►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Noul Samsung S10 este un telefon foarte bun. Sunt chiar uimit că, după ce S9 a fost un telefon foarte bun, cei de la Samsung au reușit totuși să îmbunătățească suficient de multe aspecte încât diferența între generații să pară semnificativă.
Specificații Samsung S10:
Preț: începând de la 4.099 lei la eMAG, PC Garage.
Ce zic mai jos se potrivește și pentru Samsung S10+, care are ecranul un pic mai mare și deci și bateria un pic mai mare. Personal am simțit că Samsung S10 nu face nici un compromis față de S10+ (de obicei versiunile Plus au hardware mai bun, nu doar ecran mai mare, dar acum nu este cazul), așa că am preferat telefonul mai mic și mai ușor.
Asta v-am arătat deja în alt articol, așa că să trecem rapid prin ele: căști AKG in-ear cu telecomandă pe fir, încărcător și cablu USB-C, două adaptoare la USB-C și agrafa de deschis sertarul SIM.
De remarcat că S10 vine cu o folie deja lipită pe ecran. Cei de la Samsung au anunțat chiar înainte de punerea în vânzare că vor lipi ei folie pe ecranul telefoanelor pentru a se asigura că senzorul de amprentă funcționează în continuare corect, în timp ce alte folii after-market ar putea produce probleme.
Am vrut modelul verde, că mi-a plăcut culoarea. În practică, verdele nu este la fel de intens precum mă așteptam, așa că nu puneți atât de mult accent pe culoarea modelului dacă vreți un Samsung S10. Cel verde are și lateralele argintii, pe când cel negru le are de culoare închisă.
Ecranul este mare aproape cât întreaga parte frontală, cu un raport mai bun decât pe Note9 sau S9. Difuzorul de sus a fost mutat chiar la îmbinare pe muchia de sus și este foarte îngust (dar se aude foarte puternic), iar camera frontală este în dreapta, decupată în ecran.
Mă temeam că nu mă voi obișnui cu acest design asimetric, dar nu este o problemă. În majoritatea timpului, nici nu o observi acolo, mai ales că de obicei sunt butoane de meniuri în acea zonă. Pe un ecran alb, vezi acel cerc negru, dar după prima zi nu o mai “observi” din motive similare – de obicei nu există informație importantă în colțurile ecranului și ochiul nu stă acolo.
Singura mea plângere ar fi că, din cauza camerei, bara de status de sus are vreo 5 pixeli în plus pe verticală și pare un pic de spațiu pierdut, dar nu-i vreo mare problemă. Un alt lucru care a dispărut este micuțul LED colorat de pe partea frontală, care te anunța de notificări și de încărcare; n-a mai fost loc pentru el.
Senzorul de amprentă este integrat în ecranul lui S10, foarte jos. Este semnalat pe ecranul Always-On dacă apeși pe ecran, dar telefonul se deblochează și dacă pui direct degetul acolo unde este senzorul. Faptul că-i plasat foarte jos, aproape de margine, îl face ușor de nimerit chiar și pe întuneric.
Spuneam că Samsung a lipit deja o folie pe ecran. Este subțire și perfect lipită, desigur, dar personal nu sunt foarte încântat de acest aspect. Eu nu am utilizat niciodată folie de ecran, nu am nevoie de ea, sunt fericit doar cu sticla Gorilla. În acest caz, cu folie, aceasta se zgârie și deja se cunosc urme pe ea; fără folie, ecranul mai mult ca sigur nu s-ar fi zgâriat deloc până acum. Mă gândesc, după un timp, să încerc să o dezlipesc.
Pe partea din spate sunt cele trei camere foto și un LED flash. Scrie discret Samsung mai jos. Nimic de raportat aici, iar camerele sunt aproape complet integrate în carcasă.
Lateralele sunt argintii și avem așa:
Samsung S10 este subțire și mi se pare foarte ușor, având în vedere că eu înainte am avut modele mai mari. Este foarte bine construit, îmbinările sunt perfecte, carcasa IP68 a rezistat cu bine la apă.
Ecranul lui S10 este excelent. Culori vii, luminozitate maximă foarte mare (se duce la 1.200 nits, chiar și dublu față de alte modele), n-am avut nici o problemă în a-l vedea în soare din acela de vară pe 40 de grade. M-a întrebat cineva dacă bate albul spre roz când îl înclin, că s-ar plânge unii de această problemă. Eu nu o am, se pierde doar foarte-foarte puțin din luminozitatea totală când îl privești din alte unghiuri, dar fără modificare de nuanță.
Ecranul este unul compatibil HDR10+ și este certificat Mobile Volume Color în gamutul DCI-P3, adică tot felul de standarde ce zic, practic, că este de foarte bună calitate prin culori și luminozitate.
Sunetul este, de asemenea, foarte bun, difuzoarele fiind puternice și de bună calitate. M-a speriat inițial design-ul lui Samsung S10 cu difuzorul său mic din partea de sus, dar în practică s-a dovedit că nu aveam de ce să mă tem: sunetul în apeluri este foarte bun, iar în rest notificările se aud puternic. Samsung a schimbat chiar notificarea default cu una care țiuie puternic de o aud chiar și când este gălăgie în jur sau din altă cameră. Dacă vorbiți pe speaker, se va auzi foarte bine.
Chipsetul pentru Europa și, de altfel, majoritatea lumii, este un Samsung Exynos 9820 octa-core cu 8 GB memorie RAM. Modelul este performant, toate aplicațiile rulează foarte bine, fără sughițuri, fără urme de încetinire, iar cei 8 GB memorie RAM sunt suficienți nu doar acum, ci și peste câțiva ani și peste mai multe generații Android.
Din păcate, testele arată că Samsung-urile S10 dotate cu Qualcomm Snapdragon 855 sunt mult mai bune, cel puțin în materie de accelerare grafică, în testul 3DMark fiind o diferență de aproximativ 20%. Sigur, grafica și mai ales cât poți tura maxim telefonul în randare grafică contează doar pentru cei ce se joacă pe telefon, iar eu nu fac asta dincolo de Plants vs Zombies sau Kingdom Rush, dar ceea ce voiam să zic este că în alți ani nu exista o diferență așa mare între chipsetul Samsung Exynos și cel Qualcomm Snapdragon comparabil.
Dezamăgirea este mai degrabă teoretică, după cum spuneam, că în practică telefonul oricum este foarte rapid, impactul fiind mai degrabă în jocuri.
În ce privește puterea de procesare clasică, acolo lucrurile stau mult mai bine. În Geekbench single-core, Exynos 9820 iese în față, dar cu puțin. În multi-core, Snapdragon 855 iese în față, dar cu puțin. Găsiți comparații prin cele două linkuri de mai sus.
Chipsetul se și încălzește, iar Samsung a făcut tot ce-i posibil pentru disiparea căldurii. Am văzut un teardown, e plin de heatpipes sau radiatoare în interior. Căldura nu este însă o problemă importantă. Eu l-am folosit mai ales la temperaturi exterioare de 40 de grade și se încălzește puternic dacă faci multe fotografii, dar nu cât să te deranjeze cu adevărat; în România nu va fi o problemă așa mare.
Stocarea este de 128 GB, dar poți pune și card microSD. Telefonul este dual-SIM în sistem hibrid, adică nanoSIM+nanoSIM sau nanoSIM+microSD. Stocarea internă este și mai eficientă de când poți salva fotografiile în format HEIF și clipurile video în format HEVC, ceea ce micșorează dimensiunea fișierelor finale.
Autonomia este bună, telefonul ține între o zi și două, după caz. Acumulatorul lui S10 este de 3.400 mAh. Dacă vă interesează autonomia maximă, mai bine vă orientați spre S10+, care are baterie de 4.100 mAh pe ecran de 6,4 inchi; asta înseamnă o creștere de aproape 5% a diagonalei ecranului, dar de 20% a bateriei, deci cel mai probabil autonomia este mai mare. De remarcat că S9+ avea aceleași dimensiuni, dar baterie de doar 3.500 mAh.
Senzorul de amprentă funcționează bine. Mi s-a părut că-i mai rapid când l-am butonat prima oară, la MWC Barcelona, și cred că folia lipită pe ecran i-a micșorat performanța. Vestea bună este că pe 2 aprilie a apărut update-ul de securitate pentru martie și vine cu câteva rezolvări de buguri și de atunci mi se pare și că senzorul de amprentă răspunde mult mai rapid.
Îmi place că am, din nou, un telefon cu senzorul poziționat pe față. E mai simplu să pun degetul pe telefon atunci când acesta este pe birou și să văd dintr-o privire ce-i nou prin notificări.
Pe lângă comunicația 4G LTE ce permite agregarea de 7 frecvențe, telefonul include și wireless 802.11ax, așa numitul Wi-Fi 6, dar încă nu am avut la dispoziție un router compatibil cu care să-l testez.
Modulul foto este excelent. Dincolo de camera ultra-wide ce-a apărut pe telefon, mă întrebam dacă Samsung mai poate îmbunătăți calitatea imaginilor. A putut.
Cele trei camere foto-video de pe spatele lui Samsung S10:
În primul rând, camera ultra-wide este foarte utilă. Cred că 70% dintre fotografiile din concediu le-am făcut cu această cameră pentru că surprinde întreaga scenă, iar deformarea este minimă sau acceptabilă (fotografiile de mai jos sunt făcute fără activarea funcției de corecție automată a distorsiunilor). Față de LG G5, ultimul meu telefon cu o cameră ultra-wide, obiectivul este mai luminos, rezoluția mult mai bună, iar rezultatele îmi plac mult.
Iată comparații între cele trei camere, ca să vedeți cam ce poate cuprinde fiecare.
Am surprins în concediu diverse scene în care camere ultra-wide își arată forța. E mișto să poți fotografia ceva aflat lângă tine și totuși să prinzi întreaga scenă. Mi-a lipsit mult o astfel de cameră, mă bucur că am trecut la S10 în principal din acest motiv.
Fotografia de mai jos am făcut-o de lângă acei oameni și surprinde perfect cum mâncau cu toții de la chioșcul unei băbuțe:
Camera normală și cea cu zoom 2x sunt oarecum știute: diafragmă largă, stabilizare optică, rezultate bune chiar și în lumină slabă. Mă gândeam ce ar mai putea îmbunătăți Samsung și principala îmbunătățire a fost la calcularea expunerii, unde se văd niște diferențe față de Note9. Scenele cu zone întunecoase și zone puternic iluminate sunt mult mai bine expuse, iar o diferență am văzut și atunci când fotografiezi text alb pe un fundal închis: de obicei trebuia să subexpun pentru a prinde bine textul, că altfel avea un glow nedorit și chiar devenea ilizibil; pe Samsung S10, expunerea este din start mult mai bună.
Culorile sunt foarte naturale, doar roșul este un foarte mic pic mai saturat decât în realitate. Texturile sunt bine surprinse, detaliile fine sunt acolo. Există un Scene Optimizer care în general își face bine treaba, fiind de ajutor mai degrabă noaptea, când îmbunătățește imaginea. Fotografiile în noapte sunt foarte bune și neașteptat de clare, deși nu le-am făcut cu mare atenție:
Am mai descoperit câteva noutăți în software-ul camerei. De exemplu, când fotografiezi fix în jos îți apare un indicator ca să faci fotografia exact paralel cu solul, ca să fotografiezi la unghiul potrivit farfuria de mâncare. Când fotografiezi mult text, apare un buton Scan.
Filmarea este de asemenea foarte bună. Merge până la 4K cu 60 fps, deși stabilizare video poți avea la maxim 4K. Cu o analiză mai bună a stabilizării video trebuie să revin în alt articol pentru că vreau să fac teste comparative cu telefonul și GoPro-ul. Din ce-am filmat în concediu, de exemplu mergând sau stând în picioare pe o barcă în valuri, mi se pare că stabilizarea este mult mai performantă ca înainte, poate asemănătoare cu un GoPro, ceea ce este o altă veste bună. Voi face un clip video în care să arăt clar diferențele.
Mă enervează că, de când cu Android 9, au modificat un pic interfața camerei foto și nu mai ai pe același ecran butoane de fotografiere și de filmare, ci trebuie întâi să comuți pe modul Video ca să începi o filmare. Îmi plăcea mult mai mult interfața anterioară; în schimb, au făcut mai mari butoanele de comutat între camerele foto. Am văzut diverse flagship-uri la MWC Barcelona și majoritatea aveau probleme la interfața camerei foto, care era inutil de complicată sau nu permitea comutarea între toate camerele în timpul filmării; mă bucur să văd că pe Samsung S10 nu sunt astfel de probleme.
Aici nu sunt multe de spus pentru că n-au apărut multe lucruri în plus față de Android 9 cu interfața Samsung de pe alte modele mai vechi. Mi-au plăcut câteva funcții în plus în camera foto, după cum spuneam mai sus, iar camere frontală pusă în colț a necesitat redesenarea ușoară a meniului de notificări, dar totul s-a integrat bine în jurul ei.
Bixby permite acum remaparea butonului, dar nu sunt multe funcții disponibile și nu poți activa Google Assistant din acel buton decât dacă folosești aplicații 3rd party. Ce-ți permite direct Samsung S10 este să activezi Bixby cu o apăsare dublă de buton, iar pe o apăsare simplă să poți pune tu ce altă comandă îți dorești, de exemplu WhatsApp.
Că veni vorba de Bixby, asistentul vocal este tot acolo, dar pe un ecran ai Bixby Home, care-ți arată tot felul de notificări, știri și informații de la diverse servicii integrate. Există și Bixby Routines, cu care poți realiza diverse scenarii în funcție de comenzi sau momentele zilei.
Ecranul Always-On este ceva mai complex și mai colorat, dar nu m-a interesat asta foarte mult, îl vreau simplu.
Interfața a îmbunătățit și Smart Pop-up, adică felul în care apar notificările de la anumite programe. Acum SMS-urile noi rămân pe ecran cumva asemănător cu acel Chat Heads de la Messenger și le poți vedea de acolo, ceea ce este super-util când ai de introdus vreun cod primit prin SMS într-un program de banking sau altceva.
Ecranul de mari dimensiuni a dus la dispariția LED-ului care mă informa de notificări, dar o opțiune din meniul Accesibility permite folosirea LED-ului de la camera foto, de pe spate, în același scop, sau iluminarea ecranului când primești o notificare nouă.
Android 9 și interfața Samsung vin și cu Dark Mode, activat după interval orar, o funcție binevenită în special când folosești telefonul noaptea. Dark Mode înlocuiește prin setări și anumite programe Samsung fundalul alb cu unul întunecat, mai puțin solicitant pentru ochi.
CE E BINE |
CE E RĂU |
|
|
Samsung S10 și S10+ sunt telefoane foarte bune și care excelează aproape la toate capitolele. Există probleme minore, dar sunt fix asta – minore, nu ceva care să strice plăcerea utilizării telefonului. Samsung a depășit din nou modelele anterioare și a produs cel mai bun telefon al lor de până acum, integrând cu succes componente noi pentru ei, precum senzorul de amprentă din ecran sau camera wide.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
19 comentarii
03/04/2019 la 7:04 AM
Frumoase poze. Chiar au reusit sa scoata un telefon cu camera foto adevarata.
ionica(Citează)
03/04/2019 la 11:17 AM
Arata ca niste poze facute cu aparat profesional.
Kopa_Kopan(Citează)
03/04/2019 la 2:59 PM
@kopa ar fi ceva normal.
ionica(Citează)
03/04/2019 la 3:16 PM
Oricum, sunt cele mai bune poze facute cu mobilul, pe care le-am vazut vreodata.
Kopa_Kopan(Citează)
03/04/2019 la 8:13 AM
:) personal m.ar interesa in ce zona a tailandei sunt facute pozele cu apa/plaja. multam
ayu(Citează)
03/04/2019 la 8:49 AM
Krabi. Revin cu detalii despre asta în săptămânile următoare.
nwradu(Citează)
03/04/2019 la 10:37 AM
Radu, no offense, dar vad si la tine si la alti bloggeri buni ca testati numai telefoane primite de la diversi operatori telecom sau magazine. As vrea sa vad ca testati si telefoane care nu va sunt aduse de altii, gen Google Pixel 3/3XL si altele.
Sunt perfect de acord ca dpdv ecran Samsung este de departe cel mai tare, iar Google pe de alta parte e aproape petarda dpdv design. Dar, daca e sa ne uitam la functionalitati, experienta pe termen lung, camera ati fi surprinsi.
Nu lua personal mesajul ca nu se vrea un atac la persoana ta…dar, poza completa o ai cand testezi tot. Just saying….Bafta
Silviu(Citează)
03/04/2019 la 11:12 AM
În primul rând, nu cred că își permit bloggerii să cumpere gadget-uri scumpe pentru review-uri, mai ales în timp util – că nu știu cât mai contează un review care vine aproape de lansarea următorului model. O variantă ar fi ca cei din comunitate să împrumute obiecte – de exemplu îți cumperi telefonul și i-l dai lui Radu să facă review, după care ți-l dă înapoi – sau, dar numai cu modelele mai vechi, donații. Faci upgrade, donezi terminalul vechi – doar că la telefoane nu mai interesează pe nimeni modelele mai vechi.
Dacă urmărești publicații importante sau ce e pe YouTube cred că e clar că nu poate România să facă față la așa ceva. Deja sunt mulți care practic fac producție, nu doar review-uri, deși mai peste tot începi să vezi calitate. Așa că vine întrebarea: nu e mai ușor să te duci acolo și să ai review imediat după ce apare produsul care te interesează? Știu că e mai comod ca unu „de-al nostru” să-ți explice ce și cum, dar compromisul e că produsele în discuție vor fi mult mai puține sau mai ieftine.
În rest, comparațiile între telefoane, mie personal, mi se par obositoare și fade. Am observat că în România e vânătoarea asta acerbă după raport/calitate care parcă strică orice farmec au anumite mărci/produse și obsesia pentru asta nu cred că te mai ajută să te bucuri de ce o să-ți cumperi până la urmă. Am văzut multă lume care studiază modele de telefoane toată ziua, camere și procesoare, dar parcă nu le folosesc să creeze nimic, mulți nu au nici măcar un cont de instagram unde să-și încânte prietenii cu rezultatele camerelor cu deschideri mai mari ale diafragmei.
Mie mi se pare că blogul ăsta are valoare pentru că are în spate un om pasionat, și asta se vede de la o poștă. Oricât îl ironizați unii pentru burgări, mâncare în general și băuturi, e clar că încearcă să aducă și altceva.
dam167(Citează)
03/04/2019 la 11:07 AM
Pai ce sa faca omu? Sa ia pe banii lui un telefon si sa-l testeze? Normal ca testeaza ce e pe moceanu.
Cat despre s10 e un tel care va fi achizitionat intr-o proportie foarte mica de cei care chiar au nevoie de asa performante. Este intr-adevar o bestie, dar inutila ptr 99% din populatie. Ptr restu posibililor posesori va fi o fita, ca orice alta noua aparitie din gama asta premium.
BlackSkull(Citează)
03/04/2019 la 11:17 AM
Daca dai jos folia cu care vine din fabrica, nu pierzi garantia?
Kopa_Kopan(Citează)
03/04/2019 la 11:40 AM
Am trecut de la OnePlus 5 la Samsung S10 motivul principal fiind camera foto.
Am luat direct de la Samsung telefonul si nu de la operator.
Am deja de o saptamana telefonul si pot sa zic urmatoarele facand o comparatie.
Ce e rau:
– bateria este o gluma proasta sau am eu probleme, insa de la 100 la 0 probail tine cam 12 ore maxim, la OnePlus tina pana la 2 zile aceeasi baterie.
– senzorul amprenta este foarte incet si da foarte multe rateuri chiar daca pui degetul corect
– recunoasterea faciala pe care o foloseam pe Oneplus si era extrem de rapida este doar ok pe Samsung.
Ce e bun:
– ecran mai bun
– poze mai bune
DIn punct de vedere Android acest telefon nu este mai bun, doar pe foto si ecran. Dar si pretul este dublu fata de un OnePlus.
Poate m-am grabit si trebuia sa astept sa vad si P30-ul de la Huawei.
L!nuX(Citează)
03/04/2019 la 11:52 AM
Cred că depinde mult ce faci cu el și managementul resurselor din soft. Din ce am înțeles are una dintre cele mai mari baterii de pe piață, la utilizare normală îmi pare puțin 12 ore. Mă ține pe mine mai mult iPhone SE, inclusiv cu streaming audio câteva ore pe zi, care are baterie cred că de 1600 mAh. Știu că e ecran mai mic, rezoluție mai mică ș.a.m.d. dar totuși, e sub 2000!
dam167(Citează)
03/04/2019 la 11:41 AM
La 1000 de Euro cred si eu ca e un telefon foarte bun. Dar nu am de ce sa schimb un XZ1 cu un Samsung S10, nu ofera nimic care sa conteze:
– nu tine bateria 2 saptamani
– nu le face tipelor bune poze prin haine
– nu vine in pachet cu minge de ping-pong
Gaelex(Citează)
03/04/2019 la 12:05 PM
Ce s-a schimbat Piata Obor!
Cosmin(Citează)
03/04/2019 la 12:10 PM
doua chestii pe care nu le vad foarte des la cineva, dar cu care rezonez 100%; niciodata folie pe telefon (sau husa), pozitionarea amprentei pe fata este ce trebuie, pe spate – deal breaker.
Am S8, astept noiembrie-decembrie sa trec la S10.
rivi(Citează)
03/04/2019 la 1:55 PM
Ca o notă aparte, funcțiile S10+ AI optimizeaza bateria pe măsură ce folosești telefonul. Primele 3 zile mi se ducea si mie bateria foarte repede. Acuma am ajuns (si cu power saving optimizations) la 28 de ore. Mi se pare mai mult decât suficient. Oricum seara când ajung acasă îl pun pe duo wireless charger.
Andrei(Citează)
04/04/2019 la 10:41 AM
daca tot ai fost in Krabi Radu ai fost si la Tab Kak Hang Nak Hill ?
victor(Citează)
04/04/2019 la 11:55 AM
Dar nu a cerut nimeni sa cumpere el – doar sa ceara de la cei care vand acest telefon, si altele, in Romania. Mi se pare o poza completa pentru userul de rand. Cine e fan sau cat de cat se pricepe oricum nu o sa isi cumpere ca a zis Radu ceva sau altceva….parerile sunt pur subiective cand e vorba de orice produs.
Plus ca, nu s-a dorit un atac comentariul meu – doar o recomandare.
Samsung face super telefoane cu super ecrane, dar eu vreau sa le vad la 6 luni dupa achizitie si utilizare – atunci cand se incinge in draci, cand da rateuri sistemul de operare, cand bateria tine si mai putin….
Silviu(Citează)
05/04/2019 la 3:25 PM
Văd că ai testat un telefon dual sim; acum câțiva ani Samsung fabrica așa ceva doar pentru Orientul Mijlociu / Africa sau India, în România (sau în UE) fiind distribuite pe canalul oficial doar exemplare single-sim. Politica era chiar mai dură, în sensul că nu se acceptau în service-ul oficial telefoane fabricate pentru alte regiuni geografice, garanția fiind invalidă sau inexistentă, indiferent de defect. Sigur, asta nu a împiedicat dezvoltarea unei piețe paralele.
Dan(Citează)