un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review de router: noul Razer Sila

15 Mar 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Sila este primul router al producătorului Razer, care a devenit popular pe piață prin mouși și tastaturi de gaming, dar în ultimii ani s-a extins și cu laptopuri, monitoare și alte produse high-end de gaming.

Cu acestea în minte, mă așteptam ca Sila să fie un adevărat router de gaming, un concurent redutabil pentru seria similară de la Asus, cu tot felul de opțiuni specifice gamerilor. S-a dovedit a fi doar un router destul de performant, dar nu cât să justifice prețul. Citiți întreg top al celor mai rapide routere pentru a vedea cum s-au clasat altele.

Specificații Razer Sila:

  • wireless total AC3000, format din 1734 Mbps în rețea de 5 GHz în 802.11ac, alți 866 Mbps în o a doua rețea de 5 GHz în 802.11ac și 400 Mbps în 2,4 GHz și 802.11n/g/b, MU-MIMO maxim 4×4, beamforming
  • port WAN și trei porturi LAN 10/100/1000 Mbps, conector RJ-45
  • un port USB 3.0 și un port USB 2.0
  • QoS, rețele guest, aplicații dedicate de Android și iOS, fără antene externe, 9 antene interne
  • posibilitate mesh cu mai multe routere Sila
  • găsiți mai multe detalii pe site-ul oficial.

Preț: între 1.200 lei și 1.500 lei la eMAG și PC Garage.

CUM ARATĂ

Pachetul include routerul, alimentatorul, un patchcord și un ghid pe hârtie de inițializare.


Razer Sila arată ca un set-top box. Este negru, un paralelipiped cu unghiuri drepte, cu găurele de ventilație pe laterale și sigla Razer pe partea superioară, care se și aprinde în diverse culori.

Mi-a plăcut că are piciorușe de cauciuc, dar poți scoate ușor o parte din piciorușe pentru a descoperi găuri de prindere pe perete, pentru cei ce vor să facă asta.

Toate porturile sunt în spate, în ordine avem:

  • mufa de alimentare
  • buton sync
  • trei porturi LAN
  • un port WAN
  • portul USB 2.0
  • portul USB 3.0
  • buton reset

Un design clasic și destul de banal. Cred că Razer putea fi mai îndrăzneț la acest capitol, deși design-ul actual seamănă totuși cu alte produse de-ale lor.

Mi se pare ciudat că au pus doar 3 porturi LAN. Mă așteptam ca un router de gaming să aibă mai multe porturi LAN

REZULTATELE TESTELOR

Pe cablu s-a descurcat foarte bine, am prins 931 Mbps pe speedtest. Pe torrente, unde testez capacitatea routerului de a gestiona simultan zeci de conexiuni, rezultatele au fost la fel de bune, cu o medie de 75 MB/s (include momentele lente de la începutul și sfârșitul transferului) și un vârf de 100,7 MB/s.


Capacitatea wireless totală este de 3000 Mbps, formată din trei rețele wifi:

  • 5 GHz, 802.11ac, capacitate totală 1734 Mbps (ceea ce înseamnă MU-MIMO 4×4).
  • tot 5 GHz, dar pe alte benzi, 802.11ac, capacitate totală 866 Mbps, ceea ce sună a MIMO 2×2 în această rețea.
  • 2,4 GHz, 802.11b/g/n, capacitate totală 400 Mbps, ceea ce sună a MIMO 2×2 cu modulație superioară pentru a obține 200 Mbps per stream.

De remarcat că cele două rețele wifi pe 5 GHz au același SSID și nu sunt separate. Tu vezi o singură rețea disponibilă pentru conectare, iar routerul te alocă automat pe canalele uzuale sau pe cele DFS ale rețelei secundare.

Pe 2,4 GHz, Razer Sila a făcut automat canal de 20 MHz, nu de 40 MHz, dar asta se poate configura din interfață. Nici beamforming-ul pe 5 GHz nu este default activat, trebuie să o faceți voi din interfață.

Performanță a fost bună, dar nu ieșită din comun. Rezultatele de mai jos sunt pe download:

672 Mbps pe wireless este un rezultat foarte bun, dar recent am testat un router de 150 de lei care obținea vreo 530 Mbps pe download. Apoi, un download maxim de 225 Mbps pe 802.11n este un rezultat foarte bun având în vedere capacitatea totală de doar 400 Mbps în această bandă, dar cu această ocazie mi-am dat seama că aș fi vrut să văd o capacitate mai mare pe 2,4 GHz, unde încă funcționează o mulțime de dispozitive legacy (televizoare smart, difuzoare, camere video, laptopuri șamd)

Pe upload, însă, au fost mai slabe rezultatele. Cel mai bun rezultat a fost de 415 Mbps, dar majoritatea testelor au fost în jur de 215-285 Mbps pe upload wireless.

Acoperirea wireless este foarte bună. Sila are un semnal puternic, acoperirea a fost foarte bună în întregul apartament. Mi-a plăcut mai ales rezultatul obținut în balcon, cu toate ușile închise pe traseu și routerul montat în mijlocul casei, unde am obținut 90 Mbps download în 802.11ac. De obicei, cu alte routere, această rețea de 5 GHz abia funcționează în balcon, fiind mult mai rapid atenuată în propagarea ei prin pereți.

Din cele două porturi USB, am testat doar portul USB 3.0 cu transfer de fișiere. Am atașat un SSD extern, l-am pus ca network drive în My Computer și am transferat fișiere. Rezultatele au fost unele normale, un maxim de 35 MB/s din router în PC și maxim 13 MB/s invers. Asta îmi spune că are un controller USB normal, ca majoritatea routerelor din piață, deși am întâlnit și modele care vin cu controllere superioare și obțin viteze de 70-80 MB/s. Mă așteptam la același lucru și de la Razer Sila.

INTERFAȚĂ ȘI FUNCȚII

Dacă până aici Razer Sila a părut un router normal, interfața și funcțiile sunt cele care m-au dezamăgit pentru că mă așteptam la mai mult.

Interfața este curată și ușor de utilizat. N-am găsit însă nimic special pentru gaming.

Sistemul Quality of Service lăudat de Razer și botezat FasTrack nu-i nimic ieșit din comun. Poți activa un gaming mode, care dă prioritate maximă jocurilor, și poți vedea ce dispozitive sunt conectate la router pentru a le da manual o anumită prioritate, de exemplu PC-ului să-i dai Very High și televizorului să-i dai Medium.

Este un QoS adevărat, dar nu foarte complex. Am văzut unele mai complexe pe routere normale și mult mai ieftine. Sila nu are nici un mecanism prin care să-i spui prioritatea unor servicii, indiferent de câte dispozitive sunt conectate, adică să-i spui dă prioritate maximă pentru video streaming sau pentru browsing.

Aceasta este, apropo, și singura funcție ce are tangențial legătură cu gamingul. Sunt pe piață mai multe routere Asus (ROG 5300, AC86) ce includ și analiză de ping până în servere pentru diverse jocuri, acces la rețeaua WTFast, QoS avansat, configurare automată de porturi pentru diverse jocuri șamd. Mă așteptam ca și Razer Sila să fie la fel.

Razer Sila include un control parental simplu, adică poți bloca pe ore și zile accesul anumitor dispozitive la rețea, dynamic DNS, VPN client și IPv6. Te mai poți juca cu IP-urile disponibile pe DHCP și poți genera două rețele guest.

Mai are o funcție pe care nu am putut să o testez. Dacă ai mai multe routere Razer Sila, le poți conecta între ele în sistem mesh, oferind o acoperire uniformă pe suprafețe mult mai mari.

Îi lipsesc, însă, niște funcții banale pe care cred că le-am văzut pe orice router de până acum:

  • pornirea și oprirea Internetului. Dacă oprești routerul fără să oprești întâi conexiunea PPPoE, uneori rămâi “agățat” în serverele RDS și trebuie să suni la ei ca să-ți dea o deconectare sau se rezolvă automat după câteva minute sau ore.
  • nu poți salva configurația routerului ca fișier, ca să o poți restaura după un timp
  • nu există reset to factory default în interfață. Reset-ul total se face din butonul de pe router, ținându-l apăsat multe secunde.
  • nu există posibilitatea de a căuta dacă există un firmware mai nou direct din interfața routerului.

Cele de mai sus nu sunt cruciale, dar nu am mai văzut să lipsească până acum de pe routere.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Performanță foarte bună pe cablu, bună pe wireless.
  • Acoperire wireless bună.
  • Fără funcții dedicate de gaming.
  • Puține funcții în interfață.
  • Preț prea mare pentru ce oferă.

CONCLUZIE

Razer Sila este un router performant, dar mă așteptam la mai multe de la acest brand de gaming. Razer Sila costă 1.200-1.500 de lei pe piață și aceasta este problema cea mai mare: performanțele și funcțiile sale sunt disponibile și pe routere de 3, 4, chiar și 5 ori mai ieftine.

Preț: între 1.200 lei și 1.500 lei la eMAG și PC Garage.

asus s5507

    10 comentarii

  1. Ai cam exagerat cu “un paralelipiped cu unghiuri drepte”.

    Adică se vede ca e “patratos” dar nu trebuie intrat în geometrie. ;)

      (Citează)

  2. Diferenta dintre un router de gaming si unul normal:
    Routerul normal are default QoS pentru pachete UDP enabled, la routerul normal e default disabled.
    Era sa uit de eticheta “Made for gaming” …

      (Citează)

  3. Numele este stupid, nu ca ar conta Romania in cifra vanzarilor. Si recordul de prostie ramane la Ford cu modelul Nova in America Latina si de Sud.

      (Citează)

  4. Prea scump, așa găsești Asus ac88u care e mult mai ok și găsești soft custom

      (Citează)

  5. si dupa te miri ca firmele astea ajung sa se vanda pe bani de seminte si dispar in cativa ani.
    pai ghici ce cand ai preturi gresit si vinzi gogosi la fraieri.

      (Citează)

  6. gamimg doar pentru ca are qos si recunoaste cateva jocuri uzuale la care prioritizeaza pachetele. in rest nimic special in materie de software.
    Pentru gaming folosesc dumaos.

      (Citează)

  7. Mă apucă sila de prețul asta…

      (Citează)

  8. Îl folosesc cu Nvidia GeForce now, ps4 pro. Se descurca de minune. Ar mai fi varianta de la ubiquiti amplifi GeForce dar prețul este dublu

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus