone pentru a asculta aceeași muzică împreună cu cineva, Smart Lists, un CarPlay Dashboard mai bine organizat șamd. Pe mine astfel de mici amănunte mă fac să fiu încântat de un program.

O noutate importantă este dispariția iTunes. Oribil program, nu mi-a plăcut niciodată, iar pe iPod-uri am utilizat mereu alternative precum MediaMonkey. De-a lungul timpului, iTunes a ajuns ceva prea mare și greu de controlat, așa că Apple îl rupe acum în trei aplicații separate, Music, Podcasts și TV. Foarte bine, să se ducă!

iPad-urile vor avea oficial iPadOS, nu iOS. Este același sistem de operare, dar mai bine adaptat tabletelor. Apple a mai prezentat câteva noutăți legate de iPad și serviciul Sidecar: de exemplu, un iPad cu un stylus Apple Pencil poate funcționa ca o tabletă grafică pentru un MacBook. Asta poate fi o veste proastă pentru Wacom, care-și va vedea vânzările de tablete cu ecran inclus diminuate.

Tot felul de noi funcții din iPadOS mă fac să cred că Apple duce tabletele tot mai departe spre ideea de alternativă la un laptop. Home Screen mai bun, modalități mai ușoare de a plasa cursorul și de a edita textul, gesturi mai simple pentru copy/paste, editare video și foto tot mai performantă – toate acestea mă fac să cred că Apple sunt singurii care mai mențin și extind ideea de tabletă ca dispozitiv cu adevărat util. Nu țin minte când am văzut ultima oară funcționalități reale, pe măsura nevoilor clienților, de la un producător de tablete Android.

Au arătat și un trailer pentru serialul For All Mankind, primul serial produs de Apple, subiectul fiind o istorie alternativă în care URSS a ajuns prima pe Lună și cursa spațială nu s-a încheiat. Nu sunt foarte interesat:

asus s5507

    23 comentarii

  1. Pacat ca e urat cu spume https://i.imgur.com/9pVQ2t2.png

      (Citează)

  2. Find My iPhone nu poate fi dezactivat fara user si parola. Daca vrea poate opri datele mobile, insa chiar si daca da restore e blocat si cere parola. Orice face are nevoie de internet iar primul lucru, acesta trimite date catre serverul Apple cu localizarea.

      (Citează)

  3. Ma mir ca nu ai zis nimic de o bucata de aluminiu in valoare de 999 USD.

      (Citează)

  4. Apple nu mai inoveaza nimic de mult, de fapt nu a facut asta niciodata. Doar au luat piesele de tehnologie facute de altii si le-au pus impreuna.

    Un copil care se joaca Lego, asta este nivelul Apple.

      (Citează)

  5. O fost ciuruit de meteoriti !

      (Citează)

  6. Gaelex:
    Apple nu mai inoveaza nimic de mult, de fapt nu a facut asta niciodata.

    Eu cred ca ei au schimbat total conceptul smartphone-ului, de la forma, ecran pe toata suprafata, fara butoane, etc. Au mai fost si inainte cateva dar cat erau de utile?

      (Citează)

  7. nene, piciorul ala la 1000 de euro e de rasul curcilor.

    nu exista nimic care ar putea justifica pretul asta. nu stiu, poate daca e produs de virgine intr-un atelier in centrul NY.

      (Citează)

    • gresit, exista ceva care sa poata justifica perfect pretul: prostia epica a clientilor.

        (Citează)

    • A fost un pariu intern. A venit unul la Tim Cook intr-o zi si i-a zis “Pariu ca putem vinde o bucata de aluminiu cu 1000 de usd” fara sa avem o alta contributie la ea decat faptul ca ne chiama Apple? La care Tim Cook – nu poooot sa creeeed…Ia hai sa vedem ce iese. Iti dai seama ca pierde pariul nu? :)

        (Citează)

  8. Dorin:
    https://photo2.tinhte.vn/data/attachment-files/2019/06/4676172_51.png
    Inovatie.

    aici compari cu varianta “de baza” cred. tu platesti, pe langa brand, faptul ca posibilitatile de upgrade sunt “infinite”

      (Citează)

  9. Dorin:
    https://photo2.tinhte.vn/data/attachment-files/2019/06/4676172_51.png
    Inovatie.
    In totdeauna vor fi diferente din astea intre un Mac si un PC, dar aia 32 de memorie de pe PC sunt ECC sau non ECC? Ca sa poti sa pui memorie ECC pe un PC iti trebuie placa de baza cu arhitectura de server si atunci pretul sare lejer de aia 999$.

      (Citează)

  10. Dorin:
    https://photo2.tinhte.vn/data/attachment-files/2019/06/4676172_51.png
    Inovatie.

    bravo dorin ai nimerit gaura din gogoasa si ai sintetizat perfect teapa. Pacat ca fraierii de la coferinta aia adresata industriei balesc halul ala la o solutie enterprise cand e clar net superioara configuratia ta de PC garage.

    up to:
    28-core, 2.5GHz processor with 66.5MB cache
    8 PCI
    1.5TB of DDR4 ECC, 12 dimms 3k mhz ram
    2 Vega II GPUs – 64GB of HBM2 memory
    32-inch Retina 6K, 1600 nits
    si modulele 3d party: promise a anuntat un modul de storage de 100TB

    toate astea te duc peste 40k, hai sa il comparam cu un rig de fortnite.

    Vrei meme, baga alea cu piciorul pt monitor.

      (Citează)

    • Comparam cu versiunea de baza cu procesor 8 core 16 threads, 32 gb si 256 ssd pci e. Daca vorbim intr-adevar de procesor Xeon si memorie ecc, placa de baza care sa suporte atunci costul ajunge intr-adevar undeva pe la 2500-3000 de dolari. Chiar si asa de la 3000 pana la 6000 e ce? Softul? Probabil. Posibilitatea de a detine ceva facut de Apple? Si mai probabil.

        (Citează)

    • Dorin:
      Comparam cu versiunea de baza cu procesor 8 core 16 threads, 32 gb si 256 ssd pci e. Daca vorbim intr-adevar de procesor Xeon si memorie ecc, placa de baza care sa suporte atunci costul ajunge intr-adevar undeva pe la 2500-3000 de dolari. Chiar si asa de la 3000 pana la 6000 e ce? Softul? Probabil. Posibilitatea de a detine ceva facut de Apple? Si mai probabil.

      Au facut altii costul pe componente cam 3500-3600$, dar nu prea e relevant specsheet de low end. Cei care se uita la scula asta vor cauta sa profite de varianta cu 128GB VRAM si afterburner-ul ala pt 4k – 8k rendering. Deja vorbim de preturi de aproape 20k

        (Citează)

  11. Dorin:
    Comparam cu versiunea de baza cu procesor 8 core 16 threads, 32 gb si 256 ssd pci e. Daca vorbim intr-adevar de procesor Xeon si memorie ecc, placa de baza care sa suporte atunci costul ajunge intr-adevar undeva pe la 2500-3000 de dolari. Chiar si asa de la 3000 pana la 6000 e ce? Softul? Probabil. Posibilitatea de a detine ceva facut de Apple? Si mai probabil.

    Compari degeaba. Dacă tot vrei să faci comparații fă-le între workstation-uri (HP, Dell și care or mai fi), nu workstation – PC din bucăți care crezi tu că seamănă ca și configurație. Parcă Mac Pro-ul vine cu o sursă de 1200 și numai aia e 1000 de lei. Cât despre stocare, la nivelul ăla nu contează că ai 256GB sau 1TB pentru că lucrezi oricum de pe servere.

    Poți băga zeci de mii de euro în calculatoare și nu trebuie să fie făcute de Apple, și aici se văd cei ce nu au nevoie de un workstation. Sunt pline forumurile de cei ce se dădeau rotunzi cu componente de gaming și nu înțeleg care e faza cu cele așa zise „pro” – unde prețurile sunt din altă lume. Procesoare Xeon sunt de mult timp pe servere și stații de lucru, la fel și plăcile video Quadro – una cât de cât e 1000 de euro – iar asta le-a făcut tot timpul să fie mult mai scumpe. Unii pot justifica prețul, alții nu, asta nu înseamnă că ăia din prima categorie sunt fraieriți.

    Cât despre picior, mulți nu vor avea nevoie de el pentru că înlocuiesc doar monitoarele pe suporturile lor. Normal că e mult când pentru tine monitor înseamnă ceva la 1000 de lei, e aberant să te gândești că un picior poate costa de 5 ori mai mult. Din păcate așa au oamenii impresia că se pricep la toate, iar calculatoarele sunt accesibile tuturor, deci numai ași care și-au construit la 5 ani primul PC. Întreabă-te și de ce costă un SSD de la Red (pentru camere video) de 960GB 3000$, că e totuși un SSD normal.

      (Citează)

  12. Dorin:
    Comparam cu versiunea de baza cu procesor 8 core 16 threads, 32 gb si 256 ssd pci e. Daca vorbim intr-adevar de procesor Xeon si memorie ecc, placa de baza care sa suporte atunci costul ajunge intr-adevar undeva pe la 2500-3000 de dolari. Chiar si asa de la 3000 pana la 6000 e ce? Softul? Probabil. Posibilitatea de a detine ceva facut de Apple? Si mai probabil.

    Diferenta pana la 6000 sunt probabil 50% brand name-ul. Pe langa asta este arhitectura modulara. Si acum imi aduc aminte cand am deschis prima ora un mac pro din ala vechi si nu intelegeam nimic, nu avea nici o legatura cu o placa de baza pe care o stiam eu. Mai pune afterburnerul. Chestii de genul asta costa ceva bani. Dupa care mai este pretul placii video care este un design custom fanless si cu posibilitatea de a adauga 2 placi video pe modul.
    Nu le iau apararea dar lucrez de ceva ani in post productie video si stiu ce preturi sunt pe acolo. Acelasi lucru cu monitorul. Sistemul pe care-l am acum are ca monitor de control un Sony profesional full hd de 24 de inch. Pretul? 3-4000 de lire. Cand compari cu chestii din astea cu care monitorul apple concureaza, atunci chiar pare ieftin. Aia cu 1000 de dolari pe un stand nu sunt de acord, dar oricum sistemele de video si foto se monteaza pe picioare flexibile deci nu o sa cumpere nimeni asta. Porcarie mi se pare 200$ adaptorul VESA

      (Citează)

    • Cristian: Porcarie mi se pare 200$ adaptorul VESA

      Ce nu rezolva banda adeziva?

      Gasesti pana in 100 de dolari picior hidraulic pe amazon, iti elibereaza biroul si ai ajustare mult mai buna. Dovada ca piciorul ala nu a picat tocmai bine a fost si cringe-ul din sala din timpul prezentarii, unde restul gamei a fost foarte bine primit.

        (Citează)

  13. alxzen: Ce nu rezolva banda adeziva?

    Gasesti pana in 100 de dolari picior hidraulic pe amazon, iti elibereaza biroul si ai ajustare mult mai buna.Dovada ca piciorul ala nu a picat tocmai bine a fost si cringe-ul din sala din timpul prezentarii, unde restul gamei a fost foarte bine primit.

    Pai stiu, ca asa sta sistemul meu acum. Cele 3 monitoare sunt prinse pe picioare ajustabile. Asta si pentru ca am birou cu inaltime reglabila. Dar pentru asta trebuie VESA mount.

      (Citează)

  14. Ca de obicei, si aici e plin de experti care compara mere cu mitraliere. Noroc ca testele psihologice au alte criterii ca altfel multi ar fi in camasi de forta :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus