un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Tehnologia hologramelor a ajuns departe (și 5G-ul) (p)

4 Mar 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

45 comentarii

Băiatul acela în blugi și cu chitară în mână de pe scenă este o hologramă. A cântat alături de Vița de Vie o melodie la un concert recent organizat de Vodafone.

Eu stăteam cam la 15 metri de scenă și în cele din urmă m-aș fi prins că-i o hologramă, dacă nu anunțau ei. Era un pic, foarte puțin, translucent, dar mai degrabă îl dădea de gol absența umbrelor subtile pe care le face conturul tridimensional al unui corp real.

Am făcut un montaj cu momentul când apare și altele filmate de mine:

Asta de la 15 metri. Sunt însă convins că de la 30 de metri distanță nu mi-aș fi dat seama de aceste amănunte. Închipuiți-vă un concert din acela de amploare, pe un stadion, unde stai la zeci de metri de scenă; acolo nici nu te-ai prinde că este o hologramă. Tehnologia acesta de proiecție a ajuns atât de departe încât în viitor s-ar putea să o vedem aplicată mai des. Dacă Freddie Mercury ar fi fost înregistrat în timpul vieții pentru așa ceva, Queen ar fi putut să mai concerteze “alături” de “el” încă vreo 10 ani.

(De altfel, nu m-ar mira ca o astfel de hologramă să poată fi generată pe baza înregistrărilor video pentru acele persoane pentru care există sute de ore de filmări.)

Holograma de la concertul Vița de Vie nu a fost înregistrată, apropo. Băiatul acela, Luca Mihail Leaua -10 ani!-, a cântat live într-o sală aflată la vreo 2 kilometri distanță. Imaginea de acolo a fost preluată, transmisă de Vodafone prin 5G către sala de concert și redată acolo sub formă holografic (prima oară când se face așa ceva). Sincronizarea a fost bună, redarea fără nici un glitch, fără nici o agățare, tearing, stuttering sau alte efecte nedorite. După 30 de minute, o mașină l-a adus pe băiat și pe scenă, ca să vedem că-i real.

Au cântat împreună piesa Dur De-a Dura și ocazia a fost, practic, deschiderea sezonului 5G pentru Vodafone, care a demonstrat astfel transmisia cu bandă mare și latență mică pe care o oferă 5G. Probabil vor mai urma și alte asemenea momente în viitor, anul acesta 5G-ul va fi un laitmotiv.

Mă gândeam, revenind la holograme, că în viitor se poate merge și mai departe. Vrei să-ți cânte hologramele Rolling Stones în sufragerie? S-ar putea face și asta. Videoconferințe ca-n noul Star Trek? Deja posibil. De fapt, ca idee, hologramele din prezent arată mai realist decât cele din Star Wars, unde ăia vorbeau între ei la o rezoluție destul de slabă și cu diverse pierderi de semnal. Holograme care să se învârtă în jurul copiilor și să-i distreze? S-ar putea și asta.

Puteți vedea toată înregistrarea concertului aici.

    45 comentarii

  1. hologramele Star Wars sînt pe distanțe interplanetare și între planete care nu sînt amîndouă acoperite de Vodafone sau de Orange (de ex Tatooine are Orange și Dagobath are Vodafone), de aia se vede așa prost și cu întreruperi.

      (Citează)

  2. Imi aduce aminte de Tupac de la Coachella de acum cativa ani.

    Oare cat timp va dura pana cand il vom vedea din nou pe Elvis pe scena (a la Blade Runner 2049)? Michael Jackson? Freddie Mercury?

      (Citează)

  3. Nu e chiar prima data, ba chiar au trecut minim 7 ani de la prima holograma pe scena:

    https://www.youtube.com/watch?v=TGbrFmPBV0Y

    Tupac Hologram Snoop Dogg and Dr. Dre Perform Coachella Live 2012

    Ba chiar:

    2007: Celine Dion walks out onto the American Idol stage with what appears to be a white-suit-wearing Presley to sing a duet on “If I Can Dream.” The surprise trick blew minds, and according to reports took months and months to create at a cost of nearly $100,000. It reportedly involved a mix of shots of a Las Vegas Elvis tribute act whose body was shown in wide shots and a hologram featuring the face of Elvis from his 1968 comeback special.

    Get your facts straight. :) All the info is 2, max 3 google searches away

      (Citează)

  4. Cand vine vorba de AR parca as paria pe headset-uri ca metoda de afisare. Hologramele mi se par prea dificil de obtinut si prea limitate.

      (Citează)

    • Eu nu pariez pe headset-uri prea mult, deși s-ar putea să mă surprindă de undeva vreun Google Glass modern.

      Oamenii nu vor să poarte accesorii pentru a interacționa cu o interfață. E tactilă sau este holografică sau răspunde la voce, cam acestea sunt variantele. Combinațiile cu căști, gesturi sau alte metode ce durează mai mult nu sunt eficiente.

        (Citează)

    • 1. Headset-urile se folosesc acum. In productie, dar se folosesc.
      2. Oamenii poarta accesorii pentru interactiune chiar acum. Ce ceas ai la mana?
      3. Hololens are voice recognition.
      4. Headset vs holograma nu e o lupta intre metode de interactiune, e o lupta intre metode de afisare. Personalizat dar peste tot vs pentru toata lumea dar intr-un singur loc. Cum ti se pare ca evolueaza tehnologia, catre centralizare a experientelor sau catre personalizare?

        (Citează)

  5. Mă mir că nu se vorbește de faptul că Vodafone încă mai taxează la prețuri nesimțite Roamingul în Republica Moldova, la 8€/Mb pentru Abonamentele #Vodafone.

    Digi are preturi de câțiva centi.

      (Citează)

  6. De ce nu l-ați invitat și pe Cetin la Concert ? La zoso am văzut articol despre 5G dar nu și la Arhi. Ciudat.

      (Citează)

  7. Ce are holograma cu cincigeul?

      (Citează)

    • Holograma a fost transmisa live, prin intermediul tehnologiei 5G.
      Nu a fost inregistrata, cum s-a intamplat la alte concerte unde au aparut pe scena holograme.

        (Citează)

    • A fost un fel de demonstrație cool și nemaivăzută de noi a transmisiei 5G. Dacă transmiteau un film de pe Netflix, nu mai era așa de inedit.

        (Citează)

  8. Oare ce banda necesita transmisia hologramei? Posibil ca se putea face poate si pe 3G daca nu-i deranja un delay de 100 ms.

    Ma rog, nu sunt impotriva 5G-ului dar dupa ce la MWC mai ca si capacul de la WC avea tehnologie 5G in el, ma gandesc ca lumea nu prea intelege exact la ce foloseste 5G-ul si ca demonstratiile astea cu holograme ii baga pe unii si mai mult in ceata.

      (Citează)

    • Capacul de la WC avea 5G tot pentru a transmite holograme.

        (Citează)

    • La 5G sunt multe scenarii de utilizare diferite: bandă mare, latență mică, FWA, NR, coordinated multi-point, 5G pentru automotive șamd, încât va apărea confuzie.

      Noi în general ne gândim la aplicația pentru telefoane, adică bandă mare și poate latență mai mică. 5G, însă, a ajuns la o formă ce permite o mulțime de aplicații. Este ca și cum ai spune “autovehicul”. Bine, dar de care și pentru ce fel de utilizare, că poți avea Clio sau o basculantă în același termen.

      Părerea mea este că vor deveni mai clare atunci când se vor lansa. Doar vreo 2-3 aplicații se adresează publicului larg, restul de 20+ sunt pentru infrastructură/business și nu ne pasă așa tare de ele.

        (Citează)

  9. Auzi Radu, stima pentru Vodafone ca implementeaza 5G-ul dar…cand isi fac si ei un site funtional cand au oferte ? De ce “blocheaza” site-ul cand sunt oferte bune la telefoane? Totusi vedem reclame la televizor cum ca ar fii bine sa lasam pe mana lor toata infrastructa de comunicatii ale firmelor noastre dar ei nu sunt in stare sa isi tina site-ul “up” atunci cand trebuie…

      (Citează)

    • Și eu cred că ar putea îmbunătăți site-ul. Țin minte niște conferințe de presă unde s-a întrebat asta, răspunsul a fost o combinație de “lucrăm la el” cu “nu-i chiar prioritatea maximă, că totuși merge, iar pentru clienți nu este factorul de make or break” și “depinde și de grup”.

      Mie mi se pare că nici un site de operator nu merge șnur. Cred că în general oamenii observă doar despre operatorul al cărui client sunt asta, dar eu, care le butonez destul de frecvent pe toate căutând comunicate, produse, oferte, prețuri șamd, pot să-ți spun că toate 4 ar putea fi îmbunătățite.

        (Citează)

  10. Atunci se potriveste perfect si la Vodafone. Si sunt încă la 3G. Cred ca a ajuns cea mai proastă rețea din România. Poate doar Digi sa-i întreacă.

    Horațiu:
    Și abia dacă apăruse 3G. Nu era 5, nici 4.

      (Citează)

  11. Andrei G:
    Holograma a fost transmisa live, prin intermediul tehnologiei 5G.
    Nu a fost inregistrata, cum s-a intamplat la alte concerte unde au aparut pe scena holograme.

    Risipă de resurse. Cu un codec bun cred că îi era suficient și 3,5G (HSDPA/HSUPA).
    Lățim banda doar de dragul publicității. În foarte multe situații 4G este arhisuficient. 5G promite o bandă atât de mare încât îți trebuie și ceva foarte capabil să trateze datele alea cumva (stocare, procesare). Sunt mulți utilizatori de FiberLink Gigabit care nu se pot bucura de toată capabilitatea liniei pentru că nu au un sistem de calcul suficient de puternic să manipuleze datele alea cumva. Și ăștia vin cu 5G. Și o să coste cât? 5€/octetul de date transferat?

      (Citează)

  12. O sa înceapă Radu sa șteargă comentariile negative din postările cu P, la fel cum face Zoso.

      (Citează)

    • Radu a sters si pana acum comentarii negative din postarile cu P. Din punctul meu de vedere e un moral gray area – eu n-as face asta, dar ii inteleg motivatia.

        (Citează)

    • Am șters doar înjurături și genul de tâmpenii spuse a mia oară de oameni frustrați care n-au nici o legătură cu subiectul, dar până la acest comentariu n-am găsit nimic de șters.

        (Citează)

  13. radu e adevarat, nu sterge comentarii ca si gusterul ala care se crede pe mosia lu mumasa.

    alex.petre: revenind la holograme, că în viitor se poate merge și mai departe. Vrei să-ți cânte hologramele Rolling Stones în sufragerie? S-ar putea face și asta. Videoconferințe ca-n noul Star Trek? Deja posibil. De fapt, ca idee, hologramele din prezent arată mai realist decât cele din Star Wars, unde ăia vorbeau între ei la o rezoluție dest

      (Citează)

    • E fix mosia lui asa ca poate sa faca ce vrea.

        (Citează)

    • Giani Mucea:
      E fix mosia lui asa ca poate sa faca ce vrea.

      Nu știu ce să zic. Articolul 18 din Constituție îți garantează dreptul de a comenta neîmpiedicat pe blogul personal al cuiva.

        (Citează)

    • A, uite ca nu stiam. Asta e, mi-a zis mama sa ma fac avocat dar n-a avut cu cine.
      Pe bune acum, Vali chiar nu blocheaza comentariile. Adica eu nu am avut experiente negative. Fluture in schimb e mai special. Ala blocheaza lejer comentarii concise, fara injuraturi si la obiect, doar pentru ca reiese din ele ca ar fi un om de rahat (desi logica conventionala i-ar spune ca in felul asta pierde ocazia de a nu mai fi om de rahat). Dar chiar si asa – nu-ti convine, nu mai intri si gata.

        (Citează)

  14. S-a respectat legislatia in vigoare privind munca minorilor?

      (Citează)

  15. A. 5G? Sunt zone din Medgidia sau Constanta unde Vodafone nu are nisi semnat de voce bun. Nu mai zic de net. Zeci si zeci de reclamarii facute. Niciun rezultat. Atentie: nu vorbim de o zona de pe camp, ci de un ditamai municipiul.

    B. Am fost in Delta Dunarii, la Murighiol. Am incercat sa urc un video de 2GB pe FTP. Vodafone nu l-a urcat nici dupa 3 ore. Am imprumutat un telefon cu Orange de la cineva si s-a urcat pe FTP in 3-4 minute.

    Mai e mult pana departe…

      (Citează)

    • Marius Popescu

      11/03/2019 la 5:58 PM

      Îți dau dreptate.. Orange și a făcut treaba mereu. Deși pe Vodafone aveam viteze mai mari dar existau signal drops .. Telekom la internet e bun daca folosești opera mini și citești horoscopul..

        (Citează)

  16. nwradu: Nu știu ce să zic. Articolul 18 din Constituție îți garantează dreptul de a comenta neîmpiedicat pe blogul personal al cuiva.

    spune-i aia la picatu in prapastie fara dinti si la grasu alalalt care nu stie face poze.
    daca ai orice alta opinie fata de a lor nici macar nu publica comentariul.
    deci da…

    si de asta imi place la tine pe blog, ca stii sa iei si o alta viziune diferita de a ta.

      (Citează)

  17. nwradu:
    La 5G sunt multe scenarii de utilizare diferite: bandă mare, latență mică, FWA, NR, coordinated multi-point, 5G pentru automotive șamd, încât va apărea confuzie.

    Noi în general ne gândim la aplicația pentru telefoane, adică bandă mare și poate latență mai mică. 5G, însă, a ajuns la o formă ce permite o mulțime de aplicații. Este ca și cum ai spune “autovehicul”. Bine, dar de care și pentru ce fel de utilizare, că poți avea Clio sau o basculantă în același termen.

    Părerea mea este că vor deveni mai clare atunci când se vor lansa. Doar vreo 2-3 aplicații se adresează publicului larg, restul de 20+ sunt pentru infrastructură/business și nu ne pasă așa tare de ele.

    La MWC singurii ce mi s-au parut ce stiu cam ce sa faca cu 5G-ul, sau cel putin stiau sa arate asta, au fost cei de la Nokia ce aveau sectiunea aia cu 5G connected production line (private 5G pentru Bosh).

    Restul ne aratau cum merge cu 10 Gbps… acum pe bune, asta era poate interesanta acum 15 ani cand netul de peste 10 Mbps era o raritate, dar acum nimeni nu mai e impresionat de viteza cel putin in tarile avansate.

    Ma rog, alaturi de IoT, M2M, Cloud si AI, acum o sa avem si 5G peste tot in prezentari :)

      (Citează)

  18. Marius Popescu

    11/03/2019 la 5:37 PM

    Va dați seama cum U2, Motorheads, Depeche Mode vor concerta seara de seara in cârciumile din centrul vechi???
    In loc să cumpărăm belete scumpe.. vom da banii pe beutura și vom sta că jjmeckerrii.
    Ce daca 4G nu exista in interiorul clădirilor, sau 3G e un vis in zona rurală…
    Și când te gândești că ultimul concert m a secătuit de biștari.. și câte coate in coaste am primit…
    Daca cei de la Bad Company vor hologramaa pe undeva sa mă anunțați.. nu vreau sa ratez splendoarea laser.. vreau sa ovationez la scena deschisă.. ca ei sa vadă că sunt acolo. Ce daca vor concerta în Olanda sau Germania.. iar dialogul lor va fi cu un public de către nu am habar.. Nu? Ideea este sa te bucuri de 5G 😊😊😊

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus