un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review de router: TP-Link Archer C6 cu AC1200

27 Mar 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Archer C6 este un model atât de asemănător cu Archer C5 v4 testat anterior de mine încât nu-i găsesc rostul pe piață. Specificațiile oficiale sunt practic identice, prețul este cam același, o singură funcție face diferența între modele și nu-i vorba de ceva crucial. Găsiți întreg clasamentul în topul celor mai bune routere, apropo.

Specificații TP-Link Archer C6:

  • wireless total AC1200, format din 867 Mbps pe 802.11ac/n/a, banda de 5 GHz, și 300 Mbps pe 802.11n/g/b  pe banda de 2,4 GHz, MU-MIMO 2×2, beamforming
  • 4 porturi LAN și 1 port WAN tip 10/100/1000 Mbps
  • poate genera 2 rețele wifi guest, QoS simplu, are control parental, IPv6, OpenVPN
  • dimensiuni 230 × 144 × 35 mm, patru antene externe nedetașabile
  • alte specificații găsiți pe site-ul oficial.

Preț: 179 lei la eMAG și PC Garage.

Archer C5, în schimb, are și un port USB 2.0 (ceea ce chiar nu-i important) și face mai multe rețele guest. Archer C6 are acel QoS ca funcție suplimentară, plus beamforming, dar nu are interface grouping. Când e vorba de beamforming și QoS, părerea mea este să nu vă așteptați la performanțe deosebite în aceste aspecte de la routere de sub 200 lei.

CUM ARATĂ

Archer C5 este alb, C6 este negru. Carcasa este din plastic, cu un model pe față și sigla TP-Link argintie discretă, iar sub ea câteva LED-uri mici și nederanjante. Antenele nu sunt detașabile, dar sunt de mari dimensiuni. Pe spate există găuri pentru montare pe perete.



Porturile sunt în spate. În ordine, avem acolo:

  • conector de alimentare
  • buton on/off
  • buton reset
  • buton wifi on/off
  • portul WAN
  • porturile LAN

REZULTATELE TESTELOR

Pe cablu am obținut rezultate mai slabe decât pe alte modele. Este posibil ca un firmware viitor să mai îmbunătățească situația, cum se mai întâmplă uneori cu routerele noi. Momentan pe speedtest am obținut un maxim 917 Mbps (și multe alte rezultate între 800 și 900 Mbps), iar pe torrente, unde se vede cât de bine gestionează routerul foarte multe conexiuni simultan, am obținut o medie de 67 MB/s.

Per total, Archer C5 v4 are rezultate un pic mai bune.

Capacitatea wireless este de 867+300 Mbps, cu beamforming și MU-MIMO 2×2. De reținut că funcția de beamforming și MIMO nu este activată default, ci trebuie să o activezi din interfața routerului.

Rezultatele testelor au fost bune, cu peste 500 Mbps pe 802.11ac și un 240 Mbps pe 802.11n. De remarcat că implicit a fost făcut canal de 20 MHz pentru banda de 2,4 GHz, dar interfața îți permite să forțezi canale de 40 MHz, care oferă performanță mai mare. Pe 5 GHz s-a descurcat mai bine și a făcut canal de 80 MHz direct.

Acoperirea wireless este bună, peste medie. Antenele mai mari și poate beamforming-ul se cunosc în acțiuni, am avut acoperire rezonabilă în cel mai îndepărtat punct al casei, unde alte routere uneori nu bat decât cu una dintre rețele.

Problema este că toate rezultatele sunt foarte asemănătoare cu cele obținute cu Archer C5, ceea ce nu mă miră, probabil hardware-ul intern fiind identic.

INTERFAȚĂ ȘI FUNCȚII

Firmware-ul include interfața nouă (deja standard) de la TP-Link, dar disponibilă doar în limba engleză. Modificările se fac rapid și este ușor de navigat și înțeles. Instalarea este simplă, un wizard te poartă prin setarea fusului orar, a conexiunii la Internet și a parolelor wireless. Nu uitați să activați ulterior funcția beamforming și MU-MIMO din meniul Advanced > TxBF MIMO

Singura funcție nouă față de Archer C5 este cea de Quality of Service, care se aplică la nivel de dispozitiv conectat la router. Dispozitivele pot fi puse în trei categorii, cu priorități reglabile per categorie.

Mai sunt și două rețele guest, IPv6, suport pentru OpenVPN și control parental cu keyword-uri.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Performanțe wireless și acoperire bună pentru un router ieftin.
  • Rezultate foarte puțin mai slabe pe cablu decât alte routere similare.

CONCLUZIE

Archer C6 este ca un Archer C5 v4, dar fără portul USB 2.0 și cu QoS în plus. Dacă vreți un router ieftin, sub 200 lei, poate fi o alegere bună, deși personal m-aș orienta spre C5 v4, mi s-a părut mai stabil. În final, însă, sunt atât de asemănătoare încât îl puteți alege pe cel mai ieftin la momentul achiziției.

Preț: 179 lei la eMAG și PC Garage.

asus s5507

    15 comentarii

  1. Or fi antenele mari, dar au si sarma pe toata lungimea lor?

      (Citează)

  2. client de openvpn lipsa. doar openvpn server. motiv pentru care multi evita tp link. in afara de modelele ce suporta firmware custom

      (Citează)

  3. @nwradu, pe printscreen-urile alea, dacă folosești Alt+Printscreen, îți capturează numai fereastra activă și nu mai trebuie să faci crop. Am văzut că folosești des crop de Printscreen.

      (Citează)

  4. Chiar modelul asta l-am luat de curand. Configurat, activat mu-mimo, dat restart, o minunatie. Vin a doua zi acasa seara netul avea response time f mare, atat pe cablu cat si pe wireless. Dau restart. Totul ok din nou. A doua si a treia zi la fel. I-am facut update de firmware plus dezactivat mu-mimo si de vreo saptamana merge ok. Deci nah. Nu toti au noroc.

      (Citează)

    • Eu am C5 v4, m-am bazat și pe reviewul lui Radu cînd l-am luat. Sînt complet dezamăgit, la capitolui wireless (ca acoperire și stabilitatea conexiunii). Doar pe fir e bun. 4 antene alea cred că sînt doar de formă.

        (Citează)

  5. Gaelex:
    Daca ar folosi extensia fireshot pentru Chrome, nu ar trebui sa mai faca nici un crop si ar economisi mult timp.

    De ce sa depinzi de browser? Greenshot FTW.

      (Citează)

    • Stii ca managementul routerelor se face din browser, da? Deci nu exista sa depinzi de browser, este obligatoriu si nu exista alt mod decat din browser.

      Deci daca e deja acolo, nu ii mai trebuie inca un program instalat.

        (Citează)

  6. Inca o diferenta ar fi faptul ca Archer C6 poate fi administrat din aplicatia mobila TP-Link Tether, iar C5v4 nu. Dar per total C6 e mai instabil. De aia l-am si returnat, pastrand C5-ul.

      (Citează)

  7. Emil C:
    Eu am C5 v4, m-am bazat și pe reviewul lui Radu cînd l-am luat. Sînt complet dezamăgit, la capitolui wireless (ca acoperire și stabilitatea conexiunii). Doar pe fir e bun. 4 antene alea cred că sînt doar de formă.

    Am vrut si eu C5( tot la sfatul maestrului) dar nu-l aveau in showroom si ma prindea weekend-ul fara net. Asa ca luat C6.

      (Citează)

  8. Pe torente nu conteaza ce router ai, ci cit de groasa e teava pina la cel de unde descarci, sa nu fie sugrumata pe undeva. C-asa am descarcat eu si cu aproape 100MB/s din reteaua RDS cu un Tenda din ala antic si de demult…

      (Citează)

  9. Am unul acasa din asta, la banii care i-am dat e perfect. La mine e foarte stabil de 3 luni, n-am avut probleme niciodata sa se blocheze, si acoperirea e cum e scris si in articol, ajunge in coltul celalalt al casei, unde vechiul ruter, mai pretentios si de 3x mai scump, nu ajungea. I-am facut upgrade de firmware de la inceput.

      (Citează)

  10. La absolut orice router/AP pe care le-am cumparat am schimbat alimentatoarele stock cu niste surse stabilizate de 2.5 A. Sunt mari dar diferentele se simt.
    De obicei le folosesc in hoteluri sau complexuri de bungalowuri unde oamenii nu au bani de scule profesionale sau unde nu se justifica astfel de solutii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus