un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Patru clinici românești au lăsat un fals doctor să facă operații

5 Feb 2019  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

Știre de astăzi de pe Hotnews:

Un italian cu opt clase a convins mai multe clinici din România că este chirurg plastician și a făcut zeci de operații

Din martie 2018, Matthew Mode a început să opereze în București, în patru clinici: Euromedical, Prestige, MH Medical Group și Monza, unde a făcut zeci de operații, fiind depistat de asistente că nu știa să-și pună mănușile sau să se spele corect pe mâini.

Treaba asta ar fi amuzantă dacă ar fi vorba despre alt domeniu decât cel medical. Când este cu operații și pacienți reali, devine mai degrabă șocantă.

Au trecut câteva ore de atunci și cele patru clinici încă nu au anunțat că-și concediază întreg departamentul de HR, directorul medical și cine o mai fi responsabil pentru alegerea și evaluarea medicilor ce primesc un bisturiu și pacienți pe mână.

Colegiul Medicilor din România oricum spune că nu i-a dat italianului nici un act care să-i dea dreptul să profeseze în România. Dacă acel act lipsea și clinicilor nu le-a păsat, e o mare problemă. Dacă italianul falsificase un astfel de act și nu s-a prins nimeni, rămâne doar o problemă standard.

Depistat în Italia, cu scandalul de presă și cu o condamnare în spate, Matteo Politi a venit în România, și-a schimbat numele în Matthew Mode și a reușit să opereze, după ce a primit aviz de la Ministerul Sănătății, mai exact de la Direcția de Sănătate Publică, unde a prezentat o diplomă falsă de la facultatea de medicină din Priștina.

Aștept și să aud că acești funcționari au fost dați afară.

Sper și că acele clinici au pus deja bani deoparte pentru despăgubirile acordate pacienților.

Între timp, însă, cred că în România s-a ajuns la nivelul la care avem prea multe clinici și spitale private și ar fi cazul ca acestea să se mai cearnă, să fie mai bine controlate și monitorizate pentru a rămâne pe piață doar cele care chiar merită.

asus s5507

    26 comentarii

  1. Deci sarmale, zacusca, ciorba de perisoare, automobile, operatii.

      (Citează)

  2. Eu sunt mai degraba interesat de cum au mers operatiile. Adica daca stie meserie sau nu.

      (Citează)

  3. Daca i-au iesit operatiile inseamna ca Romania nu trebuie sa mai planga dupa cei 10.000 de medici plecati afara ca mai sunt cel putin un milion aici, multi chiar si cu liceu.

      (Citează)

  4. “Între timp, însă, cred că în România s-a ajuns la nivelul la care avem prea multe clinici și spitale private” – haha, deabia au inceput. In 10 ani vor fi mai multe decat farmaciile si toate vor face o gramada de bani pentru ca nu vei avea de ales, sistemul de stat va fi practic inexistent in afara urgentelor.

      (Citează)

  5. citat:
    “Intre timp, însă, cred că în România s-a ajuns la nivelul la care avem prea multe clinici și spitale private și ar fi cazul ca acestea să se mai cearnă, să fie mai bine controlate și monitorizate pentru a rămâne pe piață doar cele care chiar merită”

    1 prea multe fata de ce? intreb pentru ca in principiu pe o piata cat de cat libera nu prea ai cum sa ai firme care vand ceva de care nu are nevoie nimeni

    2. pe ce baza ai tras concluzia ca nu toate “merita”? nu cumva extrapolezi aiurea un caz la o intreaga categorie? crezi ca exista o diferenta esentiala intre stat si privat care ar fi facut un asemenea caz imposibil la stat?
    de fapt, cine e mai vinovat pentru cazul asta? statul sau clinicile?

    apropo, pentru mine fiecare vizita la privat a meritat cu varf si indesat, si aici vorbesc in numele celor 4 persoane din familia mea – avem cel putin o vizita pe luna, in medie, de cand au aparut copiii.

    de fapt, singurul episod horror cu spitalele l-am avut la stat.

    hai sa vorbim ca sa ne aflam in treaba.

      (Citează)

    • Se pare ca tipul avea parafa eliberata de Directia de Sanatate Publica
      http://m.hotnews.ro/stire/22954709

      Cine are responsabilitatea si resursele adevate pentru a investiga pana dincolo de orice urma de indoiala credentialele cuiva care zice ca e medic?

      Eu zic ca statul, nu clinicile private, ca nu e nici intelept si nici sanatos sa lasam o chestiune asa de importanta pe mana unui privat, nu?

        (Citează)

    • Cred ca voia sa spuna ca, din cauza monitorizarii defectuoase, au aparut si o gramada de clinici care nu ofera o calitate prea buna. Experienta ta, desi valida, nu e suficienta pentru a fi un argument in favoarea calitatii sistemului medical privat (presupunand ca nu v-ati dus de fiecare data la o alta clinica) precum nici cazul asta nu e neaparat un argument impotriva.

        (Citează)

    • pai asta e tot ce voiam si eu sa demonstrez, ca pentru fiecare dovada anecdotica se poate aduce o dovada anecdotica de sens contrar si ambele au aceeasi valoare pentru a trage o concluzie valida despre cum stau lucrurile in realitate – valoare care este egala cu zero.

      desi, daca e sa fiu carcotas, e suficient sa intri intr-un spital de stat si intr-unul privat ca sa intelegi ca nu exista comparatie; iar noi in familie folosim in mod curent 2 furnizori privati si am avut contact cu inca alti 5 – s-au intamplat si nasteri la privat, si operatii la privat, si urgente la privat, asa ca zic ca stiu cat de cat ce vorbesc.

        (Citează)

    • Nu cred ca era vorba de o comparatie privat-stat aici. Era doar vorba de faptul ca s-au inmultit clinicile si daca nu exista un control mai bun, se pot intampla chestii neplacute. Cazul asta era un exemplu, nu un argument.
      Lucrurile stau prost in sistemul de stat, clar. In sistemul privat inca nu stau atat de prost, dar (1) nu se ocupa de aceleasi cazuri ca statul (operatii la fel de dificile etc) si (2) nu s-a instalat entropia inca, desi daca te duci in anumite clinici iti miroase puternic a stat.
      Nu ma intelege gresit, sistemul de sanatate pe care il folosesc eu e complet privat dar subventionat si controlat puternic de stat. Mi se pare cel mai bun de pana acum.

        (Citează)

    • nu te contrazic, observ doar ca daca nu exista un control mai bun, asta e tot vina statului.

      oricum o intoarcem, tot la stat ajungem, de aia ma si stresez sa comentez pe aici – ca vad ca Miorita e in continuare la mare cautare in mentalul romanesc (“nu se poate face nimic”, “nu ai cum sa te protejezi”, “totul este o fatalitate si noi suntem trestii in vant”)

      as mai zice apropo de stat ca de 3 ori am fost cu copiii la grigore alexandrescu si de fiecare data am plecat de acolo injurand.

        (Citează)

    • Nu am avut senzatia din articol ca Radu ar fi absolvit statul de vreo vina. In capitalism plecam de la premisa ca, fara stat, un business nu ar avea vreo problema morala sa te vanda pe bucati daca iese profit. Deci, stat.
      Experiente neplacute in spitalele de stat am avut si eu (inclusiv cu copilul la grigore alexandrescu). La privat a fost mai decent, dar si situatiile au fost mai usoare.

        (Citează)

    • nu stiu care a fost intentia lui Radu ca nu-s clarvazator, dar, daca citesc titlul, din el reiese ca responsabilitatea este la clinici.

        (Citează)

    • Interesant, aparent m-a lovit confirmation bias suficient incat sa ignor titlul.

        (Citează)

  6. In peimul rand este vorba de profit de mult mult profit adus de catre acesti.. Specialisti. Un control facut ca la carte de catre cineva necoruptibil ar scoate la suprafata mult gunoi din aceste clinici private – de la consultatii fictive pana la cele intamate mai sus. Dar pana la urma este vorba de bani… de bani impartiti

      (Citează)

  7. In Franța la clinicile private prima întrebare este : ce asigurare privata aveți? . Asta ca să știe cât să ceară peste tariful standard rambursat de securitatea socială.
    Cat despre practicieni fara diploma…. Am auzit un caz de kinetoterapeut acum 2 ani care a reușit vreo 2 luni să facă înlocuiri de colegi plecați în concediu, și care a fost descoperit deoarece nu accepta decât cash :))

      (Citează)

  8. Ca și pacient nu știu cum te poți feri de asa ceva. Te bazezi în mod normal ca te ferește statul și regulile impuse de acesta. Și dacă asta nu se întâmpla, ce poți face tu mai mult?

    @Marean cu toate ca statul este vinovat, totuși clinica privata e angajatorul și responsabilul față de pacient. Iar clinica, în acest caz, a angajat un incompetent ca și chirurg. Cu parafa sau fără parafa statului, omul ala nu putea sa facă jobul pentru care fusese angajat. Pretenția mea de la o clinică privata este nu doar sa se asigure ca omul ala are diplome valide, ci sa se asigure ca angajează chirurgi competenți. Cum au făcut ei această evaluare pentru angajare? Ca dacă vrei sa te angajezi acum pentru orice ți se dau teste, studii de caz, evaluări, nu doar un interviu și diploma de la școală.

      (Citează)

    • deocamdata nu cunoastem detalii, asa ca e prematur sa discutam despre “cum au facut ei aceasta evaluare pentru angajare”.

      totusi omul a facut niste operatii si nu a omorat pe nimeni, deci este evident ca nu era “your average Joe” de pe strada care s-a gandit sa pretinda ca e medic – ca eu daca m-ar apuca nebunia si m-as pretinde medic, cel mai probabil l-as omori pe primul in care bag bisturiul.

      asa ca e clar ca nu e vorba de un escroc usor de descoperit… si oricum, nu e ca si cum cand un spital angajeaza un medic nou ii da examen scris si proba practica, nu?

      oamenii s-au bazat pe hartii, cum e si normal – acum ce trebuie sa aflam este daca au facut sau nu toate demersurile rezonabil necesare ca sa-i verifice identitatea, si, in caz ca nu le-au facut, de-abia atunci o sa ii putem blama.

      pana una alta ce stim sigur e ca a fost major fail la institutiile statului care trebuia sa verifice.

        (Citează)

    • Matilda, ți-ai găsit să bagi în seamă exact pe unul cu probleme de logică și exprimare. Da, are acces la net, dar cred că a greșit site-ul..

        (Citează)

    • m-a ranit asta cu problemele de exprimare.
      problemele de logica este evident ca nu exista, de astia ca tine care zic “esti prost” si dupa aia se ascund dupa ecran am vazut multi ca e plin internetul de ei, dar ce-i drept nu stiam ca “a trebui” este invariabil peste tot cu exceptia pers. 3 plural imperfect.
      sunt sigur ca nici tu nu stiai asta, tu probabil esti din ala care zice “trebuiesc”, dar eu ar fi trebuit sa stiu, chit ca e o chestie super subtila.

      de altfel vad ca si diacritica a gresit in 2009 dar apoi a revenit si a corectat in 2010, ceea ce ma face sa ma simt un pic mai bine. :)

        (Citează)

  9. Am niste ture de inchiriat intr-o clinica stomatologica. Ce mesaj primesc acum.doua zile:
    “Matthew Mode :Buna ziua, sunt interesat pentro asta clinica, poți sa trimite plus informație dacă este posibil face o sala de operație pentru anestezia locală ?”

      (Citează)

  10. Matilda:
    Ca și pacient nu știu cum te poți feri de asa ceva. Te bazezi în mod normal ca te ferește statul și regulile impuse de acesta. Și dacă asta nu se întâmpla, ce poți face tu mai mult?

    @Marean cu toate ca statul este vinovat, totuși clinica privata e angajatorul și responsabilul față de pacient. Iar clinica, în acest caz, a angajat un incompetent ca și chirurg. Cu parafa sau fără parafa statului, omul ala nu putea sa facă jobul pentru care fusese angajat. Pretenția mea de la o clinică privata este nu doar sa se asigure ca omul ala are diplome valide, ci sa se asigure ca angajează chirurgi competenți. Cum au făcut ei această evaluare pentru angajare? Ca dacă vrei sa te angajezi acum pentru orice ți se dau teste, studii de caz, evaluări, nu doar un interviu și diploma de la școală.

    Ca și pacient nu, ca pacient în mod sigur da!

      (Citează)

  11. Mi se pare exagerat, a efectuat “zeci de operatii” dar niste asistente undeva, candva l-au vazut ca nu stia sa isi puna manusile sau sa se spele pe maini si gesturile alea l-au dat de gol. Pai cum a putut sa efectueze “zeci de operatii” ca inaintea fiecarei operatii te speli pe maini inainte. Lipsesc multe informatii.

      (Citează)

  12. Prin cate trece omul ca sa primeasca acces la spagile romanesti din sistemul medical? In ziua de azi nu mai clonezi, carduri, nu mai jefuiesti banci, nu mai falsifici bani. Te “faci” doctor in Romania si esti aranjat.
    Si fac pariu ca asta e mai doctor decat multi reali de pe la Slatina sau Valcea

      (Citează)

  13. Se pare ca exista medici care nu sunt de fapt medici si la stat, asta apropo de “4 clinici private au lasat un medic fals sa opereze”.

    Mai sus am intrebat ce ne face sa credem ca astfel de cazuri nu se pot intampla si la stat, dar nu am primit raspuns, e mai simplu sa dam vina pe privati fara sa ne gandim un pic, ca privatii e rai, vrea bani si prea jupoaie pielea de e oameni.

    https://www.libertatea.ro/stiri/doctor-raluca-daniela-barsan-spital-ilfov-diploma-falsa-2543266

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus