un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Sunt doar 30 de ani de la nașterea Internetului, deși pare că este dintotdeauna alături de noi

13 Mar 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

37 comentarii

Internetul a împlinit 30 de ani (sau WWW-ul, după cum țin morțiș să sublinieze oamenii care nu înțeleg că astăzi Internet=WWW). Puțini ani, având în vedere că Internetul pare să fi apărut în viața noastră de atât de mult timp încât am uitat deja o mulțime dintre etapele prin care am trecut împreună.

Eu, de exemplu, am luat contact pentru prima oară cu Internetul la Palatul Copiilor, la un cerc de programare, probabil prin 1995. N-am fost niciodată înscris acolo, dar un prieten din gimnaziu mergea la acel cerc și m-a adus și pe mine de câteva ori, pe sub mână cum s-ar zice, pentru că aveau computere conectate la Internet.

Țin minte și acum că primul contact cu Internetul a venit cu întrebarea “ok, și ce fac pe Internet, acum că-l am în față?”. Problema rămâne și acum, dacă vă gândiți un pic. Luați un om care nu știe absolut nimic despre Internet, puneți-l în fața unui browser și, fără îndoială, se va întreba ceva similar: “și ce fac de aici?”.

Internetul are această problemă, trebuie să știi să-l utilizezi. Îți plac fotografiile? Trebuie să știi că există Instagram sau 500px. Vrei să citești despre ce-i bun într-un oraș? Trebuie să știi că există ceva numit Tripadvisor.

Prin comparație, dacă pui un om într-un oraș necunoscut, măcar poate porni la întâmplare pe străzi, ba chiar din când în când întâlnește indicatoare rutiere către Centru sau obiective turistice. Lucrurile stau mai bine acum, că măcar există Google, unde poți căuta în limbaj natural ce vrei și pornești de acolo explorarea. În vremurile de care îmi amintesc eu, existau Altavista și Hotbot, dar nu erau foarte performante.

Am avut apoi Internet acasă, prin telefon, de la PC-Net, prin 1997 sau 1998, moment când am adunat și niște facturi astronomice la Romtelecom. Îmi aduc aminte de Netscape Navigator și de un Internet cu site-uri statice, colorate doar cu gif-uri animate, uneori cu tot felul de modele realizate în 3D Studio sau ceva asemănător. Site-urile erau simple, cele mai complexe construcții fiind forumurile. Printre primele lucruri descărcate a fost patch-ul 1.04 pentru Starcraft Brood War.

Internetul românesc s-a dezvoltat cu portaluri precum kappa.ro sau home.ro și forumuri precum Computer Games sau agregatoare precum top100.ro. Chiar nu mai țin minte, voi ce ziceți despre asta: care sunt alte site-uri memorabile pentru dezvoltarea Internetului în România, portaluri sau forumuri pe unde trecea fiecare internaut al acelor ani?

Dacă 30 de ani par puțini, gândiți-vă că noi în România am trăit doar o parte dintre ei. Primii ani ai Internetului au fost oricum unii de construire, site-urile utile publicului n-au apărut din primul moment. În România startul s-a dat și mai târziu.

Cu toate acestea, gândiți-vă la câte perioade mult mai mici au fost, câte site-uri sau servicii au crescut și au decăzut ca mici regate deja uitate din istorie. Netscape Navigator a fost mare și apoi s-a dus de tot. A fost perioada în care toate site-urile se făceau în Flash și apoi a dispărut și ea. mIRC-ul încă stârnește melancolie într-o întreagă generație. Napster și Kazaa și eMule au fost mari pentru piraterie, apoi au fost înlocuite cu altceva; și altceva; și altceva. A existat o vreme înainte de Facebook, au existat Geocities și MySpace. Înainte de Yahoo Messenger au fost MSN Hotmail și AOL; zilele trecute Yahoo Messenger a dispărut fără să-l regrete nimeni. Au fost poate sute de servicii ce au dominat ani de zile Internetul pe felia lor și pe care acum, fără un efort din acesta de rememorare, nici nu le poți enumera rapid.

Nici nu mai zic de revoluția adusă de smartphone-uri. Internetul în buzunar, oriunde în lume, a transformat din nou totul. Am schimbat doar totul, cum zicea parcă o reclamă TV acum câțiva ani, lansând zeci de servicii noi, schimbând comportamentul oamenilor în societate (vezi goana după selfieuri sau fotografierea mâncării sau vorbitul prin mesaje vocale în WhatsApp sau Messenger) și felul în care interacționăm cu orice, inclusiv sisteme tradiționale precum cele bancare sau plata întreținerii de la bloc.

30 de ani.

Gândiți-vă un pic la următorul aspect: în doar 30 de ani, Internetul a generat o industrie de mii de miliarde de euro, a făcut zeci sau sute de miliardari, a creat zeci sau sute de milioane de locuri de muncă în domenii precum hardware de infrastructură sau pentru clienții finali, software de securitate, aplicații utile, entertainment, ecommerce, streaming și orice altceva adiacent lor. Nu mă refer doar la programatori și ingineri. Milioane de oameni lucrează, de exemplu, în împachetarea și transportul mărfurilor comandate prin Internet de către clienți din întreaga lume.

Nimic din toate acestea nu exista acum 30 de ani.

Vă puteți închipui cum va arăta lumea peste 30 de ani, dacă aceeași perioadă din trecut a schimbat-o radical? Vă puteți închipui ce tehnologii, ce schimbări, ce noutăți vor apărea și se vor impune în viața noastră în următorii 30 de ani, la fel cum Internetul a făcut-o până acum?

Eu nu pot să-mi închipui acestea, motiv pentru care probabil că peste 30 de ani nu voi fi unul dintre noii miliardari. Schimbările vin oricum, chiar dacă nu știu eu care vor fi acestea, și nu pot spune decât că aștept cu entuziasm să văd cum va arăta lumea din 2049.

Tim Berners-Lee. Așa îl cheamă pe inginerul și cercetătorul britanic despre care se spune că a inventat Internetul. Pe 11 martie 1989 a înaintat șefului său de la CERN o propunere pentru un sistem de management al informației bazat pe protocolul HTTP și sistemul client-server. Șeful său, Mike Sendall, a notat în partea de sus a propunerii cuvintele “vague but interesting”. Acum iată-ne unde suntem 30 de ani mai târziu.

Tim Berners-Lee lucrează în prezent ca profesor la Oxford și MIT. Așa este lumea organizată. Studiezi în România, dai de Ecaterina Andronescu. Studiezi în străinătate, îți predă inventatorul Internetului. Mă gândesc că Tim Berners-Lee, în orice situație, indiferent unde ar fi, iese mereu câștigător. Se pot lăuda alții cu premii Nobel, cu Oscaruri, cu făcut pace mondială și salvat delfinii; el spune “eh, eu am inventat Internetul. Mă scuzați, aș mai sta la discuție, dar trebuie să corectez niște lucrări la școală… mă termină Oxfordul ăsta”.

Tim Berners-Lee, cu ocazia a 30 de ani de la acel moment din 11 martie 1989, a scris și un editorial publicat de Wired. Vorbește acolo despre ce probleme are Internetul în acest moment, începe cu

with every new feature, every new website, the divide between those who are online and those who are not increases, making it all the more imperative to make the web available for everyone

trece prin

given how much the web has changed in the past 30 years, it would be defeatist and unimaginative to assume that the web as we know it can’t be changed for the better in the next 30. If we give up on building a better web now, then the web will not have failed us. We will have failed the web.

și

To get this right, we will need to come together as a global web community.

ajunge la

If we don’t elect politicians who defend a free and open web, if we don’t do our part to foster constructive, healthy conversations online, if we continue to click consent without demanding our data rights be respected, we walk away from our responsibility to put these issues on the priority agenda of our governments.

și termină cu

The web is for everyone, and collectively we hold the power to change it. It won’t be easy. But if we dream a little and work a lot, we can get the web we want.

Cuvintele dintre aceste paragrafe sunt destul de importante, așa că citiți acel editorial ca să vedeți cum vede omul care a pornit una dintre cele mai mari schimbări ale civilizației noastre din ultimii 2000 de ani situația Internetului la 30 de ani după acel moment.

sursa foto: XKCD

asus s5507

    37 comentarii

  1. Pentru internet ar trebui sa multumim americanilor (pt proiectul ARPANET), Vinton Cerf & Bob Kahn (pt TCP/IP protocol, care ulterior a fost adoptat de ARPANET).
    Asa ca… Tim Berners-Lee NU a inventat internetul, ci World Wide Web-ul.

      (Citează)

    • Într-adevăr, o distincție importantă!

        (Citează)

    • O distinctie atat de importanta incat face articolul fake news.

        (Citează)

    • WWW-ul este Internetul acum, oricât ai vrea să crezi altceva.

        (Citează)

    • GabrielG: O distinctie atat de importanta incat face articolul fake news.

      E doar un protocol de comunicație. Dacă n-ar fi fost TCP/IP, ar fi fost altul la mijloc. Contează ce îți permite Internetul să faci ție, clientul final, nu pe câte layere Ethernet se bazează comunicația.

      Dacă vrei musai să intri în tehnic, mi se pare că HTTP-ul a fost mai important deoarece a permis acea inițială creionare a Internetului. Faptul că a prins l-a făcut să se dezvolte suplimentar, i-a făcut pe alții să adauge tot mai multă informație acolo, indiferent că vorbim de poze cu pisici sau rețete de mâncare sau un fan site Quake. Te asigur că tuturor acestor oameni nu le-a păsat deloc de TCP/IP și Arpanet.

      Cea mai bună dovadă este că modelul teoretizat de Tim Berners-Lee stă la baza Internetului de astăzi (WWW-ului, pardon), nu al altora.

      Sigur, am putea mulțumi și cui a descoperit curentul electric, că fără el n-am avea Internet, dar nu putem spune că l-a inventat pe cel din urmă.

        (Citează)

  2. Postolachi Dumitru

    13/03/2019 la 8:34 AM

    30 de ani de la WWW, internetul nu înseamnă doar aceasta și dacă e să vorbim de internet în mod echidistant strămoșul său a fost ARPANET.

      (Citează)

    • Da, au mai fost și bulletin boards, Compuserve și alte servicii, dar pe 11 martie se sărbătorește nașterea web-ului dintr-un motiv bun.

        (Citează)

  3. Ce vremuri frumoase pentru noi .
    tin minte si acum cum asteptam factura de Romtelecom , cu mare infrigurare , desi imi instalam ceva programe ce contorizau costurile… tot timpul le depaseam . Tin minte cum se incarcau imaginile , paginile . Apoi de mirc nu sa uit niciodata , cate fete am cunoscut , ehe …..ma uitam cu jind la colegii mei de liceu cum povesteau de internetul lor de acasa , de netcafeurile …eu stateam la tara cu net prin dial up ..cum imi pierdeam noptile ca era mai ieftin intre 22 – 06 ….cum mi am pierdut un an din viata din cauza internetului , am fost atat de captivat ca nu m am mai prezentat la licenta…..
    azi 2019 tot la tara , dar net prin fibra 500 ……oricum a fost frumos …

      (Citează)

  4. “Internet is for porn”. Încă rămâne valabilă. Pentru cineva care a trăit bine merci timp de peste 40 de ani fără internet, nici că-i va trebui vreodată.

    Am internet din 1993. Și de multe ori s-a întâmplat să nu am nevoie de el. Asta până pe la 18 ani, când am terminat liceul (m-a ajutat cu niște poze și informații pentru proiectul de informatică) , apoi am intrat la facultate.

      (Citează)

    • “nici ca-i va trebui vreodata” … aici e cu da si nu. Adica da, lui direct poate ca nu. Dar poate are copii, care vor face si nepoti. Si poate aia se muta in strainatate peste 7-8-10 fusuri orare diferenta. Hai sa incercam sa ghicim cum persoana aia va comunica vizual cu familia de la mare distanta.

        (Citează)

    • Francisc:
      “Internet is for porn”. Încă rămâne valabilă.

      Internetul a schimbat complet modul in care populatia acceseaza pornachele. Inainte era cu casete video, reviste, acum totul e pe net si in mare majoritate gratis.

        (Citează)

  5. De AltaVista nu zici nimic? A fost primul motor de căutare folosit de toți, înainte de Yahoo și Google.

      (Citează)

    • Ai citit articolul? Că e scris mai sus și numele Altavista.
      Dar ideea este să-ți zici tu propria experiență, dacă ai avut una cu Altavista. Eu poate că nu am avut.

        (Citează)

  6. Parca blogul asta se vrea a fii blog de tehnologie. Internet = WWW? Pe bune? Sunt convins ca intelegi diferenta. Si totusi ai mers mai departe cu ceva ce tehnic poate fii numit Fake News. Sau macar clickbait. Poate o fii vina mea ca aveam niste minime pretentii de corectitudine tehnica pe un blog de tehnologie?

      (Citează)

    • tocmai am citit pe net care e diferenta si nu am inteles mai nimic si mi se pare ca nici nu e importanta diferenta pt mine, care sunt doar amator de tehnologie.

      insa cum sunt inclinat spre acribie de felul meu, acum sunt confuz ca nu stiu daca acum stau pe internet sau pe www. Presupun ca pe www, desi imi va fi greu sa zic “intru pe www”.

      deci eu zic ca e o chestie ca aia “merg la medic sa ma consulte” cand de fapt tu-l consulti pe medic.

        (Citează)

    • E la modă să fii contra, nu trebuie să cauți prea mult în explicații avansate.

        (Citează)

  7. Dacă vreți să vedeți cum era internetul acum 20 ani, e de ajuns să intrați pe site-ul Primăriei Municipiului București.. :)

      (Citează)

  8. Pentru mine forumurile sunt o amintire foarte placuta a acelor vremuri, petreceam foarte mult timp pe warezbb, nu doar pentru piraterie, ci pentru comunitatea de acolo. M-am implicat pe phpbb.ro o vreme, ajutand oamenii in problemele lor cu forumurile, acum ma dau pe softpedia…

      (Citează)

  9. Internetul e reteaua de calculatoare conectate, serverele… WWW e un serviciu ce functioneaza datorita acestei retele.

    Un alt serviciu, chiar mai vechi decat WWW, ce inca este folosit este Emailul de exemplu.

    Daca vrei o analogie cu medicina gandeste la Internet ca la Facultatea de medicina. Ea face posibila existenta medicilor (diploma aia reprezinta respectarea unor “standarde” minime de cunostinte despre corpul uman, substante, tratamente… etc). Medicul (la modul generic) este un protocol din Internet.

    Pediatrul e Emailul, Neurochirurgul e WWW, Medicul de familie e DNSul (el te trimite la ceilalti specialisti)… etc.

    Si acuma vine Radu si zice ca Medicina a aparut odata cu Neurochirurgia.
    Acum intelegi problema?

    Marean:
    tocmai am citit pe net care e diferenta si nu am inteles mai nimic si mi se pare ca nici nu e importanta diferenta pt mine, care sunt doar amator de tehnologie.

    insa cum sunt inclinat spre acribie de felul meu, acum sunt confuz ca nu stiu daca acum stau pe internet sau pe www. Presupun ca pe www, desi imi va fi greu sa zic “intru pe www”.

    deci eu zic ca e o chestie ca aia “merg la medic sa ma consulte” cand de fapt tu-l consulti pe medic.

      (Citează)

    • got it, thanks

        (Citează)

    • Diferența, D4n, este că WWW-ul a făcut “rețeaua de calculatoare” să crească la ceea ce este astăzi și a acaparat probabil 99% din acesta.

      Dacă vrei să fii mai catolic decât papa, sigur, poți să zici în continuare de Arpanet și alte servicii, dar mă tem că subiectul acestui articol și semnificația aniversării a 30 de ani trec la mare distanță de tine în acest caz.

        (Citează)

    • Sau, ca să folosesc analogia ta, dacă 99% din medici ar fi neurochirurgi și s-au construit business-uri de miliarde în jurul neurochirurgiei și toată viața noastră normală am apela zilnic de vreo 300 de ori la neurochirurgi pentru orice chichiță, iar în spitale ar fi numai neurochirurgi și foarte rar, practic aproape uimitor, mai dai și de alt medic din când în când, atunci poți spune că medicina = neurochirurgia.

      Mai sunt și alte pe lângă, dar în discuția generală, de purtat în două pagini de pe blog, nu contează. Dacă tu crezi că marii mase a utilizatorilor de Internet de astăzi le pasă de alte tipuri de servici și protocoale, atunci tu ai dreptate și eu mă înșel.

        (Citează)

  10. Tin minte ca luam muzica de pe mIRC, de pe #romuzica parca.
    Prin dial-up downloadam cam cu 5KB/s, dura cam jumatate de ora sa iau o melodie. Interesant e ca downloadul era liniar – daca aveai o bucata de fisier downloadata, o puneai in Winamp si canta o bucata de melodie. 5 minute mai incolo melodia aia avea cateva secunde in plus.

    Pe langa asta, tin minte Download Accelerator Plus – un program pentru downloadat fisiere care avea avantajul ca putea pune pauza la download si apoi reluai de unde ai ramas, nu de la 0.

    In rest, mIRC, apoi mail, c-service, canale, admini, forumuri si apoi download de videoclipuri cu watermark-ul zoso.ro

      (Citează)

    • zoso e adevaratul inventator al internetului in Romania.

        (Citează)

    • Da, a fost tare când au apărut programele ce permiteau resume la download, deși am impresia că de fapt au fost îmbunătățite serverele și permiteau această funcție, iar programele respective doar au implementat-o.

      Același lucru și pe oDC sau StrongDC și felul în care recunoșteau fișierul în mai multe surse și trăgeau din diverse direcții cu pauză și resume.

        (Citează)

  11. Imi place modalitatea de “click baiting”……..

    Asteptam un pic mai mult de la acest blog….dar nah……presupun ca trebuie sa faci si tu trafic, click-uri etc.

      (Citează)

  12. Ce viata, internet cafe, mIRC, Counter Strike, Star Craft, Red Alert.
    Ma conectam prin modem-ul ala care scotea niste sunete de extraterestri si plateam internetul la minut. Pana vedeau parintii factura la telefon.
    Sau mai era vremea: Mai deconecteaza-te de pe internetul ala ca vreau sa dau un telefon. :))

      (Citează)

    • Da, ce uimitor a fost când am trecut de la telefonic la modemul de cablu de la RDS și cei 128 kbps pe care-i oferea inițial compania, dacă nu mă înșel.

        (Citează)

  13. nwradule, termină cu “internetul e totuna cu webul”. Ce inginer ești tu ?

    chiar tu ai pomenit de alte aplicatii ale netului care NU sînt totuna cu webul, NU se accesează dintr-un browser.
    – kazaa, torentele, orice fel de file sharing
    – yahoo messenger și orice fel de instant messenger
    – mailul (care inițial NU se accesa dintr-un browser de web ca acum ci din programe distincte de mail cum e și acum Outlook și altele)
    – pe vremuri se folosea foarte mult FTP-ul pt arhive foarte mari de fișiere pt download
    – altele

    și da, este foarte relevantă invenția Arpanetului, sînt și acolo oameni deștepți și importanți care tb pomeniți (ba chiar destul de mulți, față de Tim Berners Lee care e unul singur)

      (Citează)

    • Astazi cand ne referim la net ne referim la www. Corect , Sunt si alte aplicatii ce nu necesita www, dar inseamna internet, insa acestea sunt tot mai putine, iar www-ul este baza :)

        (Citează)

  14. Prima dată am descoperit internetul în facultate. Un profesor ne-a dat o temă și ne-a zis să intrăm pe internet și să îi trimitem tema pe mail.
    Când am ajuns în cămin mă chinuiam să introduc adresa de email în browser și nu înțelegeam de ce nu merge. Un coleg de cameră cu vechime pe net m-a lămurit cum se folosește mailul și browserul.

      (Citează)

  15. da ce vremuri faine cu mirc, forumuri si usenet

      (Citează)

  16. Cum adica “azi internet=www” ? Protocolul web (www) este unul dintre multele protocoale folosite azi folosind internet. Internetul este o infrastructura iar cei care insista ca internet !=www, au dreptate. Citeste putin despre standarul OSI (https://en.wikipedia.org/wiki/OSI_model), internetul este layer 3 (network layer) iar www este application protocol, level 7

      (Citează)

  17. Daca tu crezi ca Internet = WWW, atunci sa nu mai folosiesti nici un device IoT. Sa nu iti pornesti priza de pe drum, sa nu schimbi temperatura din termostat cu o ora inainte sa ajungi acasa!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus