un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Următorul meu telefon va fi un Samsung S10 verde

21 Feb 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

55 comentarii

Anunțurile Samsung de ieri au fost așa cum ne așteptam, dar asta nu mi-a micșorat din plăcerea de a vedea ceea ce probabil va fi viitorul meu telefon: Samsung Galaxy S10.


De ce îmi place? Pentru cele trei camere foto-video de pe spate:

  • wide de 123 de grade unghi de cuprindere, 16 megapixeli
  • normală de 12 megapixeli, diafragma variabilă F1.5/F2.4, stabilizare optică
  • zoom 2x cu 12 megapixeli și stabilizare optică, F2.4

Ați observat că filmez tot mai mult cu telefonul și cu stabilizatorul Zhiyun, iar acea cameră wide este foarte utilă, după cum am spus mereu de câte ori am avut un astfel de telefon cu cameră wide pe mână.

Stabilizarea Super Steady pare a fi de nivelul Hero7 Black, dacă mă iau după clipurile demonstrative Samsung. Mai mult, Galaxy S10 filmează în HDR10+ și inclusiv camera frontală poate filma la rezoluție 4K, ceea ce este mișto dacă vrei să îmbini fără upscaling clipuri “frontale” cu unele filmate cu camerele de pe spate.

Samsung, care în ultimii ani a avut camere excelente pe telefoanele de top, mi-ar oferi acum o soluție excelentă pentru toate tipurile de cadre. Rămâne de văzut cât de fluent se va face tranziția între camere în timpul filmării și ce limitări de rezoluție sau stabilizare vor fi impuse, dar pentru mine cele trei camere rămân principalul punct de atracție.

Update: am uitat un alt anunț mișto. Adobe a scos recent pe piață Premiere Rush, un editor video simplificat, disponibil pe iOS și pe Windows. Eh, Samsung a anunțat că va apărea pe Android odată cu telefonul lor, poate în exclusivitate pentru o vreme.

Îmi place și că au micșorat foarte mult notch-ul, deși rămâne de văzut în urma unei butonări reale dacă noul “notch” asimetric este o idee mai bună sau de fapt încurcă mai mult.

Are și senzor de amprentă integrat în ecran. Nu mă deranja cel de pe spate, dar poziția pe față îmi place mai mult, că pot aprinde ecranul pentru a vedea notificările fără să iau telefonul în mână de pe birou.

Ecranul este acum unul certificat HDR10+ și cu margini și mai mici. Mai sunt câteva noutăți sub capotă, precum Super Slow-Motion-ul crescut la 0,4 secunde, posibilitatea de a încărca wireless un ceas, are conectivitate Wi-Fi 6 (acel 802.11ax pentru care abia au început să apară routere pe piață), ba chiar și o variantă specială de telefon cu modem 5G, .

Trăgând linie, Samsung a adus multe îmbunătățiri generației anterioare, dar cei care filmează sau fotografiază mult cu telefonul pot spune îmbunătățit substanțial. Singurul meu regret este că nu au mers pe un zoom optic 3x, ci doar 2x, pe modulul foto.

Mi-a plăcut și că Galaxy S10 nu-ți cere să faci compromisuri importante față de Galaxy S10+. De exemplu, camerele foto sunt identice pe spate. Fiind mai mare, S10+ are bateria mai mare, iar în plus poate include stocare și de 1 TB, nu doar maxim 512 GB, plus 12 GB memorie RAM, nu doar 8 GB, dar nu sunt chestiuni cruciale. Practic, îmi doresc un S10, dar nu am motive să-mi doresc un S10+, ceea ce în alți ani nu putea spune la fel de ușor.

Specificații Samsung S10:

  • ecran 6,1 inchi Quad HD+, 19:9, Dynamic AMOLED HDR10+
  • cele trei camere foto wide, normală și zoom, cameră frontală 10 megapixeli F1.9
  • chipset octa-core, probabil noul Exynos pentru zona noastră, cu 8 GB RAM și 128/512 GB stocare integrată, card microSD
  • baterie 3.400 mAh
  • Wi-Fi 6, conectivitate 4G la 2 Gbps 7CA, USB-C, jack audio, senzor de amprentă integrat în ecran, dual-SIM dacă renunțați la microSD
  • Android 9, dimensiuni 70,4 x 149,9 x 7,8mm, greutate 157 grame, IP68
  • alte detalii găsiți pe site-ul oficial

Specificații Samsung S10+, unde diferă următoarele:

  • ecranul are 6,4 inchi
  • două camere frontale, cea de selfie și încă una RGB depth
  • memorie RAM 8/12 GB, stocare internă 128 GB/512 GB/1 TB
  • baterie 4.100 mAh
  • dimensiuni 74,1 x 157,6 x 7,8mm, greutate 175 grame

Există și o variantă mai ieftină și mai mică, Galaxy S10e, care are doar două camere pe spate, 6 GB memorie RAM și ecran mai mic, pe lângă alte mici lucruri lipsă, practic un S9 cu chipset mai nou.

Ajunge în magazine pe 8 martie. Prețuri orientative: începând de la 900 euro pentru S10, 1000 euro pentru S10+, 750 de euro pentru S10e, variantele cu 128 GB stocare integrată. Astăzi îl veți găsi listat și la precomandă la operatori și la principalele magazine online (eMAG, Altex/MG, PC Garage, Carrefour, Flanco, Internity sunt menționați pe site-ul Samsung).

Galaxy Fold

Acel nou Galaxy Fold este impresionant ca realizare. Un telefon normal, deși gros, care se desface într-o tabletă cu aspect aproape pătrat. Este unic, interesant, dar și suficient de scump încât să fie doar un gadget pentru pasionați sau hipsteri, mai ales având în vedere grosimea sa în modul “închis”.

Mă bucur că tehnologia a ajuns aici. Genul acesta de dispozitive probabil că vor evolua în viitor spre tot felul de alte forme și poate spre prețuri mai mici. Momentan rămâne de văzut cât de fiabilă va fi acea balama și câte aplicații micuțe vor fi adaptate pentru tranziția între ecrane și rezoluții.


Specificații Samsung Galaxy Fold:

  • ecran cover de 4,6 inchi HD+ și 7,3 inchi QXGA+
  • cele trei camere foto pe spate
  • cameră frontală de 10 megapixeli în mod normal, camere de 10 megapixeli și adâncime RGB când îl deschizi
  • 12 GB RAM și 512 GB stocare internă tip UFS 3.0
  • baterie 4.380 mAh

The funny part: pentru Fold se specifică stocare de tip UFS 3.0, pentru celelalte nu se specifică tipul ei.

asus s5507

    55 comentarii

  1. Și eu abia aștept noul OnePlus, ca să-mi iau 6T-ul.
    Nu mă mai frig cu Samsung…

    Notă: nici nu prea fac poze/filmez.

      (Citează)

  2. Trebuie sa fii nebun ca sa dai 1000$ pe un telefon.
    De banii astia iti iei o masina nu foarte ruginita.
    Sau o vacanta foarte misto.
    Un TV de banii astia ar fi mare si ar avea imagine incredibila.

    Bine, vorbeste idiot care a dat bani pe pixeli in World of Tanks.

      (Citează)

    • $1000 pe un Android. Android unde găseşti pe atâtea dispozitive la fel de bune şi mai ieftine. Iar Samsung nu a fost în stare să acopere camerele frontale cu o vopsea ca să nu se mai vadă atât de urât.

      Am Note 9 de 2 luni şi deja scârție puțin din cauza la Android 9. Problema la Samsung este software-ul — să nu mai spun că am primit Android 9 la 6 luni de la lansare sau că S9 a primit update-ul în Decembrie iar Note 9 la început de februarie. Wtf?!

        (Citează)

    • Trebuie sa fii nebun sa dai milioane de euro pe o masina, milioane pe un tablou, sau 500.000 pe un inel, sau 1000 pe un telefon de top… Asta e impresia cand esti sarac….

        (Citează)

    • Trebuie sa fii prost sa compari produse unicat si arta cu un telefon de duzina produs in milioane de exemplare.

        (Citează)

    • E același preț ca-n fiecare an, acum și cu multe îmbunătățiri. Mie singurul unde prețul mi se pare exagerat este iPhone Xs, unde plătești mult branding. Apple, dacă ar pune 3 camere și stabilizarea aia și senzor în ecran, ar cere 2000 euro pe telefon.

        (Citează)

    • Nu inteleg de unde atata pasiune pentru consultanta financiara :)

      Sa stii ca si eu zic la fel, Radu. Cred ca e primul Samsung care imi place si pe care mi-l voi lua. Fiind adeptul telefoanelor mici sunt foarte curios sa vad cum e E-ul, dar parca pot sa fac un “compromis” si sa ma obisnuiesc cu 10 simplu.

        (Citează)

    • Eu mi-aduc aminte de vremurile nu asa de mult timp apuse in care telefonul de top costa 499$ sau 499 Euro daca aveai ghinionul sa fii in tara Europeana.

      900 de Euro este pretul “standard” de anul trecut, acum 2 ani telefoanele de top nu erau atat de nesimtite la pret.

      Lasa ca Xperia XZ1 este foarte bun, XZ2 merita si el cei 400 si ceva de euro iar XZ3 incepe sa frizeze nesimtirea cu 750 de euro cat vor pe el.

        (Citează)

    • Si cu toate astea statisticile iti fac in ciuda. Lumea cumpara telefoane scumpe. De ce? Fiecare cu motivul lui.
      Uite, eu am un XZ1 Compact. L-am luat pentru ca imi pierdusem X-ul Compact si nu m-a interesat prea mult pretul. Eu stiu exact de ce l-am vrut, dar asta nu inseamna ca sunt oameni care il iau doar pentru ca le place culoarea. Asta nu ii face mai boi decat mine.
      Daca vorbim strict despre telefoane, atunci partea buna este ca sunt destul de multe alternative pentru a da pretul limita pe care ni-l impunem. (Din pacate nu e la fel cu designul si marimea.)
      Daca vorbim despre politica de marketing a firmelor, aici e treaba cu cererea si oferta, cu piata etc. Lunga vorba.
      Dar daca vorbim despre alegerile personale si sa ajungi la blamarea lor doar pe motivul ca tu nu ai face asa, pai atunci ceva nu e in regula. O stii pe-aia cu oglinda?

        (Citează)

    • Prosti da’ multi, suna cunoscut? Aia care cred ca pamantul e plat nu sunt boi? Aia care sunt impotriva vaccinarii nu sunt idioti?

      Btw, am XZ1 normal, nu compact, pentru ca stricasem Z3+-ul

        (Citează)

    • Gaelex: Eu mi-aduc aminte de vremurile nu asa de mult timp apuse in care telefonul de top costa 499$ sau 499 Euro daca aveai ghinionul sa fii in tara Europeana.

      900 de Euro este pretul “standard” de anul trecut, acum 2 ani telefoanele de top nu erau atat de nesimtite la pret.

      Nu are rost comparația. Țin minte că am luat HTC Desire cu 2.000 de lei și HTC One X cu 2.600 lei, dar nu includeau senzor de amprentă, cameră atât de bună, filmare slow-motion, NFC, autonomie atât de mare, chipset la fel de performant șamd.

      Flagship-ul de astăzi nu este egal cu flagship-ul de acum 2 ani, ca să coste la fel. Au adăugat tot felul de chestii în plus, astea costă.

      Sigur că și prețul de listă este umflat, ca să aibă operatorii de unde să dea discount, dar asta e situația.

        (Citează)

  3. Da. Eu o sa îmi iau samsung m20.
    E la precomanda la 1200. Aștept sa mai scadă 100 de lei. Sumele astea sunt mult prea mari. Și eu prefer tot vacanta, city break.

      (Citează)

  4. Eu as zice sa îți iei un Xiaomi Mi9 .. locul 3 pe dxomark (bate la fund 10-ele) .. are display de la Samsung etc. … dar, bănuiesc că dacă nu e Samsung, nu iei altceva ! :P

      (Citează)

    • Pare mișto și Mi9, dar mi se pare că nu are stabilizare optică și nici jack audio, iar mie îmi plac amândouă.

        (Citează)

    • Incet-incet pot sa inteleg lipsa jack-ului audio. E destul de clar ca toate port-urile si butoanele vor disparea (tendinta evolutiei sistemelor de la elemente fizice la campuri e evidenta la smartphones). Sincer sa fiu, trebuie sa recunosc meritul Apple – ei au impins mereu in directia asta. Si nu ar fi un lucru rau ca, peste 2-3 ani, sa ai un telefon fara nici un buton sau port, doar o bucata de sticla neagra.

        (Citează)

    • @Giani: și eu pot înțelege lipsa jack-ului. Momentan am acele căști Bose cu anulare de zgomot și nu simt că s-au amortizat suficient ca să renunț la ele pentru unele bluetooth. Știu că aș primi un adaptor, dar cred că l-aș uita sau pierde rapid.

        (Citează)

  5. Frumos. Singurul lucru care il trage in spate e ca nu are IOS. In rest toate bune

      (Citează)

  6. Dacă te umezești la 3 camere, următorul Nokia cu 5 camere ar trebui să te dea pe spate…

      (Citează)

  7. nwradu:
    E același preț ca-n fiecare an, acum și cu multe îmbunătățiri. Mie singurul unde prețul mi se pare exagerat este iPhone Xs, unde plătești mult branding. Apple, dacă ar pune 3 camere și stabilizarea aia și senzor în ecran, ar cere 2000 euro pe telefon.

    Apple cere atât pentru software şi ecosistem-ul lor pe care nu îl găseşti altundeva. Au ceva ce doar la ei găseşti, tu nu ai cere mai mult decât competiția? Software-ul este cel mai important lucru după hardware.

      (Citează)

    • Ce gasesti doar la ei? Functionalitate care apare la cativa ani dupa ce a fost introdusa de Android?

        (Citează)

  8. Părerea mea este că deblocarea facială este viitorul, nu deblocarea prin amprentă. Fie ea implementată şi în ecran.

      (Citează)

    • Samsung are deblocare facială de multă vreme și funcționează bine, chiar dacă nu este la fel de securizată precum cea de pe iPhone cu proiectorul lor de puncte.

      În 90% din cazuri, folosesc amprenta pentru că astfel deblochez telefonul imediat ce-l scot din buzunar sau ridic de pe masă, nu aștept întâi să-l duc în dreptul feței.

        (Citează)

  9. Eu am S7 de 2 ani si 5 luni si il mai tin – e primul telefon care a depasit 2 ani la mine.
    Nu stiu ce aveti cu Samsung. Maica-mea inca foloseste vechiul meu S4, are aproape 5 ani.

    Nevasta-mea a primit recent S9, imi place f mult de el, merge f rapid.

      (Citează)

  10. Am un S6 de 2 ani jumate. Urmeaza un Note 8. Vad preturi bune zilele astea. Poate peste vreo doi ani ajung si la S10 :)

      (Citează)

  11. Cu putin noroc, in testele obiective, se ridica la nivelul Pixel 3 XL :-)

      (Citează)

  12. Au renuntat la Bixby si la restul de aplicatii inutile Samsung, pe care nu o sa le folosesc niciodata dar pe care nu pot sa le dezinstalez? Nu? Atunci sa fie sanatosi.

      (Citează)

  13. In Europa (deci si in Romania) tot petarda aia de procesor Exynos il au ?
    Si e chiar mai scump decat in state, unde ofera macar cel mai bun procesor
    la ora actuala (QC SD 855) disponibil pentru Android ?
    Si tot software-ul ala TouchWiz care merge super rapid doar in prima saptamana ?
    Cum, are si Bixby ?
    Suna bine, chiar mi se pare ieftin 1000 EUR.

      (Citează)

    • Eu sunt foarte mulțumit cu Exynos, e un procesor performant în toate situațiile, iar interfața Samsung îmi place mai mult decât altele. Mi-ar fi chiar greu să renunț la ea.

        (Citează)

  14. ma da n ar face provident sau alti camatari o reclama buna pe tema asta.

    le dau eu o idee:
    ‘boss, a aparut noul iphone 13 fara nici o imbunatatire, te costa 1500 coco, avem noi bani pt tine’.
    ‘a aparut noul samsung care nu l-au lasat la presa pt poze, costa 2000 euro dar ce mai conteaza, ai banii nostri’

      (Citează)

  15. la fiecare lansare, aceleasi discutii :)), e scump, nu face, nu latra.. prost sa fii sa dai 1000 ..

      (Citează)

  16. Are 5G pana la urma?
    In unele specificatii e dat cu, tu spui ca are 4G…

    PS, Nu mi-as lua anul asta telefon nou daca nu are 5G..

      (Citează)

    • S10, S10+ si S10e nu au 5G. E o versiune separata de S10 care se numeste Galaxy S10 5G care e mai mare si are 4 camere pe spate.

        (Citează)

  17. alt spalat pe creier. 5g pt ce?

    Iugas:
    Are 5G pana la urma?
    In unele specificatii e dat cu, tu spui ca are 4G…

    PS, Nu mi-as lua anul asta telefon nou daca nu are 5G..

      (Citează)

    • Păi are nu știu câte camere, 12 GB RAM, sticlă, încărcare wireless în toate direcțiile, mufă de căști, bezăl cât mai mic, deci de toate în afară de 5G. Trebuie să fie ultima tehnologie, ca să fie, ca să merite. Na, așa încearcă unii să se păcălească sau să-și motiveze banii cheltuiți.

        (Citează)

    • Daca tu nu-i vezi utilitatea nu inseamna ca ea nu exista sau ca nu este prezenta pentru altii.
      Da, stiu. IoT si senzori. Dar poate vreau eu sa stiu ca am viteza de pe fibra direct in buzunar. Sau ca sunt future-proof la deviceuri.

        (Citează)

    • Tipic romanesc. Voi va certati pentru 5G si Trump se pregateste sa implementeze 6G in US.

        (Citează)

    • Mie mi se pare inutil că are 802.11ax, că nu plănuiesc să am un astfel de router prea curând, dar asta e. Nu se va face prea curând telefonul care să includă fix ce vreau eu și nimic mai mult.

        (Citează)

  18. Mie mi se par ciudate discuțiile din jurul prețului telefoanelor – de obicei pragul de 1000 de euro. Văd că mulți spuneți că n-ați da 1000 de euro pe un telefon, indiferent de ce spune sau face. Apoi vin cei care spun că n-ar trebui să coste 1000 de euro, ci nu știu, 7-800 sau 500 sau 600 sau cât o fi doar așa, că li se pare lor „overpriced”. A treia categorie sunt ăia care se mulțumesc cu un telefon de 1000 de lei dar, here’s the catch, TOȚI AR TREBUI DE FAPT SĂ NE MULȚUMIM CU UNUL DE 1000 DE LEI.

    De fapt telefoanele astea noi merită banii dacă pui preț pe tot ce au ele. Chiar poți face multe cu un telefon, am mai spus-o, inclusiv filmatul la niivel profesional.

      (Citează)

    • Nici un lucru de pe piata nu face cat cere vanzatorul pentru el. Daca cineva cere o suma de bani pentru un produs iar tie ti se pare rezonabil, o platesti. Daca nu, nu. Simplu. Pentru unii 1000 de euro e mult, pentru altii e putin. Pentru cei care platesc telefonul odata cu abonamentul poate ca nu e asa mult. Nu cred ca trebuie sa sarim in sus ca merita, ca nu merita, ca face, ca nu face.

      Cine isi permite da 1000 de euro pe o pereche de adidasi sneakeri balenciaga, cine nu, isi ia Abibas.

        (Citează)

    • Pretul pe care esti dispus sa il platesti are mai multe cauze (sau componente). Poate fi utilitatea obiectului (a fost o discutie despre laptop-uri acum cateva zile). Poate fi valoarea de revanzare estimata. Poate fi statutul social pe care vrei sa il afisezi (caz Balenciaga). Sau poate pur si simplu iti place obiectul respectiv (spre exemplu, nu as da 1000 eur pe un telefon dar am dat mai mult de 1000 eur pe un ceas a carui marca nu justifica pretul, doar pentru ca imi place).

        (Citează)

  19. GabrielG:
    Nici un lucru de pe piata nu face cat cere vanzatorul pentru el. Daca cineva cere o suma de bani pentru un produs iar tie ti se pare rezonabil, o platesti. Daca nu, nu. Simplu. Pentru unii 1000 de euro e mult, pentru altii e putin. Pentru cei care platesc telefonul odata cu abonamentul poate ca nu e asa mult. Nu cred ca trebuie sa sarim in sus ca merita, ca nu merita, ca face, ca nu face.

    Cine isi permite da 1000 de euro pe o pereche de adidasi sneakeri balenciaga, cine nu, isi ia Abibas.

    Am vrut să zic că greșești, da’ așa blogosferic sună că am șters. 1000 de euro e mult pentru oricine, dar cel mai ușor e să pui într-un context ca să vezi dacă merită pentru tine. La modul general merită înseamnă că e bun, pentru că poți spune despre ceva care e bun că merită, dar cu mențiunea anterioară.

    Eu îmi permit acum să dau 1000 de euro pe un telefon – acum, poate peste 6 luni nu-mi voi mai permite, nu știu. N-am de gând să-i dau pentru că nu-mi trebuie acum ce face telefonul ăla. Asta nu înseamnă că al meu e la fel de bun ca ăla, ci doar că pe moment mă mulțumesc cu ce am. Mai ales că pică și argumentul meu cu filmatul dacă eu dau 10000 lei pe echipament foto-video, nu?

    Din alt punct de vedere însă, la americani de exemplu, 1000 $ e mult pentru un telefon. Dar în același timp își iau și un iPad de 8-900 $ că cică se uită la Netflix în avion. A, și pune și 150 $ creionul că na, the Apple experience. Dar nu se gândesc că, deși nu pare, pentru ei e mai valoros telefonul pentru că fac mai multe cu el și de fapt ăla merită, iPad-ul nu.

      (Citează)

  20. Cu telefoanele vechi ce faci? le arunci?

      (Citează)

  21. Giani Mucea:
    Ce gasesti doar la ei? Functionalitate care apare la cativa ani dupa ce a fost introdusa de Android?

    Si dreptul de a fi blocat in ecosistemul lor. Cumva na, e cusca, dar macar o platesti :D

      (Citează)

  22. Mda, nu pot sa spun ca sunt impresionat, niciun feature “must have”. Singurul lucru pe care trebuiau sa il faca era ecranul complet in fata si din pacate nu le-a iesit inca.

    Sper sa nu am vreo problema cu S8 inca un an pana dispar notch-urile si gaurile in ecran si celelalte prostii de la generatia asta.

    Fold e interesant, dar in forma actuala e foarte urat si impractic. Cred ca e de viitor si nu m-a mira ca din el sa vina urmatoarele generatii de Note. Mi se pare logic pt. productivitate sa vrei sa ai oricand acces la un ecran mult mai mare si sa ai si o baterie pe masura.

      (Citează)

  23. Foarte frumos telefonul in varianta verde, nu cred ca am mai vazut un alt telefon cu aceasta culoare. Pacat de necesitatea de a avea o husa.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus