un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cum funcționează un centru de transfuzie sanguină și ce se întâmplă cu sângele donat

23 Apr 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Dacă sunteți curioși să vedeți ce se află în spatele scenei într-un Centru de Transfuzie Sanguină, l-am vizitat eu pe cel din Ploiești și am făcut clipul de mai jos, care arată circuitul donatorului și apoi al sângelui donat de acesta.

Am văzut tot felul de curiozități, de exemplu că trombocitele trebuie păstrate la 22 de grade și în continuă agitație, așa că o mașinărie “bâțâie” non-stop acele celule de la recoltare și până la utilizarea lor pentru a salva viața unui om.

Abonează-te: http://bit.ly/2RBcHBg

Donatorii au un circuit de parcurs, inclusiv o discuție privată cu un medic pentru cei care au îndoieli dacă ar trebui să doneze sau nu sânge. Mi s-a părut amuzant să aflu că prin 1949, când au început recoltările în România, donatorul băga mâna printr-o gaură în perete și în partea cealaltă cineva îi recolta sângele, metodă necesară pe atunci pentru o sterilizare suplimentară a procesului. Acum s-au inventat pungile de unică folosință și hemomixerele, iar donatorii se pot uita și la televizor în timp ce dau sânge.

Puteți vedea în clip și ce se întâmplă cu sângele recoltat, cum este separat în vreo trei straturi, analizat, testat, etichetat și păstrat pe termen lung. Etajul de sus al centrului este aproape în întregime ocupat cu laboratoare cu diverse mașini și roboți de testare a sângelui, iar în subsol sunt zone de păstrare a produselor sanguine, inclusiv un congelator care ține plasma la -30 de grade Celsius.

Centrul din Ploiești tocmai fusese renovat. Începând cu 2014, Fundația Vodafone și Asociația React au început un proiect de modernizare a tuturor celor 41 de centre de donare de sânge din România și l-au încheiat în acest an.

În cifre, au renovat centrul din București în 2014, alte șapte centre în 2015, alte zece în 2016 și douăzeci și trei de centre în 2018. Noroc tot cu companiile private și ONG-urile care se implică în așa ceva!

Unele centre au avut nevoie de echipamente moderne, altele le aveau deja, dar clădirile în sine arătau mai rău și a fost nevoie de diverse lucrări de renovare sau reconsolidare. Este important să le oferi oamenilor pe care-i inviți să doneze sânge un mediu modern și curat în care să facă asta, că altfel nu au încredere în sistem.

Mi-a plăcut un aspect: donarea de sânge este un eveniment social inclusiv la noi. De asta și sala de recoltare arată cum vedeți în clip, adică un spațiu deschis, cu multe scaune laolaltă, unde oamenii ce donează se pot vedea între ei, pot vorbi, se pot îmbărbăta sau pot glumi pe teme legate probabil de vampiri.

De multe ori se vine în grup la donare de sânge. Se pare că, încetișor, oamenii înțeleg că ajută în mod direct la salvarea unei vieți. Cererea de sânge este în creștere și nu în medicina de urgență, ci tot felul de tratamente noi, de exemplu unele oncologice, necesită sânge. Am aflat și niște cifre înspăimântătoare: un bolnav de leucemie ce trece printr-o anumită fază a terapiei necesită zilnic sângele de la 6 donatori. Zilnic!

Din fericire, există niște procese mai avansate de donare, de exemplu afereza (când un anumit tip de celule din sânge este separat pe loc din sânge și recoltat) care cresc eficiența tratamentului respectiv și scad nevoia de sânge total, dar oricum… în România este nevoie de mai mult. 60% din sângele recoltat în Prahova ajunge tot în spitalele din București, de exemplu.

Dacă aveți timp și dorință, mergeți și donați sânge. Sunt oameni care o fac periodic, despre unii se poate spune că au salvat deja zeci de vieți. La conferința de presă, directoarea centrului, dr. Georgeta Hanganu, ne-a dat exemple de niște prahoveni care donează des. Un domn o face la fiecare 3 luni. Altul a trecut de vârsta maximă pentru donare cu peste 200 de donări la activ.

Sunt alți oameni cu grupe mai rare de sânge pe care medicii îi sună când este vreo urgență și nu refuză niciodată să vină să doneze pentru că înțeleg cât de important este acest lucru. M-am bucurat să aud că există astfel de români.

Puteți găsi tot felul de informații utile despre donarea de sânge pe ctsbucuresti.ro și transfuzii.ro.

asus s5507

    24 comentarii

  1. Am grupa de donator universal si vreo 2 ani donez si eu cam la aprox 3 luni; cred ca le-ar fi de folos o aplicatie care sa trimita un mesaj de genul au trecut x zile de la ultima donare, poti sa o faci din nou (stiu ca era un proiect ceva dar parca nu era implementat).

      (Citează)

    • Există de mult. https://despre.donorium.ro/

        (Citează)

    • Groso-modo, poți să reții următoarea frază din plianul oficial al CTS Ploiești: “sângele se reface cantitativ în 24 de ore și calitativ în 21 de zile”.

      Există o aplicație, cum zice Cristi, dar mi se pare că acela este deja nivelul “super-avansat”. Majoritatea oamenilor sunt încă la primul nivel, cel în care se întreabă dacă este nevoie să doneze, cum se face și ce înseamnă asta.

        (Citează)

  2. Ar fi interesant si un articol despre metodele alternative ce pot inlocui sângele în diferite intervenții. Metode ce se folosesc la scara mult mai larga in clinici renumite din sua sau europa. La noi inca sunt tabu.

      (Citează)

    • Da-ne mai multe detalii te rog. Sunt curios daca e ceva real sau vreo inventie pseudo-stiintifica.

        (Citează)

    • Eu știu doar ce s-a zis la Ploiești într-o frază scurtă: există sânge artificial, dar poate fi utilizat maxim 24 de ore, apoi ai nevoie de transfuzie cu unul real.

      Chiar dacă ar exista artificial permanent (mă îndoiesc, corpul omenesc este prea complex și tehnologia încă nu stăpânește așa bine acest nivel celular), va mai dura mulți ani până va ajunge în fiecare colț al lumii. Sângele real, ținut în pungă, este mult mai ușor de obținut și teoretic nu costă nimic pentru donator și pentru pacient.

        (Citează)

  3. Am donat acum 1 ora, donez de la Colectiv,moment care m-a marcat foarte mult asa ca donez regulat din 3 in 3 luni. Este un angajament pe care mi l-am luat .
    Ma doare ca multi ma iau in zeflemea si ironii cand spun ca nu e bine sa donez din varii motive babesti sau rahaturi, dar e ceva ce mi-am promis asa ca nu voi inceta sa donez

      (Citează)

  4. A 50-a donare luna asta! Cifra rotunda!
    Sper sa prind suta!
    Respect celor care donează prin afereza!
    Suntem cam 200 in București!
    Numai ei știu ce înseamnă să lupți cu raul care te cuprinde în ultimul ciclu al aferezei!

      (Citează)

    • Felicitări. Ai avut vreodată și experiențe nasoale?

      Am auzit că afereza este mai dură și de asta sunt puțini donatori care aleg acea procedură, dar de ce mai exact?

        (Citează)

    • Da, donarea prin afereza este mult mai dură decât donarea de sânge.
      Acul cu care ești înțepat este mult mai gros la afereza!
      Donarea, in sine, durează 70 min și în ultimele 15 min se instalează o stare de rau, cred eu, datorata fluxului diminuat de sânge care ajunge la creier! Trebuie sa ramai calm in aceste minute să nu intri in panică să aștepți să se termine procedura!
      Trombocitele recoltate ajuta copii cu neoplasm al sângelui de la Fundeni!
      M-aș mira sa fim mai multi de 300 de donatori în toată țara!

        (Citează)

  5. Felicitari pentru material, Radu!

    Cateva mentiuni pentru cei ce aleg sa faca pasul acesta in Bucuresti.

    Daca sunteti presati de timp alegeti zilele din mijlocul saptamanii: miercuri joi.
    Luni si vineri sunt zile mai aglomerate in special dimineata, din discutiile avute cu personalul si din ceea ce am vazut si experimentat personal.
    Programul incepe la 7.30 AM. Daca vreti sa va duceti la prima ora va recomand sa fiti acolo la 7.15.
    Aveti un formular standard de completat si un numar de luat de la intrare (ca la tombola).
    Mancati o masa usoara dimineata (grasimi cat mai putine) si hidratati-va foarte bine atat cu o zi inainte insa si in dimineata donarii.
    Nu consumati alcool si nu pierdeti noaptea de dinainte. Daca veniti praf acolo aveti mari sanse sa fiti invitati afara si sa mai fiti primiti la Pastele Cailor.
    La 7.30 se deschide sala de primire de la parter si incepe procedura de triere.
    Intrarea se face pe baza numerelor luate la intrare. Prioritate au cei care doneaza pentru cineva(urgente) sau care se programeaza online.
    Fiti sinceri cand completati formularul. Este in interesul vostru si nu irositi timpul degeaba (al vostru si al personalului).
    Dupa formalitatile de triere veti fi trimisi la etajul 1 la cabinetele de triere. Acolo in functie de ce declarati si ce decide doctorul puteti merge pentru investigatii suplimentare sau sa fiti trimisi la analizele initiale(glicemie, SAMD) De acolo sunteti trimisi inapoi la acelasi Cabinet de triere de unde ati venit. Acolo in functie de rezultatele analizelor si de starea prezenta mergeti mai departe: la analize suplimentare, veti fi trimisi sa mai beti lichide(daca e cazul) sau mergeti la etajul 2 unde se afla camerele de donare.
    Doctorii de aici iau lucrurile in serios si e bine sa le luati si voi. Veti scurta mult timpul petrecut acolo. Daca sunteti obosit(a), mahmur(a) sau ati ratat masa de dimineata mai bine alegeti alta zi.
    La etajul 2: intrati la secretariat si le dati actele primite la etajul 1 si asteptati sa va strige numele. Camerele de donare sunt impartite: in functie de grupa sanguina pe care o aveti veti dona mereu in aceeasi camera (stanga sau dreapta) O sa vi se solicite buletinul pentru confirmarea identitatii si va alegeti un scaun. Apoi relaxati-va si bucurati-va de vreme,de viata, de programul TV sau de orice altceva.
    Materialele cu care se lucreaza acolo sunt sigilate si se lucreaza cu manusi(la propriu si la figurat) Personalul de la donare in 99% din cazuri are foarte multa rabdare si precizie in ceea ce face.
    Daca totul merge in regula dupa 45-50 de minute de la intrarea in cladire si in functie, de nr de donatori si eventualele proceduri suplimentare ati plecat. Se poate sta mai mult daca sunteti trimisi la cabinete suplimentare. Este in interesul vostru si nu se joaca nimeni cand vine vorba de depistarea unor potentiale probleme de sanatate.
    La fiecare sesiune de donare (~450ml sange donat) se mai recolteaza suplimentar sange pentru analizele decise de ei pentru a depista eventualele probleme.
    Aveti dreptul la 1 zi de concediu prin lege (ziua donarii) si reducere 50% pe transportul in comun pentru 1 luna. Primiti adeverintele necesare la cerere, la iesire. In plus primiti niste bonuri de masa ~55 RON.
    Pe langa faptul ca puteti salva viata cuiva cu un gest ce va mananca ~ o ora din viata, aveti beneficii pentru sanatate multiple. In ziua donarii va recomand sa o luati usor cu efortul (fara mers la sala. alergat samd) si sa va alimentati si sa va hidratati corespunzator si suficient si sa puneti accent pe odihna si recuperare. O zi de pauza nu va distruge progresul.
    Ca regula de baza: barbatii pot dona de maxim 5 ori pe an, femeile de 4.
    Ar mai fi elemente de mentionat insa risc sa scriu un foileton si nu e cazul. Centrul din Ploiesti arata putin mai bine decat cel din Bucuresti (se vede ca a fost renovat recent)

      (Citează)

    • Mulțumesc pentru comentariu, foarte util.

        (Citează)

    • Lucian, multumesc si eu pentru detalii. Am o prietena care vine periodic in Ro si isi propusese acum cativa ani sa doneze sange (in Bucuresti). Dupa prima tentativa a plecat ingrozita de acolo si a zis ca nu mai calca pe-acolo niciodata pentru ca era foarte murdar si personalul s-a purtat urat. Dupa ce mi-a povestit ea, am zis si eu ca nu voi merge acolo prea curand, si pana in ziua de azi nu am fost.
      Mai fa un comentariu cu restul informatiilor pe care le poti da, te rog. As vrea sa-i pot spune prietenei mele ca e ok sa mearga sa doneze, din experienta directa a cuiva :).
      Vorbesti de centrul din Constantin Caracas, da?

        (Citează)

    • Una, de 3 ani tot acolo am donat și eu de fiecare data și chiar arata ok. Nu arata ca o clinica privata, dar nici nu e de speriat. Iar personalul chiar foarte ok. Verificările se fac rapid, iar în timpul donării ești întrebat mereu despre cum îți este.

        (Citează)

    • Mario, multumesc pentru rapuns!

        (Citează)

  6. Eu(si altii) am avut experiente neplacute cand a fost vorba de donare. Nu or fi toti la fel, insa cei cu care am dat ochii cand am vrut sa donez au fost total neprofesionisti.

    Pe langa asta, a vrut prietena sa doneze si dupa ce au intepat-o putin in deget i-au zis ca nu poate dona pentru ca pare sangele prea gros…WTF!?. A fost si si-a facut o groaza de analize de sange si toate i-au iesit ok. I-a povestit doctorului care i-a facut/citit analizele despre faptul ca nu a putut sa doneze si s-a enervat si ala. Are un sange foarte bun si o grupa de sange de care chiar e nevoie. Duduile alea care fac recoltari nu au chef sa munceasca si putin le pasa ca pierd un om care ar vrea sa doneze.

    La noi se fac campanii de donare din 3 in 3 luni(sau asa ceva) si se doneaza destul de mult.

      (Citează)

    • Alex, iti recomand sa mergi sa donezi la Spitalul Militar. Am donat recent pentru prima data acolo, trimis fiind de la Sf. Ioan unde era internat beneficiarul. Foarte bine organizati si amabili. Desi nu am putut dona din prima [consumasem alcool prea recent] au fost draguti, mi-au explicat ca ne batem joc de sange daca recoltam in conditiile alea si mi-au dat hartie pentru Sf. Ioan cum ca as fi donat pentru ca beneficiarul sa nu fie afectat. Am revenit in 3 zile: eram doar 2 donatori, partea de acte facuta rapid si totul foarte profesionist si prietenos. De asemenea foarte atenti la tine atat in timpul donarii cat si dupa. Fiind prima data nu venisem foarte bine pregatit/hidratat si dupa cica ma uitam cam in gol. :D M-au tinut vreo 10 minute sub observatie. A donat si cumnatul care are state vechi la CTS Bucuresti si impresia lui a fost ca sunt mult peste cei de pe Felix ca atitudine/organizare. Daca vrei sa termini rapid cel mai bine suni sa afli cand sa nu te suprapui cu zilele in care au apel la donare pentru cadrele militare.

        (Citează)

  7. Alex:
    Eu(si altii) am avut experiente neplacute cand a fost vorba de donare. Nu or fi toti la fel, insa cei cu care am dat ochii cand am vrut sa donez au fost total neprofesionisti.

    Pe langa asta, a vrut prietena sa doneze si dupa ce au intepat-o putin in deget i-au zis ca nu poate dona pentru ca pare sangele prea gros…WTF!?. A fost si si-a facut o groaza de analizede sange si toate i-au iesit ok. I-a povestit doctorului care i-a facut/citit analizele despre faptul ca nu a putut sa doneze si s-a enervat si ala. Are un sange foarte bun si o grupa de sange de care chiar e nevoie. Duduile alea care fac recoltari nu au chef sa munceasca si putin le pasa ca pierd un om care ar vrea sa doneze.

    La noi se fac campanii de donare din 3 in 3 luni(sau asa ceva) si se doneaza destul de mult.

    Poate ar fi util sa mentionezi Orasul si sa dai mai multe detalii. Nu am fost tratat la centrul din Bucuresti niciodata in mod lipsit de respect. Mentionez ca am fost doar dimineata.
    Nu stiu care a fost discutia\situatia cu sangele gros insa se poate sa fii amanat(a) daca nu esti hidratat(a) suficient, de exemplu. O sa te chinuie si tu si ei cu stransul mingiutei si nu este neaparat cel mai comod lucru cand ai un ac maricel infipt in brat. Evident fluxul de sange se poate intrerupe daca sangele este gros si blocheaza varful acului. Ultimul lucru pe care si-l doreste cineva este sa se apuce sa caute alte vase de sange pe bratul tau pentru a finaliza procedura sau se te intepe la bratul celalalt in speranta ca poate mai smulge 200ml de sange ca sa poata finaliza procedura. Nu merge cu jumatati\sfert. Sincer nici nu stiu daca pot folosi cantitatile insuficiente insa voi intreba acum in mai ce se intampla cu ele.

    Mentiune importanta la ce am scris mai sus: pe cat posibil: alegeti o tinuta lejera, ne-slimfit (camasa). Valabil pentru ambele sexe.
    O sa va “distrati” destul de mult incercand sa ridicati maneca suficient de mult astfel incat sa eliberati bratul pentru donare si sa nu faceti din acea maneca un garou suplimentar.

      (Citează)

  8. S-a intamplat la birou. Așa cum am zis, se fac acțiuni din astea frecvent pe la noi. Habar nu am de unde erau cei care recolatau însă au fost oarecum nepregătiți. Sângele prietenei e perfect normal și i-au zis multi doctori asta(își face analize des). Duduia aia care a refuzat-o doar s-a uitat la sânge și a zis că e gros și are culoare închisă. Aaanyway …asta nu ne împiedică să mai donam, însă îți lasă un gust amar așa poveste.

      (Citează)

  9. Radu, te rog adauga in articol pentru viitoarele vizite dupa cautari google faptul ca donarea e recompensata. Se ofera 1 zi libera de la munca (drept garantat prin lege), reducere 50% pentru o luna la abonamentul de transport in comun si bonuri valorice de aprox. 60 de lei.
    Daca punem accentul mai mult pe recompense directe ar dona mai multi oameni. Nu e rusine, e cel mai bun comportament WIN-WIN pe care-l poti face.

      (Citează)

    • De curiozitate, lucrezi la stat? Nu de alta dar iti garantez eu ca in 90% din cazuri ai o zi libera in privat…de nu te vezi. Asta doar daca nu te obliga sefu sa te duci…ca are el o obligatie.

        (Citează)

    • Doru:
      De curiozitate, lucrezi la stat? Nu de alta dar iti garantez eu ca in 90% din cazuri ai o zi libera in privat…de nu te vezi. Asta doar daca nu te obliga sefu sa te duci…ca are el o obligatie.

      Am mai auzit și eu de șefi d-ăștia, dar nu e 90%. Totuși poate ar fi cazul sa te gândești la alta firma. Iar dacă HRul nu accepta ziua libera poți face plângere la itm.

        (Citează)

  10. Doru:
    De curiozitate, lucrezi la stat? Nu de alta dar iti garantez eu ca in 90% din cazuri ai o zi libera in privat…de nu te vezi. Asta doar daca nu te obliga sefu sa te duci…ca are el o obligatie.

    Observatia ta e pertinenta. Recunosc ca nu mi-am luat zile libere cand am donat deoarece aveam clienti de onorat si sarcini in desfasurare. Dar daca chiar vroiam sa lipsesc o puteam face. Legea e clara. N-as vrea sa lucrez pentru cineva care nu intelege ce e donarea de sange. Daca nu, atunci cand privatu e pe patul de spital, tot privat, pe multi bani, sa bage sange din ma-sa, altfel sa-l plateasca sau evident, sa crape.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus