►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Noile laptopuri Huawei arată bine și includ plăci MX250
Xiaomi 9: procesor puternic, compromisuri la restul specificațiilor (hands-on video) »
Noul Nokia 9 PureView, prezentat de mult în diverse stadii de prototip, a ieșit în sfârșit oficial în lume și în curând pe piață.
Are 5 camere foto pe spate, plus un senzor de adâncime și un LED flash.
Probabil că vă așteptați să aibă trei zoom-uri diferite, poate și o cameră cu termoviziune că Predatorul, dacă tot are atâtea, dar nu este așa.
Toate cele 5, 12 megapixeli fiecare, lucrează în paralel la obținerea unei singure fotografii. Trei dintre ele sunt monocrom cu diafragmă F1/8, se concentrează pe obținerea detaliilor fine. Culoarea este apoi capturată de o altă cameră, că pe croma ochiul nu este la fel de sensibil și atunci merge și așa.
La final, rezultă o imagine de bună calitate și cu adâncime de câmp reglabilă ulterior din software, că poți să selectezi ce să fie bine focalizat și ce nu. Cei 5 senzori iau mult mai multă lumină decât unul singur, iar Nokia spune că astfel se surprinde în fotografii o gamă dinamică mult mai mare, ceea ce duce la fotografii spectaculoase în zone cu umbre, dar și HDR-uri foarte reușite.
Hardware-ul include ecran de 6 inchi, POLED, rezoluție QHD, dar chipsetul este un Snapdragon 845, cel de anul trecut, cuplat cu 6 GB memorie RAM. Are senzor de amprentă sub ecran, conectivitate USB-C 3.1 (o mulțime de telefoane folosesc USB 2.0 în continuare, iar asta contează pentru cei care transferă fotografii și filme folosind un cablu), LTE Cat 16, baterie de 3.320 mAh și încărcare wireless. Carcasa are 8 mm grosime, 155 x 75 mm pe celelalte dimensiuni, greutate 175 grame și rezistență IP67 la praf și apă. Găsiți mai multe specificații pe site-ul oficial. Prețul pare bun, 2.799 lei.
Fotografiile văzute de mine arată foarte bine. Sper ca telefonul să aibă succes, dar mă tem că va rămâne la statutul de demonstrație tehnologică sau telefonul preferat al fotografilor profesioniști, o nișă de piață destul de mică. Tare aș fi însă curios să-l testez și să-i compar fotografiile cu ale unui telefon “normal”.
« Noile laptopuri Huawei arată bine și includ plăci MX250
Xiaomi 9: procesor puternic, compromisuri la restul specificațiilor (hands-on video) »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
18 comentarii
28/02/2019 la 6:46 AM
Cum să pui logo-ul Nokia acolo? Penibil. 😅
Urât telefon, oricum.
Claudiu(Citează)
28/02/2019 la 7:27 AM
Mă uit la el și văd un Fiat Multipla al telefoanelor.
Doru Vlad(Citează)
28/02/2019 la 7:53 AM
Tehnologia se mai schimba, naravurile pentru altii nu.
me(Citează)
28/02/2019 la 9:24 AM
E decomandat?
Traian(Citează)
28/02/2019 la 9:48 AM
Sunt curios ce se intampla atunci cand 2 din camere sunt murdare, pt. ca telefoanele se tin totusi in buzunar si in mana.
Am trecut de la cat mai multi megapixeli, la mai putini megapixeli dar cu senzori mai mari, apoi la extra camera pt. focala diferita, extra camera pt. alb/negru, acum treaba asta unde 40% din spatele telefonului e acoperit de camere.
Inteleg ca pt. majortatea oamenilor (ma includ si pe mine aici) telefonul e si camera principala, dar sincer calitatea ei e practic irelevanta, pt. ca oricum mai toate fotografiile facute cu telefonul au aplicate o gramada de filtre si apoi recomprimate si postate in rezolutie redusa pe ceva platforma online.
Claudiu(Citează)
28/02/2019 la 10:16 AM
Nu știu ce ai avut cu fotografii profesioniști de zici că telefonul lor ar trebui să fie unul cu tot felul de camere și senzori. Nu cred că vreun fotograf preferă un sistem complicat de camere cu tot felul de algoritmi care fac ce poate face el mai bine în prelucrarea ulterioară, ci o să meargă în continuare pe ceva care știu că merge (iPhone, Samsung, Pixel) și e destul de bun pentru ce le trebuie lor.
@Claudiu: imagine de calitate înseamnă în general culori, paletă de contraste (dinamic range), focalizare, profunzimea câmpului și redarea detaliilor (claritate). Dacă imaginea e proastă nu te ajută prea mult filtrele sau comprimările, iar acum că ecranele au rezoluții mult mai mari e mai greu să păcălești ochiul.
dam167(Citează)
28/02/2019 la 10:28 AM
@dam167: pare că ai răspuns observației tale în comentariul pentru Claudiu.
Eu cred că fotografii preferă o gamă dinamică mare pentru a surprinde toate detaliile necesare din umbre și lumini. Dacă nu le ai de la început, nu te ajută nici o procesare ulterioară.
nwradu(Citează)
28/02/2019 la 10:55 AM
Teoretic așa e, adică ar fi logic ca ei să caute ce e mai nou în materie de camere, numai nu sunt convins că e așa. N-am auzit (sau citit) nimic despre ce caută ei la telefoane și mi s-a părut că majoritatea preferau iPhone, iar cei cu Android erau în general sponsorizați de un producător (Vlad Eftenie de exemplu la noi). Nu cred că e neapărat iPhone-ul mai bun, doar că mulți au macuri, așa că e oarecum de așteptat.
Poate reușești să dai de fotografi și să-i întrebi atunci când ai ocazia. Ar fi interesant de aflat.
dam167(Citează)
28/02/2019 la 10:59 AM
Sunt lângă Vlad Eftenie acum, îl voi întreba.
Dar eu aș căuta gama dinamică mare și calitate inițială cât mai mare, că editarea nu este magie.
nwradu(Citează)
04/03/2019 la 3:28 PM
Mi-a dat dreptate. Gama dinamică este cea. Ai importantă. De culori și contrast poți trage în Snapseed, dar dacă nu ai de la original informație în fiecare zonă, nu prea ai ce edita.
nwradu(Citează)
28/02/2019 la 12:06 PM
Interesant. Nokia au inovant mereu in materie de camere foto. Cine is mai aminteste Lumia 1020, telefonul cu camera de 41 megapixeli, lansat in 2013?
Mie mi se pare irelevant ca arata ciudat. Nu folosesc telefonul ca accesoriu de fansion, iar pentru mine e absolut necesar sa folosesc o husa de protectie. Asa ca designul carcasei e un non-factor.
Sol(Citează)
28/02/2019 la 12:28 PM
Deci viitorul îl reprezintă un telefon cu spatele plin de camere
Tano(Citează)
28/02/2019 la 12:52 PM
Arată groaznic, pe bune. Măcar dacă le punea pe toate pe o linie și la revedere. Pur și simplu nu cred că arată atât de rău cu ele în cerc…
Giumbix(Citează)
28/02/2019 la 3:17 PM
Stii ce-ar fi interesant de aflat… daca una din cele 5 camere moare, celelalte mai sunt capabile sa genereze fotografia?
Kopa_Kopan(Citează)
28/02/2019 la 4:59 PM
Brr, parca e un cap de paianjen marit.
Astept totusi telefonul ala care sa aiba numai si numai camere pe spate: un grid de 15×6 camere.
Greu, nene, sa mai scoti ceva cu adevarat util pe o piata atat de matura.
silicon_v(Citează)
01/03/2019 la 2:39 AM
Nu reusesc sa inteleg de ce cei mai multi posesori de smarturi se dau in vant dupa calitatea camerei si o pun pe locul 1 in alegerea smartului, nu neg ca si mie imi place fotografia dar pt asta am camere foto, proiectate special pt a face o fotografie
Pt mine alegerea unui smart consta in cat de repede se misca pe internet si sa lucreze bine in aplicatiile pe care le folosec, camera nu e printre prioritati in alegerea smartului
keepcalm(Citează)
04/03/2019 la 3:30 PM
Aproape toate se mișcă bine pe internet. Hardware-ul a luat-o mult în fața nevoilor software (exceptând jocurile, poate), mai ales dacă ai 6+ GB RAM.
Pentru mine contează camera, autonomia, stocarea, luminozitatea ecranului, interfață utilă.
nwradu(Citează)
01/03/2019 la 7:28 PM
Este cosmarul producatorilor de huse :)
Doru(Citează)