►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 11 martie 2019
Formula 1 reîncepe duminică, aÈ™a că iată principalele schimbări pentru 2019 »
Standul Orange de obicei avea cele mai bune gadgeturi dintre operatorii prezenți și în România, dar anul acesta n-am avut așa multe de văzut acolo. S-a mers pe televizoare și prezentări, ceea ce de fapt a fost nemulțumirea mea legată și de alți producători de tehnologie.
Am văzut însă câteva dispozitive cu Djingo, care-i un asistent inteligent dezvoltat de Orange în parteneriat cu Deutsche Telekom și pe care cele două companii îl vor utiliza în diverse proiecte. Orange expunea o variantă de telefon, una de mașină, plus diverse dispozitive gen boxe cu asistent.
Orange È™i DT au un mare avantaj în domeniu: dau clienÈ›ilor tot felul de dispozitive de pus în casă, precum set-top box-uri È™i altele, aÈ™a că pot introduce Djingo uÈ™or în casele oamenilor în viitor. Cu ceva integrare suplimentară cu serviciile lor, pot apărea aplicaÈ›ii bune (“schimbă televizorul pe canalul Y”, “cât trafic mai am inclus” È™amd.)
Djingo vine și cu un API deschis, ceea ce va permite multe integrări, plus propria sa integrare cu Alexa, astfel încât să poți utiliza serviciile Amazon dintr-un dispozitiv Djingo.
Orange a prezentat și rezultatele parțiale ale unui test 5G New Radio făcut în Valencia, singura cifră avansată fiind o medie de 810 Mbps throughput pe downlink folosind lățime de bandă de 60 MHz.
În Spania se fac multe teste 5G, Orange testează în Barcelona, Sevilla, Santiago de Compostela, Vigo, Malaga, Valencia și Bilbao, Vodafone în Madrid, Barcelona, Valencia, Bilbao, Malaga și Sevilla, cei de la Telefonica fac și ei alte teste.
Spaniolii au avut deja o primă licitație 5G pentru spectrul 3,6-3,8 GHz, guvernul strângând 438 milioane de euro după licitație. Orange a achiziționat 60 MHz în această bandă și mai aveau alți 40 MHz cumpărați anterior, Vodafone a luat 90 MHz, iar Telefonica Movistar a luat 50 MHz și mai avea alți 40 MHz.
Am văzut și un demo de smart indoor tracking făcut în colaborare cu o companie finlandeză numită Quuppa. Aceștia au un set de antene și dispozitive tracker a căror poziție poate fi indicată cu precizie mare, la nivel de centimetri sau zeci de centimetri, iar pe un monitor apărea poziția diverselor dispozitive din standul Orange.
Sunt multe aplicații pentru această tehnologie, în primul rând industriale pentru tot felul de roboți ce se mișcă printr-o fabrică (mai jos am pus o filmare cu un robot transportor din fabrica Dacia, fără legătură cu Orange, dar înțelegeți cam unde ar fi utile) și pentru siguranța oamenilor ce lucrează în același mediu, că-i pui un tracker pe costum și sistemul poate emite o alarmă atunci când se apropie prea mult de o zonă periculoasă.
Senzorii puteau monitoriza și o mulțime de factori ambientali precum temperatura, umiditatea sau intensitatea luminoasă, așa că obții și astfel de hărți ale fabricii, ca să continui cu acest exemplu fictiv. Alte aplicații pot fi în spitale (unde sunt pacienții, unde sunt paturile etc) sau oriunde altundeva vrei să monitorizezi poziția dispozitivelor sau a oamenilor.
« Știri despre tehnologie – 11 martie 2019
Formula 1 reîncepe duminică, aÈ™a că iată principalele schimbări pentru 2019 »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
11/03/2019 la 2:19 PM
Nokia tin minte ca au fost primii ce aveau indoor positioning system, prezentat chiar la MWC: https://www.youtube.com/watch?v=3xhKPPifTHg
Chestia asta merge foarte OK in malluri sau aeroporturi. Google Maps am vazut ca in aeroporturile mari se descurca binisor cu acuratetea stand mai mult decat satisfacator dar are o problema cu elevatia la care te afli. S-ar putea ca tu sa fii pozitionat corect dar ceea ce cauti sa fie 2 etaje sub tine :)
Cu aplicatia industriala este foarte optimist, cei de la Amazon le-au pus fitness trackere la muncitorii din depozite ca sa vada cat se misca… ma rog, ei au zis ca au facut asta pentru a le optimiza pasii :)
Tehnologiile astea coroborate cu recunoasterea faciala o sa fie tare nostime pe viitor pentru inceput pentru cei ce lucreaza in zona de productie.
Iulian(Citează)
11/03/2019 la 5:29 PM
Radu, putem ignora “solutiile” astea de la operatorii mobile lansate doar de dragul de a bifa inca o duda in portofoliu?
la un alt post iti zicea cineva ca bagamias ca mi am luat de la ei si desigur 0 updates dupa aia.
au lansat, tu ai scris, prostii au cumparat.
si acolo moare treaba.
Mihai(Citează)
12/03/2019 la 4:58 PM
N-am înțeles ce spui. Se plângea cineva că și-a luat sistem de poziționare indoor sau abonament de telefonie? Că dacă e ultima variantă, îi recomand să se plângă la ANPC, nu pe bloguri. Eu nu-l pot ajuta.
nwradu(Citează)
11/03/2019 la 6:09 PM
GHz cred ca voiai sa zici mai sus. 40, 50, 60, 90 GHz.
grigo(Citează)
11/03/2019 la 7:20 PM
Nu, sunt MHz, că e lățimea de bandă
Catalin Tanase(Citează)
12/03/2019 la 5:12 PM
Zona generală a benzii este în GHz, de exemplu 3,6 GHz, ca să știm cam la ce fel de tehnologie ne referim.
Fiecare operator are, însă, bucăți de câțiva MHz în jurul acelei valori. Un operator poate avea de la 3590 MHz la 3650 MHz, altul de la 3650 la 3740 MHz șamd.
nwradu(Citează)
11/03/2019 la 6:44 PM
Prevad ca intr-adevar scenariul usor inspaimantator cum ca robotii o sa ne ia aproape toate locurile de munca se va intampla in 20-30 de ani, va deveni realitate.
Laurentiu(Citează)
11/03/2019 la 9:11 PM
Nu, cred că vor crea noi locuri de muncă. Cineva trebuie să programeze roboții ăștia, în fond.
Vezi un episod recent din John Oliver în care a explicat foarte bine cum e cu roboții și joburile luate de ei.
nwradu(Citează)
11/03/2019 la 10:32 PM
prevezi rau :))
orice previziune de genu asta o arunci pe apa sambetei cand iei un aspirator robot si vezi ca oricati senzori si inteligenta baga in ei, da fail in cele mai banale situatii.
deci da, nu o sa ti ia nimeni jobul stai linistit.
mai degraba sa te temi de indieni sau negri care o sa ti ia jobul, pt ca sunt mai ieftini.
Mihai(Citează)