un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

În societatea modernă, studiile superioare sunt tot mai puțin importante, deci să nu ne blocăm în asta

8 Mar 2019  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

O statistică publicată de cineva pe Facebook spune că România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la procentul populației cu studii superioare. Noi avem 15,5%, la capătul opus sunt Irlanda și Marea Britanie cu 40,3% și 39,2%.

Treaba asta poate părea gravă și, în principiu, este gravă, dar de fapt nu așa de gravă precum ar părea la o primă vedere.

În primul rând, România a făcut parte din blocul comunist și comuniștii voiau muncitori, nu “intelectuali”. Ar trebui să comparăm procentul din România cu cifrele din alte foste țări comuniste, dar sunt destul de puține acolo și nu suntem așa departe de ele. Apoi mai sunt și factori sociali. Italia, de exemplu, este la 17% probabil și pentru că societatea încuraja femeile să stea pe acasă și să gătească pastele nonei, nu să caute studii superioare.

Uitați-vă, însă, la Germania: 25,1%. Nu-i mult, dar totuși Germania este cea mai puternică economie a Europei. Ei sunt exemplul perfect că nu studiile superioare îți cresc țara, ci pur și simplu dorința de a munci și a trăi mai bine, plus un sistem social bine gândit care oferă evaluări de la vârste fragede, îndrumare spre școli profesionale și ucenicie, apoi joburi variate, astfel încât fiecare om să poată face ceea ce-i place.

Mai sunt necesare și alte aspecte, de exemplu o țară suficient de uniform dezvoltată încât să ai șansa să faci ce-ți place indiferent în ce zonă te-ai născut.

Cele de mai sus par complicate, dar de fapt este nevoie doar de o organizare inițială bună, de câteva idei bune puse în practică la Educație și Muncă, apoi lucrurile se mișcă de la sine și cresc natural. Dacă faci ce-ți place, de obicei o faci și bine. Dacă faci o treabă bună, de obicei aceasta ajunge să fie apreciată și căutată, adică business-ul crește. Dacă business-urile cresc, crește întreaga economie, apare o cerere și mai mare de joburi, sistemul se reglează și așază singur pe calea bună.

Germania, de exemplu, are o economie cu foarte multe IMM-uri, în jur de 60% dintre firme sunt de mici dimensiuni. Oameni cărora le-a plăcut ce fac, au angajat în firmă alți oameni cărora și lor le-a plăcut ce fac și au crescut împreună.

În lumea modernă, de fapt, cu atât de multe noi joburi ce nici măcar nu au intrat încă în nomenclatoarele oficiale, procentul populației cu studii superioare devine tot mai irelevant. Studiile sau absența lor nu mai contează atât de mult pentru succesul unei economii. Eu am sesizat o asemenea schimbare în ultimii ani, când anunțurile de joburi au trecut de la “obligatoriu absolvent de facultatea X” la “de preferat absolvent de X” și până la a nu mai menționa deloc asta.

 

asus s5507

    19 comentarii

  1. Poate studiile superioare nu sunt asa de importante, dar la absolventi ai perioadei obligatorii de invatamant cum stam?

      (Citează)

  2. “nu studiile superioare îți cresc țara, ci pur și simplu dorința de a munci și a trăi mai bine”…
    Iar iese sfertodoct..
    Ai auzit de “politic”???
    Prin politică a ajuns H. la putere și apoi, tot prin decizie politică au impus reconstrucția Deutch-ului după ce fusese făcut una cu pământul..
    Ca și în Japonia..
    La noi a fost cu capul plecat tot timpul, mai puțină dictatură, deci doar unii trădători și oportuniști care.. ce să creeze?

      (Citează)

  3. În orice companie, maxim 10% din poziții necesită studii superioare. Există profesii unde acestea sunt obligatorii, gen medicină, arhitectură, dar sunt destul de puține raportat la totalul general. De exemplu, pentru a fi autorizată și a-și păstra această autorizație de la Ministerul Mediului, firma mea trebuie să aibă angajați cu anumite specializări.
    Până la generația noastră (40-50), studiile superioare erau „ascensorul social”, pentru că majoritatea părinților aveau maxim studii medii, astfel că intrarea la facultate era o reușită (erau și locuri puține, concurența era mare).
    Ca angajator, însă, pe anumite poziții, chiar dacă jobul în sine nu necesită studii superioare, îl selectezi pe cel care are o facultate, deoarece, de cele mai multe ori, este ceva mai bine „mobilat intelectual”.

      (Citează)

  4. Cred ca e valabil in societatile post-industriale.

    Noi suntem inca intr-un feudalism tarziu, deci am avea nevoie de mult mai multi oameni cu facultate, mai ales de ingineri. Ca maine se inventeaza motorul cu aburi si ne prinde nepregatiti.

      (Citează)

    • Nu e valabil pt societatile post industriale, pentru ca acestea sunt de mult timp in “knowledge / innovation economy”.
      Dar nu e valabil nici pt noi, care intr-adevar suntem cam in feudalismul tarziu.

      E f amuzanta si concluzia lui nwradu ca nu se mai cer diplome pentru ca nu sunt necesare. Cand e evident ca nu se mai cer diplome pt ca sunt irelevante, toata lumea si-a dat seama pana la urma ca diploma nu mai inseamna nimic in romania, pentru ca scoala e scoala doar cu numele la noi.

      Adica nici aia 15% nu sunt comparabili cu cei 25% ai germaniei, pentru ca aia 15% sunt doar niste hartii lipsite de valoare in 80% din cazuri. Deci eu zic ca procentul real de studii superioare la noi e sub 10%.

      Dar da, nu e nevoie de studii superioare intr-un post si in urmatorul ne plangem ca oamenii voteaza PSD pt ca sunt ne-educati.

        (Citează)

    • ca sa nu mai spun ca afirmatia din titlul articolului ar fi fost valabila daca Romania era pe primul loc la indicatorul asta, nu pe ultimul :)))

      adica daca am fi avut un procent mare de absolventi, in timp ce celelalte tari, care o duc mult mai bine decat noi la toate nivelurile, ar fi avut un procent mic de absolventi, atunci da, s-ar fi putut spune ca studiile superioare nu mai sunt asa importante pentru ca uite, se pot construi societati prospere cu procent mic de absolventi.

      in general, studiile superioare se coreleaza pozitiv cu venituri superioare iar educatia (in general vorbind) SI veniturile superioare se coreleaza pozitiv cu gradul de democratizare al unei societati.

      nu stiu ce s-a intamplat cu blogul asta in ultima vreme :))

        (Citează)

  5. partra trists este ca din astia cu diploma, cei mai multi au facut la facultati de doi bani, conduse de politic.

    se poate ca unii absolventi de facultate sa fie chiar analfabeti de tot. in tog caxul, mult bine nu fac

      (Citează)

  6. E mai important calitatea studiilor decât numele…
    La noi sună pompos dar e zero.
    In domeniul meu pentru a a avea un anumit grad am nevoie de facultate master și o căruță de cursuri suplimentare. La nemți exista niste școli profesionale sau facultăți unde de unde ajung să facă același lucru. Numai că îl fac mai bine pt că noi in facultăți facem joc de glezne și învățăm cum se numesc piesele componente ale unui utilaj pe când ei învață să îl folosească sa îl demonteze și să îl repare. In domeniul meu lucrez cu oameni din toată lumea și aș putea spune că la noi învățământul e paralele cu piața muncii. In Romania învățăm (ăștia care inca mai învățăm) de dragul de a învăța sau pt că sunt impuse condiții aberante sa ai nu știu ce hârtie și nu că să știm ceva practic și folositor in domeniul in care activam.
    Dar e bine sa ai oameni proști că votează cum vrei tu și se bucură la un pui și o punga de făină

      (Citează)

    • Ai dreptate, in Romania se toceste teoria, fara practica. Profesorii buni au cam iesit la pensie iar subfinantarea sistemului isi spune cuvantul. E mai simplu sa dictezi materia decat sa pui in practica.

        (Citează)

    • Ar fi bine daca ar fi doar și finanțarea problema… Aia ar fi mai ușor de rezolvat. Sunt universități bine finanțate unde laboratoarele stau degeaba. Problema, părerea mea, este că mai peste tot oameni capabili au fost înlocuiți de lepre incompetente al căror interes este doar unul personal in folosul lor și al partidului… Daca vrei sa distrugi o țară că România din păcate nu trebuie sa te chinui prea tare proști și nesimțiți avem destui doar pune niste haimanale din astea la putere și ne rezolvam singuri….
      In Germania tot sistemul este bine pus la punct și funcționează și de cate ori vorbesc cu colegii de acolo îmi amintesc de sistemul nostru de învățământ de dinainte de revoluție. Da avea părți rele poate și cel German are dar rezultatele spun altceva. Mai toate firmele mai mari sau mai mici au programe de pregătire școli tehnice, academii, burse pentru studenți care în vacanțe merg și fac practică (plătită) în companie.
      Cate universități sunt in Romania unde după ce o termini a doua zi poți să te apuci de treabă că ști deja ce ai de făcut?

        (Citează)

  7. In primul rand trebuie sa intelegem la care e rolul faculatilor si de ce le fac oamenii si apoi sa vedem de ce este nevoie. Din punctul meu de vedere studiile superioare sunt pentru a-ti genera o conceptie de viata si mai putin pentru a face o colectie de hard skilluri (sunt cateva facultati care fac asta).

      (Citează)

  8. Exista unele meserii (blue collar) care nu necesita neaparat studii superioare, ci doar autorizare. Mecanic, electrician, instalator. Astia sunt necesari in orice tara, si daca fac treaba buna isi permit luxul de a-si alege clientii, plus lucrarile unde castiga mai bine.

    Bineinteles ca trebuie sa stii cum circula curentul si care e logica acolo, dar nu iti trebuie masterat pentru asta, e de ajuns un minim de studii si practica, iar in mod normal lacunele astea se rezolva cu autorizarea, daca e facuta cum trebuie. Autorizarea aia ar trebui repetata dupa o perioada, se mai schimba multe chestii in domeniu.

    In RO, intotdeauna meseriile astea au fost privite ca fiind inferioare, mai bine mergi la birou si stai cu pixul in mana decat in salopeta toata ziua. Dupa ce am vazut cat am platit meseriasii la casa si cat au lucrat, mi-am dat seama cati bani fac. Plus daca esti bun si iti faci echipa, deja nu mai lucrezi, mai mult faci contracte, verificari, inspectii, nu mai trebuie neaparat sa stai in salopeta.

    O schimbare de mentalitate ar ajuta mult aici, deja e greu sa gasesti oameni buni care sa faca muncile astea “inferioare” bine si sa nu ai probleme dupa.

      (Citează)

  9. Noua ne lipsesc oamenii care sa vrea sa munceasca in primul rand – cu sau fara studii superioare. “Munca e pentru tractoare ” – cam asta e dictonul care ne insufleteste astazi. Legatura intre munca si o viata mai buna nu mai motiveaza pe nimeni. Toti vrem o viata mai buna dar foarte putin suntem dispusi sa muncim pentru asta.

      (Citează)

  10. Marean:
    ca sa nu mai spun ca afirmatia din titlul articolului ar fi fost valabila daca Romania era pe primul loc la indicatorul asta, nu pe ultimul :)))

    in general, studiile superioare se coreleaza pozitiv cu venituri superioare iar educatia (in general vorbind) SI veniturile superioare se coreleaza pozitiv cu gradul de democratizare al unei societati.

    nu stiu ce s-a intamplat cu blogul asta in ultima vreme :))

    Multumiri pentru comentariu. E fix esenta si e atat de limpede.
    Am observat si eu ca blog-ul are o logica stramba/inversa sau parca troleaza la greu.

      (Citează)

  11. Germania a reusit pentru ca compania a inteles ca fara oameni este zero, iar oamenii au inteles ca daca ei nu cladesc compania aia raman fara locuri de munca. Noi nu vom intelege asta prea curand (ca sa nu zic niciodata).

      (Citează)

  12. Sunt mai multe chestii aici:

    1. Sistemul de educatie din Romania e teorie fara practica, dupa cum spunea cineva mai sus. Un exemplu: eu sunt de formare inginer de productie, dar prima data am printat ceva 3D la cateva luni dupa fiica-mea (adica la mai mult de 10 ani dupa terminarea facultatii), care a printat niste chestii la una din imprimantele 3D ale liceului. Era in primul an (echivalent cu clasa a 7-a in Romania). Liceu cu profil uman. In Olanda.
    2. Nu toate facultatile sunt bune si nu mereu. Tehnice, medicina etc – da. Arte, litere, economie, studii feministe? Nu prea mult si doar daca piata o cere.
    3. In alte tari muncile calificate nu sunt desconsiderate si iti garanteaza o viata confortabila. Or fi in Germania 25% absolventi de facultate, dar o mai mare parte din restul au o specializare productiva decat in Romania. Sunt si acolo asistati social, oameni care traiesc din agricultura de subzistenta, buticari sau smecheri care “se descurca”, dar pot sa pun pariu ca sunt mai putini decat in Ro.

      (Citează)

  13. Studii superioare = inovatie.

      (Citează)

    • Sigur, de asta ai 15-25% oameni cu studii superioare care lucrează pentru cercetare, inovație, îmbunătățirea proceselor șamd. Și, de altfel, cred că nu este musai nevoie de studii superioare ca să inovezi ceva, exceptând fizica atomică, genetica cancerului și alte asemenea câteva domenii.

        (Citează)

  14. Apreciem poza din parnaie

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus