►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 18 aprilie 2019
Samsung a lansat în România televizorul QLED 8K, dar costă pe măsura rezoluției »
Sony a dat neașteptat de multe detalii despre viitorul PlayStation 5, care se pare că va avea un hardware foarte puternic. M-au mirat detaliile, de obicei producătorii de console nu zic nimic despre hardware (pentru că nu este vârful de gamă la momentul lansării), ci se concentrează pe ce te poți juca și ce altceva poți face cu acea consolă.
De ce zic că nu-i vârful de gamă? Pentru că nu poți pune hardware de ultimă oră–procesor, placă de bază, placă video, RAM, stocare, controllere–și totuși să vinzi pachetul cu 400 de dolari la lansare. Apoi, consola trebuie să fie gata mai din timp, cu hardware-ul bine bătut în cuie, ca să o poți da producătorilor de jocuri măcar într-o formă aproape finală. Nu o poți lansa fără niște jocuri bune în exclusivitate.
Consolele compensează însă prin optimizarea dusă la perfecțiune a jocurilor pentru acel hardware, exclusivități și interfață. De asta spun că de obicei hardwareul nu contează ca la un PC de gaming.
Revenind la PlayStation 5, consola reprezintă un upgrade serios față de PS4 Pro. Procesorul este bazat pe un AMD Ryzen de a treia generație, construit în tehnologie de 7 nm, cu 8 nuclee. Este vorba de arhitectura Zen 2 anunțată în ianuarie de AMD, dar încă nu au lansat nici un procesor (probabil se vor numi Ryzen 3000). La prezentarea de atunci, au demonstrat cu un sample un rezultat similar cu un Core i9-9900K cu un consum mai mic de putere.
Iată un articol bun și detaliat despre Ryzen 3000.
Consumul mic de energie electrică este ceva ce-i interesează pe producătorii de console deoarece înseamnă că disipă puțină căldură, adică per total consola poate avea o carcasă redusă ca dimensiuni, fără necesitățile de ventilație ale unui PC de gaming.
Procesarea grafică, ce va fi integrată în procesor (care este de tip APU – CPU și GPU în același chip), va utiliza nucleul AMD Navi, și el nelansat, așteptat prin a doua jumătate a anului 2019. Nu se știu multe detalii despre Navi, dar va fi baza unor plăci numite probabil Radeon 30xx, ce vor concura cu NVIDIA 20xx. Mai mult ca sigur memorie GDDR6 și producție în 7 nm, dar mai multe detalii și supoziții vor apărea abia după lansarea oficială a plăcilor.
Iată un articol bun și detaliat despre AMD Navi.
Partea bună este că Navi va suporta tehnologia ray-tracing de modelare precisă și realistă a razelor de lumină, ceea ce aduce reflexii și umbre foarte realiste. NVIDIA face asta cu plăcile RTX 20xx, tehnologia fiind până acum specifică doar filmelor cu efecte speciale ce nu trebuie randate în timp real, ci pe îndelete.
Navi va putea face ray-tracing, deși dacă o va face la nivelul unui RTX 2080 tot nu va fi suficient pentru durata de viață a consolei. Zic asta pentru că și implementarea de pe RTX 2080 gâfâie un pic în performanță, fiind abia la început. Cert este că nu se poate fără ray-tracing, că altfel generația următoare de console va pierde din start și foarte rușinos înfruntarea pe “cine are cea mai bună grafică, consola sau PC-ul?”
Ce-i de reținut aici este că Sony va utiliza un system-on-chip făcut special pentru PlayStation 5, bazat pe Ryzen 3000 și Navi, dar asta înseamnă că totul de la frecvența de ceas și până la numărul de nuclee, cantitatea de memorie și alte detalii pot diferea față de produsele din comerț, atunci când vor fi lansate.
Un alt detaliu interesant despre performanța consolei PS5 este cel legat de stocarea internă. Mecanicul șef al consolei (Lead Architect) a vorbit despre o stocare foarte rapidă, dar fără a da detalii. Mulți se așteaptă să fie un SSD, poate unul conectat pe PCI-Express 4.0, având în vedere că în demo-ul oferit jurnaliștilor timpul de încărcare a unei scene a scăzut de la 15 secunde pe PS4 la 0,8 secunde pe PS5. Vom vedea ce va fi, dar jocurile noi ocupă mult spațiu și mă aștept ca PS5 să aibă minim 1 TB spațiu de stocare, ceea ce în funcție de tehnologia utilizată s-ar putea dovedi destul de costisitor.
Inedit mi s-a părut și anunțul despre cum PS5 va avea un chip audio performant. Cred că generația următoare de console va insista mai mult pe sunet, promovând puternic conectivitatea cu sisteme 5.1. Dacă tot pui consola în sufragerie și mă aștept să fie promovate ca gaming în 4K, atunci conecteaz-o și la un sistem audio complex.
PS5 ar putea fi lansată în 2020, poate spre finalul anului, deci mai avem până atunci și vom afla mai multe detalii pe parcurs. PlayStation 5, apropo, este un nume neoficial. Eu sper să-i spună așa, dar poate îi vor da alt nume.
Eu sunt curios cum va arăta controllerul ei.
« Știri despre tehnologie – 18 aprilie 2019
Samsung a lansat în România televizorul QLED 8K, dar costă pe măsura rezoluției »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
18/04/2019 la 1:28 PM
il adaug la colectia de ps4 pro si xbox one
me(Citează)
18/04/2019 la 1:47 PM
RT suporta acum si unele placi din seria GTX printr-un update de driver.
varucu(Citează)
21/04/2019 la 10:25 PM
E mult spus suportă. De fapt, NVIDIA vrea să-ți arate cât de mișto se vede cu RT, ca apoi să vezi cât de slab merge pe GTX și să iei ceva mai bun.
Nu zic, e mișto RT, am văzut 2080-uri în acțiune în Battlefield și când vezi cum este cu și fără RT te întrebi cum te-ai jucat până acum și de ce n-ai observat ce reflexii oribile sau nerealiste erau înainte.
nwradu(Citează)
18/04/2019 la 9:28 PM
Eu inca am un PS3 si sunt in urma cu muuulte jocuri misto. Numa bine, astept PS5-u’ si ingras porcul in ajun, ca siiigur or sa faca multe jocuri de pe PS4 compatibile cu PS5, mai ales seriile populare (Assasin’s Creed, God of War, etc)
Jupaneasa(Citează)
19/04/2019 la 3:06 PM
Citisem pe undeva ca jocurile de PS4 vor fi compatibile direct cu PS5
nashu_mare(Citează)
21/04/2019 la 10:25 PM
Ei așa zic, da.
nwradu(Citează)