un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Balena Albastră revine ca Momo Challenge

7 Mar 2019  ·

GÂNDURI  ·

33 comentarii

Cine inventează astfel de bazaconii și știri false în fiecare an cu siguranță se distrează bine văzând cum sunt preluate de mass-media, cum părinții se îngrijorează și autoritățile promit acțiuni ferme pentru protecția copiilor care, aparent, sunt atât de tâmpiți încât se vor omorî de dragul unui hashtag, în concepția adulților.

Și, ca și la Balena Albastră, doar adulții s-au speriat. Cei vizați de “joc” se pare că nu au fost prea interesați.

Balena Albastră, dacă mai țineți minte, a fost un joc fictiv prin 2017 în care se presupunea că copiii primesc niște challenge-uri prin WhatsApp, tot mai periculoase, și ei le îndeplinesc pentru că n-au altceva mai bun de făcut în viață. Între 17 martie și 4 aprilie 2017, am numărat eu 30 de știri diferite despre Balena Albastră pe site-ul Digi24. Totul s-a rezolvat după ce primarul Firea și ministrul Carmen Dan s-au îmbrăcat în tricouri albe și le-au vorbit copiilor de la o școală, spunându-le probabil “nu vă mai balenaț” (și, sper eu, “nu vă lăsați sora să vă monteze microfoane în prizele de acasă”.

În caz că nu mai țineți minte câte știri despre balenă a transmis Digi24 după acea zi, vă spun eu: zero. Cele două doamne au rezolvat definitiv și irevocabil acest joc deosebit de periculos și probabil fictiv.

Din păcate, este anul 2019 și acum apare Momo Challenge. Spuneți-mi dacă vă sună cunoscute următoarele idei:

  • Momo Challenge îi încurajează pe copii să să facă tot felul de acțiuni periculoase, unde se pot răni
  • Momo a apărut inițial în Argentina, unde autoritățile au avertizat că există un joc periculos ce se propagă prin WhatsApp, după ce o fată de 12 ani s-a sinucis.
  • A avansat apoi către nord prin Mexic și a ajuns în SUA pe final de 2018

Ideea unui joc periculos a devenit populară după ce un cont anonim de Twitter a trimis următorul mesaj:

Warning! Please read, this is real. There is a thing called ‘Momo’ that’s instructing kids to kill themselves. INFORM EVERYONE YOU CAN.

Nu glumesc, chiar acesta este mesajul și a fost suficient pentru ca oamenii să se sperie. Totul a luat amploare când Kim Kardashian, într-o pauză de la cumpărat poșete, a discutat pe Instagram despre Momo Challenge. Cum are aproape 130 de milioane de urmăritori, oamenii s-au panicat și, uitând că K.K. este populară pentru fundul mare, nu pentru creierul de amploare, au crezut că este o problemă reală, verificată, de care trebuie să se ferească.

Între timp, însă, nu există nici un caz confirmat de copii sau adolescenți care să se rănească sau să moară participând la așa ceva. Unii au preluat-o la mișto, de dragul popularității, ceea ce a făcut ca și YouTube să anunțe recent că va elimina clipurile video legate de Momo.

Personal sper ca americanii să le ia pe doamna primar Firea și pe doamna ministru Carmen Dan la ei, ca să le rezolve această situație cu un discurs bine plasat copiilor, și poate să le țină permanent acolo, că nu știi niciodată când apar alte challenge-uri din acestea.


Concluzia serioasă: Balena Albastră, Momo Challenge șamd arată un nou tip de hoax pe care-l vom vedea des în lume în toți anii următori. Cineva a inventat această păcăleală și felul în care se propagă știrile în lume ne-o va tot aduce înapoi în față, sub diverse nume și cu diverse variații.

S-a întâmplat și anterior. Încă circulă pe net acea poezie despre care se consideră că este ultima a lui Gabriel Garcia Marquez, deși a fost scrisă de altcineva, fără nici o legătură. Periodic revin mituri despre cum plantele udate cu apă anterior încălzită la microunde se usucă imediat. Vom mai vedea și ultima fotografie făcută de un turist înainte de atentatele de la 11 Septembrie 2001, cu avionul gata să intre în clădire în dreptul fotografului. Apple va sărbători din nou 100 de ani de la înființarea companiei și va face cadou 100 de iPhone-uri primilor care dau like și share la o pagină obscură de Facebook. Uscătoarele de păr vor cauza din nou cancer la creier. Planeta Marte va apărea mare cât Luna pe cer, în anumite zile, și desigur că va fi posibil ca luna viitoare o cometă să lovească Pământului (a anunțat NASA!).

Cei de la Snopes nu vor rămâne fără trafic prea curând. Toți ceilalți cetățeni, însă, sunt victimele unor farse de Internet și mai ales ale mass-mediei care, pentru un click și o afișare în plus, este dispusă să dea mai departe orice știre, chiar dacă evident falsă.

Aceste tipuri de păcăleli, mi se pare mie, arată și eșecul părinților de a-și educa copiii corect în anumite privințe, de genul “nu te sinucide dacă așa ți se spune să faci prin WhatsApp”. Problema pornește și de acolo. Un părinte care se gândește că nu și-a educat copilul ca să fie un prost nu se va teme de balene și momos.


Momo, apropo, este o sculptură horror făcută de un japonez acum niște ani. Nu confundați cu Memo, robotul din Cartea Cărților, care voia doar binele copiilor.

surse: Engadget, Snopes.

asus s5507

    33 comentarii

  1. Uuu, poză cu Carmen Dan de pe vremea când nu era grasă.

      (Citează)

  2. Memo… hăh hăăhă hăăă

    În altă ordine de idei, apropo de GM Marquez, cică face Netflix un serial după “Un veac de singurătate”. Ar trebui să iasă bine și să fie frumos.

      (Citează)

    • Daaaa… și eu abia aștept! După menționarea lui în text nici nu cred că am mai fost atentă ce a zis Radu. :))

        (Citează)

  3. Cu Tide pod challenge cum a ramas? V-ati bagat?

      (Citează)

  4. Momo nu mai exista. A fost distrusa de catre creatorul ei din cauza degradarii.

    https://www.rollingstone.com/culture/culture-news/momo-sculpture-destroyed-keisuke-aiso-802627/

      (Citează)

  5. Da, e vina parintilor pt ceva ce nu exista… iar stirile de genul asta sunt distribuite doar de parinti panicati ca o sa le moara copilul pentru ca stiu ca nu l-au educat bine.

    Uneori ma intreb daca nwradu poate recunoaste expresii faciale simple la alti oameni.

      (Citează)

    • As pune pariu ca tocmai părinții care au copii nu distribuie asa ceva. O fac bunicii (persoanele în vârstă sunt credule) si persoanele care nu au copii, dar mor de grija ălora care au.

        (Citează)

    • bineinteles ca da.
      bulgarele e rostogolit mai ales de aia care nu au copii, deci nu pot aprecia daca un copil e sau nu vulnerabil la asa ceva, asa ca dau mai departe dintr-un soi de “virtue signalling” care spune ca daca iti pasa de copii, atunci esti un om bun.

        (Citează)

  6. Cred ca hoax-uri din astea au fost mereu. Prin anii 80 era zvonul cu sectantii care fura copii cu ambulanta neagra. Habar n-am de la ce-a pornit …

      (Citează)

  7. Noi, romanii, jucam de ceva timp Mumu challange. Din pacate vad ca ne place…

      (Citează)

  8. Eu cand eram adolescent incercam sa imi conving colegele sa participe la Mumu challenge… cred ca nu am reusit ca nu era pe whattsapp, cu hashtag si alte chestii.

      (Citează)

  9. cUm ziceau cei de la TNR intr-un articol despre cum era acum 30 de ani: “Atunci nu existau nici vegani, nici anti-vacciniști, că nu exista internet, ca să se găsească proștii între ei atât de usor.”

      (Citează)

  10. “uitând că K.K. este populară pentru fundul mare, nu pentru creierul de amploare”

    LMAO! You made my day!

      (Citează)

  11. Mai bine puneai o poză cu Momo decât cu Carmen Dan :P

      (Citează)

  12. Romania 2021: Șoc și Groază zeci de adolescenți ÎNECAȚI de la challange-ul pe whatsapp “preietenul care îți spune să sari in fântână”

      (Citează)

  13. Sculptorul japonez Keisuke Aiso, autorul staturii “mother bird”, care a devenit mai tarziu personajul Momo, a distrus statuia după toată panica de pe Internet.

    Nu înteleg cum oamenii pot în continuare să fie atât de creduli și să ia de bună orice informație, fără să se chinuie 5 minute să verifice mai multe surse, să citească niște articole și să își facă propria lor părere.

    Trăim în timpurile în care ai toată informația omenirii în micul dreptunghi de sticlă și metal pe care toți îl avem în buzunar și totuși prostia prevalează în fața gândirii obiective…

      (Citează)

  14. La mare moda este si cinnamon challenge – trebuie sa mananci rapid o lingura de praf de scortisoara, ceea ce provoaca automat reactie de inecare, voma, etc. Si cu toate astea, desi au ajuns unii la spital, o gramada de copii dar si de oameni in toata firea o practica, este plin YT de asa ceva.

      (Citează)

  15. Momo e de fapt in toata Romania. Prin spitale, pe sosele, in cluburi etc.

      (Citează)

  16. g:
    mai era faza aia, nu mi-o mai amintesc cu exactitate. Trebuia sa umpli o galeata plina cu apa si sa spui ceva deasupra ei la ora 3 si aparea dracul. Stiu ca eram destul de speriat si nu am incercat asta niciodata acasa :)) (cred ca aveam 7-8 ani)

    itzi, bitzi, hai la tranta

      (Citează)

  17. nashu_mare:
    Acum e motostivuitor.

    *Momostivuitor

      (Citează)

  18. Da share pe facebook la aceat articol, altfel copilul tau se va inscrie in joc si nu va avea alta scapare.

    Eu nu cred in dintr-astea, dar nici nu vreau sa ma risc

      (Citează)

  19. am primit pe fb messenger ca sa trimit mai departe mesajul ca yahoo si facebook doneaza 0.05 dolari la fiecare retransmitere a mesajului. asta ca sa ajuti un copilas cu cancer la creier. se da si un nr de telefon, cred ca cineva are ceva cu proprietarul numarului, dar cred ca nu a avut prea mare inspiratie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus