►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
Un articol de la World Economic Forum spune că valoarea totală a banilor cash în circulație în Suedia a scăzut sub 1% din PIB și se pare că asta este foarte puțin (în zona euro, este de aproximativ 10%), motiv pentru care sunt toate semnele că în Suedia banii cash vor dispărea în curând.
Mai mult, având în vedere cele de mai sus, o lege nouă permite firmelor să nu mai accepte bani cash, ci doar plata cu cardul. Avantajele sunt imense: servire mai rapidă, nu mai ai grija banilor și trimiterea lor la bancă, fiscalizarea este mai simplă, nu mai riști nereguli în jurul casei de marcat șamd. Mi se pare foarte mișto că o țară a ajuns la acest nivel de dezvoltare.
Probabil că veți spune “dar ce fac turiștii care nu au carduri?” Suedezilor nu le pasă. Dacă vrei să intri într-un local care nu acceptă plata cash și tu nu ai card… nu te servesc. Ei preferă comoditatea.
Sau poate că veți spune “dar ce faci când datorezi niște bani unui prieten?” Păi asta e simplu, ceea ce fac și eu acum aici în România. Dacă cineva îmi datorează mai mult de… 30 de lei, să zicem, îi zic să mi-i dea direct prin bancă. Mai nou nici nu mai trebuie să-i spun cuiva contul IBAN, deși îl am la un click distanță pe telefon. Majoritatea aplicațiilor bancare permit acum să transferi bani unei persoane din lista ta de contacte, doar pe baza numărului de telefon, ceea ce face și mai simplă mișcarea asta.
Suedezii oricum au o astfel de aplicație populară numită Swish, cu care poți face plăți, trimite bani șamd. Este o aplicație de genul celor despre care vă spuneam că vor apărea după liberalizarea serviciilor bancare. Închipuiți-vă o aplicație bine făcută care are acces la toate conturile voastre bancare, indiferent în câte bănci sunt împărțite acestea, și din acea aplicație să puteți achita la POS, să plătiți facturi, să transferați bani prietenilor, să vedeți pe ce-ați cheltuit banii șamd. Cândva poate va apărea și la noi una.
Eu n-am reușit să găsesc nici un scenariu pentru care să deplâng dispariția banilor cash. Din păcate, noi suntem abia la nivelul la care mă bucur că am reușit să las bacșiș cu cardul.
sursa: WEC via Ambasada Suediei.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
78 comentarii
28/03/2019 la 7:02 AM
Un documentar fain pe tema asta:
https://youtu.be/GbECT1J9bXg
Mc27(Citează)
28/03/2019 la 11:18 AM
Nu e nevoie de un documentar ca sa iti dai seama ca in momentul in care sistemul bancii la care ai cont/card e cazut, faci foamea. La propriu!
Mi se pare o prostie renuntarea la cash, mai ales in tari unde se intampla sa pice sistemele bancilor odata pe luna (vezi ING, care in fiecare luna aproape au cate o buba majora).
Kopa_Kopan(Citează)
28/03/2019 la 7:42 PM
Foamea ca foamea, dar cum iti mai cumperi droage???
Robert(Citează)
28/03/2019 la 7:12 AM
Eu am totusi o intrebare, cum ii mai dai copilului bani de buzunar?
Cam toate metodele stiute de mine implica varsta majoratului: card (atasat), telefon, token, etc.
Dan(Citează)
28/03/2019 la 7:38 AM
Eu tin minte ca in Romania anilor 2000 o banca (BCR parca) ii oferise tatalui meu un card Junior pentru mine, copil la vremea aia. Nu stiu daca la noi mai exista genul asta de produse, dar sunt convinsa ca prin tarile mai civilizate, care tind sa renunte la cash, exista. Un card pe care sa il alimenteze parintii (poate chiar la termen, saptamanal, sa nu se piarda ideea de alocatie), eventual cu o limita de cumparaturi destul de mica, si pe care il poti controla (ex. extras de cont, notificari plati) din aplicatia contului principal, de adult. Asa ca povestea cu cardul pentru copii e chiar usor de rezolvat.
Problema e la comercianti, fie cei care nu vor sa fiscalizeze tot (de care nu ne pasa, pot sa se si inchida), fie la cei foarte mici pentru care onorariile bancare la plata cu cardul le-ar anula orice profit (ex. o taraba de verdeturi din piata, unde cumparaturile medii sunt de 5 lei sa zicem, cu greu si-ar permite un comision bancar de 1-2 lei per tranzactie; la fel si la un chiosc de ziare, unde produsele au pret fix si marja de profit e mica).
Andreea(Citează)
28/03/2019 la 7:57 AM
Prin card Revolut pe numele tau, dar pe care il administrezi atent.
Razvan(Citează)
28/03/2019 la 12:40 PM
Sunt destule banci in Romania unde poti face un card copilului minor
Ionut(Citează)
28/03/2019 la 7:27 AM
Parca unele cupluri de români întrebate cum se gospodăresc cu banii spuneau ca pun banii la comun. Ei, în scenariu asta când nu mai pot scoate tot salariul de la bancomat cum fac? Ar fi interesant un articol sa dezbați și problema asta a împărțirii banilor în familie. Cum face lumea, cum e normal, cum e echitabil?
Bogdan(Citează)
28/03/2019 la 7:50 AM
Uite un scenariu in care sa deplangi cash-ul: guvernul iti poate lua sau bloca toti banii intr-o clipita daca vrea sa instaureze o dictatura;
Altul: nu mai ai cum sa scapi de ratele negative de dobanda;
Altul: niciodata nu vei mai cumpara ceva de care sa nu se stie -> surveillance capitalism.
Hai sa ne bucuram ca netotii ca nu mai e nevoie sa purtam 3 hartii in portofel.
Marean(Citează)
28/03/2019 la 8:00 AM
Si mie imi pare rau ca am masina in loc de cal, antibiotice in loc de iarba si electricitate in loc de o lampa adevarata, te inteleg.
Razvan(Citează)
28/03/2019 la 8:08 AM
Nu Răzvănel, poți să călărești un cal acum dacă vrei să fii eco și nu vrei mașină.
În continuare poți mânca iarba dacă crezi că antibioticele provoacă autism.
În continuare poți folosi o lampă cu ulei, dacă ai alergie la tensiunea electrică.
E o mică-mare diferență.
Big T(Citează)
28/03/2019 la 8:11 AM
Chiar compari saltul de la cal la masina cu trecerea plata cash la plata cu card?
Esti fix netotul ala care pentru 0.01% in plus la confort renunta la… hai ca oricum nu conteaza pentru tine altceva decat confortul personal.
Mai tineti minte acum 2 ani cozile de la bancomate din Grecia, unde se dadeau bani cu taraita? Macar te puteai intalni la coada la bancomat cu altii si sa injuri guvernul.
Marean(Citează)
28/03/2019 la 8:26 AM
Asta mi se pare cel mai tare. Ca lumea se bucura si sustine manevra. Uite-i ce incantati sunt sa predea controlul finantelor si orice urma de privacy statului, si sa plateasca bancilor comisioane, vezi doamne ei sunt civilizati si moderni daca fac asta. Iti sta mintea in loc. Mai ca incepi sa crezi in conspiratiile alea cu spalatul pe creier sistematic timp de zeci de ani
Ps: suedia chiar nu mai e un exemplu bun deloc de ceva vreme avand in vedere toate nenorocirile care se intsmpla acolo.
nm.bradu(Citează)
28/03/2019 la 9:45 AM
As zice ca diferite tari au diferite probabilitati sa devina dictatura. Adica intre Ungaria si ocean ma simt destul de sigur din punctul asta de vedere. Si daca incepe sa miroasa a Belarus pe unde stai, eu zic ca banii sunt ultima problema si ar trebui sa incepi sa iti faci bagajele. In plus, dictatura poate foarte usor sa iti ia si banii sau sa ti-i faca inutilizabili, dar la contul de PayPal nu stiu cum ar putea avea acces.
Despre surveillance capitalism – nu prea inteleg la ce te referi. Adica au acces firmele la contul meu bancar? Sau are acces guvernul? Pentru ca nu am nici un indiciu cum ca oricare ar avea.
Ideea e urmatoarea: poate ca ar veni un moment in care banii cash sa fie de preferat cardului, dar (1) nu e un lucru sigur si (2) nu va veni imediat. Pana atunci, avantajele platii cu cardul sunt clare.
Giani Mucea(Citează)
28/03/2019 la 9:56 AM
am mai facut precizarea si mai jos: eu nu sunt impotriva mijloacelor electronice de plata, sunt chiar fan si le folosesc la greu.
eu sunt impotriva eliminarii alternativei la ele, adica a cash-ului.
nu exista nici un avantaj pentru noi sa se elimine cash-ul, avantajele sunt pt banci (costa sa muti si sa depozitezi cash) si pentru stat (un control mai mare asupra populatiei).
pentru omul de rand sunt numai dezavantaje.
despre surveillance capitalism poti citi aici
https://www.theguardian.com/technology/2019/jan/20/shoshana-zuboff-age-of-surveillance-capitalism-google-facebook
Marean(Citează)
28/03/2019 la 10:08 AM
Eu nu sunt impotriva platilor electronice, folosesc la greu, eu sunt impotriva renuntarii totale la cash, la nivel de societate – e o diferenta.
Am scris un comentariu mai lung, dar a intrat in spam evident, m-am plictisit sa tot scriu degeaba pe blogul asta.
Marean(Citează)
28/03/2019 la 10:13 AM
Ar fi mai complicat pentru o dictatura sa iti blocheze banii aflati intr-o banca/cont din strainatate. Mai simplu e sa te prinda cu dolari. In casa, ca doar e dicatatura.
nashu_mare(Citează)
28/03/2019 la 10:15 AM
Pai depinde cum se renunta. Daca oamenii folosesc cash dar vine statul si zice “bai baieti, de maine gata cu hartia” atunci sunt si eu impotriva. Dar daca societatea foloseste din ce in ce mai putin cash in mod organic incat se ajunge la un punct in care costurile existentei lui devin nejustificate, care ar fi problema?
Radu ar trebui sa afiseze regulile dupa care comentariile ajung in spam (daca nu a facut asta deja).
Giani Mucea(Citează)
28/03/2019 la 10:26 AM
@nashu mare
renuntarea totala la cash nu inseamna ca toata lumea o sa isi tina banii in orice banca din lume.
banii vor denominati in continuare tot in moneda statului respectiv si vor exista tot in sistemul bancar local, altfel nu ii vei putea folosi pentru plati locale.
ce-i drept nu mi-e clar in momentul asta daca tu poti sa locuiesti sa zicem in Franta si sa ai absolut toti banii in banci din Germania… cred ca orice tranzactie pe care o faci se considera cross border si ai cel putin taxe mai mari de platit, daca nu cumva si sistemul fiscal aplicabil este diferit; plus dificultati la accesarea unui credit si a altor servicii bancare etc
in orice caz, sunt sigur ca cei mai multi oameni dintr-o tara din UE isi tin banii tot in tara lor, chiar si in conditiile monedei unice.
Marean(Citează)
28/03/2019 la 10:33 AM
Banii din ce card? Ca eu am lei intr-un cont din Anglia (revolut) si am EUR intr-un cont din Romania. Si pot face plati la comercianti in Anglia, in Romania sau in alte locuri cu ambele carduri. Poprire mi se poate pune, realistic vorbind. doar pe cel din Romania.
nashu_mare(Citează)
28/03/2019 la 10:40 AM
@Giani Mucea: nu prea exista “in mod organic”
tot timpul a existat un push discret din partea bancilor, pentru ca ele au costuri cu depozitarea, transportul si distribuirea cash-ului si ar fi mult mai profitabil pentru ele fara cash.
apoi, piata cardurilor este extrem de concentrata, Visa ar fi super fericita sa nu exista alternativa la plata cu cardul si sa puna ea ce comisioane doreste, la fel si bancile ar fi super multumite ca toate fluxurile economice sa treaca prin ele, ca sa aiba mai mult de comisionat
acest push spre cashless este foarte discret, respectiv se face tot mai dificil accesul la alternativa (se inchid sucursale, se elimina bancomate), apoi se “vinde” ideea ca de fapt clientii vor tot mai mult cashless
Marean(Citează)
28/03/2019 la 11:02 AM
Chiar si presupunand un push in directia card-ului, asta nu exclude faptul ca e mai convenabil. Chiar si presupunand ca nu ar exista nici o limitare la cash, mereu va fi mai convenabil sa ai o bucata de plastic care iti da acces la toate fondurile disponibile, care ar fi furata degeaba, cu care poti face plati online si care iti ofera un overview al cheltuielilor si iti permite putina planificare. Avantajele cardului exista in mod absolut.
Visa nu e singura firma de carduri. In plus, daca nu ar exista concurenta, ar fi foarte usor pentru guvern sa spuna “plata cu cardul e un domeniu de interes public asa ca va trebui sa urmati regulile astea”.
Iar faptul ca bancile au cheltuieli mai mici eu zic ca e un lucru bun, nu? Adica cheltuielile sunt suportate tot de clienti.
Giani Mucea(Citează)
28/03/2019 la 11:16 AM
am zambit la asta cu “e un lucru bun faptul ca bancile o sa aiba cheltuieli mai mici”.
cred ca ai uitat ca in capitalismul asta pe care-l avem acum scopul nu este doar sa faci bani, ci sa faci cat de multi bani este posibil sa faci.
deci nu, nu vor scadea costurile serviciilor bancare, va creste doar profitul bancilor, ceea ce nu ar fi o problema daca societatea cashless nu ar avea niste dezavante clare pentru omul de rand.
in definitiv problema se poate pune si in termenii urmatori:
– eu, in calitate de consumator, am vreun dezavantaj din faptul ca exista si cash pe langa card? da, inca mai exista niste buticuri care nu au POS si care in societatea cashless ar fi obligate sa aiba, adica o crestere de 0.01% pentru confortul meu.
– pentru aceasta crestere de 0.01% confort, merita sa-mi iau riscul ca toata munca mea sa fie sub controlul exclusiv al bancilor si al statului, la care adaugam riscurile de atacuri cibernetice si alte failures, plus excluziunea sociala pt persoanele nebancabile?
eu zic ca nu, asa ca sunt impotriva societatii fara cash.
Marean(Citează)
28/03/2019 la 11:51 AM
Nu am uitat, asta a fost dintotdeauna o caracteristica a capitalismului. Dar alta caracateristica e concurenta. Aia face ca, atunci cand cheltuielile scad, incet-incet sa scada si preturile. Nu de tot si nu dintr-o data, dar e inevitabil. Presupunand un sistem capitalist functional, cu un guvern care isi face treaba si cu consumatori informati, bineinteles.
Ok, sa presupunem ca societatea reduce folosirea cash-ului si ca ne aflam intr-un punct in care maxim 1% din plati se fac cash. In punctul asta, avem 2 variante: eliminam sau mentinem. Tu zici sa mentinem si aduci argumente.
Dar daca mentinem, obligam vanzatorii si bancile sa accepte, deci impunem cheltuieli. Poate ca sunt mici per cap de vita furajata, dar sunt inutile si se aduna. Gandeste-te ca trebuie sa mentinem in circulatie o cantitate de moneda mult mai mare decat e necesara in momentul ala. Bancomatele trebuie sa fie mereu pline desi nimeni nu le foloseste (si trebuie sa aiba reviziile la zi), bancile trebuie sa aiba mereu cash in seif desi nimeni nu il deschide. Oameni sunt angajati si platiti de stat sa gestioneze treaba asta – sa printeze bani noi si sa retraga hartiile stricate de pe piata. Legislatie trebuie sa existe si sa fie respectata, lucru care implica alti oameni si alte costuri.
Si asta pentru a mentine iluzia ca ai vreun control asupra muncii si veniturilor tale in case shit goes down si pentru a permite oamenilor care lucreaza doar cu cash pentru ca fac chestii ilegale, sa lucreze cu cash pentru ca fac chestii ilegale in continuare.
Giani Mucea(Citează)
28/03/2019 la 12:16 PM
daca am ajunge la 1% in mod organic, cum zici tu, probabil ca as fi de acord cu tine, n-ar mai avea nici un rost.
daca insa te uiti la statistici, gradul de folosite al cash-ului creste mai repede decat economia, nici pe departe sa scada!
“The ratio of banknotes in circulation to nominal gross domestic product (GDP) has increased from 7.9% to 10.5% over the past ten years, indicating that, while in line with the GDP growth trend (see Chart 2), the value of euro banknotes in circulation has been growing faster than the overall economy and that other factors have therefore been contributing to this increase.”
adica oamenii vor sa foloseasca in continuare cash, doar bancile sunt interesate sa nu-l mai foloseasca!
asta e si problema, de fapt, ca oamenii ar folosi cash, dar bancile fac push spre cashless pentru ca e mai profitabil pentru ele.
SURSA:
(cauta pe google “cash usage in europe” si este un articol de la ECB, nu mai dau link ca iar ma enervez)
Marean(Citează)
28/03/2019 la 12:35 PM
A, pai atunci suntem de acord. Nici eu nu as renunta la ceva care are o utilitate, doar pentru ca nu imi place mie. Ma refeream strict in anumite conditii si dupa rezolvarea unor probleme care sunt mentionate in mod gresit ca si contraargumente in comentarii (stabilitatea sistemului, excluziunea sociala etc).
Interesante cifrele alea. Dar cred ca variaza mult in functie de tara, mai ales considerand articolul despre Suedia.
Chestia cu “oamenii ar folosi cash, dar bancile…” nu mi se pare prea corecta, cel putin nu pentru mine si in balta unde inot eu. Eu folosesc cardul nu pentru ca nu am acces la cash ci pentru ca pur si simplu e mai comod. Sa am bancomatul in sufragerie sau sa vina postasul cu salariul in plic, tot card as folosi. As putea sa spun ca bancile fac push spre cashless prin inventarea unei metode mai comode decat cash-ul, dar ar fi ciudat.
Giani Mucea(Citează)
28/03/2019 la 12:44 PM
pai, man, daca e asa de comod, de ce nu foloseste toata lumea exclusiv card? de ce nu suntem deja la acel 1%?
uite in articolul ala am gasit ca “In terms of the value of transactions, cash accounted for a share of 54%”
adica mai mult de jumatate din valoarea tranzactiilor este cash – nu e cam ciudat? nu stiu oamenii aia ca e mai comod cu cardul? evident ca stiu, doar ca inca prefera sa plateasca cu cash, mai ales tranzactiile mici ca valoare (din multe motive).
da, e interesant si in functie de tari, ma mira ca Germania este cash based de exemplu.
Marean(Citează)
28/03/2019 la 1:03 PM
Pai eu zic ca e comod pentru mine, evident admit ca pentru altii situatia se poate sa fie diferita.
Despre platile de valoare mica – spre exemplu, cateva zile pe saptamana le petrec la un client din alta tara. Clientul ala nu accepta cardul din tara mea la cantina, asa ca singura varianta e sa platesc cash. Asa ca am ajuns caraus de monede, de la 1 cent la 2 euro, pana cand am decis ca trebuie sa petrec cateva secunde inainte de fiecare masa, pentru a selecta combinatia corecta de monede in asa fel incat sa scap de cat mai multe. Daca acceptau cardul – contactless, 2 secunde, gata.
Giani Mucea(Citează)
28/03/2019 la 8:05 AM
Control total al statului.
Cum mai cumperi și tu o punga de chipsuri de la dealeru’ de chipsuri? O să pară suspect când pe extrasul lui bancar o să apară numai +60 lei +60 lei +60 lei…
Big T(Citează)
28/03/2019 la 8:13 AM
BogdanM(Citează)
28/03/2019 la 8:17 AM
Uff, am vrut sa dau reply Andreei, mai sus.
@Radu: poate odata cu noua tema pentru blog schimbi si sistemul/pluginul de comentarii, e foarte greu de utilizat pentru cine doreste o conversatie structurata (reply-uri corect asezate sub comentariul initial).
BogdanM(Citează)
28/03/2019 la 10:05 AM
Apesi citeaza(x comentarii) și după apeși răspunde la comentariul dorit.
X(Citează)
28/03/2019 la 10:08 AM
Lasa, ca era sa mor de foame si sete prin Rozenburg cu cardul de BCR in buzunar. Toti aveau POS-uri (numai) de la o banca locala (olandeza) si nu mergea plata nicaieri. Noroc ca aveau o “cash machine” la un market Plus si asa am rezolvat problema (erau doar 2 automate in tot orasul).
C-tin(Citează)
28/03/2019 la 11:38 AM
1-2% comision POS, 1-2% impozit pe venit, din start un comerciant mic trebuie sa “umfle” pretul unui produs cu 2-4%…
claudiuc(Citează)
29/03/2019 la 3:55 PM
Acel 1-2% nu e chiar asa de mic. Daca stam sa calculam, uite cum stau lucrurille: salariul mediu din romania e de aproximativ 635 de euro (7620 de euro pe an). Sa zicem ca romanii pun deoparte 10-15% din bani si restul ii cheltuie. Asta inseamna intre 6477 si 6850 de euro cheltuiti pe an, deci cam 65-130 de euro in comisioane, daca am folosi doar carduri. E evident ca aceste comisioane se reflecta in pretul produselor, desi ele sunt platite de comerciant banii tot de la client vin. Deci practic un roman in medie ar plati cam 65-130 de euro anual ca si-si cheltuie toti banii cu cardul.
Sunt curios cat inseamna asta pentru fiecare, adica cati oameni sunt dispusi sa dea banii astia doar ca sa nu se mai plimbe cu niste marunti in buzunar, sau sa economiseasca cateva secunde atunci cand platesc.
Acum e evident ca si platile cu cash au costurile lor, dar in general acestea nu scaleaza impreuna cu suma tranzactiilor (daca trebuie sa transporti banii cu paza pana la banca cam tot atata costa daca transporti 1mil de lei sau 3 milioane de lei, o casa de marcat tot atata costa si daca ai 10 lei in ea si daca ai 1000 de lei, etc).
claudiupb(Citează)
28/03/2019 la 8:18 AM
Cum mai joci un barbut la colțul blocului?
Tano(Citează)
28/03/2019 la 8:30 AM
Locuiesc în Suedia din Decembrie 2017 și am folosit o singură dată bani cash, când am cumpărat o canapea second-hand și încă nu aveam gata contul bancar suedez. În rest,doar cu card sau cu Swish. Nu știu cum arată bancnotele lor și cred că asta se aplică și majorității suedezilor sub 30-35 de ani. Pe lângă Swish,suedezii mai au o altă aplicație care îți face viața mult mai simplă. Se numește BankID și e folosita pentru single sign-on în o mulțime de situații. De la autentificare pe site-uri gen bet365.com, la site-ul companiei de unde ai net/electricitate sau unde verifici taxele sau o poți folosi ca semnătură pentru diferite contracte. Eu am folosit-o ca să semnez contractul de închiriere al apartamentului în care stau.
Claudiu(Citează)
28/03/2019 la 8:41 AM
Cel mai mare avantaj este stoparea spagilor. Nu mai dai la doctor, politist, Totul e monitorizat, ar trebui sa fie tranparent.
Cezar(Citează)
28/03/2019 la 10:38 AM
Nu mai dai șpagă și apoi ramai fara permis de conducere sau mori. De ce bine astfel?
Alin(Citează)
28/03/2019 la 6:12 PM
Ingreunarea spagilor. Soacra medicului va avea o firma care va vinde, pe piata libera, guma de mestecat cu 100 de euro pachetul. Plata prin Swish, factura fiscala pe mail, tot tacamul.
Sorin(Citează)
28/03/2019 la 8:52 AM
Nu dai acces unei aplicații 3rd party la toate conturile tale, indiferent cât de bine este făcută. Numai zic.
Că transferi bani in ea, că o legi la cardul tău, aia e altceva. Dar cam atât.
Catalinx(Citează)
28/03/2019 la 9:12 AM
Aplicatia Swish nu e 3rd party. E facuta in colaborare de catre toate bancile mari.
Mircea(Citează)
28/03/2019 la 10:58 AM
Stiu ce este swish. Si mentin ce am zis. Nici lu’ swish nu tre’ sa ii dai acces la toate conturile bancare. Un cont de la o banca e suficient . Ala curent cu fonduri de rulaj, eventual unul special facut pentru aplicatia asta
catalinx(Citează)
28/03/2019 la 8:52 AM
Bun articolul, mi-ar fi prins bine atunci cand m-am mutat in Stockholm :)
Ca orice roman trecut prin viata am venit si cu ‘sacosa de cash’ dupa mine, in caz ca ‘nu pot plati cu cardul’. Never happened so far, bani carati si schimbati de pomana :)
Singurii care accepta cash pe aici sunt arabii ce iti vand kebabu’. Ca si noi, si ei au probabil cashul/evaziunea in ADN :)
Swish-ul este intr-adevar foarte popular si da, la restaurante se poate intampla sa te refuze foarte ferm si politicos daca spre exemplu nu poti plati doar cu swish, deci chiar daca ai totusi card de credit. Despre cash nici nu se pune problema.
Dorin(Citează)
28/03/2019 la 9:07 AM
este uimitor cum gaseste lumea atatea probleme la orice chestie care tine de progres.
conspicuous(Citează)
28/03/2019 la 9:18 AM
Tre sa explici cum anume inseamna progres renuntarea la cash.
Atentie, nu e vorba de plata cashless, eu sunt fan si folosesc la greu si e intr-adevar un progres.
Dar in acelasi timp, cred ca e bine sa existe si alternativa cash-ului, din motive pe care le-am explicat deja: in esenta, cash = libertate.
Deci explica de ce este progres o societate fara cash te rog.
Marean(Citează)
28/03/2019 la 9:25 AM
De acord cu Marean.
Rar folosesc cash și chiar mă enervează când trebuie să scot de la bancomat ca să am de lăsat bacșis etc.
Deja ‘banii’ sunt o forma de control a statului. Dacă elimini posibilitatea folosirii unei metode alternative de transfer de valoare (cash/crypto) și impui utilizarea doar a cardurilor și a conturilor bancare care se află sub lupa directă a statului… cam aduce a distopia lui Orwell.
Big T(Citează)
28/03/2019 la 9:22 AM
Cum platesti cand Orange-ul e picat si POS-ul magazinului foloseste reteaua lor de date pentru comunicatiile cu banca?
Cum platesti la cantina in momentul in care energia electrica este picata si POS-ul nu este alimentat? Nici casa de marcat, dar a trecut de mana si bate bonul dupa sa iasa Z-ul?
Ce faci in momentul in PSD-ul hotaraste ca in virtutea “doctrinei socialiste” nu a fi voie sa detii mai mult de 5000lei si se nationalizeaza? Cei din Cipru au trecut prin ceva asemanator in timpul crizei, dar crestea suma.
Primele 2 s-au intamplat ieri la pranz.
Este un proverb: “ce ii in mana nu ii minciuna!”
PS: Bineinteles ca am carduri 2 de euro si inca 2 de lei, si am avut si al 5-lea si nerecunoscute cand am incerc sa fac plata la un hotel din Japonia.
cineva(Citează)
28/03/2019 la 10:31 AM
@cineva: exista multi provideri de SIM-uri ce suporta inclusiv roaming national. Adica POS-ul ala poate sa mearga pe toate retelele disponibile in acel loc facut chiar pentru a evita situatiile de genul asta. Solutii tehnologice exista pentru orice, doar trebuie puse in aplicare.
De exemplu, cand faci plata in avion la POS, de multe ori se intampla ca acel POS sa nu aiba legatura online cu banca pentru validarea platilor si decontarea se face ulterior.
Mai nasoala la treaba cashless mi se pare excluziunea sociala. Daca nu ai toate actele in ordine nu poti avea card bancar. Cel putin in Romania exista o gramada de persoane ce nu au actele de la casa in ordine (n-au succesiunea de obicei facuta) drept urmare nu-si pot face buletin nou. Iar fara buletin nou nu poti sa faci succsiunea si se intra intr-un cerc.
As fi sperat ca in comentariile de aici sa vad mai multa deschidere nu doar discutii la nivel de “mie imi e frica de faptul ca mi se confisca banii”. Suna ca si politicienii ce vor sa desfiinteze justitia. Intrebarea e ce faci cu clientii nebancabili?
Iulian(Citează)
28/03/2019 la 10:46 AM
eu nu am mai zis nimic de clientii nebancabili ca sa nu fiu iar acuzat ca sunt stangist… comentatorii (si autorii) de pe blogurile romanesti sunt in general libertarieni hard-core de dreapta, respectiv “daca nu ai bani este din cauza ca esti puturos”, “toti asistatii sociali sunt lepre”, “daca n-ai bani poti sa si mori dracu’ de sarac” si asa mai departe
dar da, evident ca daca esti nebancabil in societatea cashless vei muri de foame la propriu, nici sa cersesti nu poti.
Marean(Citează)
28/03/2019 la 11:54 AM
@Iulian, ce faci cand sistemul bancii la care ai cardul nu mai functioneaza pentru 2 zile ? Discutam aici despre cazul concret al ING.
Mori de foame sau te imprumuti de la prietenii/colegii pe care i-ai convins sa treaca pe ING fiindca au cel mai bun sistem informatic ?
Aaa… am uitat… nici ei nu pot plati cu cardul.
Andrei G(Citează)
29/03/2019 la 4:27 PM
Asta e o problema cu buletinul, pentru ca este un act 2 in 1. Ar trebui sa fie un act care sa ateste identitatea ta si atat, si alt act de rezidenta. E absurd ca daca nu ai rezidenta undeva sa nu poti sa-ti faci actul de identitate.
claudiupb(Citează)
28/03/2019 la 9:42 AM
asta se intampla cand devenim atat de infatuati de tehnologie ca nu suntem in stare sa vedem mai mult de varful nasului, facem afirmatii de genul: “Eu n-am reușit să găsesc nici un scenariu pentru care să deplâng dispariția banilor cash”
Ce ar putea fi rau intr-o tara ca Romania ca statul sa aiba control total asupra bunurilor tale, cand ti se pune proprire pe conturi pt 10 lei, cand cade ING-ul cand ai mai mare nevoie de el, cand netul nu merge si nu-ti poate procesa plata si multe alte exemple.
Ce o sa faci cand PSD o sa zica ca avem nevoie de bani si le va fi usor sa tii blocheze pe ai tai din contul bancar. Ce o sa faci cand o sa-ti limiteze accesul la bani in functie de culoare politica, religie, vaccinuri si alte inspe mii de motive.
Ai ajuns ca si tipa aia din Anglia care a spus ca i se pare normal sa fie monitorizata non stop (CCTV) daca asta inseamna ca e mai in siguranta. Hai sa renuntam la privacy si viata noastra pt putin mai multa comoditate.
monciu(Citează)
28/03/2019 la 10:01 AM
O fi un progres, dar nu e unul care ma impresioneaza.
Un singur atac cibernetic serios, sa zicem nord coreean, ca sa nu trec la chestii mai grele gen rusi, si situatia devine serioasa.
mac gregor(Citează)
28/03/2019 la 10:25 AM
Pina la rusi trebuie sa ne ferim de ai nostri. Nu degeaba Dragnea si ai lui iau exemple de la turci. Acum (doar) cu bani in banca esti la fundul gol, pocneste din dește Chiparosul si esti lefter, toți marafeții aua, la besedeu, c-avem nevoie de ei ca-n Venezuela. Ceva pus deoparte, bani, aur, nu strica in momente d-astea…
Stiu, suna paranoic, dar nu-i momentul sa ”dormi linistit ca lucreaza guvernul pentru tine”. Suna cunoscut, nu?
C-tin(Citează)
28/03/2019 la 11:25 AM
Suna.
Oricum, in Ro cea mai mare impotrivire va veni din partea guvernarii actuale.
Recent, Romania a fost singura tara din EU a carui ministru de finante a votat pentru mentinerea paradisurilor fiscale. Fiindca banii din spaga nu pot fi tinuti legal. Nu cred ca Tariceanu, pe care il estimez ca fiind poate cel mai bogat om din Romania, isi tine banii la vedere.
Chiar, ce avere are oare Tariceanu?
mac gregor(Citează)
28/03/2019 la 10:07 AM
si totusi in cea mai puternica economie europeana cash is king:(
vlad(Citează)
28/03/2019 la 10:12 AM
Un efect interesant ar fi disparitia cersetorilor. Sau si-or lua si aia POS-uri.
Intre timp in America se interzice plata cashless: https://www.vox.com/the-goods/2019/3/8/18256601/cashless-stores-philadelphia-law-amazon-go-sweetgreen
ipo(Citează)
28/03/2019 la 10:48 AM
“Eu n-am reușit să găsesc nici un scenariu pentru care să deplâng dispariția banilor cash.”
Hai ca-ti gasesc eu, desi, ca si toti de aici, folosesc cash foarte rar. Da’ tot vreau sa-l pot folosi, daca vreau.
-2013: Cipru limiteaza extragerile, transferurile de bani in strainatate. Lucru imposibil daca aveai cash.
-2015: La fel, Grecia iti interzice sa cheltui banii TAI din contul TAU, ca sa nu cada tara dupa ce s-au dat pomeni ani la rand (wink-wink…)
-China stie cat, unde, de ce cheltui si iti interzice sa mergi cu trenul rapid, sa zbori, sa etc, pe baza unui credit score
-Orice functionar (fostu, mama, tata, bunica) de la orice banca la care ai cont iti deschide frumos desfasuratorul si il analizeaza
-Dupa disparitia cash-ului esti la mana bancilor care pot sa decida, de exemplu, sa-ti taxeze banii din conturi. Toate, ca doar nu ai unde fugi.
-ANAF iti poate bloca tot. Statul decide sa contribui si tu la… ceva, degeaba. Ptr. ca de aia.
– Reteaua de carduri pica ore sau zile intregi (s-a intamplat acum un an sau doi in Olanda, altii cu jos cashu’)
Bogdan(Citează)
28/03/2019 la 11:09 AM
Give this man a cookie.
Cred ca voi nu realizati ca in tari cu mai multa apa calda decat romania, s-au facut niste mizerii de iti sta mintea in loc (vezi exemplele de Grecia si Cipru).
Apropo de Cipru, nu doar ca in Cipru s-au limitat extragerile, ci chiar s-au confiscat bani din cont (si dat actiuni la banca in schimb – actiuni care bineinteles ca nu prea mai valoreaza mare lucru intr-o banca falimentara).
Boris(Citează)
28/03/2019 la 11:18 AM
Bai nene, Grecia si Cipru nu au nici ele prea multa apa calda comparativ cu Romania. Da si tu alte exemple, aia tot cam la fel sunt.
Giani Mucea(Citează)
28/03/2019 la 5:03 PM
pai situatiile astea pot aparea si intr-o societate cashless si intr-una cu cash.
Atat timp cat nu ai banii fizic in casa si ii tii intr-o banca, statul sau orice alt extraterestu poate face ce vrea cu ei.
gabi(Citează)
28/03/2019 la 10:52 AM
Comisionul e procentual, cel putin la ce banci stiu eu..
Andrei(Citează)
28/03/2019 la 11:07 AM
Banul- hârtie cu valoare.
Card- biți cu valoare.
Același rahat, altă generație.
Mdt(Citează)
28/03/2019 la 12:15 PM
Banul este acceptat de toti cei care il vad si recunosc. Daca vin cu yeni japonezi sa platesc mancarea la Ikea in Bucuresti, sigur ma fugareasca casiera, daca am euro, cred ca o dam la pace cumva ;)
Dar pentru card ai nevoie de un sistem/infrastructura ca acei biti sa fie recunoscuti de vanzator.
cineva(Citează)
28/03/2019 la 1:18 PM
Am o vaga banuiala ca restaurantul Ikea e cam ultimul loc din Bucuresti unde poti plati cu alta bancnota decat leul. La coada care se face acolo, cred ca trebuie sa folosesti o paritate de 1:1…
nashu_mare(Citează)
28/03/2019 la 11:23 AM
Auchan Titan. Case rapide. Pun produsele pe banda. 47 lei total. Aveam la mine telefonul si o hartie de 50 lei ca sa iau niste flori ptr ca la florarie canci pos. Portofel canci. Scanez bonu, activez nfc dau sa platesc. Pwla. Chem om de la auchan. Am luat la rand 7 robotei d.aia de plata. Pwla la toti. Ma ia o muiere de mana, hai in capu alalalt ca avem robotei care sint la alta banca. La astia de i.am incercat am mai avut probleme cu plata nfc. Bagat pwla in robotei, platit cu aia 50 lei. Pwla flori. Pana acu a mers peste tot plata nfc. Da e de ajuns sa nu mearga o data si ajungi intr.o situatie delicata.
Asa ca traiasca cashu.
BlackSkull(Citează)
28/03/2019 la 1:20 PM
Chiar sunt curios, dintre astia care aparati cu atata inversunare cash-ul…
Voi toate economiile vi le tineti la saltea iar atunci cand intra salariul fugiti la bancomat sa nu aiba timp Anaful sa vi-i popreasca?
In cazul in care nu faceti asta, atunci nu vad cu ce va ajuta ca exista si posibilitatea de a tine respectivii bani in mana?
Cum vad eu ca stau lucrurile e ca oricum majoritatea banilor se tin in banci (cont curent, depozite, eventual fonduri mutuale, actiuni), si poate cateva sute si cash pentru cazuri de cash-only? Eu ma personal ma aflu in aceasta situatie si chiar nu as plange deloc daca ar disparea momentele in care n-am destul cash, trebuie sa caut un bancomat repede.
Mihai(Citează)
28/03/2019 la 1:47 PM
Servus!
Întimplarea face să fi citit recent cîteva articole despre o direcție contrară celei exprimate de tine (vezi cazul Philadelphia). Se poate să îți iei informația doar din propria bulă?
https://gizmodo.com/philadelphia-just-banned-most-cashless-stores-a-first-1833145078
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-03-26/who-is-banning-cashless-stores-amazon-go-could-be-next
Honorius(Citează)
28/03/2019 la 1:53 PM
Imi poti numi 2 operatori care imi ofera asa ceva?
In avion cateva companii cereau sa ai card de credit sau embosat. Insa cam toate avioanele comerciale mai noi, au legatura la net prin satelit, mai rapida sau nu.
In “spatiu” te poate lua un prieten/coleg/ruda, pana rezolvi problemele de succesiune, doar sa te intelegi cu ceilalti mostenitori si sa nu expire din nou CI-ul pana termini procesul
cineva(Citează)
28/03/2019 la 3:49 PM
Orice pare un progres, un plus de confort, un plus de rapiditate in domeniul platilor, pe baza tehnologiilor avansate, inseamna de fapt si o vulnerabilizare a societatii. Imaginati-va din nu stiu ce motiv (avarie sau sabotaj) o pana de energie electrica de cateva ore, sau de ce nu mai mult, intr-o metropola ca Bucurestiul!
Imi amintesc de un coleg mai in varsta care scotea tot salariul din bancomat odata ce intrau banii. Atunci zambeam, dar acum…
Nicu(Citează)
28/03/2019 la 4:38 PM
Daca imi este foame, mergem si cu paritate 1:1, dar nu mor de foame! Am dat acel exemplu pentru ca e cunoscut, nu am trecut pe acolo.
cineva(Citează)
28/03/2019 la 4:41 PM
Banii pe card sunt buni cand nu ai riscul de ramane oricand fara acces la ei, cum se tot intampla in ultima vreme in Ro.
veronica(Citează)
01/04/2019 la 6:14 AM
Card RFS blocat fara înștiințare prealabilă,pe motiv de neactualizare a datelor.Dacă nu a-și fi avut cash acasă,muream la propriu de foame.
Iacov(Citează)
28/03/2019 la 6:07 PM
Vorbiti de parca aveti zeci de mii de euro/lei cash la ciorap sau stocati frecvent moneda alba pentru zile negre. Mai mult de 2-300lei nu am avut in portofel de nici nu mai tin minte de cand. In continuare nu inteleg rostul acestui maruntis si as renunta oricand la el. Sumele serioase stau in banca si daca isi imagineaza cineva ca maine scoate tot daca vine sfarsitul lumii, e naiv. Bun, picatul sistemului e neplacut, dar cateva carduri de la banci diferite sunt mai putin incomode decat moneda fizica care iti arde in incendiu sau dispare la cutremur.
Razvan(Citează)
28/03/2019 la 8:56 PM
O asemenea idee, oauuu! Sustinuta cica de cetateni cu ceva scoala si “carte” , de fapt niste zombificati, niste automate vii!
Lista de argumente impotriva ar fi enorma, insa enunt un singur principiu: liberul arbitru!
Sunt indeajuns de evoluat incat sa nu permit sa fiu transformat intro masina de facut bani pt. corporatii&banci! Nu vreau sa fiu monitorizat 24/24 de softuri si alte cacaturi electronice. Intimitatea mea rezida si din secretul folosirii banilor obtinuti legal de mine!
Hai atunci sa instalam camere video peste tot, in bucatarii, in băi, sa nu mai avem nimic de ascuns, sa stie serviciili secrete toate alea!
Că, ce, avem ceva de ascuns?
Aia din Suedia sunt vai muma lor, ca i-au potopit mafia kurda si sarba de i-au julit crunt, si cred ca vor implementa ei lindicul principesii, panaceul universal anti-corapsăn??
Mă răd mult…!
Mihu(Citează)
29/03/2019 la 3:52 PM
Nu mori de foame, faci intermittent fasting :P
Mark(Citează)
29/03/2019 la 7:11 PM
Nu va faceti griji, La noi inca nu se aplica. Suntem cu 50 de ani in urma.
rebelll(Citează)