un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Plăcerea unui cuțit care taie bine

15 Apr 2019  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

17 comentarii

A devenit clar că-mi place să gătesc. Nu, nu mi-am deschis restaurant (ca o paranteză, pare un business foarte dificil chiar și când faci preparate bune), tot acasă o fac, dar mi-am dat seama asta despre mine într-un moment de introspecție.

În continuare nu-mi place să gătesc zilnic. Să faci două sau trei mese per zi, pentru că trebuie și așa are nevoie corpul, mi se pare demoralizant. Dacă mi-aș permite, aș comanda non-stop, mai ales de când s-au dezvoltat tot mai multe servicii cu mâncare uzuală, de zi cu zi, că nu poți mânca doar pizza sau mâncare chinezească.

Îmi place, în schimb, provocarea. Văd o rețetă interesantă și vreau să văd dacă o pot face și eu sau nu. Așa am învățat să gătesc vită (trebuie să fac și versiunea avansată a acelui tutorial) în diverse moduri, să fac un ciolan de porc cu carnea încă suculentă, dar cu șoriciul crocant, am luat acel Anova pentru a accesa o categorie diferită de moduri de a găti carnea, termometrul de cuptor pentru precizie crescută, ouă poșate, clătite americane, pâine făcută de mână șamd.

Odată făcut ceva, de obicei îmi pierd interesul. Bifez în carnetul meu virtual că știu să fac și asta și trec mai departe.

Am observat, în timp, că două lucruri ajută mult în bucătărie. Primul: rețetele scurte, maxim 30 de minute de bucătăreală. Nu cred că voi face vreodată cozonaci. Al doilea: instrumentele potrivite pentru fiecare activitate.

Am mai zis asta pe blog și mă refer chiar pentru fiecare activitate. Este important să ai tigaie de dimensiunea potrivită astfel încât sosul sau uleiul să fie într-un strat de grosimea potrivită,să ai un tocător care stă bine fixat pe masă, cuțite de calitate, tigaie de fontă, tavă de cuptor cu grătar pentru ca aerul cald să intre și pe sub alimente, spatulă de silicon, palete de diverse dimensiuni șamd. Mă felicit că am lumini LED sub dulăpioarele superioare din bucătărie pentru a ilumina blatul de lucru; fără ele pornite, chiar corpul meu face umbră, că becurile din tavan sunt în spatele meu, și asta mă enervează.

Se poate și fără ustensilele potrivite sau condiții bune de muncă, dar fiecare lipsă, fiecare mică frustrare legată de nepotrivirea uneltelor îți scade din plăcerea de a găti ceva.

De obicei, de ziua mea sau de Crăciun sau de ziua Europei sau alte ocazii când se dă cadou și sunt întrebat ce vreau, eu zic “nimic”. N-am niciodată idei, electronice am destule, hainele trebuie să le probez întâi pentru că am mâinile lungi. Dar anul acesta, când a venit ziua mea, am spus că-mi doresc un cuțit de filetat, cu lama de vreo 15 cm, genul cu care este foarte ușor să tai tot felul de tendoane, grăsimi și alte imperfecțiuni mici de pe o bucată de carne și am primit unul marca Zwilling exact cum trebuie (băi, și cum taie un cuțit de calitate!).

Am cerut și o tigaie de inox, că cele anti-aderente nu-s chiar bune la orice (aproape le-am eliminat de tot din utilizare) și o presă din fontă, că uneori mă enervează când carnea nu stă bine lipită de suprafața tigăii pentru un searing. Genul acesta de chestii mă fac mai fericit în bucătărie. Abia când totul a fost gata mi-am dat seama de adevărul propoziției cu care am început acest articol și de faptul că acum 10 ani nu știam să fac nici măcar o omletă.

asus s5507

    17 comentarii

  1. Pentru prietenii lui Radu care au nevoie de un hint: https://m2.ikea.com/ro/ro/p/sensuell-tigaie-inox-gri-60324544/
    Garantat de succes, are garanție 25 ani, e de la Ikea…
    Eu o am de vreo 1 an și sunt foarte mulțumit! Dacă se arde ceva bag buretele de sarma, dacă și-a pierdut luciul o dau cu soluție de îndepărtat calcarul de pe baterii de chiuveta.
    De fapt toată gama asta de la Ikea e făcută să dureze…
    O alta alternativa ar fi vasele din fontă dar au nevoie de mai multă atenție și dragoste (găsești aici: http://shop.turnatoriefonta.ro/catalog/produse-pentru-gatit-6).

      (Citează)

    • Mi se pare, sau e cam subtire?
      Caut si eu tigaie de inox, dar asta de la Ikea mi se pare cam scumpa. Plus ca e si prea mare pentru mine, are diametrul 28.
      Mai degraba as lua asta, ca e si mai inalta si se preteaza la mai multe lucruri: https://m2.ikea.com/ro/ro/p/sensuell-cratita-inox-gri-50324549/

        (Citează)

    • Apropo de vasele de fonta: am luat o tigaie de fonta, dar e dificil de folosit (are 2,8 kg). Cu intretinerea ei nu au fost probleme pentru ca a venit asezonata din fabrica, iar stratul dat de ei e mult mai rezstent decat cel format acasa, la fonta cruda. Insa o folosesc foarte rar, cand fac piept de pui fript sau lipii. Avantajul e ca nu arde nimic daca o lasi la foc potrivit.

        (Citează)

    • Are 1,8 kg, nu e asa subțire. 3 straturi otel aluminiu otel

        (Citează)

  2. Daca n-as avea suficiente hobby-uri, m-as apuca si eu de gatit, ma atrage ideea.

    Deocamdata am invatat sa fac mancarurile care se fac in familia mea de sarbatori, ca mi-am dat seama acum niste ani ca daca nu le invat, nu le voi mai manca, ca parintii nu traiesc vesnic.

      (Citează)

  3. cele anti-aderente nu-s chiar bune la orice (aproape le-am eliminat de tot din utilizare)

    De ce? Ce-au alea de nu mai ai aproape niciuna?
    Intreb pentru ca de regula eu caut sa fie anti-aderente, ca sa se curete mai usor

      (Citează)

    • Cea mai mare problema pe care o au este ca stratul ala antiaderent nu rezista. Si cand incepe sa se duca, constati ca mananci Teflon.
      In plus, mancarea chiar nu are acelasi gust ca aia facuta intr-o 3-ply inox sau otel carbon. Pur si simplu nu se incalzesc la fel de bine si uniform.
      Da, necesita ceva mai multa atentie dar nu e mare lucru.

        (Citează)

  4. Eu am un wok de inox si si-a cam schimbat culoarea din cauza temperaturii mari de gatit. Stiu ca muncitorii care mi-au instalat o balustrada de inox au dat cu ceva pe tevi in locurile in care au sudat si au revenit la culoarea originala, dar nu stiu cu ce. Nu ai avut problema asta cu vasele de inox pana acum? O alta chestie, mi se pare mult mai lipicios inoxul fata de tigaia de fonta. Pana acum fonta e preferata mea.

      (Citează)

    • Si la inox ca si la fonta, tigaia trebuie sa fie bine infierbantata inainte sa pui ceva in ea. La tigaia de la Ikea gasesti aici mai multe instructiuni cum se gateste: https://www.ikea.com/ro/ro/manuals/sensuell-tigaie__AA-2109676-1_pub.pdf
      Problema cu tigaia care si-a schimbat culoarea este ca probabil nu e facuta cum trebuie. Are nevoie de un strat intermediar care sa asigure incalzirea uniforma. Daca nu are acel strat unele parti se infierbanta prea tare iar altele sunt prea reci si de aici apare diferenta de culoare. Si la balustrada, daca maine ar veni si ar suda din nou, s-ar schimba culoarea. Degeaba dai cu ceva sa revina la culoare daca o sa o incalzesti din nou.

        (Citează)

  5. Le Creuset, Lodge…atata zic.

      (Citează)

  6. Giani Mucea:
    Cea mai mare problema pe care o au este ca stratul ala antiaderent nu rezista. Si cand incepe sa se duca, constati ca mananci Teflon.

    Pai la cat sunt de ieftine astea teflonate, le poti schimba odata pe an sau la doi ani, cum vezi ca incepe sa se duca stratul. Dar da, sunt pretentioase, necesita scule speciale ca sa nu se zgarie, la spalat burete special, etc
    Nici eu nu prea le mai folosesc (am vreo 2-3), acum am o tigaie din fier, tigaie batraneasca, cum mai vezi pe la tara. Ceva de genul: https://www.emag.ro/tigaie-lyonnaise-tabla-neagra-paderno-pad-11716-20/pd/DNCHZ9BBM/

      (Citează)

  7. Fonta.

    Da, e grea, daca stii ca te deranjeaza asta orienteaza-te catre una de dimensiuni reduse.

      (Citează)

  8. Cea mai mare problema la aceste cuțite scumpe este ca trebuie si ascutite la un moment dat.Iar ori costa destul de mult ori riști să strici cuțitul.

      (Citează)

    • Aoleuu..chiar ca generatie de snowflakes, sunt mii de tutoriale de ascutit cutite pe YT, acu vreo 5 ani credeam ca iti trebuie macar un strung ca sa ascuti un cutit, acum zici ca sunt Gordon Ramsay.

        (Citează)

  9. O recomandare pentru presa din fonta? Soțul gătește fripturile de vită și mă gândesc că l-ar ajuta, uneori, așa ceva.

      (Citează)

  10. Un ascutitor ca la aia in macelariile din obor si faci orice cutit profi. E foarte scump dar iesi pe plus dupa 2 ani ca nu mai schimbi cutitele. Am azut undeva la un pret de peste 300 ron ascutitor

      (Citează)

  11. Link la cutitul zwilling?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus