un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

AMD lansează procesoarele Ryzen 3000 și dă detalii despre viitorul Radeon RX 5700

28 May 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

AMD este pe val. În timp ce Intel se chinuie să-și stabilizeze tehnologia de producție și să scoată Ice Lake pe piață, AMD pare a avea o traiectorie bine stabilită, pe care o urmează cu precizie și care vine cu produse ce trezesc entuziasmul prin performanță și prețul pentru care o oferă.

Generația Ryzen 3000 a fost prezentată cu 5 procesoare, inclusiv cu noua serie Ryzen 9, care devine cel mai puternic procesor AMD:

  • Ryzen 5 3600 – 6 nuclee, 12 threaduri, 3,6/4,2 GHz (normal și turbo), 3 MB cache L2, 65 W TDP, 199 dolari
  • Ryzen 5 3600X – 6 nuclee, 12 threaduri, 3,8/4,4 GHz, 3 MB cache L2, 95 W TDP, 249 dolari
  • Ryzen 7 3700X – 8 nuclee, 16 threaduri, 3,6/4,4 GHz, 4 MB Cache L2, 65 W TDP, 329 dolari
  • Ryzen 7 3800X – 8 nuclee, 16 threaduri, 3,9/4,5 GHz, 4 MB cache L2, 105 W TDP, 399 dolari
  • Ryzen 9 3900X – 12 nuclee, 24 threads, 3,8/4,6 GHz, 6 MB cache L2, 105 W TDP, 499 dolari

12 nuclee la 499 dolari este un preț foarte bun. AMD l-a comparat în prezentare cu Intel Core i9-9920X care costă 1.199 dolari. Stați cu ochii pe PC Garage, probabil le vor lista în curând.


Toate sunt construite de TSMC în tehnologie de 7 nm, toate suportă PCI-Express 4.0 și folosesc socket-ul AM4. Este posibil să funcționeze și pe plăci de bază mai vechi cu acest socket, dar odată cu ele a fost introdus și chipset-ul X570, gândit pentru generația 3000.

Ryzen 9 3900X bate un Intel Core i9-9920X în testul arătat de AMD, dar sincer să fiu, cu un preț cu vreo 60% mai mic, era OK și dacă ar fi fost la egalitate sau chiar sub acesta. Rămâne de văzut după lansarea oficială pe piață cum stă acest procesor în realitate, într-o suită mult mai mare de teste cu diverse aplicații, dar momentan AMD pare a fi superior competiției sale. Sunt curios dacă fac profit cu astfel de prețuri.

Modelul care mi se pare cel mai interesant dintre cele de mai sus este Ryzen 7 3700X, cu 8 nuclee la 329 dolari, iar TDP-ul de 65 W înseamnă că generează puțină căldură și n-ai nevoie de vreo soluție avansată de răcire, ceea ce pentru mine înseamnă că se potrivește în orice tip de desktop. Mai mult, AMD măsoară căldura în full load, pe când Intel la frecvența de bază, deci AMD are chiar un avantaj mai mare aici.

Procesoarele au 24 de canale PCIe (16 pentru placa video, 4 pentru stocare și 4 pentru chipset). Noul chipset X570 include 16 canale, din care 4 pentru legătura cu procesorul și restul pentru alte dispozitive. O posibilă problemă este că X570 generează destul de multă căldură (de la 6 W la 11 W și se aude că AMD a limitat chipsetul pentru a ajunge la acest TDP, că în viitor va putea exista și o versiune de 15 W) și are nevoie de răcire activă.

Altfel spus, probabil că mai trebuie încă un cooler montat pe chipset-ul plăcii de bază, nu doar un radiator ca la răcirea pasivă de pe restul plăcilor de bază din prezent. Asta va aglomera un pic interiorul PC-ului și va crește nivelul de zgomot total.

X570 este gândit din start pentru PCI-Express 4.0. Combinat cu un Ryzen 3000, se pare că procesorul va putea “vorbi” direct cu placa video și cu primul slot M.2 de stocare, ceea ce eliberează canalele PCI-Express 4.0 are plăcii de bază pentru USB 3.1 Gen2, funcții proprii wifi/bluetooth mai performante și alte periferice.

Din păcate, mai multe detalii nu se cunosc. AMD n-a făcut publice scheme bloc pentru procesoare sau pentru placa de bază, așa că nu se știe exact ce-au modificat sub capotă. Acum aștept cu interes să văd și următoarele procesoare Ryzen. AMD probabil că va lansa modele mai ieftin din seria Ryzen 3 și apoi probabil vom vedea și un Threadripper nou, că chipsetul X570 (sau o îmbunătățire minoră a acestuia) ar putea duce și procesoare mai performante și sisteme cu mai multe canale PCIe.

AMD a făcut un pic de teasing și pentru viitoarele plăci video bazate pe generația Navi. Prima placă va fi Radeon RX 5700, cu 25% mai multă performanță și 50% economie energetică față de generația actuală Vega deși, din nou, trebuie să așteptăm teste făcute de alții în diverse jocuri pentru a vedea exact cum variază performanța în funcție de joc, rezoluție și mai ales în comparație cu NVIDIA.

Momentan se știe că va utiliza memorie GDDR6 și că va fi compatibilă PCI-Express 4.0. Va fi disponibilă pe piață în iulie, tot atunci când se vor lansa și procesoarele de mai sus. Cu peste 25 de plăci de bază în piață folosind chipsetul X570, AMD va avea un start bun în această generație de hardware, iar concurența este mereu benefică utilizatorilor.

Surse: AnandTech, AMD.

asus s5507

    3 comentarii

  1. Nu vad unde e noutatea, erau leak-uri de la inceputul anului, care s-au adeverit la fix, inclusiv in ceea ce priveste preturile.

      (Citează)

  2. Au mai fost perioade când AMD avea procesoare net mai bune decât Intel și totuși Intel a dominat piața tot timpul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus