►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Spuneam acum vreo lună că voi scrie un articol despre reciclări simple, de făcut în orice casă, și iată-l scris.
Cele de mai jos nu necesită decât eforturi minime. Am pornit de la ideea că într-un apartament este mai greu să ai minim trei coșuri de gunoi pentru sortare (dar dacă aveți loc, faceți și asta), așa că nu am mers atât de departe. Sunt chiar simple propunerile de mai jos, noi le punem în practică de vreo două luni și merge totul foarte bine.
Înainte de asta, un răspuns la întrebarea “de ce să reciclați?”. Pentru că e bine. Așa este frumos. Nu veți salva coralii din Australia reciclând și nici nu vă vor mulțumi urșii polari, dar credeți-mă că vă veți simți mai bine văzând cât de multe materiale refolosibile sau toxice ați fi aruncat în mod normal la gunoi. Reciclarea asta mi se pare așa… ca atunci când alegi să nu blochezi pe avarii o bandă de circulație, ci cauți un loc de parcare normal, chiar dacă nu-l găsești fix în fața locului unde ai treabă.
Vă mai zic și un avantaj: veți duce mult mai rar gunoiul. O mare parte din sacul de gunoi este umflată de cartoane, PET-uri și alte materiale ușor de reciclat. Duceam zilnic gunoiul, acum o fac la două-trei zile.
Aici intră sticle de vin, de bere, borcane de muștar, murături și alte diverse ingrediente. Ați văzut cât de grea este o sticlă de vin sau de șampanie, câtă sticlă intră în ea?
Noi le strângem pe balcon, că nu încurcă acolo, într-o sacoșă din aceea mai rezistentă de hipermarket. Le clătim rapid și le punem acolo în loc să le aruncăm pe toboganul de gunoi al blocului.
Spre surprinderea mea, folosim munți de carton. Nu-mi vine să cred cât strâng eu în câteva zile de la tot felul de ambajale de la comenzi online, pizza, cutii de medicamente, “eticheta” ce acoperea o tigaie, cutii de la diverse alimente, ouă, tetrapak-uri, cutia de la pliculețele pisicilor șamd.
Cartonul este voluminos, dar ocupă puțin spațiu dacă faceți efortul de a-l îndoi și chiar tăia pentru a deveni plat. Multe cutii se pot chiar “demonta” până când devin plane. Dacă este nevoie să le tăiați, eu vă recomand un cuțit ascuțit și cu zimți. Eu îl folosesc pe cel mare de pâine, taie imediat chiar și cartoane groase.
În fotografia de mai jos puteți vedea cum tai eu niște cutii de pizza, că mi-e lene să le desfac pe îmbinările originale, iar netăiate sunt prea mari și incomod de dus la reciclat. Apoi aplatizăm totul cât de mult se poate și le punem în altă sacoșă, tot în balcon.
Plasticul este marele poluator. Se produce din petrol, iar vreo 60% din plasticul din lume este folosit o singură dată și apoi aruncat, iar în natură dispare în sute de ani. Am mai scris despre asta, particule fine ajung inclusiv în pești și alte animale și apoi le mâncăm tot noi.
Ca și la carton, poate că nu v-ați dat seama niciodată cât de mult plastic și folie de plastic folosim până nu vedeți cât de repede se strânge o sacoșă plină cu așa ceva. O mulțime de alimente vin ambalate în plastic (carnea, diverse verdețuri, unele bomboane, smântâna etc), nu mai zic de PET-uri de la sucuri sau apă sau bere (sau vin, nu judec pe nimeni!), plus ce veți mai strânge și din diverse cutii și ambalaje de la alte obiecte cumpărate sau din lucruri vechi de aruncat (cutia cremei de pantofi, de exemplu) șamd.
PET-urile sunt voluminoase, dar nu dacă le striviți înainte de a le pune și pe ele într-o sacoșă. E bine să clătiți întâi orice plastic țineți pentru reciclare, de exemplu caserola de plastic în care a fost piept de pui.
Ce vedeți mai jos am strâns într-o singură zi:
Cele de mai sus mi se par cele mai importante, dar iată alte mici idei:
Le strâng în sacoșe în balcon (una de hipermarket și două din acelea albastre de IKEA) pentru că sunt foarte ușor de transportat ulterior față de dacă le-aș strânge în saci de gunoi. În funcție de cum avem drumuri, la un moment dat iau sacoșele din balcon și le duc fie la marginea cartierului, unde sunt tomberoane de colectare selectivă, dar de cele mai multe ori pe la câte un Carrefour, că de obicei au în parcare un centru de reciclare. Sunt destul de sigur că și alte hipermarketuri au centre de colectare.
Mai jos: în Barcelona sunt vreo 5 tipuri de tomberoane. Au pedală pe care apeși și capacul se ridică fără să fie nevoie să-l atingi.
Acolo scot din sacoșă sticlele și le bag prin gaura de sticle, iar cartoanele la grămadă și le bag prin fanta de cartoane, tetrapak-urile la tetrapak-uri, plasticul la plastic, foliile și ambalajele la incinta lor. Dacă bateți la ușa la acele centre, vi le iau angajații respectivi și le bagă direct în spate, ca să nu vă chinuiți să le băgați una câte una prin față.
Sacoșele le păstrez, desigur. În total, toată operațiunea asta ia cam 10 minute la fiecare două săptămâni. Despre altă variantă puteți citi aici.
Am fost uimit de cât de bine mă simt făcând cele de mai sus. Mi-a bătut cândva obrazul un prieten că nu reciclez nimic, deși ar fi ușor, și avea dreptate, chiar este ușor! Efort practic zero, mulțumire sufletească mare.
Știu că veți spune că gunoierii de multe ori nu iau pe categorii acele tomberoane de colectare selectivă, dar: a) de asta duc de obicei reciclabilele la alte centre, și b) nu o să zic “întâi să facă alții și apoi fac și eu”. Fac de acum, că nu mă costă nimic.
De fapt, aș fi foarte fericit dacă s-ar închide permanent ghena din bloc. Este murdară, miroase urât, atrage gândaci, poate și șobolani, și oferă soluția greșită de a arunca totul la grămadă, de ne-am înconjurat orașul cu munți de gunoaie în așa numite gropi de gunoi. Ce naiba e groapă acolo, că e munte în toată regula?!
Practic eu acum arunc la tobogan doar gunoiul menajer. Nu m-ar deranja să-l duc direct în afara blocului, la un tomberon stradal, așa cum de fapt este și legea pentru blocurile nou construite.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
38 comentarii
21/03/2019 la 7:15 AM
Cartonul ăla de pizza este contaminat de ulei și nu poate fi reciclat. Cartonul/hârtia trebuie să fie curată ca să poată fi reciclată
Daca duceți borcane la Sigurec, va dau un pont. Scoateți capacele înainte, altele aparatul acela nu vă va recunoaște decât câteva borcane.
Madalin(Citează)
21/03/2019 la 7:25 AM
*Daca duceți borcane la Sigurec, vă dau un pont. Scoateți capacele înainte, altfel aparatul acela nu vă va recunoaște decât câteva “modele”, restul vor fi respinse. Dacă duceți sticlelor sau borcanele la Sigurec banii pot fi donați.
Bateriile consumate pot fi strânse și duse la Dedeman, periodic au campanie in care primești o baterie noua pentru 3 baterii consumate.
Eu păstrez în portbagajul mașinii câteva sacoșe mari, așa nu mai cumpăr altele noi aproape niciodată.
Mădălin(Citează)
21/03/2019 la 9:44 AM
Corect, ambalajele murdare nu pot fi reciclate.
Solutia la pungile de plastic sunt niste saculeti din material textil , in care se pot lua legume, fructe, seminte..,etc.
Mai greu cu carnea, branza… inca nu sunt alternative clare la plastic pentru ele.
Pentru sticlele de apa si bidoane solutia e un filtru de apa care se leaga la coloana de apa (ca la coffee shopuri) si asta elimina poluarea cu plastic dar si neplacerea de a te trezi noaptea si a constata ca nu mai ai apa.
Totusi, cea mai mare problema o reprezinta lipsa infrastructurii pentru reciclare, sunt cateva centre, cele mai multe prin apropierea hipermarketurilor si trebuie sa faci un efort sa te deplasezi si sa fii dispus sa te plimbi cu sacosele dupa tine in masina.
Franckie18(Citează)
21/03/2019 la 7:34 AM
In Republica Bananiera Romanistan reciclarea n-o sa ajunga prea curand subiect la ordinea zilei, cata vreme guverne la rand de incompetenti si beizadele nu reusesc sa gaseasca o formula pentru o taxa auto care sa nu poata fi atacata (sau nu vor, ca cei mai afectati ar fi votantii lor). Reciclarea este una din chestiile alea care functioneaza cu atat mai bine cu cat o fac cat mai multi. Ori pentru asta trebuie sa existe programe nationale, regionale, locale, cineva cu viziune si vointa sa le implementeze. Iar romanul este un animal, nu face nimic fara sa “ii iasa si lui ceva”, prin urmare stimulente financiare sau pedepse, ca si altii la fel s-au civilizat, cu biciul – cine sa stea sa le aplice?
Insa articolul este binevenit pentru cei care vor sa plece din tara si vor sa isi faca antrenamentul aici.
PHNC(Citează)
21/03/2019 la 8:30 AM
Raspunsul la problema nu este o taxa auto (sau cu alt nume) inatacabila in justitie, de dragul de a fura din buzunare cu legea in mînă, ci un sistem de colectare viabil. Ca degeaba faci sortare daca gunoierii varsa totul intr-o singura masina. Iar pubelele diferit colorate sint cumparate tot de omul de rind, taxe exorbitante la Rosal (sau Polaris) in loc sa ofere stimulente. Dar mai întai corectitudine.
C-tin(Citează)
21/03/2019 la 7:40 AM
La noi, lângă lanul de porumb, gunoaiele se ridică separat: un sac pentru gunoiul menajer și un sac separat pentru materialele reciclabile (carton, plastic, sticlă…). Deși turtim cutiile și PET-urile, strângem săptămânal cam o dată și jumătate mai mult volum de materiale reciclabile față de gunoi menajer.
Următorul pas este o ladă de compost, dar nu suntem pregătiți încă…
Vlad(Citează)
21/03/2019 la 7:53 AM
Gizas man, nu mi-am inchipuit ca mai exista vreun barbat care sa nu aiba in casa un cutter sau un utility knife ceva, asta apropo de taiatul cartonului cu cutitul de paine.
Da’ pachetele dr la curier cu ce le desfaci, cu cutitul de unt? :-))
Marean(Citează)
21/03/2019 la 7:59 AM
Deși conțin în mare parte carton, din cauza foliei interioare de aluminiu și a capacului, tetrapak-urile se reciclează la plastic și metal. Mi se pare că pe unele containere galbene chiar este desenat un ambalaj tetrapak.
Revo(Citează)
21/03/2019 la 8:49 AM
Depinde de zonă și ce scrie pe container. În Cehia, Germania, Franța, se reciclează separat de hârtie E posibil în București să le strângă cu hârtia. Pe container sunt niște simboluri. Acolo intra doar ce corespunde simbolului și trebuie verificat, am avut surpriza să se schimbe eticheta de pe container.
Ioana(Citează)
21/03/2019 la 8:10 AM
https://www.emag.ro/presa-manuala-pentru-sticle-din-plastic-si-doze-din-aluminiu-ep-001/pd/DMPSGNBBM/?utm_campaign=share+product&utm_source=mobile+app&utm_medium=android
Valentin(Citează)
21/03/2019 la 8:49 AM
Si cine n-are masina, ce face? cum recicleaza?!
Kopa_Kopan(Citează)
21/03/2019 la 10:12 AM
Începem cu aia care au mașina și progresam treptat către restul populației
Pluto(Citează)
21/03/2019 la 8:59 AM
Cartonul de la pizza nu se reciclează. E aceleași principiu ca la paharul de carton din care bei cafeaua. Orice hartie/carton care s-a murdărit (mai ales de ulei) e gunoi menajer.
Costin(Citează)
21/03/2019 la 9:04 AM
baterii si becuri pot fi duse si la carrefour, chiar si in magazinele de tip supermarket.
sorin(Citează)
21/03/2019 la 9:47 AM
Eu am 3 cosuri de gunoi, unul pentru menajer, unul pentru hartie si unul pentru plastic si metal, iar sticla o strang ca tine, pe balcon.
Tot timpul m-am intrebat daca acel carton de pizza poate fi reciclat, mai ales cand se intampla sa vad pete de ulei pe el. Acum am aflat si raspunsul. Presupun ca se poate decupa capacul, care nu are ulei.
Eu bateriile le duc la Ikea, au un program de reciclare, la 40 de baterii primesti 10 baterii tip AA, dar pare buna si promotia de la Dedeman cu 3 la 1. Nu stiam de ea.
Din pacate containere pentru reciclare sunt foarte putine prin oras, de multe ori sunt pline cu orice mai putin hartie/plastic/etc si nu sunt convins ca cei care ridica gunoiul il si duc la reciclat.
Catalin(Citează)
21/03/2019 la 10:20 AM
Gunoierii nu iau reciclabilele separat pentru ca inca nu se arunca chiar cum ar trebui, sunt amestecate in containere. E bine ca sunt separate de gunoiul menajer, le iau laolalta si le separa la sediul lor.
maxim(Citează)
21/03/2019 la 10:34 AM
Acasa am un tomberon pentru gunoi menajer, unul pentru carton si unul pentru chestii biodegradabile (iarba, frunze, mancare). Pentru PMD poti sa iei saci (gratis) de la orice magazin. Tomberoanele si sacii PMD se ridica la anumite date, la inceputul anului primesti calendarul. Exista si o aplicatie care te poate notifica cu o zi inainte, seara, sa scoti tomberonul la strada.
Sticlele se duc fie la magazin fie la un tomberon special, unde se sorteaza pe culoare. E in drum spre orice asa ca nu mi-e greu. Bateriile si electrocasnicele mici se pot lasa la orice magazin de electrocasnice.
In apropiere exista si un centru de reciclare, unde duci si chestiile mai mari. Metal, lemn procesat, pamant, deseuri de constructie, electrocasnicele mari etc.
Giani Mucea(Citează)
21/03/2019 la 11:59 AM
Salut, imi zici si mie un site unde sunt mai multe detalii despre acest PMD? E pentru Bucuresti?
La mine au mutat containerele de reciclare selectiva la aproape 1 km ceea ce face deplasarea pana acolo sa fie extrem de anevoioasa si incomoda. As prefera sa le adun si sa le scot in fata casei atunci cand stiu ca trec pe acolo.
Iulian(Citează)
21/03/2019 la 12:19 PM
Salut, sorry, nu e pentru Bucuresti.
Giani Mucea(Citează)
21/03/2019 la 11:46 AM
tocmai am trecut printr-un proces traumatizant de mutare. la pestera noua mobila noua. adica cutii. frate, nu niste cutii, milarde de cutii de carton si plastic si banda adeziva cacalau. cum nu am un procesator de carton al meu singura varianta a fost sa tai totul cu unul din cele sase cutter-e si sa il bag cam tot in cativa saci de rafie. incredibil cat de putin spatiu ocupa cartonul cand il aranjezi feliat in saci. si erau cutii cat sa ocupe o camera mare. mda, asta cu reciclatul e super solutie, de abia astept sa fie si la noi in curand, in maxim 10 ani.
p.s. cum nu am probleme obsesiv compulsive am scos toata banda adeziva si plasticul si le-am pus in saci separati.
Ender(Citează)
21/03/2019 la 12:35 PM
nu reciclez, nu ma intereseaza.
#viatabuna
Mihai(Citează)
21/03/2019 la 12:48 PM
Salut! De ce cartoanele trebuie reciclate separat de hîrtie, nu tot celuloză au la bază? Cum ar veni, ambalajul unui medicament merge undeva și instrucțiunile dinăuntru în alt container pentru că…?
Honorius(Citează)
21/03/2019 la 1:33 PM
Pentru ca dintr-un carton, fiind low quality, nu mai poti face hartie, iar procesul de sortare ar fi prea anevoios in cantitati mari.
Costin(Citează)
21/03/2019 la 2:04 PM
Aici nu exista cerinta asta. Toata hartia merge la un loc.
Giani Mucea(Citează)
21/03/2019 la 12:48 PM
baga tot ce e punga intr-un PET de plastic si indeasa bine.
O sa ramai uimit cat nailon se poate strange intr-un singur PET. La mine recordul a fost de 2 luni.
mac gregor(Citează)
21/03/2019 la 1:25 PM
Nu cred ca e o idee buna, pentru ca la centrele de reciclare se separa plasticul pe categorii.
Costin(Citează)
21/03/2019 la 4:35 PM
Mi s-a părut interesant video-ul ăsta de la VOX prin care ne arată că din dorința de a recicla cât mai multe, de fapt gradul de contaminare a crescut. Încă nu știm ce trebuie receiclat și ce nu. Concluzia era că dacă nu știi , mai bine nu-l adăuga la reciclabile.
https://www.youtube.com/watch?v=R7N5a476DKQ
The Gadgetist(Citează)
21/03/2019 la 5:16 PM
Tetrapak-ul nu intra la cartoane.Se recicleaza mai greu , la noi in tara cred ca mai deloc. Nu il mai pune alaturi de cartoane ca il pui degeaba , tot la nereciclabile o sa ajunga de pe banda de selectare :)
Adrian(Citează)
21/03/2019 la 5:45 PM
Dar unde e colecția de topoare?
Razvan(Citează)
21/03/2019 la 7:37 PM
Stati sa bage si la noi taxa “pfang” cum e la nemti: dai 60centi pe un Paulaner la Lidl… si mai dai inca 20 pe badoaga de aluminiu.
O sa reciclam in draci cand o sa dam 15-20% in plus pe ambalaj.
Reciclare se poate…. doar cu sila!
Florin C.(Citează)
21/03/2019 la 9:40 PM
Un angajat Sigurec mi-a spus ca din Aprilie intra în preaviz din cauza unor legi (sau era una?) ce vor intra în vigoare și care vor afecta firmele private de reciclat. Dacă am înțeles bine, doar firmele ce se ocupa de curățenia din oraș vor putea colecta deșeurile. Dacă e adevărat atunci cred ca e o mare prostie. Se vor face manevre multe. Îmi e sila…
Yashipuku(Citează)
21/03/2019 la 10:48 PM
NU la carton. Ambalajele de genul merg la plastic-metal. Datorita aluminiului din interior. De altfel ar trebui sa aiba simbolul pe cutie. Container galben, nu albastru.
“Deşi sunt 70% carton, cutiile de lapte şi suc sunt reciclate mult mai uşor dacă sunt colectate separat în containerul pentru plastic şi metal. Pornind de la experienţa celorlalte ţări europene, s-a constatat că oamenii asociază containerul galben cu ambalajele pentru băuturi, dar şi că ambalajele de carton pentru lapte şi suc se sortează mult mai uşor dacă sunt colectate alături de cele din plastic şi metal”
Iugas(Citează)
21/03/2019 la 11:45 PM
De fapt, tu nu reciclezi nimic. Tu doar colectezi selectiv, le arunci la gramada in tomberon, ca apoi sa poata fi sortate ( daca trec printr.o statie de sortare) mainusor pentru a fi reciclate. Si eu colectez selectiv. A fost o intreaga lupta cu sotia, ca oricum le arunc in acelasi loc… Dar m.a inteles.
Andrei(Citează)
22/03/2019 la 3:44 AM
super, as vrea si eu sa reciclez dar fara sa fac EU efort, dar nu stiu cum sa fac…
-eu nu am balconul inchis,am un grilaj de fier, deci daca las sticle borcane etc se vad din strada deci urat,
-nu stiu unde se recilceaza uleiul in zona mea… dovada ca nu stiu daca acest serviciu e unul gratis sau nu.pt ca si eu strang uleiul in sticla dar asta pentru a nu imi afecta tevile mele.
-fara sa vreau mi-am dat seama ca totusi reciclez intr-un fel, gunoiul menajer il las langa 3 containere dar nu sortez, pur si simplu las punga acolo. si asta fac pt ca gunoierul nu se duce in spatele casei sa ia tomberonul si sa il puna si inapoi, mi-l lasa in strada in fata casei (stiu pare ireal da se fura ) daca il pun eu in curte la intrare atunci abia il ia. si nu pot tine tomberonul la intrare ca miroase, masina vine o data pe saptamana si de obicei la 6-7 dimineata cand poate ai somnul mai dulce…
-cu cartoanele ce fac ma urc in stb cand ma duc la hipermarket? ca nu am masina.ca inteleg ca nu are rost sa le pun in alea 3 containere ca:”gunoierii de multe ori nu iau pe categorii acele tomberoane de colectare selectivă”
vreau sa reciclez! te rog spune-mi cum pot face asta, cum pot sa imbunatatesc acest aspect din viata mea, fara a deranja pe altii, si fara a depunde efort,fizic si psihic.
George(Citează)
22/03/2019 la 11:56 AM
uleiul il poti lasa la benzinariile mol.
costin(Citează)
23/03/2019 la 12:13 PM
“Vreau să reciclez, dar nu vreau să depun efort”. Nu ai depus nici măcar minimul efort de a te informa, ca tot plătești un abonamen de internet. Ar fi bine probabil daca ar veni cineva să-ți sepate gunoiul și să ți-l ia direct din casă, fără ca tu să te deranjezi să miști vreun deget sau vreun gând.
Am o curiozitate: tu pentru ce esti dispus să depui efort??
C.(Citează)
23/03/2019 la 2:55 AM
cea mai apropiata benzinarie mol conform google maps este la 20 minute mers pe jos,iar cu stb 25minute, din pacate in ultimi 5 ani nu am avut treaba in zona aia deci ar trebui sa pierd 40 de minute ca sa las o sticla de ulei folosit? si daca totusi ma duc intru in benzinarie si o pun pe tejghea o las acolo? si serviciul asta e gratis?trebuie sa stau la rand sa o las pe undeva?unde mai pui ca trebuie sa o si car…vreau sa reciclez!!!!dar deja sa pierd o ora ca sa arunc o sticla cu ulei parca e prea mult, scuze e mult pentru mine.
George(Citează)
23/03/2019 la 9:40 AM
Cauta si tu uleiosul.
Bogdan(Citează)