un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

De ce nu-mi place să mă bronzez

15 May 2019  ·

TURISM  ·

33 comentarii

Mi-a zis cineva, pe bună dreptate, că nu m-am bronzat deloc în vacanță. Așa este. Dincolo de o ușoară tentă roșiatică ce dispare după câteva zile, nu cred că m-am întors bronzat niciodată în ultimii ani din vreun concediu.

De când mă știu, nu mi-a plăcut să stau la soare. Nu văd nici un motiv pentru a-mi arde pielea, ba chiar mi se par ciudați acei oameni care trebuie să se bronzeze doar pentru a le dovedi celor de acasă că ei au fost în concediu. Arată bine un corp bronzat, dar prefer să-l văd pe al altora așa. Mie mi se pare mult mai confortabil să stai la umbră, că-i mai răcoare, și nu ești nevoit să te rotești ca un pui în rotisor pentru a te bronza uniform.

De minim 5 ani, dacă nu mai mult, folosesc tipul de cremă de mai jos, un La Roche-Posay cu SPF 50 sau 50+. Te dai cu asta și poți intra și în cuptor, tot alb ca brânza ieși. Rezistă binișor și la apă. Dacă vă pregătiți de un concediu și nu știți ce să cumpărați, asta e.

asus s5507

    33 comentarii

  1. Si noi tot pe asta o folosim, recomand, de 3 ani fara probleme

      (Citează)

  2. Total de acord cu tot ce ai scris in articol :)

      (Citează)

  3. Ca bătrânii, de la o vârstă ai tabieturi de astea

      (Citează)

  4. +1 pt crema
    +1 pt evitat soarele la plaja

      (Citează)

  5. Bioderma este mai bună.

    Bronzul este util, fixarea vitaminei D are nevoie de soare. Ce-i drept, 15 minute pe zi ajung pentru necesarul zilnic.

    Probabil mai sunt și alte avantaje, folosesc crema de 35~50, dar îmi place sa ma colorez.

      (Citează)

  6. Si eu folosesc tot crema 50, chiar daca imi place sa ma bronzez. Prefer sa stau doua saptamani la plaja zi de zi pentru a prinde o culoare cat de cat ok, decat sa folosesc ulei de masline cu care sa ma carbonizez in 3 zile :)) Foarte important mi se pare si sa iti pregatesri pielea inainte. Eu merg de 4-5 ori pe la piscine inainte de concediu (tot cu crema 50) sa prind un mic strat de bronz, in felul asta evit sa ma ard la prima expunere la soare.
    Am auzit totusi parerea unui doctor cum ca atata vreme cat te bronzezi, chiar daca folosesti crema de protectie, e tot rau. Mai stie careva de teoria asta?

      (Citează)

    • pai nu e nici o teorie, e ceva common sense.

      expunerea la soare nu e nociva doar cand te arzi, e nociva tot timpul, pentru ca radiatia UV modifica ADN-ul celulelor (-> cancer) si distruge colagenul din piele (->imbatranire prematura).

      pielea incepe sa secrete melanina (adica sa se bronzeze) ca masura de aparare, deci de-abia dupa ce damage-ul deja a fost facut.

      faptul ca te dai cu crema dar tot te bronzezi nu inseamna nimic altceva decat ca crema nu iti ofera suficienta protectie.

        (Citează)

  7. pai nu e nici o teorie, e common sense.

    expunerea la soare nu e nociva doar cand te arzi, e nociva tot timpul, pentru ca radiatia UV modifica ADN-ul celulelor (-> cancer) si distruge colagenul din piele (->imbatranire prematura).

    pielea incepe sa secrete melanina (adica sa se bronzeze) ca masura de aparare, deci de-abia dupa ce damage-ul deja a fost facut.

    faptul ca te dai cu crema dar tot te bronzezi nu inseamna nimic altceva decat ca crema nu iti ofera suficienta protectie.

      (Citează)

    • Prietene traiesti intr-o totala dezinformare si e trist ca mai si imprastii prostii pe net.
      Fara soare noi ca fiinte nu putem trai. Soarele este singurul care transforma colesterolul din piele in 25OHD (vitamina D) Mai citeste ce face vitamina D care este un hormon si este esential la sistemul imunitar si regenerarea celulelor din organe, lupta cu celulele cancerigene etc.
      Cele mai recente studii arata ca statele de la ecuator sunt aprape imune la scleroza multipla pe cand statele nordice, cu cat sunt mai in nord cu atat sunt mai afectate de aceasta boala.
      Ar trebui sa stam la soare in fiecare zi 30 de min, iar cand nu este posibil supliment cu vitamina D. Iar vara ar trebui facuta plaja intre 9-12 si 16-18 fara creme solare. Cremele solare cu protectie doar UVA, acela este spectrul de raze cancerigene, majoritatea cremelor te protejeaza de UVB si lasa sa treaca UVA care-s cancerigene. UVB este spectrul de lumina care formeaza vit. D si te bronzeaza.
      Iarna ar trebui luata Vit D in fiecare zi daca nu te duci in Thailanda la plaja.
      Deci articolul asta ar trebui modificat in “Cat ar trebui sa ne bronzam?” sau “Cum si cand sa ne bronzam sanatos?”

        (Citează)

    • Pentru cine are timp si stie engleza las asta aici:

      https://m.youtube.com/watch?v=v3pK0dccQ38&feature=youtu.be

        (Citează)

    • :)))
      in mod normal discutiile astea au loc pe grupurile de mamici
      bine bre, da-i cu statul la soare fara numar si fara crema, nu cumva sa-ti scada vitamina D :))

        (Citează)

    • Pe mine doctorul dermatolog m-a trimis la soare sa ma bronzez….o fi fost tampit? Mie mi-a rezolvat problemele ce le aveam. Medicatie + soare (acu sa nu va ganditi la ulei de masline si alte balarii sau stat pana dai in insolatie)

        (Citează)

    • Jimmy, mie mi-au zis mai multi dermatologi ca nu am ce cauta la plaja…o fi fost tampiti?
      Depinde de la caz la caz.

      PS Iau Vitamina D capsule moi si ma simt foarte ok.

        (Citează)

  8. Și noi folosim aceeași cremă, mai ales pentru copiii e recomandată și de dermatologi.

      (Citează)

  9. Marean:
    :)))
    in mod normal discutiile astea au loc pe grupurile de mamici
    bine bre, da-i cu statul la soare fara numar si fara crema, nu cumva sa-ti scada vitamina D :))

    mai sunt si alte grupuri care vorbesc despre creme, nu numai mamicile. :))

      (Citează)

  10. 60+

      (Citează)

  11. Si noi folosim cu totii crema prezentata de tine (inclusiv cei mici).

      (Citează)

  12. George:
    Cremele solare cu protectie doar UVA, acela este spectrul de raze cancerigene, majoritatea cremelor te protejeaza de UVB si lasa sa treaca UVA care-s cancerigene. UVB este spectrul de lumina care formeaza vit. D si te bronzeaza.

    Poți să-mi spui, te rog, ce creme au protecție doar UVA? Din câte știu, toate cremele cu protectie mare UVA au toate SPF50+.

      (Citează)

  13. ca fapt divers, SPF 50 e chestie de marketing, adica bani aruncati aiurea.

    SPF 15 protejeaza 94%
    SPF 30 protejeaza 96%
    SPF 50 protejeaza 98%

      (Citează)

    • Am avut și SPF 30, se vede diferența față de 50.

        (Citează)

    • defapt factorul de protectie se refera la timp/durata

        (Citează)

    • “To get the most protection, you want a broad spectrum sunscreen—these protect against UVB and UVA rays. But it’s important to note that no sunscreen blocks 100 percent of UVB rays, and ultrahigh SPFs are not much more protective than SPFs of 30 or 50. SPF 15 blocks 93 percent of UVB rays. SPF 30 blocks 97 percent. The increase in protection is even more gradual after that, 98 percent for SPF 50 and 99 percent for SPF 100.
      Assuming you use it correctly, if you’d burn after 20 minutes in the sun, an SPF 30 sunscreen protects for about 10 hours. But intensity and wavelength distribution of UVB rays vary throughout the day and by location. And that calculation does not apply to UVA rays.”

      deci asta cu durata, mai greu

        (Citează)

  14. Ambele teorii sunt valabile: statul la soare este benefic (vitamina D) dar este si daunator (radiatia UV produce mutatii ADN ->cancer piele).
    Ideea de aici e sa stai la soare cu moderatie, echilibrat, ca mai in toate cazurile cand vine vorba de ce e bine si ce e rau.
    Stiti vorba aia din batrani: “ce e mult (sau putin, dupa caz), strica”

      (Citează)

  15. Eu ma doar doar cu SPF 51.
    Sunt alb ca Bănel Nicoliță.

      (Citează)

  16. Imi place sa stau la soare si sa fiu bronzata vara. Folosesc crema cu protectie 30 sau 15 si am un bronz frumos, nu ma ard, nu ma decojesc. Evit sa stau cu fața la soare.

      (Citează)

  17. Nici eu nu stau la soare /plaja. In Asia e moda cu pielea Alba adică dacă ești bronzat înseamnă că ești lower Class ( lucrezi pamantul , culduș , joburi în aer liber) ceea ce era și prin Europa acum câteva secole. Doar pălmașii aveau bronz .
    Prostia asta cu bronzatul e o imbecilitate a omului retardat și indobitocit de reclame pentru care contează impresia , moda , fumul.Pielea bronzată nu e decât un răspuns la faptul că a fost iradiata/arsă. Bănuiesc că incidența si boom-ul cancerelor de piele nu sperie idioții. O sa se schimbe moda și bronzul o sa devină un semn al prostului gust si mai puțin al concediului. Just Wait.

      (Citează)

  18. Oricum ăștia care amestecă pielea bronzată cu “fără soare nu putem trai” și care pun egal între bronz și sănătate sunt o tonă. Din păcate prostia in zilele noastre a ajuns la cote alarmante. Nu zice nimeni sa stai fără soare , e prostesc dar de aici până la bronz e cale lungă.

    Si da nene , negrii au incidența de scleroza mai mica dar oare incidența morții din melanoma față de rasa alba de ce nu o menționezi? :D
    “According to the most recent data available from the American Cancer Society, the five-year melanoma survival rate is 93 percent for white people, but only 69 percent for their black counterparts.” What a focking surprise.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus