un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

13 ani de blogging

18 Apr 2019  ·

GÂNDURI  ·

29 comentarii

Astăzi se împlinesc 13 ani de la apariția primului articol pe acest blog.

Nu caut lamulțianiuri, nu-i așa importantă ziua pentru mine. În unii ani am uitat complet de ea, în alții eram convins că pe 26 aprilie este această aniversare. Am verificat, este pe 18 aprilie, blogul începând cu un articol despre ceva modificări în abonamentele RCS-RDS, că era un subiect important în 2006.

Ca idee, în 2006 avea loc Campionatul Mondial de Fotbal din Germania, Saddam Hussein încă trăia, Traian Băsescu era de doi ani președinte (în primul mandat), ultimul volum din Harry Potter încă nu fusese lansat, nici primul iPhone, iar eu terminam facultatea.

M-am gândit însă la ce beneficii mi-a adus blogul:

1. În primul rând, am cunoscut-o pe Matilda. Am povestit aici legătura directă între Matilda și blog, e o poveste frumoasă, vă invit să o citiți. Tot la acest capitol, am cunoscut o mulțime de oameni care mi-au devenit prieteni buni, unii chiar nași de cununie.

2. Am câștigat o grămadă de bani. Primii bani din blog au venit în 2011, dar lucrurile au mers bine de atunci și sunt mulțumit de venitul meu. Nu cred că sunt mai mult de 10 oameni în România care câștigă exclusiv dintr-un blog, așa că totul pare o reușită și mai bună.

3. Am avut parte de o mulțime de experiențe deosebite, greu accesibile altfel. Mi s-a explicat, pas cu pas, cum se produce benzina din țiței. Am zburat cu un balon cu aer cald. Am vizitat Santiago de Chile. Am condus o Tesla. Am filmat niște clipuri mișto pentru Carrefour. Am mers o zi alături de un curier. Am avut un kebab cu numele meu. Mi-au trecut tot felul de gadgeturi de ultimă oră prin mână. M-a recunoscut lumea pe stradă. Multe altele.

4. Am învățat tot felul de lucruri noi. Indiferent că vorbim de editare video în Adobe Premiere Pro sau de principiile fotografierii sau de editare html/php, ba chiar pot să includ aici și cum se produc cartofii prăjiți sau Dacia Duster, blogul mi-a deschis acele porți.

5. Am cunoscut oameni mișto. Nu dau nume și nici nu-s genul de om care să se laude că astăzi a vorbit cu CEO-ul nu știu cărei firme, că nu sunt Slughorn. Vreau doar să spun că am avut ocazia să vorbesc cu tot felul de oameni la care altfel n-aș fi putut ajunge, iar eu sunt genul care apreciază chiar și câteva vorbe schimbate rapid pentru că îmi place să descopăr cum explică cineva un anumit lucru, cum se exprimă, cât de rapid se adaptează la o întrebare neașteptată șamd.

Și aici voiam să ajung. Acesta este mesajul pe care vreau să-l transmit: încercați social media. Încercați să scrieți pe un blog, încercați pe YouTube, pe Instagram, TikTok, pe ce vreți voi. Este simplu și poate vă place. Poate apar și beneficii bune. Poate nu bani, dar în mod sigur veți învăța multe și vă veți distra.

2019 este foarte diferit de 2006. Acum nu doar că lumea nu se mai uită ciudat (mă rog, în majoritatea timpului) când aude că ești blogger sau vlogger, dar chiar rețelele sociale încurajează descoperirea noilor oameni, iar telefoanele mobile fac consumul de conținut mult mai ușor.

Încercați, nu aveți nimic de pierdut.

asus s5507

    29 comentarii

  1. Succes în continuare.

      (Citează)

  2. Hai Radu lasă astea și bagă știrile zile

      (Citează)

  3. Si in aceeasi timp e probabil singurul blog din cele 10 in care bloggerul nu mai comunica cu comunitatea prin comentarii.

      (Citează)

    • Să știi că aia e o muncă în sine. Cu cât crește numărul de comentarii, cu atât e mai greu să ții pasul.

      Eu răsuflu ușurat când nu am comentarii prea multe la articole, ar trebui să petrec ore întregi cu răspunsuri, uneori te încarci cu energie negativă (pentru că oamenii au tendinț de a comenta mai des atunci când au de criticat sau de contrazis ceva).

      Am experimentat în spikeuri ceva mai multe comentarii și am ajuns la concluzia că nu-mi doresc așa mult trafic, vine la pachet cu tot felul de oameni și cu o formă de anxietate.

        (Citează)

    • Eu nu zic sa raspunda la toate comentariile, dar cand nu raspunde la nici un comentariu, cred ca e o mica problema. Na, e blogu lui si face ce vrea, e doar o parere de la un cititor vechi.

        (Citează)

  4. Felicitări și la mulțean. 👌

      (Citează)

  5. 6. Ai mâncat 28364 de burgeri

      (Citează)

  6. Subscriu la ”m-a recunoscut lumea pe strada” si adaug “s-au fotografiat cu mine pe strada”.
    Succes in continuare!

      (Citează)

  7. Succes în continuare.

      (Citează)

  8. Gheorghiu Cezar Robert

    18/04/2019 la 9:45 AM

    felicitari si la cat mai multi ani de blogging :D

      (Citează)

  9. lamultiani!

      (Citează)

  10. Matilda Tanascov

    18/04/2019 la 10:30 AM

    Awww :) #1

      (Citează)

  11. Lamulțiani si Fie ca … !!! :)

      (Citează)

  12. La mai multi si sa fi sanatos!

      (Citează)

  13. Sunt curios care sunt cei 10 care traiesc din blog. Pe care (cred ca) ii stiu eu:

    radu
    zoso
    cetin
    chinezu
    manafu

    Cam astia ar fi…

      (Citează)

    • Chinezu şi Manafu nu trăiesc din blog. Se ajută de blog, da. Dar nu trăiesc din asta exclusiv. Zoso mai face şi consultanţă.

      Eu nu cred că sunt nici 10 bloggeri care fac doar asta.

        (Citează)

  14. C’mon Radu! E un mod ciudat în a spune „Bă ce bătrân sunt!

    ;) :lol:

      (Citează)

  15. Multi inainte domnu :)

      (Citează)

  16. @hoinaru: da, a răspunde la comentarii e o munca în plus, dar și eu ca cititor mi-aș dori ca măcar sa știu ca mesajul meu a fost citit. Nu-i necesar un răspuns elaborat, poate fi și un “sunt de alta părere”, pentru ca, într-adevăr, tentația de a scrie un comentariu e mai mare atunci când ai alta opinie.

      (Citează)

    • Mie mi se pare că sunt deja prea multe articole/zi și parcă tinde spre un infinite scroll, ca pe rețelele de socializare. Cred că nu numai Radu, ci și ceilalți care ar comenta sunt distrași de alte postări și nu contribuie la discuții în comentarii. Probabil că asta e strategia care merge pentru ce vra el de la blog, dar n-am văzut discuții pe bloguri cu articole publicate așa des. Zic de bloguri, nu de site-uri gen The Verge sau de o anvergură similară.

        (Citează)

  17. La maimare!

      (Citează)

  18. Keep calm and carry on!

      (Citează)

  19. Bravo, domnule!
    Cu ocazia asta mi-a dat seama ca iti citesc blogul de prin mai 2010 cand ai scris un review pentru niste aparate foto Sony in urma caruia mi-am cumparat o camera Nex-3 pe care o mai am si acum.

      (Citează)

  20. Felicitari, Radu! La mai multi!

      (Citează)

  21. Sunt mai mult de 10 oameni care traiesc din blog. Daca iesim din zona generalista & tech (multi in fashion, cativa in food, se aduna, unii vloggeri). Sunt bloggeri care au devenit publishers, sunt bloggeri care fac consultanta si trainings, sunt bloggeri care au ajuns pe TV sau in reclame. Cred ca traiesti din blog daca veniturile vin constant din blog, iar tot ce e pe langa e extra. Daca ai si blog cu venit constant, si alt business, poti sa alegi tu ce vrei sa fii. :)

    hoinaru:
    Chinezu şi Manafu nu trăiesc din blog. Se ajută de blog, da. Dar nu trăiesc din asta exclusiv. Zoso mai face şi consultanţă.

    Eu nu cred că sunt nici 10 bloggeri care fac doar asta.

      (Citează)

  22. Mult succes in continuare, Radu! Iti citesc blog-ul de aproximativ 2 ani jumate, de cand m-am angajat pentru prima oara in domeniul IT, in urma incheierii studiilor.

      (Citează)

  23. Bravo, Radu! Ma bucur ca inca am de unde sa dau exemple de bloggeri buni :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus