►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
În momentul în care foarte multe smartphone-uri încep să arate aproape identic, Asus încearcă ceva nou cu Zenfone 6, prezentat oficial ieri: are o cameră rotativă pe spate, adică se dă peste cap și devine cameră frontală atunci când vrei asta. De asemenea, bateria este de 5.000 mAh, ceea ce simt că este suficient de important pentru a fi menționat din start.
Abonează-te: http://bit.ly/2RBcHBg
Camera aceasta rotativă pare atât de mișto implementată încât este primul Zenfone care m-a entuziasmat. Generațiile anterioare au fost good value for money, cum se zice, dar Zenfone 6 chiar este un mare pas înainte.
Camera funcționează ca mai jos, se rotește automat (are un motoraș) la 180 de grade atunci când comuți din interfață între camera “spate” și “față”.
Sistemul are multe avantaje:
Mi se pare cea mai bună soluție pentru selfie-uri și video în acest moment. Le-a ieșit bine, mult mai bine decât pe alte telefoane cu cameră rotativă. Motorizarea ei este un mare avantaj, mai ales că se rotește 180 de grade cam într-o secundă, deci este foarte repede gata de fotografiere.
Fiabilitatea sistemului ar putea fi o problemă, dar Asus a spus că acel motor dezvoltat de ei funcționează 100.000 de cicluri, adică dacă rotești de 25 de ori pe zi camera, tot ai 2.000 de zile durată de viață, adică vreo 6 ani. Au avut și un clip video cu un copil testând camera, rotind-o direct cu mâna, băgând șurubelnița în ea, blocând-o cu agrafe, monede și chiar și un slime (sau cum se cheamă) și camera nu a pățit nimic.
Tot pentru a o proteja, telefonul își dă seama dacă-l scapi pe jos și închide automat camera, în caz că este deschisă. Am văzut un test la lansare, cineva a aruncat telefonul în sus cu camera deschisă și aceasta s-a închis automat. Totul durează mai puțin de 0,8 secunde, că atât este clipul slow-motion filmat de mine, ceea ce m-a surprins plăcut.
Mai mult, camera poate fi rotită din butonul Smart Key din lateral, iar din butoanele de volum o poți mișca în incremente mici, reglându-i un alt unghi. De exemplu, o poți pune la 90 de grade și apoi poți fotografia/filma cu telefonul în altă poziție.
În cazul Zenfone 6, camera foto principală folosește senzorul Sony IMX586 de 48 de megapixeli, dar nu la această rezoluție, ci pixelii se grupează câte “4 în 1”, obținând imagini mai luminoase și mai detaliate în condiții slabe de iluminare cu o rezoluție totală de 12 megapixeli. Același senzor este montat și pe recent prezentatul OnePlus 7 Pro și cred că-l vom mai vedea în curând și pe alte flagship-uri, tehnologia aceasta de pixel binning fiind o inovație bună în segmentul fotografierii cu mobilul.
Senzorul are 1/2 inchi, mai mare decât alții din piață, și pixeli de 0,8 micrometri. Dacă-i grupezi câte 2×2, obții pixeli de 1,6 micrometri, adică foarte mari, de unde și posibilitatea lor de a obține fotografii mai luminoase. Obiectivul foto folosește un modul F1.79 pentru această cameră. Mai există suplimentar și o a doua cameră, una wide cu senzor de 13 megapixeli, unghi de 125 de grade.
Și restul componentelor hardware sunt de top. Specificațiile noului Asus Zenfone 6 sunt:
Not bad, not bad at all.
Ecranul ocupă toată partea frontală, neîntrerupt de vreun notch sau punch hole pentru cameră, ceea ce face telefonul să arate bine. Carcasa are sticlă pe spate și este disponibil doar în două culori, negru și argintiu; cel din urmă mi s-a părut prea oglindă.
Butonul Smart Key permite inițial deschiderea Google Assistant cu o simplă apăsare. Nu mai trebuie apoi să zici “ok google”, ci dai direct comanda. Poate fi însă reconfigurat din software pentru alte comenzi, inclusiv pentru comutat camera între față și spate, și sunt mai multe opțiuni de configurare (o apăsare, două apăsări scurte, apăsare lungă etc).
Interfața este ZenUI fără multe modificări față de Android-ul clasic. I-au adăugat dark mode și câteva alte opțiuni, dar vedem la un review detaliat ce mai este pe acolo. Mi-a plăcut că au spus că garantează update-ul nu doar la viitorul Android Q, ci și la Android R.
Foarte bun mi s-a părut și prețul: varianta 6 GB RAM cu 64 GB stocare internă costă 499 euro. Mmodelul 6 GB RAM cu 128 GB stocare internă costă 559 euro, iar cel 8 GB RAM cu 256 GB stocare internă costă 599 euro.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
20 comentarii
17/05/2019 la 12:29 PM
Mi se pare cea mai buna solutie pentru un ecran fara notch plus avantajul de a avea camera selfie de foarte buna calitate (eu am p30 pro iar camera selfie este mult sub camerele de pe spate in lumina slaba)
faramura(Citează)
17/05/2019 la 1:17 PM
citisem acum vreo 5 ani că va exista un punct în care inovațiile se vor opri, materialele (cameră, display, procesor, etc) vor fi ieftine și toți producătorii vor scoate device-uri high-end, diferența făcând-o doar renumele brandului și prețul.
acum, ai zis și tu, iei un high-end care se bate de la egal la egal cu Samsung sau Apple, la jumătate de preț.
Eu aș merge în continuare pe un brand consacrat, pentru că schimb telefonul cam la un an și valoarea și posibilitatea de revânzare sunt aspecte importante pentru mine.
Radu(Citează)
17/05/2019 la 2:07 PM
Sunt clienti care dau peste 50% din pretul original pe un telefon folosit 12 luni si care probabil nu mai are nici garantie ?
caprui(Citează)
17/05/2019 la 2:19 PM
Exemplu concret:
Am luat iphone 8 cu 3400, garanție 2 ani. L-am vândut după 13 luni cu 1850.
Cred că un Galaxy S pierde o idee mai mult, din ce am văzut pe olx
Radu(Citează)
19/05/2019 la 10:20 AM
Stai până la review, că la unele aspecte nu se bate deloc de la egal la egal. În general, astfel de telefoane sunt genul pentru care simți că primești mai mult decât dai, dar telefonul de 2.500 lei care să funcționeze exact ca cel de 4.000 de lei încă nu s-a inventat.
nwradu(Citează)
17/05/2019 la 1:59 PM
Sunt curios cum arata cu husa, ca trebuie sa fie decupata în toată partea de sus.
Costin(Citează)
19/05/2019 la 10:21 AM
Exact așa arată. Are una de plastic inclusă în cutie, de fapt. Decuparea aceea nu este vreo mare problemă.
nwradu(Citează)
17/05/2019 la 2:03 PM
De ce nu s-or pune baterii de 5000-600 mah pe toate telefoanele? Cat poate sa creasca pretul pentru 1000 de mah in plus? nesemnificativ!
Bateria e singura care a ramas in urma tehnologiei, degeaba ai tot felul de utilitati pe telefon daca stai cu frica sa nu ramai fara baterie pana la sfarsitul zilei. Eu nici netul nu-l tin pornit, ii dau drumul doar cand am nevoie, pe urma il opresc iar.
Kopa_Kopan(Citează)
17/05/2019 la 2:17 PM
Nu se pun baterii mari pe toate telefoanele deoarece acest lucru ar crește grosimea și greutatea telefonului și se pare că majoritatea oamenilor nu doresc acest lucru.
Florin(Citează)
17/05/2019 la 4:34 PM
Grosimea conteaza :))))))))))))
Dan(Citează)
19/05/2019 la 10:23 AM
Mai sunt și alte probleme, dincolo de grosimea totală a telefonului. O densitate prea mare a bateriei (prea mulți mAh/cm3, să zicem) poate duce la o baterie nefiabilă, care ia foc ușor sau căreia i se duc rapid celulele.
Nu știu cum a făcut Asus. Telefonul este mare cât un Note9, eliminarea camerei frontale poate a mai deschis ceva spațiu pentru baterie, poate s-a mai îmbunătățit ceva în tehnologie, dar există și niște limite fizice privind grosimea separatoarelor din interior șamd.
nwradu(Citează)
17/05/2019 la 10:13 PM
in sfarsit un telefon care chiar vine cu ceva nou si util. big up asus!
k(Citează)
18/05/2019 la 7:00 AM
Pare fain, dar pt unii e prea mare de 6.4 inchi
Camera rotativă o fi și ea buna la ceva, mai ales dacă face și noaptea pozele bune, dar macar sa întoarcă și imaginea corect, dacă fotografiezi un scris apare pe dos la aproape toate telefoanele 🙈 când e pe frontala.
Mult ram inutil, iPhone parca are maxim 3GB
Marius(Citează)
18/05/2019 la 9:49 AM
Dacă compari iOS cu Android la RAM atunci mai trebuie să te documentezi.
Teniescu(Citează)
18/05/2019 la 11:24 AM
Piese în mișcare – (după părerea mea) posibilitatea de a se strica mai repede.
Fărcaş Gelu Dănuţ(Citează)
18/05/2019 la 1:05 PM
O mizerie, sper sa fie uitata rapid.
Dar si au făcut norma de 10 telefoane lansare pe an, care nu au nimic nou.
Mihai(Citează)
18/05/2019 la 1:32 PM
Inca mai am in stare buna de functionare un Zenfone Max din prima generatie (cu baterie de 5000mA). Tractor nu altceva.
C-tin(Citează)
19/05/2019 la 10:24 AM
Au lansat un singur telefon, nu 10.
nwradu(Citează)
19/05/2019 la 12:21 AM
Seamana cu un etilotest. Urat.
gigi(Citează)
20/05/2019 la 10:52 AM
e nevoie de un firicel de nisip acolo si s-a dus mecanismul camerei
rivi(Citează)