►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
23 May 2019 ·
GÂNDURI ·
Un comentariu de la alt articol spune:
faceti un exercitiu, ce ati manca maine daca pe rafturile magazinelor nu ar mai fi mancare din import?
Și mă gândesc că uneori credem că situația este mai rea decât în realitate. Eu am impresia că în general mâncăm din producție proprie, nu din import.
Majoritatea cărnii de pe piață este românească. Puiul este românesc, porcul la fel, tot mai multă vită este din România, că au început să crească pe aici inclusiv Angus. Pieptul ăla mișto de rață vine din Ungaria, da, iar creveți probabil nu vom mai mânca. Oi avem destule, vorba lui Daea.
Și legume avem destule, dar poate nu suficient de variate. Congelarea îți permite să le iei și iarna. România produce și destul de multe tipuri de fructe; dacă vrei banane, nu vei mai mânca, dar avem mere. De asta pe vremea lui Ceaușescu o banană sau o portocală erau bunuri de preț.
În rest? Ouă avem, panificație avem, lapte avem șamd. Sigur că ar putea fi mai multe, dar dacă mâine se interzic importurile, se va dezvolta treptat producția internă. Momentan unele alimente se importă pentru că sunt mai ieftine decât cele din producția internă, dar nu musai pentru că nu avem producție internă (sau pentru că n-am putea avea).
La dulciuri s-ar putea să fie mai nasol, că ai nevoie de cacao. Și da, mai sunt și alte alimente sau ingrediente importate, dar cred că pe termen lung ne-am putea descurca doar din producție proprie, că România este o țară mare, cu condiții pedo-climatice potrivite, și încă are infrastructura necesară agriculturii. Dezamăgitor este că nu produce mult mai multe alimente pentru a exporta o cantitate mai mare.
Cred că oamenii percep că sunt multe produse din import atunci când se uită pe la rafturi și văd majoritar mărci străine la dulciuri, sosuri, ulei de măsline șamd. Hipermarketurile fac însă o treabă bună în a marca produse românești, iar recent eu chiar încerc să le găsesc. De exemplu, pasta de tomate Cirio sau Heinz este populară și se găsește în orice magazin, dar același produs este produs și de Răureni sau Olympia.
Probabil că restaurantele se bazează ceva mai mult pe importuri decât omul de rând. Eu pot lua cartofi din piață, dar restaurantele iau direct congelați și tăiați, din Metro/Selgros, iar aceia vin din Olanda sau Austria.
Câteva statistici:
Raportul de mai sus arată că importăm mult, dar gândiți-vă că este perioada de iarnă la noi și că venim după diverse crize și probleme în ferme. Depindem de importuri, dar ca să revin la ideea de la care am pornit cu articolul, cred că dacă mâine dispar produsele de import de pe rafturi, am avea în continuare ce să mâncăm.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
45 comentarii
23/05/2019 la 7:16 AM
Am fost in weekendul trecut in Carrefour Iasi și nu aveau absolut nici o leguma și absolut nici un fruct din România. Nici măcar mere. Nimic, nimic. Asta cred ca denota ca producem marfa de calitate care este mult mai apreciata de vestici…
Daniel(Citează)
23/05/2019 la 8:09 AM
asta inseamna ca sunt mai ieftine si mai simplu de aprovizionat decat din Romania. Carrefour ( si altii) discuta cu 1-2 furnizori ( poate mai multi – dar nu cu toti) pentru acelasi produs si conditiile sunt simple :
– pret
– termen de plata ( cat casa de obicei – desi ei incaseaza cash)
– conditii de calitate ( mai degraba constanta in calitate – marfa sa fie la fel de la o livrare la alta)
– aprovizionare in toate magazinele la cerere
– etc ( mai sunt o gramada de cerinte)
Cine indeplineste conditiile vinde la Carrefour. Cine nu – nu vinde. In Romania banuiesc nu exista asa multi producatori care sa poata indeplini conditiile astea pentru ca ori nu au volum, ori li se pare pretul prea mic, ori nu au calitate constanta etc. In ultima vreme au inceput timid sa abordeze sistemul asta si producatorii romani… insa timid.
Nu apar Carrefour ( sau pe altii ca ei – chiar dimpotriva consider ca mai mult distrug) – insa fara a fi capabil sa faci fata unor cerinte de constanta, pret, logistica etc nu ai sanse indiferent ca e vb de Carrefour sau chiar de propriul lant de distributie.
geretus(Citează)
23/05/2019 la 11:11 AM
Nu produci nimic mai de calitate, stai linistit, asta e propaganda PSD. Produci rosii romanesti cu seminte din Olanda si chimicale din Germania. Si pe urma le vinzi la fraieri cu suprapret, ca “sunt romanesti”.
Kopa_Kopan(Citează)
23/05/2019 la 1:51 PM
Este complet irelevant de unde vinde samanta si cine face ingrasamanul in ecuatia asta. Modul asta de gandire l-a avut si Ceausescu :) . Nu – nu putem sa producem noi tot, cel putin nu in acest moment ( avansul tehnologic e mare pentru Oland si Germania). Dar pamant bun si roditor avem. Restul tine de organizare, subventii ( da – agricultura este subventionata in UE ) finantare etc. Astea sunt probleme rezolvabile in termen relativ scurt – daca exista vointa.
geretus(Citează)
23/05/2019 la 7:03 PM
Daca iei seminte de legume din soiuri produse in Olanda, ies rosii la fel ca cele olandeze! Atunci cu ce mai sunt ele “romanesti”? ca le-au bagat chimicale aici, in solul patriei? a, bine. Eu n-am chef sa dau 15 lei pe un kg de rosii la fel de nasoale ca cele din Olanda, care sunt 6-7 lei. Mai degraba ma feresc de romani…
Sa luati voi, cum zicea Dragnea, 5-6 rosii “romanesti”, dati 15-20 lei si va “simteti” bine. Iar “taranul” isi rade in barba…
Kopa_Kopan(Citează)
23/05/2019 la 7:47 AM
Un restaurant care serveste clientilor cartofi congelati/semipreparati nu se cheama restaurant !
MihaiDin84(Citează)
23/05/2019 la 9:10 AM
In Franta Carrefour inchide magazine si da afara oameni.Zilele acestea este mare scandal cu un angajat care a refuzat sa lucreze duminica.Din Romania vin banii pentru ei nu din Franta unde sunt depasiti de concurenta .
io(Citează)
23/05/2019 la 9:11 AM
Ce mai bem daca nu mai importam nimic? Concentratul de Coca-Cola nu se face la noi. Hamei nu stiu cat se produce in tara, asa ca fara beri de import si cu varietatile romanesti reduse drastic o sa fie nasol. De whisky, votca, gin, rom, tequila nu mai zic, reactivam cazanele de tuica din gospodarii. La vinuri cred ca ne-am descurca, chit ca si acolo sunt diverse “materii prime” din import.
Trist va fi cu cafeaua. Adica fara cafea.
alunelu(Citează)
23/05/2019 la 8:10 PM
Si fara ceai.
Ar trebui sa mergem si mai departe, ambalajele trebuie facute tot in Romania, hartia si cerneala de pe ele la fel. Tot, tot facut aici. Eventual sa ridicam si un mare zid la granita, sa mai oprim din aerul infestat de vestici, ca din cauza lor nu mai poti adulmeca o basina romaneasca neaosa :)
paul(Citează)
23/05/2019 la 9:11 AM
Pai problema nu e ca nu ar fi, dar gandeste-te ca, daca dispar alimentele de import, dispare si concurenta = > cresterea preturilor si scaderea calitatii.
Nu mai zic de situatii dificile (inundatii, seceta) care pot pune pe butuci un an de zile f mare parte din ce inseamna agricultura.
Marius(Citează)
23/05/2019 la 9:12 AM
Nu sunt de acord cu o afirmație:
”Puiul este românesc, porcul la fel, (…)”
Porcul e românesc, dar în proporție de numai 30%, prieteni!
Nu știu dacă ați auzit de pesta porcină africană și efectele ei.
De altfel, dacă ați ”dezasambla” cifrele din articol pe poziții tarifare, ați vedea că deficitul balanței pentru categoria ”alimente și animale” vii se datorează îndeosebi cărnii de porc iar majorarea în 2019 față de 2018 se datorează pestei porcine africane.
Din toate ”sectoarele”, puțin despre legume (nu-i timp pentru toate).
Deci… acum (luna mai) stăm prost, dar prost tare, la legume și fructe.
Înainte mai erau o fasole uscată (românească) ș-un cartof și restul venea din cămară, din conservele de casă, pentru o mâncare gătită. Aveam ștevie, ceapă verde, ceva ridichi, urzici… de-astea.
Acum, de când și cozonacii de Paște&Crăciun din rural sunt de la cuptoarele Carre4, lumea se bazează pe legume proaspete…
În apetitul ei pentru prostii, presa speculează ”sărăcia” unor pensionari care se plâng în iarnă de cât de mult îi costă o salată, uitând că mai bine de jumătate din viață nu au văzut (nici nu și-au închipuit!) roșii, ardei, castraveți, salată, pătrunjel verde iarna… Astea erau produse strict sezoniere, ca și cea mai mare parte a fructelor, cu excepția notabilă a merelor..
Deci, prieteni, suntem nu neapărat departe de auto-suficiență (deși hărnicia n-a omorât pe nimeni pe aici), ci victimele atât de infieratei ”societății de consum”.
Punem ulei de măsline în salată, sarea-i dă Himalaya și-o acrim cu lămâie/rodie, roșiile sunt din Grecia, ardeii din Olanda, ceapa-i franțuzească, și… URA!!! castraveții sunt totuși românești!
La pachet obișnuim să-i dăm copilului o banană…
Ne-am modificat atât de mult comportamentul din cauza comerțului global încât ar fi de neconceput o întoarcere la ”totul românesc” iar o întoarcere bruscă cu 35 de ani în timp (chiar dacă ar fi numai din acest punct de vedere) ne-ar bulversa total și definitiv.
Obezitatea nu este numai rezultatul (lipsei) educației & calității alimentelor; este rezultatul programării genetice. Nu mai suntem nevoiți să luptăm pentru hrană (consumând energie!) și îndesăm sub nas cu mult mai multă energie decât necesarul
Ehei, câte beri am putea bea devoltând subiectul!!!
Mult prea vast și … timpu-i limitat.
lsorin(Citează)
23/05/2019 la 9:24 AM
Off chiar ieri seara am fost la mega sa iau niste legume si optiunile erau : cartofi si ceapa rosie / alba Egipt -cea alba era cat niste pepeni galbeni wtf ?!?, ardei gras/dovlecei Olanda , castraveti /cirese Grecia , rosii Turcia etc …am dat pana la urma 5 lei pe un pachet cu o ceapa , 2 morcovi si o bucatica de telina ca macar astea erau romanesti :( incerc sa iau mereu legume si fructe romanesti dar e extrem de greu sa gasesti varietate , macar acum avem usturoi romanesc nu porcaria aia chinezeasca yey
Piata nu e o varianta zi de zi pt mine pt ca : 1 nu am langa si 2 nu am incredere in majoritatea “ taranilor” cu sere la tir 😀 nu am o problema cu legumele de afara dar mi-ar placea ca macar din cele de baza sa le gasesc …complicat
Orkideea(Citează)
23/05/2019 la 9:26 AM
La alimente ne descurcăm pt că nu sunt produse ce necesită “finisaj” mare. Pt finisaj îți trebuie procese, know-how și…capital. Și disciplină. În România, avem de umplut toate coloanele.
Trendul e bun, dar durează. Până una alta, nu poți să te dezvolți cu porumb, cum zice domnul D, tre să faci ceva cu porumbul ăla, ceva care să dea de lucru pe mai multe supply chain-uri.
Gabriel I(Citează)
23/05/2019 la 9:39 AM
Excelent comentariul lui lsorin.
Nu s-a zis nimic despre pește. Cu ce naiba rămânem?
alunelu(Citează)
23/05/2019 la 9:58 AM
da bine, da rau, e bine
Giovani(Citează)
23/05/2019 la 10:16 AM
Au mai facut si altii exercițiul acesta in alte tari si tot rău a iesit
https://youtu.be/5rEy8RlqUzw
Zodrac(Citează)
26/05/2019 la 11:34 AM
Mișto clipul, mulțumesc!
nwradu(Citează)
23/05/2019 la 10:22 AM
Radu, cine a scris premisa aceea, n-a înțeles (sau n-a aflat) de ce Edeka s-a făcut de tot rahatul când au făcut prostia aia cu mâncarea din import s
Rilache(Citează)
23/05/2019 la 10:23 AM
Cine sa mai producă legume si fructe in cantități mari sa aprovizioneze supermarketurile ? Majoritatea tinerilor de la țară au venit la oraș sau au emigrat, bunicii cultiva legume doar pentru consumul propriu, Porumboiu din Vaslui a dat faliment desi un timp era cel mai mare producător agricol din țară.
În Kaufland găsești murături din Polonia la 5 Ron borcanul, cum sa coste doar atât daca iei in considerare drumul cu tirul, creșterea legumelor si ambalarea ?
Voi știați ca berea Nenea Iancu este produsa in Germania ? Ciocolata Poiana nu se mai produce in România – https://romania.europalibera.org/a/cum-a-ajuns-berea-nenea-iancu-fabricata-%C3%AEn-germania/29912615.html
george(Citează)
23/05/2019 la 10:27 AM
Si berea Azuga este produsa tot in Germania.
alex(Citează)
23/05/2019 la 7:07 PM
Dude, pana si cascavalul este produs in Germania si doar ambalat la noi! Nu ca m-ar deranja, ca n-am isterii din astea de patriot flausat, dar daca nici un amarat de cascaval (produs foarte consumat, care se gaseste si in cel mai ordinar butic) nu putem produce la modul competitiv….atunci e pretentii sa aveti la alte produse?!
Kopa_Kopan(Citează)
23/05/2019 la 11:25 AM
mai interesant ar fi raspunsul la intrebarea:
“ce ati manca maine daca pe rafturile magazinelor nu ar mai fi mancare?” punct.
ca raspunsul la intrebarea “ce ati manca maine daca pe rafturile magazinelor nu ar mai fi mancare din import” e simplu: am manca exact si fix ce ar fi pe rafturile magazinelor…. doh :)
Marean(Citează)
23/05/2019 la 11:40 AM
Am rate pe balta in spatele casei. E o padurice plina cu iepuri la vreo 2-3 km distanta. Am arc.
Am stoc de faina, ciocolata si alcool. Cred ca ma descurc.
Giani Mucea(Citează)
23/05/2019 la 11:44 AM
pai tu esti un bogatan :))) cu casa, balta si padure, eu insa traiesc intre betoane, am un cimitir in apropiere, pot cel mult roade oase de morti
Marean(Citează)
23/05/2019 la 12:11 PM
Lower middle class cu indulgenta. Doar ca nu imi place sa stau printre oameni.
Balta si padurea nu sunt ale mele, dar daca matzul cere, braconam.
Pai si in oras gasesti chestii. In functie de anotimp, ai putea considera cimitirul ca loc pentru dry aged meat.
Giani Mucea(Citează)
23/05/2019 la 1:00 PM
Tot bogatan esti, cel mai cool tip de bogatan, adica ala care beneficiaza fara sa plateasca de chestii la care majoritatea nu au acces :-)
Marean(Citează)
23/05/2019 la 2:04 PM
Ehei, ce bine ar fi sa fie cum zici tu. Dar n-am invatat inca cum sa nu platesc taxe.
Oricum, iti dai seama ca sunt si parti proaste la toata chestia asta. Pe locul ocupat de balta si padurice se puteau construi mii de alveole.
Giani Mucea(Citează)
23/05/2019 la 11:47 AM
cred ca e mult prea simplist pusa problema. asta cu romania care poate sa produca de toate e o gluma. informatia reala e ca romania nu are capacitate de procesare. iar aia cu carnea si legumele iar e legenda.
carnea de porc presupune porci vii. iar aia nu se planteaza. in romania capacitatea de reproductie a porcilor e lipsa. majoritatea oilor din romania nu sunt din rase de carne, sunt un fel de bune la toate sau la nimic. branza, lana si niste carne.
nu sunt posibilitati de producere a legumelor in timpul iernii, costurile sunt uriase pt ca necesita sisteme de incalzire si nu poti sa iesi pe profit.
si cum spuneam mai sus, procesarea e lipsa, noi vindem materie prima si importam produse finite. asa ca daca dispar importurile nu ducem usor dracu!
Ender(Citează)
23/05/2019 la 2:42 PM
Problema cu vita romaneasca esta ca… nu-i ca cea straina. Cea autohtona este o rasa pentru lapte, cu carnea tare.
ahmed(Citează)
26/05/2019 la 11:32 AM
În Germania, la restaurantul Porsche din Stuttgart :P
Găsești bucăți asemănătoare la Vaca Muuu, dar desigur că nu vită românească.
nwradu(Citează)
23/05/2019 la 3:01 PM
Iar ai baut uischi cu D’aia !?! ;0
Andrei(Citează)
23/05/2019 la 3:54 PM
Sunt bulversat complet, pe de o parte criticați țăranul român pentru că folosește chimicale (îngrășăminte, pesticide) iresponsabil (spre deosebire de olandezi, care sunt școliți), pe de altă parte vă plângeți că nu găsiți legume românești în market…
Sau e doar perspectiva macro, de a ajuta economia locală? Oare nu fix cumpărând Cirio vom încuraja Răureni să producă la standarde mai ridicate?
Mark(Citează)
23/05/2019 la 4:53 PM
poate sa ridice standardele raureni pana ii iese pe ochi ca tot nu are cum sa faca ce face cirio, pur si simplu nu are materia prima la fel
Ender(Citează)
23/05/2019 la 5:39 PM
Raureni vinde suc de mere 100%, la cutie dinaia de 3 litri(punga in interior). Le-am dat mail sa-i intreb daca e obtinut prin presare la rece sau din concentrat. Nu vor sa raspunda.
Pe cutie nu scrie.
Cumpar de la concurenta care scrie pe cutie ca e prin presare la rece. Desi sunt valcean si as fi vrut sa le fac vanzare.
Cezar(Citează)
23/05/2019 la 7:11 PM
Eu nu cumpar Cirio, eu cumpar intotdeauna marcile proprii la conserve de rosii (si nu doar): sunt mai ieftine si mai proaspete, ca nu apuca sa se invecheasca.
Kopa_Kopan(Citează)
23/05/2019 la 7:09 PM
Asa crezi, dar daca se ajunge la o urgenta, esti primul eliminat de smecherii care vor veni sa caute mancare. Balta si paduricea, in astfel de cazuri, iti produc mai mult necazuri.
Kopa_Kopan(Citează)
24/05/2019 la 10:28 AM
Da ba, parca toata lumea ar avea arc. Pfft, noob.
Giani Mucea(Citează)
23/05/2019 la 7:58 PM
nu multumesc, am trait vreo 10 ani cand erau doar produse romanesti, asa ca nu mai vreau sa traiesc asa ceva. Calitatea vietii a crescut mult in ultimii 12 ani in Romania.
wd(Citează)
23/05/2019 la 9:21 PM
Eu m-am gândit de multe ori ce aș mânca dacă ar dispărea produsele cu chimicale din piețe și supermarketuri.
Amalia Popa(Citează)
23/05/2019 la 10:34 PM
Nu e asta toata ideea la conserve, sa nu-mi mai bat capul cu grija ca expira repede?
Mark(Citează)
23/05/2019 la 10:46 PM
Exact la asta ma gandeam, conservele se tin si 5 ani sau mai mult fara probleme si fara chimicale.
alunelu(Citează)
24/05/2019 la 12:49 AM
Eu n-am zis ca expira, am zis ca se invechesc. De ex, ati nimerit vreodata bere la cutie, veche? ei bine, se simte imediat. Una e sa cumperi cutia la o saptamana dupa ce-a fost produsa, si altceva e sa aiba 5 luni de stat la raft sau prin depozite.
Kopa_Kopan(Citează)
24/05/2019 la 10:22 AM
De ani de zile cumpar cat mai multe produse fabricate in judetul meu, Arad. Lapte de la Pecica, carnea de la Curtici, rosii cumpar doar cand sunt de sezon de la Macea sau Curtici (iarna nu cumpar rosii deloc, oricum au un gust rau), apa de la Lipova, capsuni de la Horia si Covasant, etc.
Cateva lucruri imi plac din import si anume: untul Lurpak si cascavalul Cheddar maturat, precum si pastele Barilla.
maddy(Citează)
24/05/2019 la 1:41 PM
Nu stiu de ce ne oprim doar la mancare cu exercitiul asta de imaginatie.
Hai sa mergem mai departe. Niciun produs de import. Nici masini, nici telefoane, nici laptopuri, nici televizoare, nimic, nimic, nimic. Doar ce producem noi.
Prin anii 80 nu eram foarte departe de chestia asta. Au fost ani frumosi.
silicon_v(Citează)
13/06/2019 la 10:05 AM
Maioneza Olympia nu conține nici măcar o urmă de ou(ă)… Helman’s Mayo rulz!
Horațiu(Citează)