►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
« Știri despre tehnologie – 14 mai 2019
Cred că noul magazin IKEA 2 se va deschide la final de iunie »
Când am scris review-ul la Samsung Galaxy S10, am zis că voi reveni cu o mostră video filmată cu telefonul. Mi-a luat ceva timp, dar am revenit cu ea.
Am făcut în primul rând și un test de stabilizare. Samsung spune că S10 are o stabilizare optică și electronică foarte bună și le dau dreptate, este cea mai bună văzută de mine pe un telefon până acum și un mare pas în față pentru tehnologie. Iată mai jos comparația făcută în mers și alergare pentru camerele video.
Camera ultra-wide nu are stabilizare optică, dar cea electronică face o treabă foarte bună. Ne apropiem de momentul când stabilizarea optică nu va mai fi o caracteristică importantă a telefoanelor moderne, pe măsură ce procesoarele lor pot face foarte rapid această stabilizare electronică.
Iată și o compilație de clipuri video filmate cu Galaxy S10 în diverse momente. Am folosit toate camerele, am filmat în diverse condiții de iluminare și cu diverse scene și culori în fața mea. Totul este filmat din mână și needitat în nici un fel. Observați și sunetul, care este foarte bine capturat de microfoanele telefonului, mult mai bine decât la generațiile anterioare.
Eu am luat telefonul și pentru a filma mult cu el și sunt foarte mulțumit de ce oferă la acest capitol. Singurul minus este că în lumină slabă se cunoaște că obiectivul camerei ultra-wide este mai închis (sau senzorul mai mic, nu contează exact) și imaginile nu ies la fel de bine. În afară de asta, rezultatele sunt excelente, iar cu un pic de color grading ulterior ies filme foarte bune.
Weekendul în Viena l-am filmat doar cu telefonul:
La fel și când am mâncat insecte în Thailanda:
Dați un subscribe pe YouTube pentru a afla și de viitoare clipuri.
Un efect nedorit al stabilizării electronice pe orice telefon este îngustarea unghiului de cuprindere atunci când aceasta este activă, ca să aibă de unde tăia când compensează mișcările. Iată mai jos diferența de unghi pentru S10:
Eu folosesc de multe ori un gimbal de stabilizare (precum Smooth Q, deși acum am un Smooth 4) și în astfel de momente opresc stabilizarea internă a telefonului ca să câștig ceva spațiu suplimentar în imagine. Culmea este că obiectivul ultra-wide este atât de… wide încât filmează și brațul gimbal-ului. Am rezolvat asta montându-l invers în suport.
După cum spuneam în review, telefonul are un modul optic triplu:
Fotografiile sunt foarte bune și cred că 60% dintre ele le fac cu camera ultra-wide, care surprinde mult mai bine întreaga scenă:
În rest, so far so good cu telefonul, nu i-am găsit nimic de reproșat după două luni de utilizare, dincolo de ce-am scris în review. Folia pusă de Samsung pe ecran este ceea ce mă deranjează, că s-a zgâriat în câteva locuri și asta se vede. Sunt sigur că ecranul Gorilla nu s-ar fi zgâriat. Chiar analizez posibilitatea de a renunța la folia de protecție, de obicei nu utilizez așa ceva și nu vreau una.
Printre cele mai bune noutăți pe S10 este acea mică fereastră în care poți vedea un nou SMS în întregime. Este o funcție foarte utilă atunci când primești diverse coduri de la aplicații bancare sau alte servicii ce trimit parole prin SMS, că nu mai trebuie să schimb între programe pentru a le vedea. Folosesc din plin și Dark Mode, foarte bun în special noaptea, când nu vrei ca telefonul să fie o veioză sau să te doară ochii de la fundalul alb al unor ferestre.
« Știri despre tehnologie – 14 mai 2019
Cred că noul magazin IKEA 2 se va deschide la final de iunie »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
12 comentarii
14/05/2019 la 11:25 AM
Apar niste artefacte extrem de ciudate si niste schimbari de expunere si de cadru bruste.
Alex(Citează)
15/05/2019 la 8:58 AM
La trecerea între camere, că au obiective diferite și se vede bine acolo diferența între F1.5 și F2.4.
nwradu(Citează)
14/05/2019 la 11:58 AM
Acu ceva vreme, iti venise ideea (proasta) de a te da dupa cireada si te gandeai sa filmezi vertical. Ma bucur sa vad ca (inca) nu ai pus-o in practica si sper sa nici nu o faci.
PHNC(Citează)
15/05/2019 la 8:58 AM
Nu țin minte să fi filmat vreo dată ceva vertical. Poate confunzi cu fotografiile, unde am început să fac tot mai multe încadrări pe vertical sau pe pătrat.
nwradu(Citează)
14/05/2019 la 12:53 PM
Doar eu observ miscarea sacadata atunci cand telefonul se misca/shifteaza cadrul?
De exemplu: https://youtu.be/M0yrnLKuPFI?t=98
Erorile astea introduse de stabilizare sunt cele mai suparatoare pentru mine, iar Samsung nu face un progres semnificativ.
Valentinul(Citează)
15/05/2019 la 9:01 AM
Nu sunt erori de stabilizare. Problema asta vine mai degrabă de la compresie și este specifică telefoanelor mobile, care aplică o compresie puternică și cu puține frame-uri complete.
Eu o rezolv filmând la 60 fps, unde este mult mai puțin pronunțată pentru că ai mai multe frame-uri. Aparatele profesionale se descurcă mult mai bine aici.
Apropo, să te uiți la aceeași secvență pe un televizor cu motionflow (sau whatever) la 200. Acolo se vede perfect. E un test bun pentru algoritmii ăia.
nwradu(Citează)
14/05/2019 la 5:36 PM
Din cate inteleg, stabilizarea optica nu merge la 60f si 4K. Merge doar cu 30f.
Oricum, la cum arata pozele ma intreb la ce-i mai trebuie unui amator sa bage bani si intr-un aparat foto? Sigur, la cat de scump este S10, găsești un DSLR decent mult mai ieftin!
Adi(Citează)
14/05/2019 la 6:40 PM
Destul de ciudat pentru ca la mine super steady shot poate fi activata doar când e selectata rezoluția UHD (inclusiv 60fps).
Alex(Citează)
15/05/2019 la 9:03 AM
Aia optică este în modulul foto, are niște electromagneți care compensează mișcarea telefonului indiferent ce faci cu el.
Cea electronică nu funcționează la 60 fps nici în 4K și nici în Full HD, da. De 60 FPS nu ai nevoie decât dacă sunt scene cu acțiune foarte rapidă sau faci mult panning orizontal.
nwradu(Citează)
15/05/2019 la 9:05 AM
Da, dar de telefon oricum ai nevoie. Eu am avut în concediu și mirrorless-ul și n-am găsit motive să-l car cu mine și să-l utilizez prea des. Aparatele mari rămân pentru pasionați sau dacă ai nevoi speciale de zoom sau low-light.
nwradu(Citează)
14/05/2019 la 5:47 PM
2 chestii:
1. ai alergat
2. e totusi diferenta mare fata de gopro.
corny(Citează)
15/05/2019 la 9:06 AM
Corect este spus:
1. ai arătat ca un idiot alergând fără motiv dintr-o parte în alta, cu un telefon în mână și o geantă pe umăr, dar da…
Da, diferență mare față de GoPro. Se vede specializarea pe partea de filmare acolo, poate și procesorul mai bine specializat pe stabilizare. S10 este cam la nivelul unui Hero6, cred.
nwradu(Citează)